Skoči na vsebino
Mazda 6
Napisano
dne 12. 8. 2025 ob 14:38 je SeekK napisal:

Moja 6ka 194 konjska 2018 letnik je danes šla dalje.

Kontaktiral me je po dveh dneh od objave oglasa en s Hrvaške, nisem najprej ga čist resno jemal, ampak je hotel vedno več informacij in se tud naročil pri avtohiši za pregled. Vmes sva sicer oba imela dopuste, pa je potem se zavleklo vse to za kake 3 tedne. Ceno sem nastavil na 19700, na koncu je šla za 19500.

Vmes sem imel še dva druga, ki sta se zanimala, samo sem povedal da imam že s tem zmenjeno za ogled in ni šlo dalje..

Bolj mešani občutki sicer, ga bom kar pogrešal.

Kupec mi je rekel, da jih ni lahko dobit, da jih je malo. Bi rekel da tudi kupcev ni tako veliko, potem se pa nekako poveže..

Koliko si imel prevoženih?

Meni se zdi fer cena, če je avto v piko :prstgor:

Kaj boš pa zdaj vozil?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup mazde cx60 - pomoč pri izbiri
Napisano
pred 14 urami je MPero napisal:

Živjo,

ti dam odgovor iz prve roke:

imam CX-60 PHEV iz dec 2022, uvožen iz Nemčije. Menjal sem zadnje amortizerje, Mazda Slovenija zamenjala v garanciji "po pritožbi", izvedeno pri Avtotehni. Je zdaj boljše.

Ampak to je SUV. Že ko sem iz M6 prešaltal na CX30 je bilo udobje v vožnji/lega na cesti opazno slabše. S CX60 o polaganju ovinkov ne boš niti razmišljal, ko se boš vsedel vanj. Je pa "SUV udobje" na višjem nivoju kot CX30.

Pa garancije na CX-60 naj bi bilo 6 let, vsaj v Nemčiji. V Avtotehni, kjer servisiram in so mi naredili že nekaj upgradov/updatov se nekako niso natančno izjasnil glede tega, jaz pa nisem preveč spraševal, saj imam še nekaj let garancije tudi če jih je 5.

null

image.jpeg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup mazde cx60 - pomoč pri izbiri
Napisano
pred 19 minutami je mazda3fan napisal:

Pozdrav!

Na forumu sem že dolgo, zadnjih 10 let pa ne, ker sem takrat zadnjo Mazdo prodal. Ogrevam se za nakup Mazde cx60, letnik 2023 iz uvoza, do 50k km, opremo Homura.

Letno naredim dobrih 30kkm, v službo pa dnevno cca 100km (50+50). Doma imam možnost polnilnice.

1. Ne morem se odločit, nakupna cena z uvozom je podobna (nekje med 37 in 39k eur), ali naj gledam dizel ali PHEv? Kratkoročno morda dizel, čez 5 let pa bodo lahko še bistveno višje dajatve za dizle. Ali je res realno, da bi imel ob umirjeni vožnji z dizlom porabo pod 6 l? Vem, da me čaka 500 eur pri registraciji namesto 200 :)

2. Ali je kak haklc glede uvoza in garancije? Zakaj menim, da je točno ta kombinacija zame zmagovalna? Ker bom natanko čez 3 leta odpeljal svojih 150kkm z avtom oziroma bo avto star 5 let, ko garancija poteče.

3. Kako je s takim avtom in uveljavljanjem update-a podvozja? Berem, da so bile težave z nastavitvami tako pri eni kot drugi različici... Ali je možno, da bi avto iz tujine v garanciji popravili?

4. Je še kak haklc, ki sem ga pozabil? V igri so še Kia Sorento PHEV, potem pa se počasi konča. Za pod 40k tudi novo ne dobiš prav nič!

Hvala za mnenja,

A.

Pokliči na pooblaščenca in se zmeni za testno vožnjo. Dizli so super, porabo lahko zbiješ komot pod 5 litrov, AMPAK naj bi že imeli prve težave s pokanjem glav. PHEV je trotl ziher 2.5 motor, ki je v mazdah že od 2013, je pač dodan zdravn štrom. Pod črto je odvisno od tebe, kako rad stiskaš gas do podna ;)

Ko uvažaš avto ga kupi izključno pri pooblaščencu, pa naj ti dajo zadnji izpis iz servisne knjige, kjer gor piše o garanciji - pa tudi serijsko lahko vneseš v app in preveriš. Če so konec 2023, bo imela tako ali tako že 6 let garancije.

Vsak avto ti bodo popravili tudi pri nas, dokler ima veljavno garancijo! 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 13 urami je ignacij napisal:

@Alex pa hitro pozabi. Daj si še enkrat oglej tale video, da ne bo nesporazumov. 

G140 : Eat my dust.

X186: I have no other choice.

X motor ma zdravn še bolj prazen tank, tako da je še malo lažji, pa vseen negre :D 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

dne 23. 7. 2025 ob 7:46 je boro10 napisal:

Bi kdo znal priporočiti enoto z Android Auto, ki je kvalitetno ok in bi lahko nadomestila osnovni (ne-pameten) zaslon v Mazda3 2018? 

Je kdo že menjal?

Kaj je zate ne-pameten zaslon? Ali imaš osnovni model z radijem ali imaš že zaslon?

Če imaš že zaslon, potem menjaš enoto (https://de.aliexpress.com/item/1005001447097099.html?spm=a2g0o.productlist.main.27.76b53657sH5Kvj&algo_pvid=d6206473-2c45-4d84-b1a9-6cf9abbe5762&algo_exp_id=d6206473-2c45-4d84-b1a9-6cf9abbe5762-13&pdp_npi=4%40dis!EUR!243.32!63.26!!!249.82!!%402103204216959261619625676ec6ce!12000033201045752!sea!SI!752507494!&curPageLogUid=pMsRvVc3pKNB&gatewayAdapt=glo2deu) in nadgradiš software

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 51 minutami je godlike napisal:

Ko bi vsaj rekel Hankook, ki res dihajo premium segmentu za vrat.

Nexen je po karakteristikah lower midrange, tipa Fulda. Predlagam kak test na YT 😉 TyreReview je izredno dober. Trdi, da ne ve kaj testira, da dobi samo številke, ki jih potem upari s firmami.

Nexen so lahko Korea ali China. Odvisno od modela (€).

Hankook so Korea, Hungary ali China 😉

Tudi boljša zavorna je s športnimi.

Po navadi imajo žal športne tudi večjo obrabo, čeprav vsak, ki je do zdaj imel Nexen, mi je rekel, da jih 2x pogleda in je že manj profila.

Seveda pa vse kar je črno, pripelje od točke A do B. Tudi spokane, 10 let stare se kupujejo.

Ja, Nexen je požrlo po praktično 35 tisoč - robove pomoje že po 20 tisoč

Tukaj bodo GY definitivno dlje zdržale

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 1 minuto je Alex napisal:

Če so to tvoje ugotovitve, bi bilo bolje, da bi kupil kake kitajske. Z njimi bi tudi šel v Vrhniški klanec v četrti. Sedaj končno vemo, da moraš šaltat v četrto na svojem dinotu, da prideš do vrha. 😄

Evo, penzionisti takoj udrihajo po Korejcih :( 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
dne 30. 6. 2025 ob 12:12 je Alex napisal:

Ampak vseeno, pri vožnji po mestu 50/ uro je poraba  okoli 4 l/100. Govorim za ročni menjalnik. Na semaforjih imaš itak start stop. Tako, da tudi če upoštevamo vse zastoje in čakanja, več kot 6,5/7 na 100 ne sme bit. 😉

Kot sem že napisal, štirje odrasli +poln prtljažnik kufrov in opreme, prevoženih okoli  1650 km, pri nas avtocesta od 140+----/uro, Avstrija po omejitvah (tam vsi vozimo po omejitvah 😄), Nemčija od 140-205 km /uro. Italija nekje 140km/ uro. Ostalo nekaj nad omejitvami. Skupna poraba 6,1/100. V Avstriji in Italiji sem tankal Esso benzin. Ali je boljši kot Shell, ne vem. V glavnem, poraba nekje enaka kot na dizelci. Mogoče kake tri dcl višja. 

Vse klance prevozil. 😊

Na kok ma blokado X motor?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Evo, včeraj dal gor GY Asymmetric 6

AC NM - LJ center - Postojna - stara cesta do Ilirske in potem dol na Rijeko, tko da dobrih 280 km že za sabo vsega možnega (ac, mestna, regionalka,..)

Glasne so isto kot Nexen na AC, v zavojih delajo mogoče malo manj (WUUUUU), vozijo se isto kot Nexen, tople so isto kot Nexen, v vrhniški klanc je šlo isto 160 v četrti kokr z Nexen... EDINO NA NJIH PIŠE DA SO MADE IN GERMANY, kar za Nexen ni veljalo... nevem no, jaz mislim da ko bo folku dokur**** plačeval ta ekstra keš za neke premium firme bodo ugotovili da nas Korejci šišajo po celi črti :lol:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvale servisov - serviserjev
Napisano
dne 24. 6. 2025 ob 23:41 je Boss napisal:

Zanimivo

Na sredini videja sem se odločil, da zvrnem en špricer ko vsakič reče “approved”… na koncu videja sem že konkretno nažgan :lol:

Mi je pa žalostno, da se tudi pri Mazdi vidi šparanje na materialih, tist predal brez dodatnih pokrovov na kabinskem filterju je res low budget - če natlačiš poln predal ti začne potem zadi v tisto elektroniko nabijat stvari? Pri 6ki je zadej krepko večji predal in ga moraš snet vn.

Kaj pa to ropotanje ki ga omenja na forumih in pri zavijanju v levo, a to majo samo X motorji al tut baby dino?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 3 urami je Magoče CX-30 napisal:

G140 poraba 6,8 👍

Do Dolomitov in nazaj, 520 km, nekaj avtoceste, prelazi, 2 kolesa na prtljažniku na strehi.

Pričakoval sem, da bom bolj zmatran po cca. 10 urah v avtu, pa nisem bil.

No, zdej rabmo sam še nekoga z X motorjem da po pravici pove kolk mu pije :mipijemoo: 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 59 minutami je Jest napisal:

Preko MES-a ga lahko samo odšlepajo kam ... Premontaža pa bo težje ... ker nobena delavnica če vikend ne dela ...

XL pomoje ne rabim... v homologaciji so 235/50R20 100W ... 

image.png

Razni GumaX, Gumenadom ali podobni ponavadi nimajo osebnega prevzema... in dvomim, da imajo skladisce recimo v Ljubljani ali okolici :D 

Sedaj gledam recimo Goodyear Efficientgrip Performance SUV 235/50 R20 104W za 221€ po gumi... ce jih ima res na zalogi 

https://www.gume-pnevmatike.com/product/GOODYEAR-EFGRIP--SUV--MA-235-50R20-104W-(g)/pid/1147203?did=20

https://www.goodyear.eu/sl_si/consumer/tires/efficientgrip_performance_suv/235-50-20-104-W-588821.html

Sej homolomo ne piše XL nikol pomoje na osebnih avtih?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dolil olje, se za dinota po 10kkm od servisnega intervala spodobi - sej veste, ta stara jajca pijejoo, je bil že na pol črtice :mipijemoo:

Potem sem dal gor še 19ke..da grem ta teden do vulkanizerja samo preobut

Potem sem pa še motorni prostor pošprical s šlaufom in zdrgnil, da se dino kar sveti :wub:

:zoom-zoom:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 1 uro je skritikrt napisal:

Koliko pa te je stalo?

Jaz sem lih prejšnji teden posodobil mape...je lih pred kratkim prišla posodobitev ven...

Jaz se nekako ne morem sprijazniti z Google Maps...onboard mi je nekako "bližje"...in k Google nima prikaza sekcijskega merjenja (v Italiji je tega k dreka)...se mi je Mazdina navigacija še bolj priljubila.

Aja...pa tak nagravžen globoko-moški glas ima tista baba na Google Mapsu🤮😄

Evo-oljček za oba "črnuha"...za Mazdico in Fordeka

Tokrat naročil pri 

So imeli najboljšo skupno ceno-Mazdin za 42,5€,Castrol za Forda pa 47,5€...skupaj točno 90€ in zastonj dostava+plačilo po povzetju (dostavil GLS).

V torek pa Mazdica na reden servis....v enem letu prevozil neverjetnih 11.000km😄🤣

IMG_20250619_103918.jpg

Tole levo olje je totalno kompatibilno z Mazda G motorji, jaz sem ga točil v CX-3, 2krat sem ga dal tudi že v 6ko ampak sem opazil da ga malo več pije, zato sem dal sedaj Shell.

Sem pa jaz prevozil 11 tisoč od februarja :lol:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Ja nč, sem še jaz naročil te premium GY AS6 :bravo:

Bom poročal s svojim stilom vožnje kako in kaj :prstgor:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 16 urami je Boss napisal:

Danes sem naredil ene 60km po AC in imam eno vprašanje. Ne spomnim se, da bi se katere druge gume tolk segrevale kot tele GY. Prve bi rekel, da so bile tam nekje med 45 in 50°C zadnje za ene 5 stopinj manj. Mobenih ovinkov, samo do 130km/h, čas okoli sedmih zvečer, temperatura zraka malo nad 30°C.

Zdaj sem malo v dilemi, a so mogoče premalo napumpanein bi bilo treba iz nad 2.7 bara al je pač to feature teh res mehkih gum. @50keda kaj ti praviš pri tvojih GY asy 6?

pred 19 minutami je 50keda napisal:

@NevLado kje si biu ko so meli akcijo, kjer so povrnali 80€ pri nakupu :D

@Boss ne boš vrjel, včeraj sem počel isto, ko mi je blo dolg cajt na počivališču v Avstriji med počitkom. Sem opazil isto kot ti, s tem, da sem jih pumpal 2.5. Je pa res da pri tem vročem 40°C asfaltu nimaš kej manjšega za pričakovat. Dokler se gume lahko dotikaš brez problema, pomeni da ima manj kot 60-65°C stopinj in to je vredu, cestna guma nebi smela it preko 70°C po mnenju googla (se strinjam z njim, vem, da ko se pogovarjamo o racing gumah te imajo optimalno toploto še višje). Kako se bo pa to izražalo na porabi, bova pa videla čez kakšno leto ;)

Glede na to, da vemo, da se zavore že tako ali tako na M6 pregrevajo, jih lahko to še dodatno segreva?

Jaz se vozim hitreje kot 130kmh in vsakodnevno preživim kar nekaj časa na AC..

Bi mi jih ziher priporočila?

EDIT: Še to... ko doma pozimi zalaufaš peč na drva in so radiatorji na 40 stopinj, ga ne morš več držat kot 3 s.. si ziher @50keda, da bi lahko držal gumo pri 60?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Kaj čm vzet, Nexen SU4 za 100 euriča al GY6 za 160 eur?

Nexenke sem imel za 2 sezoni, a te GY precej požira?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 18 urami je Alex napisal:

Danes sem bil na pijači z dolgoletnim prijateljem. Tudi on ima mazdo 6 karavan ,150, ročni menjalnik, bele barve- letnik 2020. Rekel mi je, da namerava kupit mazdo cx5. Vprašal sem ga, da zakaj bi kupil tako

neposrečeno obliko. Potem je povedal,da ga hebe hrbet in  da je gledal tudi cx30. Ne rabi velikega avta, križ pa dela svoje. Bil je na avto plus v Kopru, kjer pa, gleh ga zlomka, nimajo niti enega baby dinota za poskusno vožnjo. Hvala bogu. Prijateljsko sem mu svetoval, da naj se izogiba baby dinotu. 

Sicer je pa tudi on zaprisežen ljubitelj ročnih menjalnikov, tako da dino taki ali onaki ne pride v poštev. 

Predlagal sem mu, da gre en giro z mojo  lepotico, rdečo cx30. 😊

Bil je zelo navdušen in bomo dobili v kratkem novega lastnika cx30. Kupil jo bo namreč  z X motorjem . Ročni menjalnik obvezno. 😊

Se ve, mi, ki vozimo 40 + let vemo, kaj je pravi menjalnik. 👍

Zakaj že? :lol:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda MX-5 (2016-2019)
Napisano
dne 9. 6. 2025 ob 15:37 je g.Wankel napisal:

Definitivno glej v Nemčiji. Pri nas prodajalci očitno menijo, da je zadeva iz zlata.

1.5 motorja sam skoraj ne bi gledal, res pa da, imam na NC podobno konjažo in nimam ogromnih problemov s tem, po 13 letih izkušenj.

Prav nekih kritičnih stvari na NDjkah ni. Je res odlična serija. Gledaš pa stvari, kot jih gledaš pri vsakem rabljenem avtomobilu. Olje, kilometri...itd.

Te težave z menjalnikom so govorica ja, ampak od kje izvira ne vem. Nisem še zasledil, da bi imel kdo v Sloveniji kakšne ogromne težave z menjalniki. Res pa, da večina ljudi sedaj kupuje ND2 z G184 motorji. Mogoče so te govorice na podlagi tega, ker je menjalnik slabši kot na NC seriji in ima nižje tolerance, kar pa vpliva vzdržljivost na dirkah in raznih autocrossih.

Usnjeni sedeži se obnesejo čisto odvisno kako kdo skrbi za njih. Če ne skrbiš za njih tudi Nepalsko usnje ne bo zdržalo.

Oprema je načeloma tudi od tebe odvisna kaj bi rad. Načeloma so pa vse opreme v tej generaciji kar lepo opremljene s tempomati, avtomatsko klimo, gretjem sedežev.

Nakup iz Nemčije? Meni so dilerji priporočali nakup samo od pravnih oseb oz. avtohiš. Ker imajo Nemci strožje zakonodaje in se avtohišam ne splača nategovati folka.

Tole tudi jaz podpiram 100%

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 11 urami je GregorV napisal:

Mi kdo lahko razloži razliko zaganjač, alternator...?

Na to pa se res ne spoznam.

Kaj torej predlagate, da I-stop ne izklopim?

Velika večina vožnje je v mestu.

Do sedaj sem na 3 dizlih vedno izklopil start/stop.

Ta tema je totalna subjektivna debata, ne pričakuj tukaj nekih resnih razlag ;)

Vsekakor kot laiku ti najlažje razložim tako: zaganjač je štarter in poskrbi, da ko obrneš ključ, z elektro motorčkom zažene glavni motor v vozilu..torej specifično za Mazdo: ko avto "vergla" ob pritisku na start gumb, takrat dela zaganjač - več si preberi na https://www.silux.si/avto-moto-novice/418/kaj-je-zaganjac-in-kako-deluje

Potem pa imaš okoli motorja mikrojermen, ki s tem ko laufa, dovaja silo ostalim komponentam, npr kompresor klime ali altenatorju

Altenator pa s pomočjo obratov mikro jermena (in te sile) generira elektriko, s čimer polni baterijo/akumulator

Ko se aktivira start/stop sistem in motor ne laufa, ne laufa niti mikrojermen, kar pomeni da kompresor klime ne stiska plina in ne hladi... prav tako ne laufa altenator, kar pomeni da se glavna baterija ne polne, se pa takrat elektrika za napajanje komponent v vozilu porablja iz ločenega kondenzatorja/baterije (odvisno kateri Mazdin motor imaš)

Da se zažene start/stop, morajo biti izpolnjeni trije pogoji - motor mora biti ravno prav topel (ne mrzel in ne prevroč), klima nesme laufat na polno in zdravje baterija/akumulatorja mora bit nad nekim procentom

Če se pripelješ poln gas po AC in ustaviš na semaforju na izvozu, bo avto še ene 10 sekund laufal, predno bo vklopil start/stop..ravno zato da malo shladi motor... sicer pa je to res robna meja, v resnici če bi tak avto takoj ugasnil, bi hitro slišal ventilator na hladilniku, ki bi se po zaklepu vozila že takoj aktiviral, da shladi motor.... tako da stvari so narejene dobro, ni pa to narejeno optimalno (za pravo hlajenje motorja je dobro, da olje še malo pokroži skozi njega in odvede ustrezen višek toplote poleg hladilne količine

Tako na kratko, in to je edina in prava resnica glede start/stopa v Mazdah, ne glede na to, kaj drugi bluzijo ;) 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.