Pri bencinarju vžgeš, se v izi pelješ par minut, potem pa gasss...ugasneš ko ti paše, če ga žgeš pač počakaš par sekund in je to to.
In kaj je drugače pri dizlu? V večini ni ne za enega ne za drugega dobro, da se tera hladnega in ugaša razgretega, sploh, če sta turbaka.
Pa še drug del odgovora, ker vem da si ciljal na to.
Vsak normalno operativen voznik dizla z DPF zna razbrati regeneracijo brez nekih fensi appov in povezav na OBD. Se pravi ne rabiš.
Če se veliko voziš, je možnost zelo majhna, da pade regeneracija ravno na trenutek, ko hočeš ustavit. Recimo sam imam cca med 50-60 regeneracij letno in to, da jo ravno fašem v nepravem trenutku se zgodi 5x ali 6x . Brez težav, bi se ustavil, ker teh nekaj ne vpliva na nič in tud gladina olja se ne bo dvignila. Osebno delam okoli 50km na dan, ko je avto v pogonu.
Kdor bi delal še več km bi sicer imel več regeneracij, ampak bi bila še manjša možnost, da jo dobi ob nepravem času, ampak res ni panike, da bi se takrat ustavil, je pa tudi res, da če imam takrat možnost pa naredim še kakšen kilometer ali dva vožnje, da se lepo dokonča. Ampak to je moje lastna preferenca, ni pa nujno, da jo mora nekdo izvajat, zato je ta drama okoli DPF čisto odveč.
Ti je že @Janez007 večino odgovoril, z mnogo več šraufanja in nekaj sreče so tudi dizli ok.....
Se pravi, vidva zdaj mene prepričujeta, da bom šraufal. Torej sta kakor moderna Baba Janga in NostraBinus.
Tukaj je res veliko faktorjev in res je da so moderni dizli občutljivejši in so že skoraj "state of the art" moderne ICE tehnologije. In potem pride en konj za volan, ki ne ve, da se hladnega ne tera, pregretega ne ugaša, da ni primeren za stalne kratke par kilometrske vožnje itd itd. Hja, to je pač recept, da bo nekaj šlo lahko narobe. Sej ne rečem, tudi normalnemu vozniku gre lahko kaj narobe, ampak verjetnost je precej manjša.
pred 40 minutami je Bini napisal:
Že 1000x napisano, ko ti uradni seviser pove, da večino popravljajo dizle nimaš kaj več dodat, to pove vse....
Ja mislim, da smo tudi že 1000x povedali zakaj je tako pa bom še enkrat in upam, da zadnjič:
- dizlov je bilo prodanih bistveno več kot bencinarjev
- dizli delajo bistveno več kilometrov v povprečju od bencinarjev zato, ker tisti, ki dela velik km ve, da mu manjša poraba dizla prinaša občutne prihranke pri gorivu in zato izbere prav dizla. Se gre lahko na Avto.net pogledat.
- novi modeli motorjev so na začetku radi s porodnimi težavami in dostikrat mora pretečt kar nekaj let, da proizvajalec odpravi napake. Ja Mazdi je recimo z 2.2. CD načeloma ratalo šele z zadnjo generacijo leta 2018, ko so se ločili od koncepta vračanja plinov v sesalni kolektor in čiščenje začeli izvajati preko SCR katalizatorja.
Razlaga je čist enostavno. Če boš dele plačal z avansom je 99% možnosti, da dejansko prideš na poseg. Če ne prideš, ni nič hudega za njih, ker plačani deli jim potem ostanejo kot plus pa četudi jih nikoli ne porabijo.
Verjetno so to slabe izkušnje iz preteklosti, ko se najdejo pajaci, ki vse naročijo potem ga pa ni in servis jih nima za karkoli držat.
Kot primer: hodim k enemu in istemu vulkanizerju, ki mi tud gume naroči pa sem prvič, ko sem šel k njemu pred 20 leti moral dat avans za gume. Ta drugič tudi in ko je videl, da sem resen mi od tretjega nakupa gum ni več zahteval nobenega avansa. Je pa res, da sem pri njemu pustil že kar nekaj denarja do danes pa še ga bom.
Da so Čajnizi tole uvedli kot prepoved je moralo kar velik ljudi takole zgoret v teh fensi kitajskih jajcih.
So pa te kljuke uvedli v iskanju watov za večji domet... bolano. Naj folk se cvre v teh deathboxih, sam da bodo tehnični podatki o dometu nekoliko boljši... bolano drugič.
Ej, a se že kej držite za denarnice in ali bodo spet tanjše? Pisunčki vas s temi naslovi opozarjajo, da bo od torka naprej grozno, ker se bo liter goriv podražil za cent ali dva. Golube silni pa molči.
Bom zbrisal račun oziroma če ne morem sam potem prosim moderatorje za izbris saj tukaj samo čas izgubljam.
Ja in kako bomo potem izvedeli, kako si opravil na servisu? Zdaj namreć že vse hudo zanima kako se bo saga raspletla.
Bom pa samo eno stvar povedal... obstajajo forumi, kjer te enostavno zignorirajo sploh kader prideš razlagat kako je konkurenca boljša. Ampak glej tukaj se ljudje vsaj ukvarjajo s tvojim problemom pa četudi je marsikoga zabolelo kako si udrihal čez Mazdo in hvalil Opla ... to je sicer skoraj kot oksimoron ampak pustmo zdaj to. 😜
Ampak ne glede, kako se boš odločil, jaz ti vseeno želim da boš opravil tako kot se zagre, da servis odpravi napake in da boš od takrat naprej z Mazdo maksimalno zadovoljen. Mazda ni popolna je pa vseeno ena boljših znamk na trgu in to ti piše nekdo, ki je na Mazdi že 22 let in celo na tretji z dizelskim motorjem... si moreš mislit?
Ti si čist v UI padu in sploh ne razmišljaš več s svojo glavo. Kaj je Mazda 2.2, kaj je Honda 2.2, kaj pa je VW 2.0. Brez navedbe modela, oblike modela in da govorimo o isti velikosti in kategoriji avtov potem se lahko pogovarjamo. Tko pa tale tabelca pove praktično nič.
Primerjat bi moral Mazda 6 sedan, Passat sedan in Honda Accord sedan, seveda z enakim menjalnikom pa da vidimo.
Ja se strinjam, Mazdini dizli kurijo veliko v primerjavi z VW, Hondinim, ...
A dej ga nabijat no... z ročnim menjalnikom je poraba enakovredna. Edino zaradi torque converter avtomatskega menjalnika je nekoliko večja, ampak motor ni kriv za to.
Spusti z zamikom. Katastrofa se je srečevati s takimi lučmi in peljati se po lokalnih cestah pred njimi...
Večina voznikov je počasnejše pri reagiranju kot avtomatika, tako da tole ni nek problem. Mislim vsaj jaz ga ne zaznavam. Moram pa rečt, da pri avtomatskem vklopu dolgih se ne spomnim, da bi mi kdaj kdo blendal.
Hmmm, ne vem če bi sam tole tlačil v OBD, ki je načeloma namenjen za druge zadeve. Ampak ne bom solil pameti ter se bom držal malo spremenjenega feminističnega slogana "My car body, my choice".
Drugače pa sam izklapljam zadevo, mi pa še vedno prav pride, ko vidim, da sem se ustavil pred rampami al pa sem zamudil interval na semaforju velikega križišča, kjer je treba kar dosti čakat, do naslednje zelene. Tam vklopim start/stop in je čist OK, ker ko je treba startat je to dokaj elegantno urejeno. V povprečju imam torej cca 1 tak start/stop izklop dnevno, kar mislim, da prav dosti ne bo vplivalo na vzdržljivost zaganjača in akuja.
Sploh je pa nora primerjava, ker ta dražji ima zgolj 56kkm, ta poceni pa skoraj 217kkm. Primerjati neprimerljivo. Primerjaj z enako kilometri in enako opremo pol pa bomo razglabljali naprej.
Poznam. Danes tankal v 6-ko to super župco. Pa še nagradno igro za 1500 litrov goriva imajo. In itak na splošno najboljši bencin E5. Shell je zakon.
Boš to mojemu sodelovcu razložil. Zadnje leto redno tanka na Shellu predvsem takrat, ko imajo to akcijo. Prej je tankal drugje. Zdaj ma avto na servisu, poraba šla gor za dva litra in olje mu kuri. Zdej a je to gorivo kakor koli kaj krivo al pa je problem ker je to Ford (S-max dizel) ne bom ugibal. V glavnem Fabija ga trenutno prevaža naokoli. Mu je pa vseeno čudno, da ga je mahenkar poklical in vprašal kje tanka, ampak drugega mu pa mehankar še ni povedal kje bi bil vzrok.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Sigurno ni šla po tej ceni. Tale je bla nova okol 30 jurjev.
Kupu jo je pa nepremičninski agent
Povezava za deljenje
Deli na druge strani