Skoči na vsebino

DonFelipe

Člani
  • Sporočil

    1.433
  • Z nami že

  • Nazadnje prisoten

  • Dnevne zmage

    2

Vse objave uporabnika DonFelipe

  1. DonFelipe

    Sprememba cene goriv

    Pa to imaš vklopljeno ECO funkcijo?
  2. DonFelipe

    mazda bt 50

    A si sedaj malo počival ali še vedno deluješ z BT50?
  3. Zanimivo. Kako pa drugače dobiš omenjene podatke?
  4. DonFelipe

    Sprememba cene goriv

    Končno si ugotovil! Se spomniš kako so obljubljali da VW Lupo 1.2TDi 3L res porabi 3l/100km? Pa še ta afera dieselgate in tipi folka ki so ljubitelji tega koncerna. Moraš res biti nor da kupuješ VW/Audi koncern. Nasmešek na usta se mi vedno nariše ko grem vedno mimo tako starih kot najnovejših z mojim starim japoncem mimo in si rečem : le kaj mi tega treba. Nihče drug kot Mazda in Honda ne zna narediti motorja kateri ima lahko varčni in športni program hkrati.
  5. DonFelipe

    (korejski)Chevrolet

    Želiš povedati da so te korejci tako kot japonci presenetili in da si v šoku da tudi oni zmorejo opravljati težke naloge?
  6. DonFelipe

    Sprememba cene goriv

    In počasi bodo tudi cene modelov izenačene. Danes nisi več ''in'' če imaš dizla, ampak si na istem če imaš bencinski model. Še do 5 let nazaj si bil frajer da si imel precenjeno nemško sveto trojico z dizelskim motorjem in ročnim menjalnikom, danes pa si jack če imaš bencinski model z raznimi -tronic menjalniki. Kdo je sedaj tu nor?
  7. DonFelipe

    Elektromobilnost

    Kakorkoli, čedalje več avtoodpadov se zapira zadnjih 20 let, tisti kateri pa še obratujejo pa se izogibajo EV in hibridov zaradi kompleksnega razstavljanja in teženja s strani inšpekcij.
  8. DonFelipe

    Elektromobilnost

    Realno in natančno opisana zadeva.
  9. DonFelipe

    Elektromobilnost

    Aha. Te EV, Hibridi in na splošno mestna vozil(c)a niso za daljše relacije. Da o vožnji po obvoznici oziroma vključevanju na avtocesto ne govoriva. Lahko povem da sem enkrat peljal Smart-a iz Ljubljane v Rijeko in nazaj ter sem bil po enem dnevu bolj utrujen kot če bi se peljal kot potnik z avtobusom, da o tem kako sem bil prepihan ne govorim. Ne predstavljam si pa da bi moral z recimo Toyota Prius prve generacije s katerim sem taksiral ali pa z današnjim recimo do Zagreba ali kam dlje, saj vprašanje če bi omenjena zadeva bila kos naporu. Kot mi je povedal eden od voznikov pri LPP je pred kratkim peljal linijo 3G in je komaj zdržala do Grosuplja, saj je največ energije porabila na klancih, dostikrat pa pravi da morajo preusmerjati linije ker nimajo bližnjih polnilnic. Enako je pri dostavi hrane, saj največji strošek predstavljajo polnilne postaje pri podjetjih ; HaloKatra ima svojo, ampak več kot dve vozili hkrati žal ne more polniti tako da morajo ostali čakati ter oddajati naročila drugim.
  10. DonFelipe

    Sprememba cene goriv

    Ja in dizli bodo na enaki ceni, razlike praktično zadnjih 20 let ni več nobene. Časi ko nihče ni hotel precenjene nemške svete trojice z bencinskimi motorji so žal mimo. Malokdo se žal še vedno ne zaveda da se dizel izplača šele na daljši rok ob stalni uporabi ; znanec ki je taksist je pred leti kupil Peugeot 406 Hdi ter delal z njim 500km/dan tako da je zadeva lepo izplačana ter odslužila svoje po dobrih 3 letih ; govorim o zlatih časih tja do pred začetkom prve krize po uv€dbi. Zadnjih 18 let pa se dizel praktično ne izplača imeti iz večih razlogov in sicer : - ne vozimo se več toliko kot včasih, - ni več toliko dela v taksiju in dostavah (precej več je krajših voženj po sistemu vžgi-spelji-ustavi-ugasni in to po 100x na dan), - cene servisov so dražje, povračila stroškov praktično ni več tako kot nekoč, Večina je od časa COVID-a dizle prodala za smešno nizke cene kar je bilo v prid preprodajalcem, kar pa večina dolgoletnih lastnikov žal obžaluje.
  11. DonFelipe

    Elektromobilnost

    Ja, žal gredo vsi s časom nazaj oziroma nemoreš polniti baterije, da o menjavi žarnic, pnevmatik in ostalem potrošnem materialu ne govoriva. Pa greš kdaj z omenjenim Hyundai i20N na daljšo relacijo?
  12. DonFelipe

    Elektromobilnost

    Razumem. Akumulator in alternator sta najbolj obremenjena ter odpovesta v kolikor je bilo vozilo voženo na kratkih relacijah izpod 20km dnevno. Enako je v kolikor je v vozilu akumulator z malo amper urami. Tak primer sem imel v Citroenu XM ko sem imel notri akumulator z 65Ah kateri mi je odpovedal po treh letih, čeprav sem dnevno vozil relacijo Ljubljana-Maribor. Ko sem pa kasneje vgradil novejšega z večjo kapaciteto in sicer 90Ah je zadevala delovala brez težav ter zdržala naslednjih 5let. Problem pri današnjih manjših vozilih je premajhna kapaciteta ; Smart in Honda CR-V prve generacije imata samo 45Ah, močnejšega žal ni možno vgraditi. Kar se pa tiče EV in Hibridov pa je problem v razvajenosti lastnikov ter nepoznavanju sklopov in njihovega upravljanja. Tudi zaradi zahtevnosti strank prihaja do zamujanja in slabe volje ; odkar je leta 2005 prvič pri nas začel obratovati hibridni taksi z Toyota Prius je prišlo do revolucije katera pa žal ni zaživela. Enako je z električnimi in plinskimi avtobusi kateri so goreli kot po tekočem traku. Za omenjene usluge je potrebno predhodno naročilo, kar je razumljivo zaradi pomanjkanja časa katerega odžira polnjenje. Kje je logika da vozilo polnim na taxi/avtobusnem postajališču ter s tem izgubljam tako potnike oziroma stranke ter imam s tem izgubo? Najbolj smešen mi je pa bil primer ko je avtobus št.5 iz smeri Podutika oziroma Tivolija peljal proti Centru ter mu je v križišču Celovške in Tivolske izpraznilo baterijo s čimer je povzročil zastoj in nejevoljo ostalih udeležencev v prometu, potniki pa so zamujali. Danes mi je pa povedal znanec kateri deluje kot viličarist-skladiščnik da ne more normalno delovati ter da jim morajo zaradi slabih baterij viličarje in delovno opremo ostalo opremo dostavljati. Baterijski viličar je po treh letih samo še za odpad saj je zamenjava baterije dražja kot je vreden kompleten stroj, njena kapaciteta pa tudi po celonočnem polnjenju ne drži naslednji delovni dan ; največ porabi pri zagonu in dvigovanju bremen ter obračanju na mestu. Da o temperaturnih spremembah in vožnji skozi grbine ne govorimo. Dobra baterija oziroma akumulator naj bi opešala po dobrih 500-1000 polnjenjih.
  13. DonFelipe

    Elektromobilnost

    Aja? Kako pa da si se malo vozil? Koliko ti je pa zaračunal za omenjeno uslugo? Vse kar niso klasični motorji so povsem nepraktični in namenjeni šminkiranju.
  14. DonFelipe

    Elektromobilnost

    Vprašanje kako bo pa z omenjenimi EV ko bodo stari 10 in več let. Kot prvo nihče ne bo dočakal starosti starodobnika, drugo pa bo potrebno vzpostaviti servisno mrežo, saj recimo pri nas v Kočevju ne dobiš nikogar kateri bi ti bil pripravljen previti ali popraviti katero od električnih oziroma elektronskih komponent ; znanec je moral pred kratkim peljati svoj avto na previjanje alternatorja do Kogovška, medtem ko je v Kočevju brez težav nabavil samo akumulator. Pod črto : Kaj ti pomaga imeti EV če nimaš servisne mreže na vsakem koraku ter ga nimaš nikjer polniti? Najbližja polnilna postaja je skoraj v centru Ribnice ; kako boš potem prispel do doma in kje boš prespal? Pred kratkim sem tudi v eni od gostiln doživel kako je stranka želela polniti vozilo, a so jo lepo odslovili ; po pravici povedano bi izgledalo čudno da polni vozilo preko kabla kateri je potegnjen skozi ograjo oziroma letni vrt, a o tem kako pridejo do zapornic prosjačiti za polnjenje in podkupujejo varnostnike ne govorimo. Je pa zanimivo in me sploh ni šokiral podatek da imajo na AMZS dnevno cca. 120 intervencij zaradi izpraznjenih baterij. Pod črto : totalno nepraktično ter hkrati vozilo katero še bolj onesnažuje okolje ter je zelo moteče za ostale udeležence v prometu.
  15. DonFelipe

    Elektromobilnost

    Tako je pa živeti s tem mikro avtom kompletni del dneva
  16. DonFelipe

    Prigode v prometu

    Italijani so znani da lupijo sploh tujce. Kaj ste pa pričakovali drugega od EU?
  17. DonFelipe

    Prigode v prometu

    Danes bi vsak vozil hudo mašino in misli da lahko asistenti vse rešijo, a se je v resnici sam prinesel naokoli. Sistemi samo poneumljajo in pomehkužujejo.
  18. DonFelipe

    Elektromobilnost

    Vse lepo in prav, ampak potrebno se je zavedati da je danes žal vse narejeno po sistemu kupi-uporabi-zavrzi ter da so marketingarji posegli dobesedno že v vse pore našega življenja. Danes če ti vozilo zdrži več kot 8let je že velik dosežek oziroma sreča. Samo poglej na naše ulice in ceste kjer vozil od letnika 2004 dalje žal ne videvaš več, do predkratkim pa so bili še zelo pogosti modeli na vsakem koraku. Kdor ima kaj računice kupi legendo in se ne obremenjuje. EV in hibridi ne bodo nikoli oldtimerji oziroma starodobniki, saj večina njih ne dočaka niti 10let oziroma se sistemi kvarijo kot po tekočem traku.
  19. DonFelipe

    Elektromobilnost

    ECO in BIO je samo marketinško zavajanje in nič drugega. Kdor je malo razgledan in se ne pusti voditi se vozi z legendo! Spomnimo se kako je bil Saturn EV propadel projekt...
  20. DonFelipe

    Elektromobilnost

    Ko že omenjaš Pando ti povem da je to pravi terenec in je namenjen odročnim krajem. EV ni za nič drugega kot urbano ravninsko okolje ter frajarjenje, v resnici pa še bolj onesnažuje okolje kot bencinar in dizel skupaj. Občasno se zapeljam tudi z TOMOS-om na mešanico, prijatelj pa je nabavil Wartburg-a in ga bo restavriral.
  21. DonFelipe

    Elektromobilnost

    Že z navadnim Smartom na poti iz Portoroža v Zokiland je muka ker stalno cvili in se s sopotnikom stalno dotikata, prostora ni nobenega, ni za vleko prikolice, ipd... To je res hibrid med avtom in kolesom s pomožnim motorjem, da je pa to ZOE pa še povrh umrem od tišine in stalnega navora, da o tem kako nimata duše ne govorim. Ga ni boljšega kot s pravim terencem po bližnjicah namesto pa bi se prebijal skozi zastoje na avtocestah in ubijal na asfaltu. Imaš pa tudi norce : S Smartom na poroko? Zakaj pa ne! 😁 Preverite našo ponudbo Smartov... WWW.FACEBOOK.COM S Smartom na poroko? Zakaj pa ne! 😁 Preverite našo ponudbo Smartov na: http://www.smartist.si/ponudba/ Pri nas velja načelo: KUPI IN PELJI BREZ SKRBI S Smartom na 55.000 kilometrov dolgo pot - Revija Mehanik in voznik REVIJAMEHANIK.SI Mlada Kitajca sta se s Smartom Brabus odpravila na 55.000 kilometrov dolgo pot.
  22. DonFelipe

    mazda bt 50

    Od kje ti pa to? Pravi mojstri ti vedo takoj povedati v kolikor jim točno poveš. A ti nisi odraščal v zlatih časih pred internetom?
  23. DonFelipe

    mazda bt 50

    Aha, torej poznano. Očitno deluje na večih koncih, tja pa ga po progi ne pustijo. Daj ga kontaktiraj in povprašaj če bi se predstavil na katerem od forumov ali vlogov
  24. DonFelipe

    mazda bt 50

    A je to tisti zeleni tam pri Žagi? Hvala.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.