Skoči na vsebino
Mazda 6e
Napisano
pred 39 minutami je Boss napisal:

A res pa kilometer in pol hodit v eno smer pa pol nazaj. Dej ga seklat. Pa avto mora bit zraven, ker je oprema notri in ne vemo kaj bomo rabili. In zdaj bi po tvoje morali kot debili prpeljat na lokacijo, dat vse potrebne in nepotrebne stvari ven iz avta, ker ne vemo kaj se bo rabilo. Pol naj gre pa en pač poiskat polnilnico avto prklopit pa peš nazaj in pol na konc še enkrat it iskat. Pa kolk je to butasto, da ti pamet stane. Jebemu a mora avto men služit al jaz avtu? 

Dela imamo pa za cca 5 ur, narejeno mora bit pa v štirih urah. 

Ne, ni bil to moj predlog.

Moj predlog je bil, da se peljete tja in nazaj brez dramatiziranja. EV lahko voziš do 0 %, zdaj dokler je nov, gre verjetno tudi nekaj deset km še tudi takrat, ko je že napisal 0 km dosega. Pa pssst, nisem ti/vam jaz tega povedal.

Moj drugi predlog je pa bil, da - če vas je že tako strah - naredite 5-minutno (lahko tudi 3-minutno) pavzo na polnilnici ob avtocesti.

pred 2 minutama je Boss napisal:

Pa zakaj koji kurac se moram z avtom ukvarjat in kje bom ta jajca polnil... mam drugih zadev zadost za razmišljat ne pa da me še EV dodatno v stres spravlja. 

Če vas je že tako strah polnjenja, vam pa ne bo krona z glave padla, če se peljete 120 km/h po avtocesti. V tem primeru zanesljivo pridete tja in nazaj ... Ni tako huda žrtev. Časovno bo tam-tam ...

Pa taki dedci ...

Jaz sem sredi zime (dobesedno) naredil 833 km s Smartom s severa Nemčije ... Pa da vi ne bi mogli do Gornje Radgone in nazaj priti. Omejitve so samo v glavah.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 54 minutami je Mraušk Mčk napisal:

A kdo kaj ve, a električarji imajo rezervno gumo in dvigalko. Mislim, če je sploh opcija doplačila?

Odvisno od modela. Večina nima, podobno kot vsi ostali (ICE), ki so zaradi teženj po nižji porabi preklopili na kartuše za zasilno krpanje ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano
pred 2 urama je Boss napisal:

To je realnost. službena Hyundai Kona z 65kWh bruto kapaciteto baterije na AC jedva spravi 250km dometa. Ja v brošurah lažejo o 500+km ampak realnost je pač taka. Če se pelješ po AC omejitvah, nobenih prekoračitev, normalna uporaba klime in radia... to je realnost 250-280km max in to pri normalnih temperaturajh okoli 20 stopinj.

Za jutri sem šel najet Renta a car z ICE mašino, ker ne pridemo v Gornjo Radgono in nazaj, časovno smo pa tolk na limitu, da ni časa ta jajca nekje polnit. Tolk zavajanja in BS-ja okol teh EV-jev, da je to prav nemoralno. Nič ne rečem, za mestno vožnjo super, za relacije pa le če imaš časa v izobilju in se ti ne mudi.

Se opravičujem, ampak ... a ste funkcionalni invalidi?

Če greste iz LJ s polno baterijo do Gornje Radgone, je to koliko? 325 km? V trenutnih prometnih in vremenskih razmerah z vsemi delovišči na štajerski avtocesti mora zadoščati. In tudi če ne - a je res tak problem se ustaviti 5 minut na hitri polnilnici ob avtocesti? Lukovica, Petrovče, Tepanje ... Rešitev je več kot dovolj. Pa še "bogokletne ideje", da pogledate za kako počasno polnilnico v bližini, kjer boste parkirali, sploh omenil nisem.

V bistvu bolj iščete izgovore, zakaj ne iti z EV. 

A telefone imate še tiste na tipke?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Itak da bodo fosilna goriva po 2€/liter. In še veseli bomo morali biti, če se bo tu ustavilo. Samo poglejte na sever - Nemčija, Nizozemska, kakšne so tam že cene ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi
Napisano
dne 25. 3. 2026 ob 15:41 je g.Wankel napisal:

Jaz ne štekam, kaj je s temi proporci?

4038964_HD.jpg

Samo 3 do 5 cm ga spustiš, pa postane kul avto. 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Kitajci so najbolj prilagodljivi na trgu. Nekateri že imajo tovarne po EU, spet drugi jih kupujejo ali načrtujejo. Tako da tudi ta ukrep ne bo magična rešitev EU avtomobilske industrije - reši jo le resno zazrtje v lastne težave in konkretni ukrepi v razvoju. Bolj kot bodo odlagali elektrifikacijo in prodajali čedalje slabše avte, prej bodo dočakali bridki konec.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano
dne 7. 1. 2026 ob 17:29 je Jaka32 napisal:

Tole...

image.jpeg

Kje je smisel, ce je samo znacka drugacna?

Smisel je v tem, da je Suzuki rabil hibride, da zniža CO2 izpuste flote ... In jih je dobil pri so-lastniku, kot so ti že omenili.

Čez 10 let bo mogoče tudi Mazda prišla v last Toyote, če se ji prodajne številke ne popravijo.

Aja, čigava je že nova Mazda 2 hibrid?!

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 14 urami je Boss napisal:

Da ga midva dobiva v roke bo mel prec 20-21 kWh/100km porabe :hudicek:

Edino na avtocesti. Na magistralkah/regionalkah in s prometom ne bo šlo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 13 urami je ignacij napisal:

Sam tale Zoe glede na velikost ni glih nekaj varčen ali se motim.

Ni, ampak je tudi zasnova že stara. Še dobro, da z elektriko ni treba šparati. 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Evo, včeraj naredil 110 km z ZOE. Večji del poti je bilo oblačno in megleno, ni pa bilo res mrzlo kot zna pozimi biti. Poraba 14,3 kWh/100 km - poleti na tej relaciji je pa 13,3 kWh. V obeh primerih so enake pnemvatike (celoletne). Torej ogrevanje vendarle nima tako hudega vpliva na doseg kot vas strašijo.

Če se pa z EV voziš "okoli hiše", je pa res vseeno, koliko porabi. Sem imel zadnjič ob minusu zunaj in 4x kratkih skokih do trgovin ter skupni razdalji 6 km porabo 25 ... neki ... Povsem irrelevantno. Tudi Mazda bi ob takem režimu vožnje kazala 20l/100km+.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
dne 1. 12. 2025 ob 13:23 je Mraušk Mčk napisal:

Ravnokar govoril s sodelavcem lastnikom zoe. Jamral je, kako zelo zima zmanjša domet. Pa ni samo kabina tista za ogret, po njegovem gre ogromno štroma za ogrevanje baterij.

Visoka poraba je samo na začetku, dokler se ne ogreje kabina. Pri praktično vseh EV.

Zdaj če dela 5 ali 10 km vožnje, bo seveda poraba skoraj podvojena, če pa dela po 100 km, bo pa razlika kvečjemu 10 do 20 %.

Pa še nekaj velja upoštevati, kar novopečeni lastniki EV pozabijo.

EV pogon je ekstremno učinkovit, zato vsaka druga malenkost dviga porabo. Npr. zimske gume za 10 %, vlažnejši zrak ima višji upor - tudi doda 5-10%, mokra cesta - še 10 %. Sneg - ohoho.

Ampak ja, vse skupaj se pozimi sestavi v 20 do max 30 % višjo porabo - vsaj v mojem primeru. Ampak, če se pa peljem 150 km v kosu, pa pogosto ni +20% glede na poleti, vsemu navkljub.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 13 urami je Alex napisal:

In poraba bo 10 litrov. 🤣

Ne, za porabo 10 litrov lahko zamenjaš še par notranjih komponent in potem 2,5l atmosferec iz sebe spravi 260+ konjičkov in 330 Nm. 

Sploh pa 2,5 litrski motor po tuningu pridobi 30-40 Nm v spodnjem območju vrtljajev in se bistveno lepše pelje od kateregakoli X mlinčka.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)

Pa še zmeraj bo 2.5 dino popapal X-a. Tam gre tuning na 215 KM in 280 Nm, v rokah pravega mojstra celo 300 Nm.

Popravljeno od dvorjan
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano

Končno.

Ker imeti EV brez mobilne aplikacije, je res bosa.

Zdaj pozimi ni lepšega kot vžgati gretja na daljavo par minut pred odhodom.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano
pred 50 minutami je Alex napisal:

Kdo bi dal toliko denarja za Kitajca? 🤔

Ja, bolje, da enega plastičnega T-Roca, ki so ga sestavili Maročani na Portugalskem kupiš, kajne?!

Mazda 6e ima vsaj vrhunsko notranjost glede na ostalo plastik fantastik ponudbo (tale Takumi Plus oprema, ali kaj je že).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Tankal na Cipru - v Mazdo (!) - 95-oktanski bencin po 1,339€/l. In to ne kar eni levi pumpi, temveč ESSO. Pa je otok, kjer je praktično vse dražje kot na celini ... Lepo nas lupijo s ceno goriv.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.