Pa če tako rad delaš, ti lahko še zaupam, da v EV-ju lahko polniš/napajaš vse svoje elektronske naprave hkrati. In delaš na prenosniku ali telefonu tudi ko se avto polni - ne rabiš držati ročke ves čas ... 😃
Ja ker moj laptom drzi samo 7 ur sorry ce se ne morem pogovarjat na cesti in kavarnah, ne gre to tako v resnih zadevah (ter tudi poslovnih skrivnostih)
pred 18 minutami je Jest napisal:
Vse gre v rok sluzbe, ce si na sluzbeni poti ...
Drzi ce si redno zaposlen....pri lastni firmi oz delu s tujino je malo drugace.
Popravljeno od jures
Live your dreams, don't dream your life!
Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico
Hodim sluzbeno sedaj v Mieming, Avstrija, greš čez Rosenheim, 500km, po tvoje bi moral se ustavljat pa se ne ker na cilju samo dolijes pa gres drug dan dam direkt.
4 urce pa si doma, brez kakanja
Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico
A potemtakem ti po avtocesti voziš do roba vsakega izvoza in nazaj, ali kako?! Da izkoristiš res vse površine, kar si jih plačal z vinjeto?
Izvozi so seveda jasno del avtoceste, tega nisem demantiral, kot želiš ti prikazati. Pogovarjava se, no, vsaj jaz, o dodatni poti, ki jo prevoziš za tankanje goriva. In ta dodatna pot se začne s tistim metrom, ko zapelješ na izvoz iz avtoceste. Ne vem, otrok to razume ...
Ti pa spet skrajne meje loviš, z avtom ki ima vsaj 800km range se ne ustavljas na nobeni AC. 800km je cela italija Gorica - Ventimiglia ali pa Frejus tunel do Francije...
Razmisljas narobe, ker ce sintin3x polnil pomeni da imas ranflge 400km, s twm da verjetno vozis ne vec kot 120 na AC.
Ne primerjaj zmogljivost / range 1:1...ker ne gre tako
In ja cas je pa denar
pred 3 minutami je x-layer napisal:
Pa saj tudi če na pumpo zaviješ na AC, je to tudi neke vrste "dodatna pot". Moje mnenje je, da tudi če se zapelješ iz AC in se pelješ do črpalke v eno stran 5 min, boš z ICE vozilom še vedno prej nadaljeval vožnjo po AC kot pa z EV
Ker pri nas v Slo pa res ni nobene pumpe takoj ob AC....Vipava 5min s tankanjem, Postojna 5 min s tankanjem, Gorica 5 min s tankanjem (in coffee to go). Teh 5 minut ti povrne aplikacija petrol ker res samo prides, tankas in gres, nobenega cakanja v vrsti - pa cetud gres na AC, kjer se vedno caka vbprodajalni
Ce smo ze pikolovski pa dajmo potem res vse minute upostevat. Jaz na pumpi za cel tank v SLO z aplikacijo ne porabim vec kot 5 min, nikoli ni vrste na malih pumpah, samo nasa vele vas Medvode ma 4 pumpe, mi smo fenomen.
Z mojim tarracotom 70L tank dizel bi 1034km tankal doma ob startu in potem doma ob vracanju....sam tok nobenega ustavljanja
Sral bi pa v tujini ce bi me prijel
Drugace pa mocno pretiravas s cenami. Italija je 1.6-1.7, avstrija, spanija je toliko kot Slovenija....kot da si primoran na 3 ure tankat govoris ..pozabljas range dizlov
To mi gre mal na k pri mojmu hibridu, enostavno so vsi delani za kratke
Tega ne more nihče napovedat, ker če se bo uporabljalo tržna načela sigurno ne bo takih cen. Če pa bodo fašisti želeli podražit pa itak ni problema. Isto se lahko zgodi z elektriko. Danes je tako jutri lahko čisto nekaj drugega. Imaš sončnico na strehi? Super, kaj pa pozimi? Ne se veselit na zalogo, ker so pripravljeni da zajebejo vse. Nihče ne bo živel poceni, še več, delajo na tem, da kdor ničesar ne bo imel bo najbolj srečen. Le zakaj tako razmišljanje... vsak naj si sam odgovori. Aja pa 15minutna mesta so baje čist super. Ogled Bleda al pa Pariza je pa glih tako dober ne kakem bigscreenu, da ne rabiš it tja.
Povprasevanje po stromu je sedaj na visku, strom gre lahko samo gor, nikamor drugam. S tole AI tekmo je noro. Ker ni placa postavljamo v nemciji 32 ladijskih kontejnerjev povezanih med sabo, vsak 20 vodno hlajenih rackov....
Mi se ne zavedamo kaj je potrebno da ti na komot en bot pove kaj se je zgodilo na dolocen dan v zgodovini, ceprav je vse na netu in v knjigah.
Tezko kdorkoli naredi kakrsnokoli racunico za povrnitev stroskov, ker je vedno tako da je obdobje 5-6 let tisto po katerem nova tehnologija enostavno povozi staro.
Mintud superkompjutre menjamo na 5 -6 let, ga ni denarja za vzdrzevanje in napajanje ki bi se primerjal z zamenjavo z novim in novo generacijo čipov. Enostavno ni.
Enako je v veliko cenejsem Maroku, tretja najvecja soncna elektrarna ourzazate propada, in to nekje kjer so stroski 5x cenejsi in sonca 2x vec....kmalu se bo bolj splacalo da rata turisticna atrakcija, ze zdaj si lomis vrat z motorja, ker je pa osupljiva
Nekaj vecjih danasnjih panelov danes proizvede enako za drobiz proti celi starejsi elektrarni
Kitajski motorji so na pohodu za smešen denar. CFMoto, Vogue pa se en so no1 prodan motor v Spaniji, Italiji, Nemciji. Rečem smešen a vendar realen. Kitajska konkurenca je nujno potrebna da EU ne pobezla. V ceni pa popolnoma vsa oprema
Jaz sem ga naročil dobim drug teden
Popravljeno od jures
V bistvu ima vsak svoje mnenje glede tega in vsak svoj prav. Nikoli ne veš, kdaj se boš lahko zarečenega kruha najedel.
Zase sem vedno trdil, da ne bo nikoli nobenega suva v mojem voznem parku. 😊 Tako, da tudi za električarje nikoli ne reci nikoli. Lahko, da bo v kratkem preboj glede baterij in bo realen domet 1000 km in polnjenje le 10 min.
Za 20.000€ max
To je kot bi cela Slovenija na dela prost dan šla smučat na Kanin in tankat na črpalko v Bovcu. Rezultat bi bil isti. Kolaps. Pa še bencina in dizla bi zmanjkalo. Tukaj vsaj štroma ni zmanjkalo.
Aja ker ta kraj je res smucarski :). Zanimivo kako zivis ti samo z robovi
Ko se je slo smucat v bovec smo sli vsi na tisto malo pumpo ker druge ni guzvo so delal samo tisti ki so sli po cike pa morajo pred vrati parkirat.
Lej ce ti uzivas v tem daj, ne se sekirat ce se nas ne prime, se bolje, ne spodbujaj nas, ker sedaj uzivas prijetno manjsino, ki ti paše. Pač (mamica ), mamo drugačne poglede in pričakovanja tu.
Na kitajkem imajo nekateri menjalno baterijo, ki ti jo vsakič menjajo prazno za polno v 3 do 5 minut! Kupiš in plačaš jo samo prvič z avtom, nadalje se samo menjuje kot npr. plinska jeklenka! S tem rešiš dva največja problema, zamudo pri polnjenju in padec vrednosti avtomobila pri večji starosti avtomobila in varen nakup takega avta. Na koncu življenske dobe avta pa je baterija še vedno ok, uporabna in nekaj vredna 🤗 Polnilnice teh baterij bi pa imeli kjer je omrežje dovolj razvito. Možnost polnjenja doma pa še vedno ostane. Veliko vprašanje pa je kdo bi si upal in kako bi v Evropi sprejeli tak standard za vse avtomobilske izdelovalce 🤔Rešili bi kar nekaj problemov za lastnike el. avtov in prodaja bi se sigurno dvignila 😉
To je to, clovestvo je zavozilo priloznost prvi dan ko se stvar ni standardizirala. Sedaj ima vsak svoj kabel, standard, mrežo...kr neki. Ker to je pač biznis in ne boš ti v moje zelje hodil.
Ko fakin USB-C cela desetletja drame
Nič nisi občičal. Do 20 minut na hitri polnilnici pa res ni nek bavbav. Če si pa od doma šel približno poln, pa še 10 minut ne rabiš prebiti na polnilnici z nekim spodobnim EV.
Malung - Švedska, razvit kraj kjer so sli na veliko v ev
Jz bom tako rekel. Če bi bila cena EV in ICE enaka bi mogoče razmislil o nakupu, pa še to se verjetno ne bi odločil zaradi strahu pred padcem vrednosti in neznano prihodnostjo celotnega dogajanja okoli elektrike, omrežja, baterij....
Cena elektrike bo šla prej gor kot dol, zato je vprašanje komu se bo EV sploh izplačal.
Tudi večina lastnikov sončnic nima toliko viška, da bi si pokrili EV za celo leto. Npr. jaz sem imel samo 500 kwh viška, to mi ne pomaga nič.
Trenutno je tveganje nasproti prihranku preveliko.
To plus infrastruktura
Saj ravno zato, ker je milijon stvari že povezanih z nafto, je treba zmanjšati našo odvisnost od nje. In posledično petrodolarja. S selitvijo transporta na elektriko bi si vsi naredili ogromno uslugo. Svet bi potreboval bistveno manj nafte, ta bi se tudi pocenila, saj bi ponudba presegala povpraševanje.
Tako da, tudi če prisegate na nafto, vam je v interesu, da podpirate elektrifikacijo prometa. 😃
To je dejstvo: človeštvo brez nafte je v kameni dobi, brez elektrike pa samo v temi
Pa brez interneta Ena bomba v ukrajini ali izraelu naredi vec skode okolju, ljudem, naravi, gospodarstvu kot 1000 icejev ale EVjev....padlo jih je ze vec kot miljon (kje so se ostale nemarketinske vojne)
Tako da ne bi reseval jaz kot en bednik sveta, hvala.
Ko bo politika sledila svojim besedam, takrat se zbudim pa kupim ev da se jaz dodam svoj examikron
Popravljeno od jures
In spet iščete ekstreme, robne pogoje in ne vem kaj še vse.
Za do 150 km na dan je danes vsak EV na trgu primeren za povprečnega Slovenca. Ki tako razdaljo sicer prevozi komaj v enem tednu.
Kdor pa raje podpira naftni lobij, pa naj ga. Je kljub temu naša elektromafija manjše zlo od Arabcev in Američanov, tisti, ki jim elektrika raste na strehi, pa so sploh zmagovalci.
Toplo vam predlagam branje tega prispevka - o stroških in vzdrževanju EV, ICE in PHEV.
Telefon ki ga uporabljas je iz nafte, zdravila ki jih jemles so iz nafte, min 50% izdelkov doma in na tvojem sihtu ne bi bilo brez nafte, gum na tvojem avtu ni brez nafte, armaturke v tvojem elektro avtu ne bi bilo brez nafte...o še kako ga podpiras.
Če je tako se sleči do golega il(cunje cevlji so iz nafte) pa pejd nekam vbgmajno kampirat. Samo brez sotora ker je iz nafte.
Kuhaj pa na solarne, pa spet glej da mas samo leseno podsodo
pred 7 minutami je dvorjan napisal:
Ne, Jures, ti nisi povprečni Slovenec. Sploh pa ne s tako kilometrino. Pač drži se dizla, če ti ne diši naložba v EV z večjo baterijo.
Ampak povprečni avto v Sloveniji naredi cca. 30 km x 250 delovnih dni ... Ergo. Lahko je EV, brez debate.
Mam tak povprecen avto in kmje z zeninin avtom, ja lahko je elektricen se strinjam - ampak se ne splaca. Ergo. Noben izracun me ne bo preprical (tud strom ni zastonj)
pred 3 minutami je dvorjan napisal:
Ne glede na to, kaj vse boste še privlekli v to temo, od otroškega dela in kopanja redkih zemelj, ki jih je v baterijah čedalje manj. Litij ni tako zelo redek. Čez par let bomo dobili že natrijeve baterije (no, koliko je soli po svetu?!), takrat vam bo pa zmanjkalo izgovorov. Ste pogledali, kakšni materiali sestavljajo sodobne katalizatorje in DPF ter GPF filtre? Le čevlje sodi naj kopitar ...
Obenem pa pozabljate, koliko energije se porabi za ICE vozilo ter koliko ogljika se ustvari. In ne, tudi tu vam proizvajalci še kako lažejo. Samo pomislite - motor v ICE ima cca. 2000 sestavnih delov. Ki jih seveda ne dela ena tovarna, temveč vsaj nekaj deset, še raje pa sto dobaviteljev. Ki svojo robo pošiljajo po celem svetu. Že zdrava kmečka pamet da vedeti, da bo to energetsko in ogljično potratnejše od EV, ki ima za faktor 50-100x manj gradnikov pogona.
Dvorjan spusti se na ta planet (dokler je se)
In spet iščete ekstreme, robne pogoje in ne vem kaj še vse.
Za do 150 km na dan je danes vsak EV na trgu primeren za povprečnega Slovenca. Ki tako razdaljo sicer prevozi komaj v enem tednu.
Kdor pa raje podpira naftni lobij, pa naj ga. Je kljub temu naša elektromafija manjše zlo od Arabcev in Američanov, tisti, ki jim elektrika raste na strehi, pa so sploh zmagovalci.
Toplo vam predlagam branje tega prispevka - o stroških in vzdrževanju EV, ICE in PHEV.
Pol tud nisem ta povprečen slovenec. Ti si tudi ravno kar naredil mejo, ker do 150 na dan se gre za cisti komjuting in ne resna potovanja z avtom. Nenazadnje je to 55000km na leto, ampak za komjuting je dost VW Lupo....spet jabuke in hruške.
150 komi čez mejo jaz pridem
Ne me narobe razumet jaz sem ravno za zeno ki dela v LJ iskal stromarja. Ga ni razmerja cene da se splača - ga ni. Pa ne bom spet o malem veliko cenejsem bencinarju
Rabljeni zoe 2-3 leta na avto net vsi s pripisom rabi novo baterijo. Super
Čaka me:
Pot v Beograd / Kragujevac
Pot v Innsbruck
pot v Civitavechio (kjer bo avto stal 12 dni
Pot v bratislavo.
Vse v roku 7 dni en za drugim (do civitavechie)
Pa jamram ker ma hibrid premajhen tank sam se ne ustavljam ce ni treba, mehur se dela
Kolega kupil testni id.3, ga po minimalni dobi, ko ga je lahko prodal (zaradi ekosklada prej ni smel) prodal in kupil Teslo 3. Še vedno zadovoljen z EV-ji.
Naj mi en da računico kako je lahko prišparal karkoli po dveh letih? Sklad gor ali dol (to se nanasa samo na odbitni ddv)
Cena novega najcenejsi je 33.000€ - sklad je cca 28.000€
Prodal po dveh letih tak model (vir avto.net za letnik 2022) za cca 22.000€
Takoj izguba 5-6k (kljub skladu)
Kupil teslo za cca 40.000€
Več kot očitno gre zgolj za kupovanje z očmi, kot pri navadnih avtih
Pustmo teslo ampak da greš avto prodajat takoj ko lahko po dveh letih je nekaj narobe (ice ali električen), takrat se avto šele začenja amortizirat....
Med fuzbalom reklama.....donfeng box, ze za 13k za pravne po odbitkih, ze za 17,700 za fizicne...
Gres na njihovo stran cena 24.900
Gres na avto net 24.900
25k za ta box...za tistih 13k bi bil se zanimiv...ampak ti ga moras kupiti s polno ceno potem pa papirologija...moras biti davcni zavezanec, bla bla bla
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano (urejeno)
Ja ker moj laptom drzi samo 7 ur
sorry ce se ne morem pogovarjat na cesti in kavarnah, ne gre to tako v resnih zadevah (ter tudi poslovnih skrivnostih)
Drzi ce si redno zaposlen....pri lastni firmi oz delu s tujino je malo drugace.
Popravljeno od juresLive your dreams, don't dream your life!
Povezava za deljenje
Deli na druge strani