"Če motor priganjamo, bo šlo od osmih proti devetim litrom, med vsakdanjimi opravki in zmerno vožnjo po avtocesti pa bo okoli sedem litrov čisto dovolj."
Mazda je eden od redkih proizvajalcev, ki še zmeraj vztraja pri klasiki v obliki atmosferskih bencinskih motorjev z velikimi delovnimi prostorninami. Zadnjo pridobitev, 2,5-litrski štirivaljnik, smo preskusili...
Če slučajno kdo nima doma nožev ali ostrih nožev imajo na MOL neko akcijo. 😊
Ni reklama, sam povem.... 😁😊😉
točno tega imam doma, še iz prejšnje akcije, vrhunski nož, tudi v pomivalca sem ga ene parkrat dal da se periodično očisti; zdraven imajo tut brusilno mašinco in je super
ko se bo znucal mi bo kolega nabrusu na kamnu in bo spet za dolga leta (neuničjiv zaradi take trdote jekla baje
pač pregled kolesa, pogonskih sklopov, diagnostika motorja, čiščenje in mazanje vseh ležajev (teh na polnovzmentenem kolesu ni malo), odzračevanje zavor,...
Gume sem menjal kak mesec nazaj, vzemtenje gre na velik servis naslednje leto (cca 300€ za oboje). Sem pa zjutraj dobil obvestilo, da je kolo pripravljeno na prevzem. Kok bo pa končna cena pa zvem ko prevzamem kolo.
Ma variant in izbire je ogromno (sploh leta 2026). Samo eni si radi komplicirajo življenje.
Konec koncev bo pa še najboljša varianta, da se odseli s tistih brd dol v dolino 😂
dne 30. 12. 2025 ob 10:52 je Slivka napisal:
A bi vidva rada kakšno lopato srečala?
Leta 2026 je mogoče nekaj izbire, nikakor pa ne ogromno.
Leta 2023, ko smo pa mi iskali, sta bila pa na izbiro samo dva, ki sta vsaj približno ustrezala našim zahtevam in željam, pa še tu je bilo treba sprejeti precej kompromisov. Ta dva sta bila pa Ford Tourneo Connect L2 AWD in VW Caddy 5 Maxi 2.0 TDI 4M - v bistvu enaki vozili, ki prideta z istega tekočega traku...
Kar se pa otrok tiče - župnik zapovedal? Mi župnika nimamo že kakšnih 35 let, tudi sosednje župnišče je prazno že ... ... niti ne vem koliko časa, naša župnija pa je ukinjena in mislim, da sosednja tudi. Prvo župnišče je skoraj 20 km daleč - pa še to je nek kaštron, hoče biti nek pesnik, tako da z njim nimam kaj dosti stika, se pa vztrajno trudim, da bi ga imel še manj...
Mi je pa zanimivo, kako me takoj vsi v cerkev podijo, ko zvejo, da imam kakšnega otroka več, kot si ljudje mislijo, da bi jih moral imeti. Pa kaj koji kurac koga motijo moji otroci? Se jaz komu utikam, da je slab jebač, ker ima samo enega ali dva otroka? Z ženo sva si že v štartu želela malo več otrok, zato sva že hišo pri obnovi oblikovala tako, da je temu primerna. In kaj koji kurac koga briga, zakaj sva se odločila za šest otrok? In koji kurac si ti, @Bini, da boš pa ti določal, koliko otrok bi že v štartu bilo pravilno, da bi jih imel? Z ženo se raje jebeva v postelji, kot pa da bi se jebala preko odvetnikov za ločitev. Je to problem? In, če bi se z ženo prej srečala, bi imela tudi sedmega otroka. Je to problem? Saj jih ne rihtaš ti, saj jih ne financiraš ti, kaj koji kurac te briga, koliko jih imam? Pa če bi jih imel 12, kaj te briga. Tudi jaz se ne utikam, ko ljudje cucke nosijo v torbah in jih vozijo v vozičkih. In sem tiho, čeprav me moti, ko ljudje s psi gredo v trgovske centre. Če jim je to všeč, naj pa imajo pse namesto otrok. In ti, @Bini, si očitno veliko v cerkvi, ker veš, koliko otrok župnik zapoveduje. Začni jih delat, da ne boš končal v peklu. Pa pohiti k spovedi, da te prej ne srečam, pa boš pred svetim Petrom prej kot se boš spravil z Bogom...
izbire je ogromno, AMPAK ne v tem rangu, ki ga je gledal Slivka
kakor poznam možakarja je toliko pri pameti, da ne bo dal 50k+ za auto
A misliš, da bo uvedba dejansko povzročila rast indeksov?
Vsekakor - INR omogoča vplačilo 20k prvo leto, potem pa samo še 5k vsako naslednje
Če se odloči 100 ljudi vložit 20k na slo borzo v eno samo delnico, bo zaradi likvidnosti to povzročilo takojšen dvig (kljub temu, da realna vrednost te delnice mogoče ni takšna)
No, nekaj tem je bilo že odprtih na to debato, pa vendar sem se odločil odpret svojo temo - mogoče podrobno objavim, kaj bo dodelano, pa dobim kak pameten nasvet
Hiša iz 1971, 41,4 m2 neto po štuku
Bi šli v obnovo tega ali bi raje podrli?
Menjava inštalacije elektrika - 8k
Menjava inštalacij voda + sanitarna toplotna črpalka + klima - 10k
Menjava oken (les) - 20k
Izdelava fasade - 20k
Ponovna hidroizolacija delno vkopane kleti - 10k
Malarija - 5k
Ploščice - 5k
Obdelava mansarde - 10k
Potencialno enkrat menjava strehe - 10k
Opremljenost prostorov - 20k
Malenkosti - 2k?
120k pod črto
Zaenkrat še noben od mojstrov ni izrazil da je objekt problematičen, kvečjemu da sem neumen, da grem v tako velik poseg (zakaj si delam toliko dela)... Najbolj se bojim dolgoročnega življenja te stavbe, ko bomo vse poštemal in premetal, kaj bo čez 50let?
Evo redni servis na 10,5 let starem Accordu in 209.000km....poleg rednih zadev olja(+menjalnik), filtri, se sprednje "puše" ter obe xenon žarnici (desno mi je dejansko razneslo), zdaj če bosta zdržali kot prvovgradnja 10 let bo super...zraven je bil "nov" 3 leta star Civic hybrid....mojster na servisu jih je pohvalil, do sedaj od kar so zunaj niso imeli kakšnih težav, reklamacij, itd....in predvsem je priznal, da je to edini Hondin motor, ki je primeren za to vozilo (idealen, t.j. 2.0 in 184km), ker ima Honda iste motorje še za oba večja modela je rekel, da je to prešvoh....kar pa je najbolj zanimivo, mi je povedal npr. da imam jaz na Accordu "dihtungo" za glavo motorja 4 slojno, pri teh novih Civicih je samo še 2 slojna, tako da vsi tudi JAP znamke šparajo na vseh segmentih....sicer pa je Accorda pohvalil, pravi da se pelje kot nov in da ni ovir da ne bi prišel do 500.000km brez težav, če ga bom imel do takrat in bo pleh zdržal.....
(ja zimske gume imam samo 17 col :), 225/50, Civic ima 235/40 R18 in zgleda bistveno lepše, komaj čakam poletje in 18 col :)).
null
A ima ta hybrid tut jermen v olju za oljno črpalko tko kot 1.5 motor?
Stare Honde so bile res zakon !!! Imel bi jo ampak tole dan danes je pa drek
Pri našem službenem Peugeot Rifterju l. 2019 je pri 45.000 km zamašilo oljno pumpo zaradi razpadanja jermena in je šlo 1000 €+ za popravilo. Wet belt je res bedarija.
Problem teh PSA motorčkov z razpadanjem jermena je v tem, da prvič pravijo da delaj servise na 30k in je že to obsodba za propad
Sicer so potem naknadno dali ven v veljavo, da je treba servise delat na 15k (ko so že ugotovil količino škode)
Ampak ok, še vedno ne reši drugega problema - tudi če bi vsako leto menjaval olje na 5-10kkm, bi še vedno ta jermen razpadal
Sem ravno zadnjič gledal video, k je tut honda dala v te turbo motorčke za oljno pumpo zdej jermen - pa je bil komentar mehanika, da tut japonci ne morjo naredit čudežnega olja, ki bi to stvar držal pri življenju
Jest igram na 2k pa vse laufa na cca. 200 fpsov pa imam 16gb rama. Monitor je 180hz in ni ultrawide, ker mi ni vsec. Kar se gaminga tice in fpsov je ram se najmanj pomemben faktor oz. sploh ni ce ga imas vsaj 16gb. Bolj, kot ne je pomemben gpu in cpu. Pri ramu je pa dost bolj pomembna visja frekvenca in cim nizja latenca, kot pa sama velikost pa se to se na rezultatih pozna cca. 5-10 fpsov. 16gb je sweet spot in v primerjavi z 32 oz. 64gb skoraj ni razlike. Govorim izkljucno za gaming.
Pa se ena zelo pomembna informacija, ki je zame skoraj bolj pomembna od fpsov je 1% in 0.1% lows. Prej sem imel 5600x sedaj pa 5700x3d in je slednji glede fpsov minimalno boljsi, ampak igra nenormalno bolj gladko tece. To pa ravno zaradi tega, ker ima bistveno boljse 1% in 0.1 low. Je bilo pa se ne dolgo nazaj smiselno upgrejdat na 32GB ali vec (DDR4), ker so bile cene res smesne. 32GB si dobil za 50€ (vengeance) oz. 80€ ce si hotu rgb.
če imaš monitor 180hz, potem si omeji fps na 180fps, da ne pride do "screen tearinga"
zakaj je x3d procesor boljši? ker ima večjo količino cacha-a na samem procesorju, zato mora cpu manjkat iskat nove komande, in jih ima več že pripravljenih, zato tudi manjkrat pride na 1% lows
ko pa zmanjka komad v cachu, jih gre iskat v ram, in večji in hitrejši kot je, manjša je verjetnost da boš dlje čakal ko bo moral jit po podatke do diska, torej bo še manjkrat prišlo do fps dropov
jaz sem za 64gb dal 150 eur, sedaj bi moral dat skoraj pol plače, zaradi vseh teh situacij z AI in pomanjkanjem komponent
Brezpredmetno je okoli tega debatirati. Odvisno od programov in kaj delaš.
Igrice so še "mala malica"...ko pa uporabljaš kaj bolj resnega za obdelavo videa,grafike itd...in več različnega hkrati...hitro zmanjka.
Jaz sem od 2014 na 32 GB.
tudi igrice niso več mala malica, sploh če hočeš igrat na ultrawide 3440x1440 - jaz sem očitno edini, ki tukaj laufa špile na 144 fps na taki resoluciji da izkoristih 144 hz na ekranu
da sem prišel do 144 fps, sem moral dejansko nabavit 64 gb rama, in to mislim da sem moral dat celo CL16
tistih 1440p ki jih ponujajo oglaševalci, doseže še škatla za čevlje z 5 let starim procesorjem
dne 10. 12. 2025 ob 12:19 je godlike napisal:
Tu še moreš pazit, da ne vzameš večje frekvence, kor jo CPU podpira, ker če ni denar stran vrgel.
tako, zelo dobro si to izpostavil !!
včasih si vtaknil kar je bilo, pa je pač bilo
zdaj moraš pogledat cpu supported list v specifikaciji od matične, kjer ti točno piše katere rame podpira
saj pravim, če rabiš 60 fps je vsaka škatla vredu
če hočeš igrat v kvaliteti, primerni za 2025 ali pa celo nek resen 4k, potem se pa res vsaka malenkost pozna!
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Nekaterih ne boš pa nikoli prepričal....
Povezava za deljenje
Deli na druge strani