Ja, tisti, ki delate daljše relacije, seveda ne boste opazili bistveno večje porabe pozimi.
Ampak, v strogi mestni vožnji in na krajše razdalje pa je razlika taka, kot sem jo opisal.
Moja Mazda ima prve tri kilometre poleti cca. 10l/100km, pozimi 13l/100km in v najhujšem mrazu 16l/100km. Šele tam po enih 5, 6 prevoženih kilometrih začne poraba padati ...
Ja full dobr res, ko ti pozim zaradi vseh teh faktorjev že tako mizeren domet pade še za 30%.
Kaj ima to veze z gretjem? 😃
EV kupiš glede na svoje najbolj pogoste potrebe po prevozu. Če imaš dnevne relacije pod 100 km, te prav nič ne boli, če pozimi pokuri 30 % več. Pa saj dizli in bencinarji na zimskih kratkih relacijah tudi imajo 30 % višjo porabo, pa še zebe vas pri teh vožnjah. Kdo je torej na boljšem?!
Vprašaj kateregakoli mehanika - sem prepričan, da jih bo 90 % reklo, da se olja v motorju ne toči do oznake MAX. Razen tistih par lopovov, ki bi radi zaslužili 25€/l na vsakem decilitru ...
Posledice vožnje s povišanim nivojem v posodi za olje so lahko enako resne kot vožnja motorja s premajhno količino olja. Prevelika količina olja se lahko dvigne pod pritiskom in preide skozi notranja tesnila, kar povzroči resno puščanje. Morda še huje, olje se lahko iztisne v sesalni sistem in zgoreva, kar lahko povzroči nenadzorovano delovanje motorja in tudi poškodbe motorja.
Tale v temi je sicer Mazdin bencinar, toda za famozne dizle, bi veljalo olje točiti le do polovice.
Pri nekaterih dizelskih motorjih je optimalna raven olja približno na polovici, da se upošteva morebitna kontaminacija z dizelskim gorivom.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Jaz mislim, da komot ostaneš na 5W-30. Edino pač ne čakaš z menjavo na 15.000 km, ampak jo narediš po enem letu, pa kolikor že bilo kilometrov.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani