Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano
  dne 26. 4. 2025 ob 17:21 je dvorjan napisal:

Majke mi, da če bi se kje našla statistika, da se karambolirani EV v povprečju prej popravijo kot karambolirani ICE. In ceneje - ker se pač okvarjene stvari zamenja kot lego kocke, ne pa razstavlja in gleda, kaj je še ok, pa sestavi nazaj.

Razširi  

In to boš našel za Kitajca, ki vsako leto menja model al pa firma propade. Del bo drag, da bo za lažji trk avto hitro bil ocenjen kot totalka s strani zavarovalnice. Če pa je udarjen v prag, se pa sploh ne popravlja, ker je po karambolu vprašljiva integriteta baterije.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
  dne 26. 4. 2025 ob 16:39 je Mraušk Mčk napisal:

Komaj čakam, da kupim kitajca za katerega čez pol leta ne bo nihče vedel, da je obstajal.

Razširi  

Cena novega bi morala tolk pasti, da bi se verjetno za srednji razred EV, kjer ICE danes stane tam nekje 35-40k€, gibale nekje v območju maksimalno 25k€. Tako, da ti je vseeno tudi, če bo 10 letih ne iztržiš nič al pa mogoče jurja.

Se pravi, da gremo tudi z avti tja, kamor smo prišli z belo tehniko, telefoni, računalniki in drugimi zadevami, ki jih sploh več ne prodajamo, ko si zaželimo nove. Vse gre v smeti.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
  dne 26. 4. 2025 ob 15:11 je mazdaman napisal:

to je pa zato ker tehnika na Kitajskem na podorčju EV dejansko gre s svetlobno hitrostjo naprej. Tam se ne prodaja 5 let stara tehnika, ki je imela znane napake še kar naprej, kar se dogaja EU znamkam že dolga leta. 

Razširi  

Torej tolk o trajnostnem načinu življenja. Ko se zaradi dejanske zastarelosti mečejo 5 let stari avti na odpad. Noben ga noče, popravilo se ne splača, je tolk zastarel, da vsak naslednji kupec bi imel samo stroške z njim. Vprašanje je kako bo z rezervnimi deli.

Trenutno zgleda takole, da če kupiš električarja, ga kupiš dokler bo trajal in ga zapelješ samo še na odpad. Po 10 letih je vreden verjetno 0€ al pa je celo v minusu, ker ne vem kako je z razgradnjo baterij, ker v to obdobje šele prihajamo.

Strahota bo verjetno vsak karambol pa ne zato, ker bi kaj zagorelo, ampak ker bo vrednost tako nizka, da bo zavarovalnica vzela 60% evrotax vrednosti in ta bo limitirala proti nič. Ravno zaradi tega se zavarovalnice niso odločile dvigniti premij, ker vrednost EV-jev tako hitro pada, da so končna izplačila sila majhna.

Kaj torej naredit, da vsaj malo ohranjaš investicijo, ki je v obliki avta kar precej velika? Trenutno žal edino tako, da še vedno kupiš ICE in verjetno bo še desetletje tako pol pa itak naj ne bi več imeli izbire. V teh 10 letih pa pač računat na to, da se bodo cene izdelave baterij tolk zmanjšale, da ne bodo glavni strošek. Da bodo zato tud EV-ji ohranjali ceno in da se jih bo splačalo popravljat in kaj tudi zamenjat.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
  dne 26. 4. 2025 ob 12:01 je g.Wankel napisal:

Tudi ne razumem zakaj bi še iz SUVa z motorjem z notranjim izgorevanjem na limuzino z električnim pogonom. Ampak, 100 ljudi 100 čudi :) 

Razširi  

Osebno tud mislim, da je tole še za preskočit, ker Mazda je izbrala tega ćajniza zgolj za vmesno fazo predno razvijejo svoj EV. Se pravi trenutno bolj kot ne mašilo za na trg, da se znebijo kaznim za izpuste ne pa za dolgoročno razvojno opcijo.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
  dne 25. 4. 2025 ob 20:07 je Slivka napisal:

Če jih pa na Kitajskem delajo...

Razširi  

Teh še ni tukaj. Govorimo o tistih, katere smo kupili vozili nekaj let in verjetno v večini bili kar zadovoljni. Verjetno tudi ti s tisto tvojo bivšo petko. BT-jke nisem omenil, ker je preveč Forda zraven, da bi bila čistokrvna Mazda. Pač nek hafu, kot takemu miksu pravijo Japonci..

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Tale BYDon žal ni vreden nič. Ko ga kupiš je tvoj za vedno, ker se ga prodat ne da več. Se pa tehnologija pri Kitajcih tolk spreminja, sploh pri EV, ki je recimo danes star 5 let, je že tako hudičevo zastarel, da je vsak nakup izredno slabo dejanje. Po drugi strani ICE star 5 let je skoraj enakovreden po tehniki novim.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

Še premal si rekel provizije... zato sam nimam nobenega slabega občutka, ko se dilamo za popust pri nakupu novega. Za 10% nižjo ceno mislim, da je kar fer tako do mene kot do avtohiše, ki ga prodaja.

Aja tale v oglasu bo šel za 39900€

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

To je verjetno t.i. enodnevna registracija. S tem si povečujej število registracij do uvoznika in si izboljšujejo prodajne številke ter rabate. Načeloa take pol prodajo v tujino, ampak tale jim je pa "obvisel" na lagerju.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
  dne 20. 4. 2025 ob 17:56 je Jest napisal:

Jaz jih ponavadi menjam takrat, ko sam čutim, da niso več sigurne… 

Razširi  

Zdaj so drugi časi, zdaj je svoboda, zdaj moramo biti previdni. 🤪

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

licarska in kleparska popravila
Napisano
  dne 20. 4. 2025 ob 16:00 je vzupan3 napisal:

Običajno zavarovalnice kar zahtevajo uničeno luč, vsaj v mojem primeru je bilo tako (dejansko ji je moral servis zamenjano luč poslati).

Razširi  

Logično, če pa servisi goljufajo, da se kr kadi. Problem je vedno v tem, da pri takih golkufija nategnejo še tebe kot stranko. Če je menjava je menjava in ne popravilo. Pred mnogo leti so mi zbili dvoje vrata na KIA in zavarovalnica je odobrila in naročila menjavo ter jo plačala. Men so menjali samo ena vrata, druga pa poklepali in to precej šalabajzersko, da nisem rabil dolgo, da sem to porajtal. Ampak, ker je bil glavni problem bolj v barvi, ki so jo kiksnili in želeli, da avto dvignem v mraku in dežju. Ma sej bi nadaljeval ampak takrat me je prjelo, da bi kr enga od teh "mojstrov" direkt na njuško ruknil.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
  dne 20. 4. 2025 ob 6:05 je Jest napisal:

Imam tudi Bridgestone Alenza 001 na CX-60 kot prvo vgradne… in se zaenkrat obnašajo čisto OK… tudi na mokri cesti…

Razširi  

Fantje pravijo, da nimaš prav in da drsijo v mokrem. Jaz sicer tega nisem opazil, ampak so bili sila prepričljivi, tako da bom menjal gume k ne zgledajo niti blizu menjavi.😉

Seveda je razlika, če bi zdajle zamenjal za ganz nove, ja je logično, da nove zmagajo, ker vedno po menjavi je občutek boljši... ma sej mora bit,  ker če ne bi bil bi bilo sila čudno in nelogično.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
  dne 19. 4. 2025 ob 9:08 je Jest napisal:

NLB leasing? 😂

Razširi  

Summit Leasing ja, ampak po novem so od srede septembra kupljeni s strani NLB. Pa Lease&GO je tud će naš, pa platforma doberavto.si tud.  Ampak kaj mi pomaga, če se grejo neke zamere kot kaže.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
  dne 18. 4. 2025 ob 15:50 je Jest napisal:

Račke čez cesto :P ...

Razširi  

Jaz pa goske v avtu

Mogoče pa sam nisem dojel kaj pomeni na avtu tista nalepka in tablica z napisom Stop. :nevem: Aja video, je nekoliko daljši, da se vidi koliko časa so se tam igračkale na cesti.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
  dne 18. 4. 2025 ob 13:35 je dvorjan napisal:

A boš vozil agregat s seboj v Koni? 😈

Razširi  

Najprej jo moram dobit... neki se prepucavajo fantki med sabo in avto je že zrihtan in stoji, lizing pa motovili. Tko, da sem moral Latrino od Capturja, danes naročit na servis pa gume zamenjat. Fak je ta avto gnojna jama.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

OK, ste me prepričali, bom zamenjal po praznikih.

Čist resno vprašanje, a kdo tele Bridgeston 225/45/R19 rabi za kakšen drift ipd. Mu jih šenkam, ker če se ne pojavi kandidat jih pustim pri vulkanizerju.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
  dne 17. 4. 2025 ob 20:48 je Slivka napisal:

A ti štumfi smrdijo al ti je cegu na glavo padu, ta take klatiš? Boš počasi začel na volitvah Janšo obkrožvat?

Razširi  

Brez skrbi, ne bo treba, ga bodo jutri zaprli za pol leta. :hudicek:  Ma ne, sej se hecam, samo pogojno bo dobil pa mal ga bodo po rokci udaril in rekli ti ti ti, da ne boš eno leto kej tazga spet naredu.

V glavnem, točka 3 je "off the table" torej. Samo še 1 in 2 ostaneta - @50keda kako se GY obnesejo v dežju in ali si zadovoljen z njimi?

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

V tednu, ko smo imeli lkar nekaj dežja sem malo sprobal moje trenutne gume. Kaj naj rečem, drsijo natančno tam, kjer so drsele zimske, se pravi to ne more bit merilo. Torej, a zamnjat al ne je veliko vprašanje, ki mi ponuja tri odgovore

1.) vozim obstoječe pa v dežju nekoliko bolj previdno

2.) zamenjam za nove GY pa še vseeno v dežju ne divjam, te gume pa podarim nekomu za drift.

3.) prodam navornika in si kupim G165, da mi ne vrti v prazno pri močnejšem pospeševanju v mokrem.

ehhh, dilema oziroma trilema.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.