Skoči na vsebino
Računalništvo
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je samSimon napisal:

S katerim software-om pa spremljate temperature, oziroma kater value točno gledate pri Ryzen procesorjih? Jaz sem v HWinfo64 gledal ''CPU (Tctl/Tdie)'', ampak očitno Afterburner meri druge senzorje, ker je razlike 10-15C.
A bi blo v HW bolš gledat CPU CCD1 (Tdie), ker kaže isti temp (nižji) kot Afterburner naprimer?

Najdu sem sicer neko pojasnilo:

According to Martin (HWInfo Author):
"CPU (Tctl/Tdie) in HWiNFO should be the immediate hottest temperature in the entire CPU package, while the CCD (CPU (Tdie)) value covers only the CPU cores of a given Core Complex Die (CCD). Based on our measurements, the CCD value should be closer to AMD Ryzen Master reported temperature. "

Bonus vprašanje... 😊 Kater senzor v HWinfo64 upošteva krivulje za ventilatorje, nastavljene v biosu?

Jaz tudi uporabljam NZXT cam (nastavitev krivulje) in pa HWinfo. Zej tocn katero vrednost gledam bi moral preveriti, ko se vrnem iz dopusta, ampak neke hude razlike ni. Ce se ne motim je skupna povprecna temperatura na vseh jedrih.Je pa tko ce bos istocasno gledal temperaturo na ryzen master, hwinfo, afterburner bo vedno neko odstopanje. Seveda minimalisticno.

V ingame imam pa afterburner przgan in v zivo spremljam temperature, clock speed, fan speed itd. Tako za CPU, kot za GPU.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano

Pa sej glasno sploh ni. Ventilator se "resno" zacne vrteti od 70C dalje. Pri grafi se pa tudi ventilatorji komi vklopijo, ko GPU doseze 60C. Skratka v idle mores biti res pozoren, da slisis ventilatorje. Ponavadi se najbolj slisijo ravno teli ventilatorji k so na ohisju. Sploh teli stock fani k pridejo skupaj z ohisjem in po moznosti se 3 pinski k skos delajo na full speed.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano

Vem. Samo v koncni fazi so te stopinje kao"problem" samo v nasih glavah. Amd zacne znizevati moc oz. Ima thermal throttle sele pri 95C. Tko da 40-50 C na idle je vse cist normalno. Bolj je pomemben podatek kolk ima stopinj na full load  Da mi pa cpu na idle dela na 5W pa hvala lepa.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je samSimon napisal:

Tut jst najrajš v biosu nastavim krivulje. Par biosov nazaj se je pojavu ta cpu spiking in zaganjanje ventilatorjev in idle temp se je dvignu 4-5C, najbolj moteče je to ko maš tih komp in potem klikaš po youtube zavihke in se ti zaganjajo in izklapljajo ventilatorji. Sm nastavu, da do 60C ne grejo čez 40% in je nekak ok. Potih upam, da bo to ta intel 0x129 microcode popravek čudežno odpravu, sicer pa se bom lotu teh ročnih nastavitev zakasnitev.

Jest hitrost urejam z NZXT fan hub. Z njimi lahko tudi 3 pin ventilatorje nastavljas (voltage regulator). Sicer mi to tudi plata dopusca, ampak mi je lazje to urejat/spreminjat preko programa, kot pa da vsakic hodim v bios. 

Ja te razumem in tocno to se mi je dogajalo, ko je hitrost ventilatorjev urejala MB s stock nastavitvami. Usak kratek spike so se ventilatorji zaganjali in nato zmanjsali. Pac katastrofa.

Nebo neke razlike, oz. je jaz nisem videl, ce sem PBO izklopil. 

Long story short: be quiet hladilnik je seveda kos mojemu CPUju kljub temu , da je overclockan. So pa temperature gibljejo pri full load men 75-80C. Kar pa ni cisto nic narobe. Seveda pa vsak rad vidi, da so temperature cim nizje. Saj GPU se tudi giblje tam na 75 C (MSI rtx 3070 ti gaming x trio)

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Na idle imam 45-50C. Imam pa jest overclockanga. Iste temperature sem imel z wraith prism coolerjem. Cpu fan je kontroliran preko PWM ostale fane imam v tem casu nastavljene na 50% ce se ne motim. Sele ko gre cpu temperatura nad 60C se zacnejo bolj intenzivno vrteti.

Ryzen ima ze v osnovi malenkost visjo temperaturo na idle. Ce bi imel vodno hlajenje bi vrjetno prsu na 35-40c na idle.

Je pa tudi res, da imam jest zanc ohisje. Doma imam sicer ze dva meseca nov corsair airflow 4000d case, ampak ga se nisem uspel zmontirati. Ko bom imel cas zmontiram in sporocim, ce se bo kej poznalo. Neke hude razlike ne pricakujem.

76c za farcry na 1440p je cist ok. Je pa tudi res da je 1440p manj stresno za CPU, kot pa 1080. Pri 1440p resoluciji je bolj GPU demanding.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je Janez007 napisal:

Priloženi hladilniki so po mojih izkušnjah čisto OK za običajne pisarniške računalnike z osnovnimi procesorji. V službi imam Lenovo  z i5-6500 in nikoli še nisem slišal ventilatorja (verjetno Lenovo optimalno konfigurira nastavitve v povezavi s komponentami).

Ja BIOS mora preprečiti pregrevanje, če so vse komponente v redu, sem pa tja tudi ni, kot je bilo v mojem primeru (BIOS z napako - v določenih primerih previsoka napetost na procesorju):

WWW.PCGAMER.COM

New BIOSes will arrive over the next few days to prevent SoC over-voltage damage, so it's worth checking your motherboard's support pages.

Govorim seveda za malo jace cpuje. I5 6500u imam jaz v lenovo M910q tiny, ki ima najmanjsi mozni ventilator in temperature ne presezejo 45C. Seveda je racunalnik namenjen osnovnim opravilam in logicno da so temperature nizke. Kaj vec ita s tem CPUjem ne mores delati :)

Lenovo-ThinkCentre-M900-Tiny-Internal-Overview-Without-2.5in.jpg

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
pred 5 urami je Janez007 napisal:

V mojem primeru je šla temperatura CPU i7 8700 že večkrat na 100 stopinj (s stres testi pred nižanjem napetosti .. sedaj na dobrih 90 stopinj - odvisno tudi od temperature prostora ...) ... pri tistem skurjenem Ryznu 7900 pa s priloženim hladilnikom Wraith Prism na 98 ... potem pa črn ekran ..., 😢 Ni fin občutek, ko na novo sestavljen računalnik neha delat v petek zvečer, pa ne veš zakaj. Še slabši bi bil občutek, da na novo sestaviš računalnik in sploh ne dela - kje potem začet iskat napako, kako reklamirat - katero komponento??? - na srečo, se mi ni še zgodilo.

Jaz nikoli nisem uporabljal stock coolerja, ker so slabi.Naceloma cpu tezko skuris. Ce bos presegel max. temp. se bo avtomaticno sam ugasnil.

Kar se pa tice na novo sestavljen pc in crn ekran je v 95% napaka, da je nekaj napacno sestavljeno oz. priklopljeno. V kolikor je vse pravilno priklopljeno in se vedno crn zaslon pa ksn napacen bios in ne zazna cpuja. Res redko dobis novo komponento in da je v okvari.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
pred 8 urami je Janez007 napisal:

Podobno imam sam na I7 8700 s 65 W TDP hladilnik za CPU s 180 W TDP, pa komaj sfolga oziroma je bil preglasen, dokler nisem CPU-ju znižal napetosti in se je posledično ohladil za cca 10 stopinj. Če se ne motim, lahko Intel CPU obratujejo do 100 stopinj, AMD CPU-ji pa do 95 stopinj.

Velikost je pri zračnih hladilnikih kar dober pokazatelj kapacitete. Na parameter TDP se tudi ne gre preveč zanašati. In hladilnik je učinkovit šele v kombinaciji z dobro prezračenim ohišjem, kjer se bolj priporoča nadtlak (spredaj čim večji ventilatorji, pred njimi pa filter), ker če so ventilatorji samo zadaj, pretok zraka povzroča podtlak, ki v notranjost računalnika potegne zrak tudi skozi ostale reže, mimo filtrov in se prah na komponentah hitreje nabira, sloj praha pa je toplotna izolacija in povečuje pregrevanje. Sam vsaj 1x letno računalnike odprem in fino prepiham s kompresorjem, pri tem pa pazim, da zrak pod pritiskom ne zavrti ventilatorjev (nevarnost za ležaje)- vtaknem med lopate leseno palčko.

image.png

Sem pa drgac preko programa OCCT naredil ornk stress test kjer program obremeni vse komponente na full load (cpu,gpu,psu, ram in maticno) in test traja 1h! Temperature niso sle nad 80C. To je dober test tudi za PSU, da vidis ce je dovolj mocan da sfolga vse komponente na full load. Sicer se to v neki realnosti nikoli nebo zgodilo, ampak vseeno. 

Drgac pa takle komp za "solske" potrebe je cisti overkill :D. To je vrjanta mazda 6 mps za na siht in nazaj 🤣.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Pomoje zna bit hladilnik mal presvoh za ta cpu. Sam imam isti hladilnik na 5600x (65w TDP) in se temperature v ingame gibljejo 75-80C. Sicer to se ni nic kriticno, ampak vseeno. Tvoj cpu ima pa TDP 105W.

Imam pa v ohisju se 3x front fan, 1x zgornji in 1x zadnji fan. Poleg tega sem na hladilnik dodal se en dodaten fan, kot exhaust fan.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano

Pa (moje mnenje) brezveze it na AM5 platformo, ker ni potrebe. Na am4 se vedno lahko das ryzen 7 5800x alpa 5800x3d k je brutalen cpu in si brez problema miren za 5 let. Ne rabim pa posebi razlagat da je AM4 plata in ddr4 rami dost cenej v primerjavi z AM5 in ddr5.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Jah zej je normalno da tudi z 380mm AIO imas 80C pri full load. Jebiga teli ta novi procesorji imajo visok TDP :D. Kaj sele da kej OC.

Drgac sm pa jest ze cel cajt na AMD. Dost boljsi price/performance pa boljsa oz. daljsa kompatibilnost.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mnenje gradbinca - imamo koga?
Napisano (urejeno)

No nekaj tocno taksnega imam jaz v mislih, vendar "baje" frcada lahko meri v dolzino polovico dolzine strehe. Torej, ce je streha 10m je dolzina frcade lahko max. 5m. Tako pise v lokacijski informaciji za katero sem zaprosil na obcini. Imas mogoce se kaksno sliko iz notranjosti. Meni izgleda vrhunsko. Gleda na dolzino frcade si vrjetno potreboval gradbeno dovoljenje?

Screenshot_20240728_225845.jpg

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dopust tako ali drugače
Napisano (urejeno)
pred 1 uro je godlike napisal:

Verjetno si je sam kelnar na pos terminalu kr stisno, predn je pos stranki obrnil.

Dovolj sem nor, da bi z onim računom reklamiral kartično transakcijo. In bi si teh 10% pridobil nazaj.

Praviloma bi ti moral tisto transakcijo stornirati in potem ponovno plačaš. Tudi banka ti v tem primeru se mi zdi samo enkrat trga, ker je prejšnji račun storno.

Natakar mora pa na posu stornirat račun in prav tako v računalniku.

Velikokrat se tudi natakar zatipka, ko vpisuje znesek in zaračuna premalo ali preveč. Dovolj je da samo eno tipko premalo prtisne pa je namesto 101€ 10€. Pač gužva. Lepo se stornira in je to to. Noben big deal.

Seveda se v tvojem primeru noben ni zatipkal. Edino kar je možno je da je res ponesreči pritisnil na pos terminalu, čeprav imam občutek da tako probavajo pa "če prođe, prođe".

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 7 urami je Mraušk Mčk napisal:

Obeta se nam nova tema z naslovom: Kaj ste pa danes naredili na svoji lokomotivi.:D

Upam, da bo ta tema čimbolj prazna :D

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 3 urami je skritikrt napisal:

Normalno,da se greje,a brez skrbi,če uporabljaš kvaliteten polnilec,ima ta vse zaščite vgrajene...tudi temperaturno.

Sem npr  hčerinega Lenovo Slim-7, k ima USB-C port za polnjenje...na morju polnil z Xiaomi-jevim 33W polnilcem, ki zmore tudi 20V-torej še primeren za polnjenje laptopa (original ima moč 60W)...brez problema je polnil,ko je hčerka hkrati še igrala streljačino...sicer je napisal,da se počasneje polni,a kot rečeno BP.

Pri mojem starem-v prispevku omenjenem Lenovo ThinkPad X-130e pa z 33W ni hotel,z 65W pa BP.

Tudi je ta 65W polnilec narejen z t.i. GAN polprevodniki (galijev nitrat)...se veliko manj greje,in je hkrati kompaktnejši...kot rečeno dela BP😃👍 

Bi pa opozoril na nekaj drugega,kar marsikdo hitro pozabi-polnilni kabel!

Jaz za takšne stvari uporabljam Ankerjev 100W USB-C na USB-C kabel...torej kabel zmore več kot polnilec!

Doma imam 2 kompletna polnilca v kolikor ti kateri pride prav ti ga senkam. En je 65W (toshiba satelite) drugi pa 120W HP envy.

IMG_20240614_122938.jpg

IMG_20240614_122906.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
dne 12. 6. 2024 ob 18:02 je skritikrt napisal:

Bo mogoče za koga zanimivo oz. uporabno-z Aliexpressa naročil USB-C adapter za polnjenje-napajanje laptopa.

Idejo imam z tega kanala👍-od 8:50 naprej.

Zadevo sem vzel za svoj stari Lenovo Thinkpad X-130E,ki ga imam za "posebne naloge" (popravljanje sektorjev na HDDjih ipd.)...in ker je nekdaj šel kabel napajalnika,k sem ga nato moral flikati...in itak "veliki cegel" od napajalnika....

Tako pa z tem adapterjem,+ z Xiaomi 65W GAN polnilcem

MI-STORE.SI

Majhen, a zmogljiv polnilecHitri polnilnik Xiaomi Mi 65 Watt z GaN Tech je izjemno zmogljiv polnilnik, ki bo vse vaše naprave v kratkem času...

Dela BP😃👍

Tukaj kupil

https://www.aliexpress.com/item/1005004146579668.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.31101802I0PIYk

Priporočam.

IMG_20240606_215738(1).jpg

IMG_20240606_215205(1).jpg

Top zadeva :). Samo a ni original polnilec 90W?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 10 urami je Slivka napisal:

Ne nista se odkotalili v dolino. Odkotalili sta se ... ... ...

Torej, danes so ugotovili, da sta bila k meni poslana dva paketa, vsak po 22 kg. Pošiljatelj naj bi bil isti. Ampak...

En paket je prišel iz Španije in ga vodijo kot dostavljenega na moj naslov (čeprav nisem podpisal prevzema).

Drugi paket je danes prišel iz Slovaške v Ljubljano in bo jutri dopoldan pri meni.

Glej, sm kmet an s hribu doma an ne zastopm, ki se j dogajalo s tem gumam... Pa sej bojo nardile več kilometru, predn pridejo do mene kt pa pole na našem FucksWagnu...

Kje si pa narocil gume?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zbil srno
Napisano

Zakaj pa nisi peljal na uradni servis ? Ne recem, da te kaj takega tam ne more pricakati, ampak verjetno bi bil boljsi odnos in tudi za nadomestni avto bi se lahko zmenil kljub temu, da ti ga zavarovalnica ne krije. Pa za mazda selmar sem slisal same pohvale do sedaj.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.