Check engine gori (pa vidim da so obrati na cca 800 sepravi je avto prižgan, torej ni v načinu "kontakta", kjer je to pričakovano) - tako da lahko takoj vprašaš če kličeš
Ne nisem. Ni bilo nobenga pred mano. Imam video posnetek cele vožnje (dash cam)! 😉Maks hitrost 80km/h. Povprečje pa manj.
To je od nasproti vozečih. Zakaj tako spikana pa nimam pojma. Če se pritožim na servisu itak ne bom nič dosegel. Sem kar slabe volje zaradi tega. Kaj bo še po zimi?
Drugače pa še ena stvar za vprašat. Imam matrične luči. Pa mi je zdaj že drugič ali tretjič nonstop izlapljalo avtomatiko. Kratke, dolge. Na minuto dolge pol pa izklopi avtomatiko in kratke... In spet vklopi in izklopi auto način...
Sem pogruntal da največ v dežju. Kaj bi bil problem? Tudi prometni znaki dostikrat zmotijo kamero in misli da je avto pred mano. 🙃
Ta sistem matričnih je bil pri oplu svetlobna leta boljši in naprednejši. Mazda tega ne obvlada.
Bom na servisu povprašal kaj nagaja.
Za barvo pa ne vem kaj naredit... Pazim, da vozim krepko za drugimi in sedaj počasneje... Se lahko pritožim ker to res ni normalno in mi vso voljo zbije do avta ki je drugače super.
če se voziš od 20 do 50kmh in nič več nad 50kmh, bo skos izklapljal ta način za dolge, ker moraš jit obvezno nad 40kmh
Mediji velikokrat pišejo traparije… Tudi to je menda traparija, da je šlo za električni avto… po besedah gasilcev, pa naj bi šlo za golf voziček … kar pa nima ravno direktne zveze z električnim avtomobilom…
ne vem, o kakšnih električnih avtomobilih vi sanjate, dejmo že vsaj tuki se poenotit prosim...
imaš 3 tipe kosilnice - bencinsko, električno (na kabel) in akumulatorsko (na baterijo)
zagorel je golf voziček, ki se verjetno vozi na baterijo in ne na kabel
in tudi avto je verjetno akumulatorski, zatorej baterijski avtomobil......
- poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.
- zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali
- poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.
Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.
(3) Glavni kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 3 mm. Zimske pnevmatike, ki imajo glavne kanale dezena globoke manj kot 3 mm, prištevamo k poletnim pnevmatikam.
(4) Zimske pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako »M+S« ali »M.S« ali »M&S«.
(5) Ne glede na določilo prvega in drugega odstavka tega člena štejejo za zimsko opremo vozil, ki so v prometu na priobalnem območju Republike Slovenije, tudi samo poletne pnevmatike z globino glavnih kanalov dezena pnevmatik najmanj 3 mm. Priobalno območje je v skladu s tem pravilnikom del ozemlja Republike Slovenije, ki ga omejuje obala Jadranskega morja, meja z Republiko Italijo, meja z Republiko Hrvaško ter naslednje ceste (ki niso vključene v to območje):
- R3 626 – odsek 3726 Gračišče – mejni prehod Brezovica pri Gradinu.
(6) V cestnem prometu ni dovoljeno uporabljati pnevmatik z žeblji.
preberi še enkrat kaj sem napisal ja
dne 22. 11. 2025 ob 20:44 je GregorV napisal:
Sem pozabil.
Moja nova obutev.
Sem sicer iskal GY ali Dunlop... Ni dobavljivo ali december...
Na koncu sem kar na servisu vse vzel. Edino Conti so bile dobavljive v nekaj dneh.
Gume - 138 €
Platišča 16" - 130 €
Ventilčki set - 125 €
Vem, da so na snegu in ledu slabše, ampak kaj čemo...
Kako izpade ta kombinacija na avtu, pa ko bo opran. Vreme ne sodeluje.
eto, ista fora kokr pri meni, ni blo za dobit GY
also, zakaj rjavica teče iz sponke vodila za zavorne ploščice, a ni nekdo razlagal da so mu menjal v garanciji čeljusti, pa da so zdej novi modeli kao boljši?
Mogoče. Mislim pa, da glede na zeleni prisilni "pokop" to vse proizvajalce skrbi, razen made in china .... (ali so zato nekatere nove mazde kitajske, ker preživeli bodo menda samo kitajci 😁). P.S. upam sicer da ne.
Kolk časa jih že imaš? Jaz bom menjal svoje GY za Dunlop. Sem šel s top letnih zdaj na tole zimsko sranje od gum. Delno je sicer problem, ker so stare 6 let, a nikoli vožene po vročem asfaltu in shranjevane po pravilih, profil na tehničenem zmerili pri 5,7mm. Ampak te gume mi že od samega začetka niso najbolj ležale in ustrezale. V brozgi so zanič, na mokrem tko tko... se pa izkažejo v mrzlem snegu in so precej tihe. Najtišje zimske kar pomnim.
Tko, da počakam še kakšen mesec, da mine tale vulkanizerski boom pa naročim ali konec decembra ali v začetku januarja nove.
conti 870p ali vredestein wintrac pro+ če hočeš mal cenej (s kuponom ki ga conti podeli za 40 eur je razlika borih 40 eur, zato nisem niti razmišljal)
Moja nočna mora z menjavo zimskih pnevmatik se je danes srečno končala.
Namreč, včeraj pridem k mojemu mehaniku, on lepo dvigne avto, pripravi zimske gume, vse orodje. Samo posebni nastavek za varnostne matice mu moram dat in gasa. Not. 😕 Pregledam prtljažnik, cel avto trikrat. Ni nastavka. Skočim domov, preobrnem klet na glavo. Ni. 😬 Spomnil sem se, da sem nazadnje šraufal sprednjo gumo, ko je bil vijak v njej. Kam sem dal oziroma nisem dal nastavka, sam bog ve.
Problem je bil, ker niti kode nisem imel, ki je embalaži, da bi lahko potom nje naročil nov nastavek. Panika... Grem nazaj do mehanika, a on nima tega posebnega ključa za take primere.
Spomni me, da naj grem do znane trgovine / vulkanizerja Axle v KP.
Vprašam jih, ali lahko kaj naredijo.
"Da, da se a je čakalna doba za delavnico dvajset dni." Wtf?
Nato je na srečo prišel mimo znanec, ki tam dela in je uredil, da smo takoj naročili nove matice + nastavek in so mi danes to zagato rešili. Tako, da vsaka čast temu znancu in pa tudi trgovini Axle. Gume so gor na avtu.
Sedaj si bom dal ta nastavek na verižico in okoli vratu.
Bom povedal tudi svojo prigodo
Med covidom sem se selil s CX-3 iz stanovanja v LJ
Ko sem odmontiral 4 vijake iz navadnega pisarniškega stola, jih nisem imel kam dat, in sem jih pospravil kar v paket gedor, da se ne izgubijo, ker so bili edina taka mini stvarca... Gedore sem pa pospravil nazaj v prtljažnik (spodnje dno) od CX-3, ker to skos vozim sabo
Potem ko sem sestavljal stol po par dnevih se nikakor nisem mogel spomnit, kje so ti vijaki, razbijal sem si glavo ker vem, da sem jih nekam skrbno shranil... in pravo težavo sem imel tudi najdt take vijake kot nadomestilo..skratka sem rešil po par obiskih trgovin
Potem sem konec leta 2021 CX-3 prodal in isti set gedor samo premaknil v poden od M6 (brez da bi ga odpiral, še papirnato embalažo imam okrog
In nekega lepega dne postavljamo na morju prikolico (verjetno tam 2022 ali 2023 spomladi), pa se nam torx iz boscha zvije, in valda ni panike, mam jaz skos sabo tamale gedore v avtu, tut torx 6 je notr - odprem gedore in ja, notri vijaki od pisarniškega stola veselje je blo neprecenljivo haha
Če kupim Michelin na gumenadom, ne dobim 40 EUR za Supernova.
Gume so stare - 48 teden 2024.
Torej to potem vsekakor odpade, eno leto starih gum ne bom kupoval.
Sedaj sem videl, da so zgoraj navedene Dunlopke M+S, torej odpadejo.
Izmed teh "premium" gum, z najboljšimi ocenami na testu, potem ostane samo Bridgestone Blizzak 6.
Vsaj kar se tiče gumenadom trgovine.
Nimam pojma kaj bom nabavil. 🙃
LP
najprej najdi dimenzijo in felge v homologaciji (ali preko vin preglej elektronsko če jo imaš kje pri roki avtolog.si), pa na servisu povprašaj če majo kak paket z ventili in senzorji mogoče v akciji
potem ko imaš dimenzijo pa lahko iščemo in optimiziramo ceno
Danes sem opral cx 30 po kar dolgem času. Opazil sem kar nekaj plitvih praskic na laku, zato sem se odločil, da jo malo na rahlo spoliram ( paste 2500-3500-3800). Naslednjič pride gor še "zimski" carnauba vosek collinite 476.
Zna je kot zelo obstojen in je kar pravi za zimski vreme.
Alex preveč čistiš, sej vidiš da se na čeljusti že rja dela
Huda bela zima je prišla, jaz pa še nisem poskrbel za zimske gume. 😁
Za CX-30 so primerne te 16" zimske gume 215/65/R16? Nimam homologacije pri sebi, pa sedaj ne vem kako gre potem dalje 102H, 98H... Če to sploh piše v homologaciji.
Torej so npr. primerne te:
Michelin odpade, ker je predraga. Nagibam se k Dunlop.
Na gumenadom pa goodyear ultragrip performace 3 nimajo.
Še dodatno vprašanje.
Kakšna je na uradnih servisih običajna (z popustom) cena za 16" lita platišča?
Hvala
LP
mišelin 142-120 *4 = 88,2 eur, BI SI UPAL TRDIT DA BODO ZDRŽALE VSAJ ENO SEZONO VEČ KOT DUNLOP
Pa še 40 eur vrnejo keša nazaj, jaz mislim da je nobrainer, potem je razlike samo še 48,2 eur
Ta vikend je na vrsto prišla redna menjava olja. Žal pa nisem nič slikal
Servis:
- menjava olja (Engine Flush = ja vem mešana mnenja , po flushu je sledilo polnjenje = 1. sveže olje + novi filter, 2. sveže olje + filter iz prve menjave in 3. OEM olje + novi filter. Po vsaki menjavi sem naredil krog 10 km oz. 15 minut vožnje. Stanje barve se je z vsako menjavo nekoliko izboljšalo, še vedno pa je bilo precej črno in "vmesni" filter je bil popolnamo črn. Slikam naslednjič, po menjavah.
- spucan zračni K&N filter
- Spucane cevi intercoolerja
- spucana loputa (Shutter Valve)
- spucane prednje zavore
- spucane cevi, ki vodijo do senzorja pritiska v DFPju in senzor
- pločevinka DPF čistila spuščena v DPF
- v olje menjalnika sem dodal (Gear-Oil Additive od LM). Vsekakor opazna razlika v 4, 5 in 6 prestavi, menjalnik je veliko bolj miren
Drugič ali vmes pa spucam še EGR, me je kar strah kaj vse je tam notri
Z menjavo še prednje leve polosovine pa sem se zmebil še zadnjih tresljajev na volanu Srečen!!!
Kilometri na števcu = 370.040 km. Prvi cilj je 400.00 km Potem pa naprej.
Dizel bo vedno črn... na 10kkm menjaš če imaš dosti kratkih relacij ali pa na 15kkm če dlje voziš pa je mir
Pohvalno, obvezno slikat egr, me zanima kak je pri tej kilometrini
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Check engine gori (pa vidim da so obrati na cca 800 sepravi je avto prižgan, torej ni v načinu "kontakta", kjer je to pričakovano) - tako da lahko takoj vprašaš če kličeš
null
Povezava za deljenje
Deli na druge strani