Skoči na vsebino

dvorjan

Člani
  • Sporočil

    1.414
  • Z nami že

  • Nazadnje prisoten

  • Dnevne zmage

    5

Zadnja sporočila napisano od dvorjan

  1. Jah, ocena pač - dokler ne ponovim z ICE, je samo ocena. Ampak glede na to, koliko je bilo prehitevanj, vožnje po hribih, stanja in cijazenja v kolonah - veliko je bilo situacij, ki "dinozavru" niso v prid. Zgolj na relaciji bi verjetno šlo s 6-6,5, ampak vse skupaj pa ni šans. Je 7,5-8 kar realna ocena porabe.

  2. Ne razumem vaše težnje, da bi radi EV na vsak način prikazali v slabi luči. Kaj imate od tega? Lažje spite?

     

    In ne gre za nobeno pripoved. Samo delil sem z vami statistiko po prevoženih 4 tisoč kilometrih, pri čemer ne gre za nobeno šparanje, prej obratno - EV porabi tako malo, da me prav nič ne motijo redni kick-downi. Če bi želel varčno voziti, si predstavljam, da bi bila številka pod 12 kWh/100 km. Pač prikazal sem vam, da se da tudi z EV brez problema na daljšo pot - daljšo, kot jo mnogi slovenski vozniki sploh kdaj opravijo.

     

    Glede na to, kje in kako sem vozil, lahko edino jaz podajam sodbo in primerjavo z ICE. In se ne slepim - če bi to pot opravil s svojo Mazdo 3, bi bila poraba zelo verjetno kakšnih 8l/100km, po najbolj optimistični napovedi 7,5l/100 km. Kaj bi to pomenilo v izračunu?

    2.078 km * 7,5l/100 km * 1,6€/l (pri nas in na Hrvaškem je bila cena 1,56€/l, v Črni Gori pa 1,64€ za liter 95-oktanca) = 250 evrov za gorivo

    Naj spomnim - za elektriko je šlo manj kot 20 evrov ... Pa še pri elektriki me ne rabi skrbeti, da bom tankal elektriko slabše kakovosti in kako se bo avto obnašal ...

    Za razliko v ceni energenta torej dobim več zelo okusnih rib, rebrc, solat itd.

     

    Saj vas ne bom več drezal s tem. Mogoče samo na 10k km objavim še kako statistiko, za tiste par duš, ki upajo pogledati čez planke ...

     

    • Všeč 2
  3. pred 6 minutami je Boss napisal:

    Pa ne pri potrošnji 13kWh/100km. Lepo te prosim. Sej pravim, to je tko kot bi jaz trdil, da z normalno vožnjo kurim 3,5 litra/100km, kar se sicer s cjazenjem po regionalki s 60km/h celo da naredit.

     

    Sem prevozil kar nekaj EV-jev pa vem kolk je realnost sploh kadar je ooogrrooomnooo mestne vožnje.😜

    Bolj slabo veš.

     

    Ravno pri mestni vožnji je EV najbolj varčen. Najmanj pa na AC.

     

    ZOE je recimo ultra varčen tam do 50-60 km/h, relativno varčen pri 80 km/h in sorazmerno ok pri 100 km/h nad tem pa poraba skokovito naraste. Ker je pač tako dizajniran. Pri 130 km/h se namreč njegov elektromotor vrti z 90 % obratov, to je kot bi se Mazda bencinar vozil s 6.000 rpm.

     

    Tesle so pa recimo tudi okoli 120 km/h še vedno zelo varčne - ker so pač tako dizajnirane.

    • Všeč 1
  4. pred 1 minuto je g.Wankel napisal:

    Zakaj? Jaz ne oviram prometa.

    Jaz pa še manj. 😃 Ta ZOE je v zadnjih 4.000 km prehitel več ICE avtomobilov kot praktično katerikoli drugi ZOE v svojih zadnjih 4.000 km. To bi upal staviti.

    • Haha 1
  5. Mojstri ... samo nekaj ... teh 4k km in povprečje 48 km/h vključuje ooogrrooomnooo mestne vožnje.

     

    Sploh pa - resetirajte vaše števce in se naslednjih 4k km vozite tako, kot se pač vozite (niti vam ne bom govoril o mestni ali zimski vožnji). Potem pa prilepite svoje screenshote in bomo predebatirali. Bomo videli, koliko vas bo dosegalo 48 km/h. Nihče z mestno vožnjo ... #pacienti

     

    Saj vem, ko zmanjka tehtnih argumentov, se opirate na vsako bilko ...

    • Všeč 1
  6. Da tema ne zamre ... 😃

     

    Potovanje po Črni Gori zaključeno z naslednjo statistiko (ki vključuje tako "odhodno" kot "dohodno" ponjenje na domači polnilnici): prevoženih 2.078 km, strošek polnjenj <20€. Da, manj kot evrskega dvajsetaka.

     

    Nazaj grede sem prvi postanek za polnjenje izkoristil za kosilo (1h), drugega pa za obisk bližnjega nakupovalnega središča, pivo in kavo, da vsaj malo dinarčkov vrnem ...

     

    In samo za @Boss fotka povprečne porabe naše ZOE - merjeno čez 4k+ km.

    null

    image.png

    • Všeč 2
  7. Ja, ampak Beograd je precej bližje. In če bi šli dvakrat dlje, bi tudi familija potrebovala več postankov.

     

    Pač želim povedati, da se z EV povsem normalno potuje. Edini, ki tega ne zmorejo razumeti, so profi šoferji, ki radi vozijo 1.000 km v kosu, čeprav to niti približno ni niti zdravo niti varno.

    • Všeč 2
    • Zmeden 1
  8. pred 9 urami je Boss napisal:

    Vse lepo in prav, samo ti računaš strošek polnjenje tako, da štartaš s polno baterijo na koncu si pa tam s prazno. Na tak način mene pot v ČG pride natanko 0€, ker 800km naredim z enim tankom pa še za vsaj 150km mi ostane na cilju.

    Ne, dragi Boss, ni tako.

     

    Štartal sem s SOC 97 % in podatek o stroških elektrike je po vključenem zadnjem polnjenju v Črni Gori na SOC 96 %.

    • Všeč 1
  9. Medtem ko tukaj še kar jadikujete nad sodobno elektromobilnostjo, sem jaz ZOE zapeljal v Črno Goro. Brez kakršnihkoli težav.

     

    Strošek polnjenja za prevoženih 800+ km je znašal 14,39€, od tega je daleč največ pobral hrvaški ELEN. #sampovem

    Pa še za statistike med vami - "izguba" časa za polnjenje - 1,5h, 20 min, 1h. Pa v praksi sploh ni bilo tako - prvi postanek sem kombiniral z malce spanca, drugega za skok v pekarno, tretjega za pozno kosilo.

    ZOE_polnjenje_DC.jpg

    ZOE_polnjenje_HR 2.jpg

    ZOE_polnjenje_CG.jpg

    • Všeč 7
  10. pred 17 minutami je Slivka napisal:

    Emmm, sm kmet an s hribu doma, ma, ben, useglih se mn zdi, de so pozabl na šalthebl an ročno...

     

    An zdi se mn, de je neki hudo bolehno. Usake 400 km za kjšno uro na infuzijo prkloplena...

    Glede na to, da se avto ne vozi v režimu 24/7, to ni težava.

     

    Ga pač polniš, ko spiš, saj ti ni treba stati zraven ročice. 😃

  11. Hmmm, bo le "preoblečen" Kitajc. Zmogljivosti? Povprečne za ta razred.

     

    It’s likely the Deepal SL03’s electric powertrains will be offered in the EZ-6. It is available with 58.9 kWh and 66.8 kWh battery packs driving a rear electric motor in 215 hp (160 kW) and 236 lb-ft (320 Nm) form as well as a 255 hp (190 kW) and 236 lb-ft (320 Nm) option.

     

    Bo pa lepa ...

    Mazda-EZ-6-1536x864[1].webp

    • Všeč 1
  12. pred 2 minutama je sportman333 napisal:

    Kdorkoli bi to kupil tudi za 13k ali pa tudi zaradi tega ne, je verjetno pomislil, da takega avta čez par let ne bo mogel prodati....razen mogoče za drobiž....

    Zakaj tako misliš?

     

    Čez 5+ let bodo Mazde začele pridobivati na ceni, ker bodo eni redkih avtomobilov, ki se ne bodo kvarili kot po tekočem traku. Ajde, za te "mild hibride" sem skeptičen, a kar je "stare garde", je pa neprebojno.

    • Haha 2
    • Ljubim 1
  13. @ignacij: Zakaj že? Ker je šestica sedan - če bi bili v ZDA, bi bil verjetno že prodan. Pri nas pa za sedane ni nekega velikega zanimanja, za karavana bi se lahko pogovarjali bližje tvoji ceni. Poleg tega se vsi bojijo ne vem kakšne porabe. Čeprav toliko popijejo tudi vsi 1.4, 1.5 in 1.6 turbo bencinarji, ki se kotalijo po cestah.

     

    Pa po 15 jurjev bodo kmalu zadnji facelifti ... Ampak, ja, 13 čukov, 13 jih je pa vreden. 😃

    • Všeč 2
  14. Ja, Slivka, imaš prav - načeloma ne rabiš klicati policije, če povoziš srno.

    Ampak, kaj pa če ti možakar na zavarovalnici reče, da si si izmislil, da si povozil srno in ni dovolj "materialnih" dokazov. Kaj boš pa potem? Srne ne podpisujejo evropskih poročil in zapisnikov ...

    • Začuden 1
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.