Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano
pred 14 urami je Boss napisal:

Da ga midva dobiva v roke bo mel prec 20-21 kWh/100km porabe :hudicek:

Edino na avtocesti. Na magistralkah/regionalkah in s prometom ne bo šlo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 13 urami je ignacij napisal:

Sam tale Zoe glede na velikost ni glih nekaj varčen ali se motim.

Ni, ampak je tudi zasnova že stara. Še dobro, da z elektriko ni treba šparati. 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Evo, včeraj naredil 110 km z ZOE. Večji del poti je bilo oblačno in megleno, ni pa bilo res mrzlo kot zna pozimi biti. Poraba 14,3 kWh/100 km - poleti na tej relaciji je pa 13,3 kWh. V obeh primerih so enake pnemvatike (celoletne). Torej ogrevanje vendarle nima tako hudega vpliva na doseg kot vas strašijo.

Če se pa z EV voziš "okoli hiše", je pa res vseeno, koliko porabi. Sem imel zadnjič ob minusu zunaj in 4x kratkih skokih do trgovin ter skupni razdalji 6 km porabo 25 ... neki ... Povsem irrelevantno. Tudi Mazda bi ob takem režimu vožnje kazala 20l/100km+.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
dne 1. 12. 2025 ob 13:23 je Mraušk Mčk napisal:

Ravnokar govoril s sodelavcem lastnikom zoe. Jamral je, kako zelo zima zmanjša domet. Pa ni samo kabina tista za ogret, po njegovem gre ogromno štroma za ogrevanje baterij.

Visoka poraba je samo na začetku, dokler se ne ogreje kabina. Pri praktično vseh EV.

Zdaj če dela 5 ali 10 km vožnje, bo seveda poraba skoraj podvojena, če pa dela po 100 km, bo pa razlika kvečjemu 10 do 20 %.

Pa še nekaj velja upoštevati, kar novopečeni lastniki EV pozabijo.

EV pogon je ekstremno učinkovit, zato vsaka druga malenkost dviga porabo. Npr. zimske gume za 10 %, vlažnejši zrak ima višji upor - tudi doda 5-10%, mokra cesta - še 10 %. Sneg - ohoho.

Ampak ja, vse skupaj se pozimi sestavi v 20 do max 30 % višjo porabo - vsaj v mojem primeru. Ampak, če se pa peljem 150 km v kosu, pa pogosto ni +20% glede na poleti, vsemu navkljub.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 13 urami je Alex napisal:

In poraba bo 10 litrov. 🤣

Ne, za porabo 10 litrov lahko zamenjaš še par notranjih komponent in potem 2,5l atmosferec iz sebe spravi 260+ konjičkov in 330 Nm. 

Sploh pa 2,5 litrski motor po tuningu pridobi 30-40 Nm v spodnjem območju vrtljajev in se bistveno lepše pelje od kateregakoli X mlinčka.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)

Pa še zmeraj bo 2.5 dino popapal X-a. Tam gre tuning na 215 KM in 280 Nm, v rokah pravega mojstra celo 300 Nm.

Popravljeno od dvorjan
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano

Končno.

Ker imeti EV brez mobilne aplikacije, je res bosa.

Zdaj pozimi ni lepšega kot vžgati gretja na daljavo par minut pred odhodom.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano
pred 50 minutami je Alex napisal:

Kdo bi dal toliko denarja za Kitajca? 🤔

Ja, bolje, da enega plastičnega T-Roca, ki so ga sestavili Maročani na Portugalskem kupiš, kajne?!

Mazda 6e ima vsaj vrhunsko notranjost glede na ostalo plastik fantastik ponudbo (tale Takumi Plus oprema, ali kaj je že).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Tankal na Cipru - v Mazdo (!) - 95-oktanski bencin po 1,339€/l. In to ne kar eni levi pumpi, temveč ESSO. Pa je otok, kjer je praktično vse dražje kot na celini ... Lepo nas lupijo s ceno goriv.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano
pred 11 urami je Bini napisal:

Japonska je v vsakem primeru draga država.... :nevem:

Sploh ni tako. Ta hip. Sta bila dva kolega pred kratkim - en z družino, drugi s punco. Navdušeni, še poceni se jim je zdelo. Eni so si privoščili kar dve večerji v restavraciji z Michelinovo zvezdico. "Street food" je pa itak poceni - ražnjič po 1€/kos ipd. Vlaki poceni in točni. Edini kompromis so nočitve, ker pač tam ni takšnih razkošij s prostorom, je pa vsaj vse čisto ... Pa še lete imaš iz okoliških letališč (Benetke, Dunaj, Budimpešta) pogosto v akciji za 400-500€. Tako da, kdor sanja o Japonski, zdaj je res prilika.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Na moji Mazdi3 je razpon dosega z enim tankom med 450 do 800 kilometrov, odvisno od načina vožnje. Je pa res, da večinoma naredim okoli 600 km z enim tankom, dolgoletna povprečna pa je 6,6-6,7l/100 km - tako vsaj pravi potovalni računalnik.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Deaktivacijo cilindrov se lahko občuti, odvisno od uporabnika. Jaz jo čutim. Verjamem pa, da nekdo, ki pride na Mazdinega bencinarja iz kakšnega dizla, tega ne občuti. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano

Fun fact: vozil MG4 z 200+ konji. Po laičnem občutku je pospešek 140-170 km/h na ravni tistega iz 100-130 km/h, če ne celo malenkost boljši - meril pa res nisem. To pripisujem dejstvu, da so inženirji spustili elektroniko na prosto, ko se obrati elektromotorja približajo maksimumu (prej pa pač skrbijo, da je malce zadušen, da ne bi "kopal" za vsak drek).

ZOE je pa sploh zadušen v spodnjem območju, ker šele po 30 km/h da od sebe tisti "šus", sicer bi zagotovo imel še sekundo manj do stotice - no, pa pojedel kak komplet gum več.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 7 minutami je FuManchu napisal:

Meni je SAAB 1,9 dizel pil toliko, kolikor mi sedaj SAAB bencinar 2,0turbo. 

Samo to bom komentiral, ker imam tudi Saaba z 1,9 "JTD"-jem, stric pa je imel turbo bencinarja. To fizikalno ni mogoče ob isti vožnji/trasi. Enostavno ni. Ali je bilo z dizlom kaj zelo narobe (npr. so "scale" šobe), ali pa si dizla vozil na polno, turbo bencinarja (saj vem, da ima "nežen" turbo) pa ujčkaš, da ne bi prehitro popil vse župe v rezervoarju.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

REX vozila (range extender) pa res težko pašejo v elektromobilnost.

Tu naj bi bilo govora predvsem o BEV in pogojno PHEV.

In, ja, se strinjam, neumen prispevek.

In, ena "on topic". Jaz sem ta mesec prišel iz Munchna v Slovenijo z BEV brez težav - brez postanka za polnjenje.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Avtomatik - športni način?
Napisano

Mah, če ne bi bilo elektromafije, bi bila elektrika vsako leto malce cenejša in ne obratno. V bistvu so pogoji taki (sonce, veter, voda), da je elektrika že 8 mesecev na leto za dobavitelja zelo poceni. Ko pa še za zimo pogruntamo kako fejst rešitev in postavimo par mega baterij, bo pa sploh veselica.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano

V bistvu ima Mazda 6e smolo. Ker bo relativno hitro zastarela. Predolgo so čakali z njo. V premijskem segmentu njena kombinacija pogona in baterije ni nič posebnega. Je pa solidna. In to je dobro. Za notranjost pa je dobro, da je kitajska. Vam povem, sem bil na sejmu IAA v Munchnu, in ko se usedeš v te novodobne avte, se lahko le in zgolj Kitajcem zahvališ, da znajo narediti lepo notranjost.

No, saj jo zna narediti še kdo drug, ampak za trikratnik cene oziroma v vozilih, ki jih navadni smrtniki nikoli ne bomo vozili.

Bo pa zato CX-6e super avto, če le ne bodo preveč mečkali preden ga namenijo EU.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Avtomatik - športni način?
Napisano

Jaz tudi mislim, da je tisti "sportmode" na Mazdah bolj "Blažev žegen". Prav, naj je, ampak, če je sila, kickdown opravi svoje. In če ne gre le za eno prehitevanje, zna tudi dlje časa držati motor v višjih obratih ozr. "pripravljenosti". Ne vem, če sem 5x v življenju vklopil sport mode, pa redno prehitevam vse živo.

Pa še - malce za izziv - ko boste enkrat izkusili pospešek EV - boste v hipu pozabili vse atmosferce in turbake. 1 brzina od 0 do 200. To je to. Imaš celo EV-je, ki imajo 0 do 260 v enem reduktorju ... Si prestavljate, da bi EV imel par prestav (PS: Ja, vem, nekateri EV-ji imajo celo DVE prestavi.)?!?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.