Za 2. avto, Mazda CX3 razmišljam da bi dal na originalne 18ke kar celoletne gume:
215/50R18 92W Pirelli Cinturato All Season SF3 FR SUV 3PMSF
Za po Ljubljani, parkrat na leto gre ven iz Ljubljane...
10000km letno
Mnenja?
Kar nekaj jih poznam, ki jih vozijo in nimajo težav. Verjetno je najbolj važno, da je šofer vedno previden in se zaveda omejitev svojega vozila, je na varni strani. S takšnimi ali drugačnimi pnevmatikami. Eni gonijo po zasneženi avtocesti 130, to zame ni OK, pa če ima ne vem kakšen avto in na njem vrhunske zimske gume.
S torkom se bo bencin podražil za 6,1 centa na 1,649 na liter goriva, liter dizla se bo podražil za 13,2 centa na 1,855 evra, liter kurilnega olja pa se bo podražil za 14 centov na 1,464 evra.
"Naša" CX-30 G140 AT ima sedaj 30.000 prevoženih, povprečna poraba po števcum še vedno 6,6 l/100 km, nikoli resetirana. Vrsta voženj mešana (mesto, regionalka, avtocesta), večinoma ravninske.
Da, ker bi rad imel prostornejši avtomobil in zaradi prehoda na EV, saj sem lani dal zmontirati sončno elektrarno.
Moje razmišljanje. Čez poletno polovico leta, če imaš zraven inštalirano primerno baterijo, bo energetsko OK. Pozimi, pa bo tvoj "samooskrbni sistem" srkal praktično vso električno energijo iz omrežja, tako kot tisti, ki take elektrarne (z ali brez baterije) nimamo.
Posledica: elektroenergetski sistem - ES (klasične elektrarne s prenosnim in distribucijskim omrežjem) mora ne glede na število sončnih elektrarn poskrbeti, da zagotovi vso moč in vso energijo v največjih konicah. Nove in nove toplotne črpalke in električni avti pa to konico samo še močno povečujejo - torej potrebo po večanju kapacitet ES.
Povprečen državljan bi pričakoval ob vsej medijski propagandi, da bodo sončne elektrarne, TČ, EV nadomestili (zamenjali) klasične elektrarne na premog, jedrsko gorivo, hidroenergijo in uporabo fosilnih goriv. Pa ni res.
Ali pa dobiš partnerko, ki te popravlja - kot je v mojem primeru (v šoli pri slovenščini, nemščini in angleščini nisem ravno blestel in še danes 40 let kasneje ne).
Kaj odkrijem po 1 mesecu uporabe Vitare? Da ima GPF filter - kolk sem vesel.
Navodila:
"Če opozorilna lučka GPF zasveti med vožnjo, je GPF skoraj zamašen. Ko zasveti opozorilna lučka GPF, morate obnoviti GPF. Da opozorilna lučka ugasne, se vozilo ne sme ustaviti do zaključka regeneracije. Proces običajno traja okoli 25 minut"
Kaj točno je bil razlog da si menjal mazdo 3 (ce sem si prav zapomnil) za vitaro?!?...(ce ne drugega meninosebno vsaj vizualno neprimerljiva avta🤣 vemo v katero smer)....
Težko rečem. 1-2 x na leto pride v poštev 4x4, 1-2x prevoz kakšnih vej s prikolico, ...
Lahko bi rekel, da je bila Mazda 3 tolk fajn, da sem se jo naveličal. Avta mi ni težko zamenjat, se nanj ne navežem. Ostaja pa doma Mazda 6 G194, ki bo kmalu imela 40.000 prevoženih.
Morate kupit še Suzuki Vitaro, da boste znali cenit Mazdo CX-30. Črički so original že pri novem (plastika pod števcem pri določenih obratih dobesedno zaropota, znana stvar), glede pokanja v stebričkih so na servisu pojasnili, da bo verjetno s časom izginilo, vdolbina na bleščeči plastiki stebrička je tudi original zaradi čepa, z motorčki ogledal ni težave, ker se preklopijo le z gumbom na vratih - najvišji paket opreme ...
Zavarovanje (Obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO), Pravna zaščita, Osnovna pomoč na cesti, Zavarovanje voznika (AO+) in nezgodno zavarovanje za voznika, Naravne katastrofe, Požar, eksplozija, Nalet na živali, Razširjena pomoč na cesti, Nezgodno zavarovanje za voznika in sopotnike, Tatvina, Vandalizem, Zavarovanje stekla, Polno kasko zavarovanje, Zavarovanje vrednosti novega vozila) pa slabih 500 €, seveda max bonus.
Avto je zanimiv, malo poseben. Najbolj pogrešam zvok in uglajenost Mazdinega atmosferskega motorja.
Eden od domačih vozi dobro leto CX-30 G140 AT in je zelo zadovoljen, razen nekaj malenkosti ... je pa na srečo centre line in nima težav z matričnimi žarometi.
Ker se pri naših objavah prepleta resnost, zafrkancija, sarkazem, ... je treba to tako tudi brati, je pa težko razločit.
@tommzy,vse bo v redu. Si kaj razmislil o menjavi za piksno? 😁
Ena dobra zadeva pri njej (Vitara) je, da se izklopi zaslon. Duga je, da je barvana 2x, razen strehe. In ko iz nje presedem v Mazdo imam občutek, da sem v avionu.
@tommzy, izgleda, da imaš smolo, sranje od avta, se zgodi. Imaš pa hkrati super priložnost in se ga znebiš - koliko doplačaš za 2 tedna staro Vitaro, prevoženih 650 km? Mamo sem včeraj peljal v trgovino in je dejala, da je kot piksna. Na Mazda forumu si pomagamo.
Na letni ravni to za Petrol pomeni 70mio €, kar za SLO razmere ni malo😉....(je pa drobiž proti spacex in musku z biljoni🤣)
Prejšnja vlada je na veliki zvon obešala, da bo letno sistemsko naslednja leta za reševanje stanovanjske problematike zagotovila 100 mio €.
Za SLO razmere je 70 mio veliko denarja, nekomu, ki že tako baše velike dobičke iz žepov nas kupcev goriva. Res je neka znanost, razvoj, zeleno, trajnostno, perspektivno, dodana vrednost tole pre-prodajanje goriv, ki ga je treba podpirati. 👍 Bravo partnerstvo za razvoj ali kako že rečejo temu pojavu zadnjih volitev. 🙃
So zagotavljali, da bodo delali za ljudi. In delajo, za bogate ljudi. Kaj praviš @Alex, nova vlada (ne trg) ti je zvišala ceno dizla za 6 centov? Račune Petrolu, ki je pomagal rušit prejšnjo nesposobno vlado, bomo poravnali vozniki.
Zamenjal bom za Mazdo 3. Z alternativami se nisem kaj dosti ukvarjal, Hondini servisi me vlečejo še manj kot Mazdini. Gledal sem tudi rabljeno CX-30, vendar lastnica po telefonu ni bila pripravljena spustiti takratnih 26.500 niti za €:
Obsedeni smo s temi številkami. Važen je občutek. Tako kot pri HI-FI. Tisti deklarirani wati ne povejo dosti.
Zaradi turbine Suzuki 1.4 bolje vleče kot Mazdin 2.0 atmosferc. Vsaj po občutku. Ne rabim veliko konjev ... včeraj mi je kolega razlagal, kako se je peljal s svojim na 300 konje načipiranim Citroënom C6, 240 km/h ...
Prikolico pa bom peljal povprečno 2x na leto, kakšne smeti ali veje na odpad, pa verjetno bom nabavil še nosilec za kolesa.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
In to kar nekaj tudi neuničljivih bencinarjev ... 😀
Povezava za deljenje
Deli na druge strani