Skoči na vsebino
Aktualni dogodki!
Napisano

Tole bi pa samo dodal, da velika večina ljudi ki morajo delati nadure, to delajo po lastni krivdi, ker pač čez dan zabušavajo in kofetkajo. Sem delov po dosti drugih državah, in lahko iskreno rečem, da nikjer noben ni tolk kofetkov kt v sloveniji. Pol pri nas imaš tudi dosti podjetij ki so totalno neučinkovita, mam dost strank kjer jim svetujem kako glede IT procesov in jim tudi postavim boljša okolja, večinoma ko nekaj predlagaš je odgovor v stilu "kaj pa ti veš, mi smo tko navajeni", al pa najbolši odgovor kar sem jih dobil, ko smo se pogovarjali o najbolšjih praksah glede varnosti men človek spusti "kaj pa uni vejo, mi imamo svoj način".

Mislim, poanta je, vseeno je na sihtu pri nas ostala mentaliteta še od preteklih časov, in se to tudi vidi na produktivnosti. Ne rečem pa da vsi zabušavajo, da se ne bomo narobe razumel, maš določen procent ljudi kjer dejansko delajo preveč.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)
pred 4 minutami je Slivka napisal:

Ne vem prav točno, kako in kaj, ampak spomnim se, da je bilo govora, da če greš pa k zobozdravniku na Hrvaško, pa ZZZS vrne stroške, celo več, kot bi to koštalo v Sloveniji...

Samo kot ideja, kje vse pogledat...

Kamorkoli gres v EU, izven Slovenije, ti ZZZS povrne stroske zdravljenja. Ne povrne pa ti ce gres k privatniku v Sloveniji ...

@sportman333 Kle ti lahko pomagajo glede tega: 

WWW.IVP.SI

Inštitut za varstvo pacientov – IVP je izvajalec zasebne službe na področju pravic pacientov in zavarovancev. Dejavnost je svetovanje, pravno in odškodni ...

Nekaj se placa za sestanek, mislim da je okrog 200€

Popravljeno od Matick
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup avta pred 2025
Napisano
Pred eno uro je Tilen5 napisal:

Sigurno bo boljši , kot mazdina dizlska jajca. Dober nakup!

stand disagree GIF

pred 13 urami je jures napisal:

20250616_182610.jpg

Srecno voznjo tamaumu.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 27 minutami je Boss napisal:

Točno tako... to je graf in nabijanje za aktivacijo anti pernatih in za novo instalacijo gologlavega metuzalema. A je to res al pa ni je drugotnega pomena... važen da se svečarija aktivira in to vidiš iz reakcij, da je dobro vžgalo. 

Jaz sem samo Grčijo pogledal, da je med najuspešnejšimi in sem se skoraj zložil s stola od smeha.

Še Turčijo poglej, se verjetno ne boš do naslednjega leta nehov smejat

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 33 minutami je Bini napisal:

Vprašajte GPT kakšno je brezdomstvo na 10 000 prebivalcev po svetu v razvitih državah. Statistični podatki bodo marsikoga šokirali.... :nevem:

ZDA, UK, Francija Nemčija Italija.... Še Avstrija in še nekaj drugih je pred nami! 

Mislim, da nam ni tako hudo.... 

Kambodža je pa za nami ...
Brezdomstvo spet pokaže na druge težave, ne na to koliko dobre/slabe plače imamo v Sloveniji.
Pol je pa to spet odvisno od tega kako se v kateri državi šteje brezdomstvo. Npr, pri nas se šteje samo kot ljudje, ki so zaprosili za pomoč pri namestitvi. V drugih državah to zajema tudi ljudi, ki živijo v hostlih, pri prijateljih, v stanovanjih neprimernih za življenje, etc...

Mislim, za nobeno zadevo tukaj ne moreš vzeti ene statistike (ki najbolj ustreza temu kar hočeš povedat) in rečt, da smo boljši ali pa slabši od drugih. Po moje, pa se bo sigurno kdo v to vtaknu, je najbl realni pokazatelj tega kako name gre (ekonomsko) PPP, kar je enostavno rečeno, posplošena kupna moč.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 9 minutami je Slivka napisal:

Use j to fajn pa krasn, 

sam men tuki neki ni čist jasn...

https://www.inflationtool.com/euro-slovenia

Mrbit zato, k sm kmet an s hribu doma...

Resno: po občutku bi rekel, da nekaj ne štima, ma ne morem pogruntat, kaj. Gre komu tu matematika kaj bolje?

Enostavno ne dela konverzij iz prejsnjih valut. Ta link bi bil OK samo od 2006 naprej

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Glede na to kje so proizvedeni teli kljucki ni glih velik moznosti, bl je pa problem k so v zascitene sisteme kr prklaplal tole vrez da bi preveril. Ni nujno ce je cist novo, nepreverjenih naprav se ne prikljaplja na zascitene sisteme

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano
Pred eno uro je jures napisal:

Seveda, vse je glede na promet. Ne vem kaj ma freelancer veze??? Gleda se samo dosezeno mejo prometa v dveh letih

Ki so jo sedaj znizali.....60k v dveh koledarskih letih

Da smo si na jasnem nominiranec je popolnoma enak kot navaden sp. Samo knjigovodstvo je poenostavljeno

Ja razumem, edino bi te popravu, 60k letno je.

Komentar za freelancer je, da skoraj vsak ze pride cez mejo

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano
pred 3 urami je jures napisal:

Saj pravim ampak niso majhni od 500. Bil sem nominiranec na zacetku. Prispevki se naslednje leto dvignejo glede na promet....moras res met mal prometa da ostanejo minimalni. Drugace po letnem obracunu dobis nove prispevke glede na lanski rezultat. Been there

Je pa bilo vcasih min prispevek tam okoli 100€ sam da doba tece. Tega ni vec

Je pa bilo vcasih min prispevek tam okoli 100€ sam da doba tece. Tega ni vec

Ekola

Minimalni sp prispevki 2023 so znašali 463,87 evra, maksimalni pa 2.705,97,34 evra. Letos pa bodo znatno višji. Kot že omenjeno je bil nedavno s strani Sursa objavljen podatek o povprečni plači 2023. Ta je 2.220,95 evra.2. mar. 2024

Čakej, a normiranc tudi po prometu plača prispevke? Ker pol ce je tko, nisem glih razumel računovodje k mi je to razlagov, samo itak, če si freelancer si takoj čez mejo za normiranca

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano
pred 12 minutami je jures napisal:

Tega ni vec ze dolgo....zacnes lahko z minimalnimi prispevki ki btwniso minimalni ampak 500€ (pol je se ddv).. manj ne gre samo gor....zelo gor

Tudi ce prikazujes 0 prometa moras placat prispevke. Lahko si samo sam v minusu....te pravljice o minimalcih so za pogovore ob pivu 

Minimalne prispevke si lahko placujes. Kot normiranc, nimas prispevkov od prometa, ampak so lahko min prispevki.

Navaden sp ima pa po prometu prispevke. In glih s temi prispevki najbl goljufajo, da si dajo min prispevke, ker pol za razne institucije to pomeni min placa.

Ja, obdavcen bo pa doo ali pa sp, samo razlika je, al bos dal 2000+ za prsipevke al pa 500e

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano
pred 12 urami je jures napisal:

Vam iz lastnega sp žepa povem da so obdavcitve vsako leto vecje. 2026 pa spet nova davcna reforma zarad katere bo treba spremeniti vse, verjetno na doo iz sp

Glih zadnjih par mescov sem gledov da bi sel na SP, pa me je minilo. Sem racunov koliko bi mi ostalo na koncu kot SP, in ce vracunam da bi kot pogodbenik delov na projektih nekje po 1 leto, se mi ne splaca, da delam za tisti denar, pa vsako leto nov projekt iscem, al pa se pregovarjam da se obstojeci podaljsa. Enostavno ni vredno mojih zivcev za uno malo razliko napram redni zaposlitvi

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
dne 1. 4. 2025 ob 10:01 je Matick napisal:

A koga danes se t-2 jebe? Mogu bi imet linijo 100/20, v resnici pa dela 100/1 ...

Ce koga zanima, sem resu tole. Je bilo nepovezano s T-2, ampak z racunalnikom.
Uglavnem, ker imam gor HyperV, je WiFi naredil preko Network bridge, in je bridge omejeval povezavo. Ko sem pobrisov bridge je zadeva zacela letet tko kt more.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Ja, kombinacija vseh sistemov bi bila idealna. Bi pa dodal, da kamera sama po sebi ni problem, ker to kar clovek vidi na cesti, vidi tudi kamera, problem je SW ki zaznava kaj je na sliki. Isti problem imajo skoraj cisto vsi proizvajalci avtomobilov, da kamera za en k*** zaznava, najbols se to vid pri avtomaticnih dolgih luceh, ali pa pri matricnih, k pri vecini proizvajalcev, ce nisi skoraj direktno nasproti avtu in v isti ravnini, ti naziga dolge luci. Tesla je tukaj samo izredno slaba, oz. pomoje najslabsa. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pomoje Tesla nima problema v pomanjkanju znanja, med inženirji, ampak v tem da se Musk meša v proces proizvodnje, in da šparajo na vseh koncih kjer se da. Zato so naprimer edini proizvajalec ki nima LIDARja za pomoč pri samostojni vožnji oz adaptivnem tempomatu, ker je predrag. Že vrabci čivkajo da je QA pri tesli katastrofalen, oz neobstoječ, in gre vn vse kar pride iz linije, če mal poiščeš po netu, lahko tudi najdeš izjave bivših zaposlenih, ki potrdijo, da so dobil že slabe dele od podizvajalcev, pa so jih vseeno moral dat v avto.
Ne vem kolk je res, ampak glede na to da je v njegovi biografiji to napisano, naj bi med enim od sestankov inženirji razlagal da za trpežnost avto rabi 4 šravbe, Musk jim je reku da morjo zmanjšat na dva, da manjšajo stroške.

Tesla je popularna zaradi marketinga, in je točn tko, večina ljudi ki jo kupi nima pojma o tem kaj kupuje, kupijo to tko kt jabuk, da se pokažejo.

P.S. je pa baje tisti video z loonie toons zidom dokazov da tesla takoj pred nesrečo izklopi FSD, da lahko potem trdijo da je voznik sam kriv, ne njihovi pomanjkljivi sistemi. Aja, je pa musk v prvih dneh ko je umpal lumpa ratov predsednik, takoj ukinu agencijo, ki je točno to preiskovala

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Nikjer pa ne pise da so od zacetka imeli tezave z zagotavljanjem varnosti v tovarni, in z izpolnjevanjem okoljskih zahtev. Med drugim, so zaradi tezav z okoljskimi zahtevami imeli zamude v proizvodnji, in so jim pogodbe odpovedoval. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano
pred 2 urama je Mraušk Mčk napisal:

"Rubio zatrdil, da so ZDA odločene preprečiti razpad BiH-a"

Sedaj je na Bosancih da poskrijejo vse redke zemlje in da trdijo, da je pri njih samo navadno kamenje.

WWW.RTVSLO.SI

Washington je odločen preprečiti razpad Bosne in Hercegovine, je dejal ameriški zunanji minister Marco Rubio in poudaril, da bodo ZDA razmislile o dodatnem pritisku na voditelje Srbov v BiH-u.

Ze vsi vejo da ima bosna vec litija kot srbija ... zato pa bo amerika branila demokracijo tam

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

A noben ne ve zakaj v Ukrajini niso imeli volitev od zacetka vojne? Mislim da je razlika ce ima nekdo "dosmrtni" mandat kot Putin, ali pa ce so dejansko volitve prepovedane med vojno

WWW.THEGUARDIAN.COM

Donald Trump has increased his attacks on Volodymyr Zelenskyy, calling the Ukrainian president ‘a dictator’ – but why have elections been postponed?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 26 minutami je Janez007 napisal:

Zato skopiraš svojo formulo v 4 stolpcu (napisano samo 1x v zgornjo celico, začne se z "=") ... formula se potem pri kopiranju prilagaja poziciji celice in grabi in preračuna vsako (drugačno) celico posebej. Lahko mi pošlješ en primer datoteke in ti naredim ...

Če želiš v formuli sklic na določene celice zamrzniti (da se ne prilagaja poziciji), totem pred sklice dodaš znak $

Primer1:

=A1+B1 ... ko to skopiraš navzdol v spodnje celice, bo naslednja formula postala =A2+B2, še naslednja =A3+B3 itd.

Primer2:

=$A1+B1 ... ko to skopiraš navzdol v spodnje celice, bo naslednja formula postala =$A1+B2 ... ker je pred A1 dolar

(namesto pisanja $A1 lahko samo pritisneš F4 + klikneš na celico A1)

Pri kopiranju dol, das $ pred stevilko.
Npr, A$1, pomeni da bo vedno ostala A1 ce kopiras celice na dol. Ce jih kopiras vodoravno, pol das $ pred A, $A1
Ce bi res rd fiksirov na neko celico, da lahko v vseh smereh kopiras, pa das $A$1.
Na kratko, dolar das pred "koordinato" ki bi jo rad fiksirov

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 10 minutami je Slivka napisal:

Se bom lotil, ja, saj je samo 2128 vrstic - ni malo, ni pa katastrofalno veliko...

Naredis prvo vrstico, pol pa lahko kopiras v vse ostale, oz samo "potegnes dol" :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.