Prijavi
-
Zadnja sporočila
-
Evo še jaz dam svoje mnenje glede EV, imel sem Mazde od 2017-2021 (Mazda 3) in od 2012-2026 (CX-30). Z vsemi Mazdami sem bil res zelo zadovoljen, nobenih težav samo vrhunska vožnja, pri vseh ročni mejalnik, vrhunska pozicija za volanom, redni servisi in to je to :). Ker pa smo z letom, sicer nepričakovano, 2022 šli na toplotno črpalko ter sončne celice (netmetering) in ravno zato sem dodal nekaj celic viška, saj sem računal, da bom nekega dne kupil EV...čeprav sem rekel, da bom imel CX-30 vsaj 8 let :)...jbg saj bi ga imel, če ne bi imel elektrarne...Nisem bil ravno pristaš EV ampak tako kot vemo se zarečenega kruga največ poje 🤪. V glavnem za avto sem gledal hudičevo dolgo, skoraj ostal brez subvencije (sicer je še nimam ampak glede na številko pod 1000 oddane subvencije bi jo moral dobiti). Če subvencije ne bi bilo definitivno še zaenkrat ne bi vzel EV, ker se mi ne bi splačalo...gledal sem Renaulta Scenica, vozil Kio EV3, Škodo Elroq in pa MG S5 EV, katerega sen skoraj kupil, a so bili na koncu pogoji zame nesprejemljivi (že na začetki je bil načrt avto do 35k eur)...zaenkrat mi tudi ni žal, da sem vzel na koncu Škodo Elroq Easy....ima ravno dovolj opreme, ok pogrešam head up display iz Mazde in pa Matrične žaromete nima tudi keyless entry (samo pelješ se pa brez vtikanja ključa ), a sem se na vse to hitro navadil, pač pritisnem gumb za vstop in gumb, da ga zaklenem...po eni strani gledam tudi tako, da čim manj opreme, bolje upam bo...sicer pa pri Mazdi matrični žarometi niso niti blizu tega kar so na Škodi ampak so mi bile vseeno super, veliko boljše kot samo karatke, dolge...vendar če bi želel pri Škodi dodati ta dva bombončka je enostavno predrago...dodati 8 k za to pe nekaj ostalih stvari je NO GO...ravno kakšen teden, dva po tem, ko sem zavrnil ponudbo za MG je prišla akcija za Elroq Easy MY27...z LFP 58 kwh (uporabno) baterijo (ki sem jo tudi po tihem želel, a jo še pri teh, ki sem jih gledal ni bilo na voljo) in novim APP350 električnim motorjem (350 Nm navora)...osnova tega motorja je zelo dobro ocenjen APP550...seveda sem šel gledat tudi Mazdo 6e, deluje super avto, a mi je 5m Kitajskega avta preveč...prevelik pa še Kitajski večinoma, enako kot CX-6e...prevelik in kitajski, škoda Mazda potrebuje en svoj nekje srednje velik električni avto...upam, da bo kmalu, do takrat pa je zame absolutno preveč dajat toliko kot zahtevajo za 6e in cx6e...nekja časa sem razmišljal tudi o Tesli MODEL3 za 34990 eur, a je avto hudičevo nizek, dolg in z neuporabnim prtljažnikom...in tako pridemo do moje sedanje Škode ELROQ EASY... - Vožnja je čisto nekaj drugega to vsak ko se vsede v EV ve...ni bilo več treba prestavljati prestave ali dve navzdol, da se avto premakne, samo gas in že letiš :), to mi je super sploh ko prehitevaš, gas pa si mimo... - občutek za volanom je dober vendar čutiš težo 2T, predvsem ko prideš v ovinek, se moraš navadit in sem se kar hitro, zdaj mi deluje lahkotno a tako hitro kot z Mazdo čez ovinke si (še) ne upam - velikost avta je eno dimenzijo več, sicer če gledaš mere proti Cx-30 niti ne deluje, a ko se vsedeš je prostora spredaj, zadaj in v prtljažniku več kot dovolj...tako prostornega avta še nisem imel...je pa avto zeeeeelllooo širok...in tudi deluje tako, mišičasto. - vožnja mi je na začetku bila zelo čudna, ko se pelješ recimo v D je avto sam zaviral pri ovinkih, ko si prišel do krožnega in to mi je bilo res čudno, čeprav nisem imel prižgane navigacije...ko sem se navadil pa je to super...noro...recimo nastaviš, da greš na KRK (ker smo bili tam na dopustu) in samo spremljaš promet avto pa sam speljuje, se prilagaja krožnemu prometu,...in prideš spočit na končno relacijo...večinoma ga sam za krajše relacije, recimo v službo (2x23 km) vozim v B, kjer ga vozim samo z uporabo gasa, to sem se navadil neverjetno hitro (rekuperacijo imam na prvi od dveh stopenj in je bomba)...skoraj ne potrebujem zavor...ko se navadiš na te pripomočke je vožnja zelo nestresna... - kar se tiče range anxiety sem bil na začetku kar previden a sem hitro spoznal, da lahko naredim kar nekaj km...recimo prvič (avto sem imel en teden) smo šli s sinom in bratom na F1 v Avstrijo...doma sem ga napolnil do 100% nazaj smo prišli z 29%, no problem...KRK, no problem, tam sem ga dal polnit kar na trifazno, ko smo šli recimo na plažo (enkrat smo se peljali na plažo v Šilu) in to je to...v glavnem ni mi problem četudi bi moral narediti 600 km, bi si pa moral s pomočjo navigacije poiskati hitre polnilnice in se recimo ustavit vsakih cca. 250 km na avtocesti...tako ali tako je dobro, da se ustaviš, vmes ga pač napolniš (cca. 25 min). - doma ga polnim recimo enkrat na teden do 90% in pa enkrat na mesec do 100%...glede na tedensko kilometrino mi ostane še kar nekaj kom za naredit...porabo imam okoli 14kwh...na avtocesti pa pri hitrosti nekje do 125 km/h okoli 18-19kw/h...se mi zdi, da sem dosti bolj sproščen na avtocesti kot prej... - v tem časi sem naredil že 3600 km in če računam 95% polnjenje doma, sem na bencinu "prišparal" nekje dobrih 300 eur Zaenkrat sem zadovoljen, ni mi žal, da nisem vzel enega od Kitajcev, ker je Elroq res super avto, ima pa nekaj porodnih napak, ki verjamem, da bodo urejene v OTA updatih...
-
Tankal CX-30 na INI po 1.66€. Jebat ga, ne vem pa še koga....
-
Ne vem. Meni delujejo vsi v familiji kot tajni agenti. Moški ima dolgo črno brado. Čez dan jih nikoli ni doma. Luči se ponavadi prižgejo šele po 22. uri. Moram it pogledat na teraso, da niso kaj montirali gor.🧐
-