Skoči na vsebino
Aktualni dogodki!
Napisano
dne 5. 2. 2025 ob 15:47 je jures napisal:

Ko misliš, da so že dosegli managerski vrh, pa še znajo misliti 'izven škatl'

Upravljanje hitrosti na ljubljanskem obroču

Med ključnimi projekti v letošnjem letu je Ribič navedel projekt za dinamično upravljanje hitrosti na ljubljanskem obroču, s katerim bodo skušali vsaj delno povečati pretočnost. "Začeli bomo omejevati hitrost približno 20 kilometrov pred ljubljanskim obročem, jo prilagajali gostoti prometa in s tem omogočili, da pritiski po ljubljanskem obroču ne bodo tako močni in da bo promet bolje stekel," je pojasnil. Po Ribičevih besedah naj bi projekt zaživel sredi letošnjega poletja.

Ja to je logika na nivoju, da bo voda hitrej stekla iz soda, če bo 3/4 colska cev že na začetku izhoda iz soda in ne šele na koncu 5 metrov naprej pri pipi. Isti kurac bo, dokler ne boš zamenjal celotno cev na colo ali še več.

Pred časom, ko so prvič prišli s takimi idejami na plano sem nareedil objavo z izračunom, kjer je jasno matematično izračunano, da nižja kot je hitrost manjša je prepustnost ceste. Tako, da razlika bo le to, da se bo zdaj čakalo že bistveno prej in pol počasi premikalo po AC. ČČe bo kdo šel to štopat bo verjetno enaka ali večja izguba časa kot je danes.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

dne 3. 2. 2025 ob 21:59 je Agerg napisal:

Glede bombe nad Evropo se pa strinjam, samo bi padla ameriška, pa mogoče celo prva na Berlin in ne na Japonsko, če se ne bi vse skupaj maja 45 v naših koncih že zaključilo, ker prvi test je bil julija 45 in velika verjetnost je da bi jo američani odpeljali čez Atlantik in ne Pacifik. Bolj problem je, da bi bombo razvili Sovjeti, če jo ne bi Američani. Eden jo pač je, težko verjetno, da bi se oboji temu odpovedali zaradi človekoljubnosti. Beri knjigo, meni se ne ljubi toliko pisati.

Tule enostavno nimaš prav, pa basta.

Ne bi, še vedno bi bila Japonska prva tarča. Razlika bi bila v tem, da bi se vojna najprej končala na Pacifiku in šele potem v Evropi. Američani so vedeli, da bi z morsko invazijo na Japonsko imeli hude probleme in ogromne žrtve. In ker še niso imeli t.i "boots on the ground" tudi niso tvegali lastnih žrtev. V Evropi bi bilo drugače, ker bi s tem lahko ogrožali tudi lastne sile, če bi jih takrat sploh že imeli tam oziroma, če se Normandija še ne bi zgodila.

Iz lastnih izkušenj so vedeli kako zajebane so morske invazije, saj so to spoznavali na zavzemanju raznoraznih otokov v Pacifiku. Napredovanje po ozemlju je vseeno lažje in bolj nadzorljivo.

Res, da je tole vse bolj teorija, kaj bi bilo če bi bilo, ker realnost je bila takšna kot je bila. Ampak za tako realnost je bilo mnogo dejavnikov in eden ključnih je bil hitr prodor Rdeče armade. Ključen je pa bilo uničenje 6. nemške armade v Stalingradu, kjer so dejansko potolkli skoraj milijon nemških vojakov. Takrat se je tok vojne v Evropi dejansko obrnil.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

dne 3. 2. 2025 ob 21:59 je Agerg napisal:

Tule pa moram vstopiti, ker je res nečesa bilo očitno preveč.

A smo mal nasikani?

Škoda, da se ne razumemo. Sem mislil, da je jasno na kaj ciljam pa verjetno bi moral biti bolj natančen pri razlagi. Govorim o tem, da v primeru, da ne bi Rdeča armada s svojo angažiranostjo obstala na neki fronti oziroma bi bolj počasi napredovala. S tem bi ohranila mnogo življenj svojih vojakov a tudi dala Nemcen veliko več časa. Ker tudi zavezniki bi v tem primeru čakali saj so računali, da bodo morali Nemci prestaviti ogromno vojakov na vzhodno fronto. Če bi torej popustili in dovolili, da se Nemci vkopljejo bi tudi invazija v Normandiji zastala oziroma bi se zgodila mnogo kasneje.

Nemci so v tem času razmišljali, da izdelava atomske bombe ne bo mogla bistveno vplivat na razvoj vojne in preprečit poraza zato projekt ni bil v prvem planu. Že leta 1939 so vedeli, da bo trajal vsaj 5 let. Ampak še enkrat, če ne bi bilo pritiska na vzhodu in kasneje na zahodu ter želje po čimprejšnjem porazu Raicha bi Nemci lahko dobili dovolj veliko časovno okno v katerem bi bilo možno tudi dokončati bombo. Res k sreči se je dobesedno zgodila dirka kdo bo prej v Berlinu oziroma kdo bo s tem si naredilvečjo vplivno sfero po vojni.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

dne 3. 2. 2025 ob 22:05 je Alex napisal:

Nemci  v Berlinu so pričakali vodkarje tako, da so  bežali v roke na zahod k Američanom.

Zakaj misliš, da je bilo tako? Zaradi barbarizma in vojnih zločinov, ki so jih delali nad Sovjeti pri invaziji na SZ. Na zahodu, sploh pa proti Američanom ni bilo toliko svinjarij in so točno vedeli, da se bodo sovjeti maščevali za vse. Upali so v rešitev pri Amerih, kjer so se manj zasrali kot na vzhodu. Ravno tako so bežali recimo tudi pred partizani, kjer so vedeli, da bo jeba če jih dobijo in so se želeli raje predati zahodnjakom v upanju, da bo manj povračilnih ukrepov. Slovani so bili namreč za Nemce untermensch in med zasedbo so se do njih tudi tako obnašali.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tole je pa kr smeh
Napisano
pred 1 uro je Slivka napisal:

Gorenc iz nakupovalnega vozička pred trgovino ni znal dobiti evrskega kovanca. Tako prestrašenega človeka še v življenju nisem videl...

A zato jaz plastičen žeton uporabljam... me je že zdaj groza, da kakega evrskega ne bi več mogel ven dobit. sramezljiv #PolGorenc

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Ja nič novega, sej ko amerika reče "Jump" mi ne odvrnemo "why" ampak "how high". Ta hlabčevska mentaliteta se vleče od začetkov Maršalovega plana. Zahodna evropa se nikoli ni sprijaznila s tem, da bi se za poraz Hitlerja morala poleg amerom zahvaliti predvsem komunjaram iz Sovjetks zveze. Oni so tolk pritisnili nacije, da se je vojna končala vsaj leto prej kot bi se drugače. Če bi se takrat sploh, ker Nemci niso rabili veliko, da bi razvili svojo atomsko bombo.  Samo hiter konec vojne je to preprečil, ker če bi trajala še tričetrt leta.... hmmm vprašanje če bi Hirošima in Nagasaki bili prvi mesti napadeni z atomskim orožjem. London in Moskva bi verjetno bili njuni imeni... lahko pa tudi kakšen NY.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Košarka
Napisano

Dallas je dobil stiskaške lastnike in enostavno niso imeli namena dat Luki SuperMax, ki bi bil najvišji v zgodovini, ker Luka se je ne bi odpovedal tako kot Dirk, saj je videl kako so Dirka nategnili.

Dallas je izkazal za shitty ekipo, ki se zdaj izgovarja na neko obrambo in ne vem kaj še vse. Luka igra zadovoljivo dobro obrambo, a kdor je kadarkoli igral košarko točno ve, da v kolikor se razdajaš v napadu bo šepala obramba, ker ne bo energije in obratno. Zato imaš tako imenovane 3 and D igralce, ki igrajo močno obrambo v napadu pa praktično mečejo samo trojke, ker energije za kej več ni.

Pričakovat, da bo nekdo lahko delal maks na obeh koncih igrišča in ga puščat v igri 35-38 minut, ker če bi bilo manj gre za nohte potem pa igralca zaradi količine tekem skuriš do konca, je pač utopija. Luka je lani vlekel kolikor je šlo, tudi ko je imel Kayrie velike težave, ampak proti Bostonu je pač zmanjkalo nekaj svežine, ki jo je Boston imel, saj se je sprehodil do finala.

In zdaj svinjat po Lukatu, ki je naredil vse, igral dostkrat tudi poškodovan za vsako ceno brez prave pomoči je pač nizkotno dejanje in to kar zdaj Dallas počne je gnojna jama. Igralca, ki jih je spet potegnil iz anonimnosti, omogočil, da so prihajali boljši in boljši igralci k njim zdaj trgajo in svinjajo čez njega, kot da je nekdo, ki je zadnja smet v klubu. Sicer je to tipični Ameriški način delovanja ampak vseeno... tega si ni zaslužil. So takrat, ko psički hodili v Slovenijo, v strahu, da ne bi podpisal, pol mu pa v prvi resni priliki porinejo nož v hrbet.

S tem so zjebali Kyria, Kleya, PJ, Gafforda, pa še koga, ki so jim obljubljali kako bodo lažje igrali skupaj z Luko, saj je vsa nasprotnikova obramba osredotočena nanj. Klay je zapusti Warriorse, da bi igral z Luko, zdaj pa takole.

Dallas je s tem izgubil vso kredibilnost tudi v prihodnje, poraja se vprašanje, če ne bo tudi Kyrie šel ker ima players options naslednjo sezono. Mogoče k Luki v LAL 😄

Lahko pa da je Nico dvojni agent in si je poslal Dončiča v LAL, da bo kmalu šel tudi sam tja... lahko pa da novi lastniki samo želijo se znebit baze navijačev in tako veliko lažje franšizo preselit v Vegas. V dveh letih bo jasno vse.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mah jeba je tole... Moja starša sta vsak dobila po dobrih 140€. Kot sem prebral ne moreš vzeti 120€ denarja in jim ostalo pač šenkat ampak je treba odpret trgovalni račun. Z vsemi stroški vodenja trgovalnega računa in prodaje delnic ter zaprtjem le tega bo šlo več denarja kot ga je dejansko v delnicah. Sploh, če upoštevamo, da bo takrat, pritisk na prodajo delnic Vzajemne tako velik, da bo to drastično znižalo vrednost. Da pa sploh ni nobene garancije, da bo Vzajemna kot taka brez teh zdravstvenih zavarovancev sploh preživela, se lahko zgodi, da praktično takoj spušita vse oziroma sta z dodatnimi stroški lahko celo na slabšem, kot pa če pustita vse njim in ne vzameta ničesar. :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 11 urami je Jaka32 napisal:

Mi zna kdo od starih sabelj pretvorit yugo dinarje in pa slovenske tolarje v evre?

603.000 din v eur (na netu mi kalkulator pokaze 6800 eur)

1.200.000 sit v eur (to se mi zdi da je 1 eur 240 sit, torej 5000 eur?)

Edit:

Nasel sem stare pogodbe o ceni stanovanj, pa mi delujejo te cifre zeloooo poceni? Koliko povprecnih plac je bilo to?

Ni tko enostavno. Pomemben je datum tako za din kot sit. Na osnovi tega se preveri menjalni tečaj v primerjavi s kakšno od takratnih stabilnih valut. Recimo razmerje sit proti dem je bilo četa 1992 cca 60sit za 1 dem.

Potem je pa treba še inflacijo upoštevat, da lahko realno za tisti čas oceniš kakšen znesek je to bil.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

To se je Mercator sam spomnil, ker imajo do 31.1.2025 obračunsko obdobje za pike ponucat. Upajo, da jih čim manj pride, da ne bodo koristili pilk in da propadejo ter da obdržijo te bonusu pri sebi. 😁

E jebat ga, jaz jim teh 40€ pač ne pustim tko, da jutri sem tam.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Seveda nam gre na smeh... da se tolk verjame takim člankom, vleče neke hude zaključke kaj je bilo pa čeprav večina sploh ne ve kako internet deluje. Je pa dobro za propagando in furanje neke določene zgodbe.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pred eno uro je Mraušk Mčk napisal:

Tudi zaradi tega ni prav, da si nekateri evropski politiki tako zelo želijo vojne.

Problem je pa v tem, da jih določen plebs podpira v teh distopičnih željah. Zato pa so tako inovativni v svojih izjavah in dejanjih, kdo bo bolj Rambovsko izpadel. Na tipkovnici so heroji, ko bo pa zapokalo bodo pa prvi tekli v zaklonišče... pezdetki eni.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Jaz bi dal za take grožnje 20 let aresta, da bi pa kdo to res naredil pa dosmrtna.

Aja pa Putler je kriv in Mark Rutte že pravi, da bomo morali za NATO dati že vsaj 6% BDP-ja.

NATO ima nov slogan "varnost nima cene". 🤪

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zdaj pa takole špekulativno.

Če ne bi bilo Hitlerja in njegove manične želje po ustvarjanju nemškega imperija, tudi ne bi naplavilo Tita na površje in nikoli ne bi bil predsednik Jugoslavije in tudi nikoli ne bi imeli KP na oblasti. Ali bi bila Jugoslavija zaradi tega boljša ali slabša država nikoli ne bomo izvedeli. Ve se le to da pred II svetovno vojno je bila precej nerazvita, politično nezrela tvorba, polna nasprotij in konfliktov od znotraj. Tko, da Tita je naredil Hitler, če smo že čist natančni.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 3 minutami je FuManchu napisal:

Ni mi jasno samo to, da nekateri imajo obešenega Tita na steni in je vse ok.

Ja eni imajo pa sliko obešenega Janše na steni... emmm disleksija... obešeno sliko Janše na steni. In kaj naj zdaj, se zgražam? Pa naj jo imajo.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 2 urama je FuManchu napisal:

Točno. Pozabil, da je naša država kot Severna Koreja 🤣 

A zato, ker ne dovoljujemo fašističnih in nacističnih simbolov? Takih držav je večina v Evropi, po tvoje torej smo EU ena velika Severna Koreja al kako? :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tole je pa kr smeh
Napisano

Ja ni čist dojel, da film Iron Sky ni dokumentarec ali priročnik. On sicer ne bi šel na Luno ampak na Mars. Verjetno zato, ker je rdeči planet in je tam lažje narisat svastiko na belem krogu, če je podlaga že rdeča. :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.