Skoči na vsebino

Lentus

Člani
  • Sporočil

    59
  • Z nami že

  • Nazadnje prisoten

Vse objave uporabnika Lentus

  1. Lentus

    Mazda CX-30

    Se kar precej občuti ta izklop dveh valjev in je kar nadležno, koristi pa nobene.
  2. Lentus

    Mazda CX-30

    Prvi servis me je prišel 240€. Ledvene opore moj avto nima. Morda jo ima najdražji paket opreme.
  3. Lentus

    Mazda CX-30

    No ja, pri nemcih sem imel v 20-ih letih lastništva izredni obisk 2 krat, plus enkrat vpoklic. Pri niti ne dve leti stari CX-30, pa sem imel izredni obisk pred kratkim. Odpovedala je namreč ključavnica prtljažnih vrat.
  4. Lentus

    Mazda CX-30

    Glej, ne jemlji mojega mnenja za gotovo. Tukaj je dosti uporabnikov, lastnikov CX-30, ki so z avtom super zadovoljni in jih te malenkosti ne motijo. Moje mnenje pač izhaja kot od bivšega dolgoletnega lastnika nemških avtomobilov. Vse funkcionalnosti in featurji, ki so jih moja bivša vozila imela in sem se v tam času na njih navadil, jih sedaj enostavno ni. Če teh stvari v prejšnjih avtomobilih nebi imel na rapolago, jih sedaj morda niti nebi pogrešal in bi mi bil enkraten avtomobil. Tako pa, če nisi posebej zahteven glede teh malenkosti in ti je avto bolj "sedi in vozi" je CX-30 enkraten, saj se lepo pelje, ima odličen motor in tudi počutje za volanom je super. Kar pa je tudi glavno pri odločanju pri nakupu avtomobila.
  5. Lentus

    Mazda CX-30

    Žal moram povedati, da na CX-30 manjka še marsikateri od teh featurjev in funkcionalne opreme, glede na to, da je to "premijsko vozilo". Pri drugih znamkah pa je že samoumevno, da je vse to zraven že pri osnovnem paketu opreme.
  6. Lentus

    Mazda CX-30

    Poraba pri X motorjih je v povprečju največ 0,5l manjša od G150. Tudi po spritmonitorju kaže tako. Poraba kot pri dizelcah?? Tudi zmojim G150 avtomatikom mi lahko na daljših relacijah brez AC, poraba pade krepko pod 5 litrov. Mene pač tepejo kratke relacije. X motor se ne kupuje zaradi nižje porabe, ker je iz stroškovnega vidika zaradi dosti dražjih servisov in višje nabavne cene, X itak na slabšem. Kupi se ga edino zaradi boljših zmogljivosti.
  7. Lentus

    Mazda CX-30

    Govora je o VSEH Mazdah. Moja G-150 je namreč narejena v Mehiki. In če bi to vedel takrat, ko sem avto kupoval, ga sigurno nebi kupil. Bi se raje stegnil za X-186.
  8. Lentus

    Mazda CX-30

    Pri Mazdi CX-30, lahko menda že po defaultu zaštekajo zunanja ogledala tudi, če nimajo te funkcije. Jaz pa pogrešam to funkcijo. Mi je pri VW Sportsvanu lepo služila 8 let.
  9. Lentus

    Mazda CX-30

    V ročni avtopralnici sem bil pred enim tednom. Voda pa ni mogla zmrzniti, ker je temperatura cel dan v plusu.
  10. Lentus

    Mazda CX-30

    In se je začelo... Danes se je namreč med odpiranjem električnih vrat prtljažnika, začel pojavljati močan kovinski pok, kot bi v vratih kaj preskočilo. Vrata se sicer za zdaj še normalno odprejo. Upam, da zdrži jutrišnje nakupovanje, da slučajno ne ostane špecerija zaklenjena v prtljažniku😁. V ponedeljek pa takoj z njim na servis.
  11. Lentus

    Mazda CX-30

    Sem malo pozen z odgovorom, ampak vseeno... Pri 50km/h na števcu, je to 48 km/h po GPS, pri 130km/h, pa je 124 po GPS. Če se želim po avtocesti peljati realnih 130 km/h, je to že 137 po števcu. Tako, da z večjo hitrostjo se veča tudi napaka, kar je logično. Gume, ki so gor so dimenzije 215/65 R16 98H in so natanko take, kot je zapisano v homologaciji. Gume so šele drugo sezono gor in niso obrabljene. Mene to sicer ne moti, je pa avto zaradi tega malo bolj poskočen 😁. Samo povem.
  12. Lentus

    Mazda CX-30

    Merilec je res natančen, ampak le z letnim kompletom gum. Z original Mazdinim zimskimim kompletom gum in alu platišči, ki sem ga dobil ob nakupu avtomobila zraven, pa ne več. Sem komaj zadnjič opazil. Dejanska hitrost je z temi gumami 6-7 km/h manjša od tiste na števcu. Sem bil kar šokiran.
  13. Lentus

    Mazda CX-30

    Plus tega, zaznavanje znakov za omejitev hitrosti, pri moji Mazdi dela zelo nezanesljivo. Na primer, ko se peljem po parkirišču trgovskega centra, mi kaže pravilno omejitev 10 km/h. Ko pa zavijem na navadno cesto proti domu, kjer je omejitev 90, mi kakšna 2 kilometra, še vedno kaže omejitev 10 km/h. Se pravi, da mi bo skoraj celo pot do doma, po nepotrebnem, piskalo to bedasto opozorilo? Pa še na več mestih sem opazil, da ne prikazuje pravilno omejitev. Mazda najprej mora porihtati ta sistem za zaznavanje znakov, da bo 100% zanesljivo deloval in šele potem naj aktivirajo to zvočno opzarjanje.
  14. Lentus

    Mazda CX-30

    Slovenski test Mazde CX-30, modelno leto 2024. Tudi tukaj je pojamral nad opozarjanjem za prekoračeno hitrost.
  15. Lentus

    Mazda CX-30

    Če nisi neki zahteven kupec in bolj gledaš na dizajn zunanjosti in notranjosti avtomobila, je CX-30 definitivno za te. CX-30, ima dosti zelo pozitivnih lastnosti, vendar ima tudi kar nekaj negativnih. T-Roc, pa je recimo, kot je za VW grupo že znano, v vseh pogledih zelo povprečen avtomobil Kaj naj bi bilo narobe z Mazdinim avtomatikom?... to, da ni 7 stopenjski DSG😁. Je namreč preverjeni 6-stopenjski klasični avtomatski menjalnik, sicer zelo vzdržljiv, ampak ga je počasi že povozil čas. Prestavljanje je namreč počasnejše, pri speljevanju in prestavljanju zna biti grob. Rabiš kar nekaj časa, da pogruntaš, kako močno moraš pritisniti na gas in kdaj ga popustiti, da prestavi bolj nežno in kdaj želiš da prestavi v višjo prestavo. Pri testni vožnji z CX-30 bodi pozoren na preglednost na vse strani. Za preglednost nazaj, ter levo in desno, pa je itak logično, da ne more biti tako pregleden kot T-Roc, zaradi visokih bokov ter posledično majhnih stekel. Glede porabe znata biti na tvojih relacijah oba avta zelo varčna. Za mojo Mazdo Cx-30 G150 avtomatik, lahko povem, da je zelo odvisno od načina vožnje. Ob zelo pazljivi varčni vožnji zna presenetiti z zelo nizko porabo (pod 5l/100km), lahko pa je poraba tudi nerazumno visoka, če želiš iz motorja izvleči malo več. Poročaj, ko boš opravil testno vožnjo.
  16. Lentus

    Elektromobilnost

    Vsak zase ve in si naj preračuna, kaj mu bolj odgovarja oziroma, ali mu električar zadosti vsakodnevnim potrebam. Ni pa potrebno posploševati. Za tvoje potrebe je več kot očitno, da ti električar ne pride v poštev. Jaz že resno razmišljam, pa čeprav je to prvi avto pri hiši, da bi svojo leto in pol staro CX-30 prodal, in kupil 3 leta starega e-Golfa, ali ID3. Gledano samo skozi denar, se mi definitivno splača. Za 5km do službe in prevažanje otrok po popoldanskih aktivnostih bi bil enkraten. Za prevoz na morje, ali tu in tam kakšno daljšo vožnjo, pa bi že preživel z ženinim T-Crossom in kvačkalico.
  17. Lentus

    Mazda CX-30

    Tako je. To kar se mi pogovarjamo je le verzija infotainmenta in nima veze z motorno elektroniko ali elektroniko vozila. Tako da ti updati ne vplivajo na delovanje motorja, porabo ali recimo na delovanje luči.
  18. Lentus

    Mazda CX-30

    Tommaazz ima tudi G150...
  19. Lentus

    Mazda CX-30

    Ko smo že pri verzijah progranske opreme... kaj imate to neke stare verzije? Na servisu sem bil konec aprila.
  20. Lentus

    Mazda CX-30

    Pa še kratki vtis z vožnje na morje in nazaj. Poraba za G150 AT na 590 km dolgi poti do Tučepov je bila 6,9l, nazaj grede pa 7,2l. Hitrost po ac ves čas na tempomatu nastavljena na 133 km/h, oziroma manj ob omejitvah. Bili smo trije in poln prtljažnik, gume napumpane na 2,7/2,6. Na poti do tja, sem proti koncu bil na trnih zaradi goriva, saj mi je kazalo le še 60km dosega, preden mi je uspelo najti bencinsko črpalko v Makarski. Klime mi na srečo ni bilo potrebno vklaplajti, razen tja grede, zadnjih 50 kilometrov. Moram pa še nekaj pokritizirati. Pri potovalni hitrosti 130 km/h ima motor v 6. prestavi okrog 2.500 obratov. Tu je motor dobesedno mrtev in je potrebno na skoraj vsakem avtocestnem klancu prestavljati navzdol za eno prestavo ali dve. Tu motorju definitivno manjka turbina. Z prejšnjim avtom in 25 konjev slabšim turbakom (1.4 TSI), na isti poti, na klancih ni bilo petrebe po prestavljanju navzdol. Vse je šlo v 6. prestavi. Normalno, saj je imel avto pri 2.500 obratih že maksimalni navor. Je pa res, da nad 4.000 obrati potegne ko zmešan in ga je užitek malo zavrtet. Samo ne prevečkrat, ker gre takrat poraba tudi v višave😁.
  21. Lentus

    Mazda CX-30

    Haha, se pravi dolge poti z letalom, da se slučajno štirje na zadušimo v lastnem izdihanem zraku na poti na morje, neekonomične kratke poti pa z avtom. Kera logika. Mazda je edinstvena in v vseh pogledih res nekaj posebnega.
  22. Lentus

    Mazda CX-30

    Ja, res je potrebno ročno odpreti zrak, čeprav je klima nastavljena na AUTO in se zlepa sam ne odpre. In ko ročno odpreš zrak, klima enostavno pri višjih temperaturah ne sfolga hladiti. Tako sklepam, da je kompresor enostavno preslab, oziroma poddimenzioniran in so raje softversko klimo sprogramirali tako, da je notranje kroženje zraka večino časa vklopljeno.
  23. Lentus

    Mazda CX-30

    Čeprav svojo CX-30 večinoma kritiziram, pa se glede utekanja motorja z Alexom popolnoma strinjam in lahko rečem, da nič ne pretirava. Po več kot enem letu lastništva in 12.500 prevoženih kilometrih, pri svoji G150, tudi jaz opažam neverjetno razliko med takrat in sedaj. Razlika je kot noč in dan. Prej si ga res moral terat v obrate, da je dal kaj od sebe, sedaj pa oživi že pri nižjih obratih. Seveda to ne pomeni, da bo v šesti ali peti prestavi potegnil, takrat je treba vseeno prestaviti dve, tri prestave navzdol. Najbolj občutna razlika se mi zdi pri speljevanjih in tja do tretje prestave, ko si že itak daleč nad omejitvijo. Niti ni potrebno do konca pritisniti gas, ampak recimo samo do polovice in na hitro, da elektronika zazna, kaj želim od motorja in po mojem laičnem mnenju, elektromotor, oziroma zaganjanlnik v mildhybrid modelih, doda nekaj moči. Že za svojo G150 lahko sedaj rečem, da sem pozitivno presenečen kako gre, kako šele mora njegova X186 leteti. Tako, da sem pri tem avtu, kar se tiče motorja in peri-briši brisalcev😁 navdušen.
  24. Lentus

    Mazda CX-30

    Prvo kot prvo, če je avto nov, boš moral prevoziti dobrih 10.000 kilometrov, da se motor uteče. Ko je avto še nov je res anemičen in po utekanju postane občutno bolj poskočen in po zmogljivostih po mojem mnenju, ne zaostaja prav dosti za x186. Se boš pa pri tem avtomobilu moral pri prehitevanju navaditi prestavljati vsaj dve-tri prestave navzdol in bo moči za prehitevanje več kot dovolj. Tudi jaz pri svojem CX-30 opažam, da podvozje slabo požira neravnine. Sem imel pri prejšnjem VW Sporsvanu, 15 mm tovarniško znižano športno podvozje, pa me na luknjah in grbinah ni tako pretreslo kot pri tem. Ja sedeži so manjši, predvsem so krajši in nimajo ledvene opore, kar je meni velik minus.
  25. Lentus

    Mazda CX-30

    Naj po enem letu lastništva in 11.000 prevoženih kilometrih, še jaz napišem nekaj vtisov z CX-30. Poraba se je končno nekoliko ustalila. Sedaj ne vem, če je to zaradi toplejšega vremena, ali pa zaradi utečenosti motorja. Zadnjič smo se peljali na krajši družinski izlet in je bila poraba nazaj grede, na 60 kilometerski poti le borih 4,4 litra! Ampak se pot cel čas neopazno spušča. To je bilo na relaciji Gamlitz-Bad radkersburg če kdo pozna. Tja grede pa je bila poraba 5,6l. Kakorkoli, to se mi zdi neverjeten dosežek za avtomatika. Tudi poraba pna ovtocesti ob upoštevanju omejitev pade pod 6 litrov. No, pri porabi po mestu, pa je zgodba nekoliko drugačna in je zelo odvisna od teže noge. Enkrat pozimi, mi je z enim tankom uspelo narediti le borih 410 kilometrov. Moram pohvalit odzivnost in živahnost motorja. Sedaj po utečenosti, pa je to še toliko bolj opazno. Avto se namreč ob na hitro pritisnjenem plinu, z mesta izstreli kot raketa. Ne vem, ali tu odigra tudi kakšno vlogo, pomoč elektrike? Ker pospešek z mesta je res neverjeten. Drugače se avto pelje lepo, glede nepreglednosti sem se že tudi privadil. Položaj ročice menjalnika pa imam večino časa v "M". Še vedno pa mi je moteč odsev zgornjega dela armaturne plošče v vetrobranskem steklu ob močnem soncu in pomanjkanje prostora na zadnji klopi in prtljažniku. Bom pri nakupu naslednjega avta, moral pogledati eno številko večjega :D.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.