Dinozavri so izumrli vretenčarji, ki so na Zemlji kraljevali več kot 100 milijonov let. In še danes napajajo sodobni svet z energijo. Karkoli je prišlo za njimi, ni trajalo tako dolgo, da pa je obstajalo, vemo samo od fosilov, druge koristi ni. Zato jaz zelo spoštujem dinozavre in prav bi bilo, da se tudi drugi bolj spoštljivo obnašate do njih - ker vaša super tehnika brez ostankov dinozavrov ne bi bila vredna kaj več kot 0,30€ na kilogram...
In glede na to, kako dolgo so vladali, so bili zelo "trpežni" in jih ni pobral majhen dvig temperature, tudi niso nasmetili plastike vsepovsod, niso naredili radioaktivnega sevanja, ... ... ... Skratka, kar je ostalo za njimi, nam še zdaj koristi, kar je pa najsodobnejšega, je pa krhko in občutljivo...
Zato je naziv "dinozaver" najboljša reklama in priporočilo.
Pa od kje hudiča ste nekateri pobrali, da je nafta iz dinozavrov?
Nafta nastane iz mikroorganizmov (največ plankton=, ki ga je bilo v prazgodovinskih morjih res veliko in je največ odmiral kar sam in se nabiral na dnu cv obliki sedimentov. Zaradi premikanja zemeljskega površja, dodatnih usedlin ga je s časoma "pokopalo" globje pod površje, kjer je bil izpostavljen visokim tlakom in temperaturam. Kemijska reakcija, ki se je pri tem sprostila je dejasnko naredila surovo nafto. Večino se je to dogajalo še predno so prvi dinozavri zakorakali na zemlji.
Noben dinozaver danes ne napaja ničesar in če bi koga morali spoštovati je le plankton in drugi mikroorganizmi, kot so recimo alge.
Pa glih zdaj... V ponedeljek bom ob službeno Škodo in dobim EV Hyundai Kono. Mene kr zmrazi kako bo zgledalo, če bo potrebna hitra intervencija v Murski Soboti al pa Lendavi. Baterije ima samo 68kWh. Tole bo ob AC vožnji naredilo največ 300km, pozim pa bo verjetno že 200 uspeh.
Ma še to ne... to ni več nesreča zaradi spleta dogodkov ampak čista malomarnost in brezbrižje. Take bi bilo treba spravit s cest in minimalno odvzem kategorije vsaj za kamione. A naslednjič bo pa čez človeka zapeljal al kako, če mu ena nesreča na istem mestu ni bila dovolj?
Kot si ti že drugi rekli. Če hočeš poceni avto z deset let starim dinotom, ki ne obljublja nizke porabe vzemi podhranjenega 2.5. Če daš nekaj jurjev več, boš imel mazdo z najnovejšo tehnologijo in odličnim, varčnim motorjem, podprt z blagim hibridom, ki ti zelo pomaga v vsakdanji vožnji, neslišnim, sedaj že tud preverjenim biserom od motorja po toliko letih, kot je zunaj, brez nekih znanih hib. Mislim, da ni dileme, kateri je pravi zate.
... in če pokličeš v naslednje pol ure dobiš drugo za pol cene... in to še ni vse...
S Teslo 3 pa na nogometne tekme na prvenstvu v Evropi.
Nihče ne govori, da je to vsakič, ampak če se ti bo to zgodilo samo 1x v 10 takih potovanj je izkušnja lahko silno slaba. Zanimivo, da sred počitniške sezone v Nemčiji težko dobiš ICE avto za izposojo, EV-ja pa brez težav. Zakaj? Marsikdo raje vzame Rentaacar za tistih 10 dni , da se na dopustu lahko ukvarja samo z dopustom.
Da ne boste rekli, da nihče ni tega mogel napovedati ...
Tega ne more nihče napovedat, ker če se bo uporabljalo tržna načela sigurno ne bo takih cen. Če pa bodo fašisti želeli podražit pa itak ni problema. Isto se lahko zgodi z elektriko. Danes je tako jutri lahko čisto nekaj drugega. Imaš sončnico na strehi? Super, kaj pa pozimi? Ne se veselit na zalogo, ker so pripravljeni da zajebejo vse. Nihče ne bo živel poceni, še več, delajo na tem, da kdor ničesar ne bo imel bo najbolj srečen. Le zakaj tako razmišljanje... vsak naj si sam odgovori. Aja pa 15minutna mesta so baje čist super. Ogled Bleda al pa Pariza je pa glih tako dober ne kakem bigscreenu, da ne rabiš it tja.
na enem pa sem malo poklepetal z ostalimi EV mojstri in kaj koristnega izvedel.
ja jaz tud rad z neznanci govorim na nekih neobičajnih lokacijah... moram rečt, da me ICE pri tem totalno omejuje, ker nimam časa kakšno jako debato udarit na nekem parkirišču.
Moram pa rečt, da polnjenje na javnih polnilnicah je kot bi rekel Forest Gump:" life is like a box of chocolate, you'll never know what you're going to get". In to je problem, ker te polnilnice se postavijo potem pa silno malo ali nič vzdržujejo. Če je vse OK super, kaj pa če ni? Pol pa hitro rata razumnih tistih 20% zaloge energije v bateriji, da se poišče novo polnilnico.
Meni osebno se namreč še nikoli ni zgodilo, da bi prišel na pumpo pa avta ne bi mogel napolniti. Še celo več, najdlje sem čakal, da sem prišel na vrsto, 15 minut. Čakanje po nekaj ur na prosto polnilnico pa sploh ni tako redko ob kakšni obljudeni lokaciji in še slabše bo, ko se bo število EV-jev povečalo. Infrastruktura ne sledi temu, tudi obstoječe pumpe imajo premalo placa, da bi uredile dovolj polnilnih mest za EV-je. Verjetno si nihče ne želi imeto zasedenega prostora s polnilnimi mesti na vsakem vogalu in bi radi, da se urbanost okolja s tem čim manj obremenjuje a po drugi strani bodo potrebe čedalje večje. Kako to uskladit med sabo je zanimivo vprašanje.
@dvorjan dokler vas je EV lastnikov malo tole vse nekako laufa in verjemi, da samo krat 2 povečamo število EV-jev bodo že precejšnji problemi. Da smo nekje na 30% voznega parka pa s tako infrastrukturo tega ne sfolgamo. Tako, da tudi zate je dobro, da se število EV-jev počasi povečuje, ker če bo šlo hitro boš prej mel ti problem, kot pa mi z ICE vozili.
Še v mestih po Nemčiji je gorivo po 1,8-1,85€/liter, na avtocestah pa že krepko čez 2€/liter.
To ne bo držalo, klele me že nekaj časa prepričujejo, da ima Golob najdražji bencin in dizel tako, da že v Italijo hodijo tankat, ker je ceneje. Zdaj pa ti take cene privlečeš.
Že skoraj eno leto nisem objavil kakega filmčka, ker vem da ni glih nekega interesa tole gledat, ampak vseeno.
Tole recimo brez moje reakcije se ne bi izšlo brez karambola. Če ga ne bi videl kretena in bi vztrajal na pasu bi šel ali vame al pa direkt v bus tko so bili pa res samo centimetri v igri pa bi pisal v jamralnik. Avtobusar pa tud ni nič reagiral čeprav ga je gledal ves čas.
Pa še en MonteNegro zadetek, ki se je zgodil par minut prej. Res so Črnogorci bolj lene sorte, še na gas se mu ne ljubi stopit, ko nekoga takole izsili.
Maš prav, danes v Logatcu hotel pomagat modelu z Ford Turneo Custom. Iz avta se je kar zakadilo in to je bil to. Se ustavim, da vprašam če rabi pomoč pa je model že imel shranjeno številko servisa. Hmmm I wonder why.
V glavnem se mi je zahvalil in sem šel svojo pot tako, da ne vem niti kaj je bilo.
Tole je res čisti smeh. Potem pa da bi olepšal stvar pa še take nebuloze kot je 7 litrov dizla na 100km pri 130km/h. Pri meni je to cca dobrih 5 litrov kar pomeni pri Slo cenah dizla tam nekje 170€ za to razdaljo. Sam je poudaril, da so Poljaki brzeli mimo s 140km/h kar je pomenilo, da je vozil tam nekje dobrih 100km/h. Če bi 130km/h bi bilo povprečje okoli 24kWh/100km to pa skupaj z naročnino pride preko 200€. OK, je 1x tankal v hotelu na navadni vtičnici tako, da je verjetno bil na nakje istem strošku kot z dizlom.
Še dobro, da je ugotovil, da kljub temu, da je baterija 87kWh in da je riskantno, da jo greš izpraznit do ničle in da na takih potovanjih je časovno smiselno polnit le do 80%. Tako da je 300km dometa če se bolj cijaziš kot voziš realen domet oziroma si lahko srečen da ga dosežeš.
13 ur od Krakova do Lj.... ufff... z vsakim ICE to naredišv 9 urah z vključenim kosilom al pa vsaj v 10 urah. v obe smeri je to od 6-8 ur razlike.
Ampak kar je pa najbolj pomembno pri vsem tem in kaj me najbolj odbija pri EV je pa to, koliko enega načrtovanja, prilagajanja, iskanja ter živčnosti in ugibanja ali bo zneslo ali ne. Tega mi ne povzroča noben ICE avto in naredi točno to za kar je predviden, da me pripelje na cilj brez, da bi se moral ukvarjati s samim avtom in njegovimi omejitvami. Vsaka tankštela je zanj dobra, nobenih naročnin ne rabim za polnjenje. Za tako pot bi me mogoče 2x zaprosil za 10minutni postanek in to je vsa omejitev.
Aha, zdaj mi je vse jasno zakaj so bili včeraj zastoji proti obali... 😁😉
Nisem opazil, ker sem bil prvi v koloni.
pred 21 urami je Boss napisal:
Sem klical vulkanizerja pa je rekel sam prit. Jaz pa njemu: "a bi se to mogoče dal kar prek Teamsov zrihtat, ker jutri delam od doma". 🤪 Ni čist zapopadel - očitno preveč geekovski štos, tako da bo treba kr fizično k njemu na sestanek. 🤣
Šrauf je bil ... lep, svetel, skoraj nov cca 6cm dolg. Flikarija, centriranje pa skupaj 41€ olajšanja. Tko je to, pršparaš na gorivu a te pol druga zadeva opali. Če bi šel po AC ne bi nabasal šraufa. 🤪
En lep prekrasen frej dan idealen za krajši roadtrip na obalo. Nekje po 20 letih sem šel spet po prazni stari cesti brez nervoze po omejitvah. Sploh nisem načrtoval nek hypermiling izziv ampak od Vrhnike do Strunjana je po skoraj 100 prevoženih km je izgledalo takole - 3.9l/100km
Povratek v Lj s tem, da sem pol poti peljal po AC (normalna AC hitrost 130km/h) in pol po stari cesti pa je dvignil porabo po 236 prevoženih km na še vedno navdušujočih 4.4l/100km
Ta avto je res nenormalen šparovček. Za tako velikost, maso in karavansko obliko se mi zdi, da je v ICE svetu skoraj težko bolje.
Aja, da pa dan ne bi bil perfekten sem očitno nekaj povozil in guma počasi spušča za pol bara na cca uro zato tam tista fletna lučka. Tko, da doma sem z enim filanjem prišel.
Sem klical vulkanizerja pa je rekel sam prit. Jaz pa njemu: "a bi se to mogoče dal kar prek Teamsov zrihtat, ker jutri delam od doma". 🤪 Ni čist zapopadel - očitno preveč geekovski štos, tako da bo treba kr fizično k njemu na sestanek. 🤣
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Že tko mi je bad pol me pa še takole strašiš... ni lepo od tebe.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani