@Boss: Ni čisto tako. EU pravila so jasna - proizvajalec mora zagotavljati rezervne dele za vozila (in druge izdelke) še vrsto let po koncu proizvodnje. In to velja za firmo v Spodnjem Kašlju kot firmo v Shenzenu.
Kot sem ti dal že primer MG4 vs MX-30 - na koncu bo vse odvisno od priljubljenosti posameznega modela vozila. Bolj priljubljeno/prodajano kot bo, manj bo težav z originalnimi in aftermarket rezervnimi deli.
Tudi deli za tvojo novo električno Kono se bodo lažje dobili kot za MX-30 ...
Vse našteto velja tudi za kvazi EU električna vozila. Pa še nepopularno mnenje: tudi evropski proizvajalci vozil bodo propad(a)li. In to hitreje, kot si mislimo.
Če te to skrbi, pač kupi enega izmed top 5 Kitajcev, ta bo še dolgo na trgu.
Prej je en omenil MG4 - teh se je po EU prodalo verjetno več kot 100.000 - in boš dele zanj našel prej kot za butično Mazdo MX-30. Tudi oziroma sploh čez 10 let.
pa karambol se očitno tud ne more zgodit pri EV-jih.
Ja, se zgodi karambol. Se boš načakal za popravilo - isto kot pri sodobnih ICE, ki imajo cel kup senzorjev v nosu. Pa še hladilnik, motor z nekaj sto komponentami, ki se delajo po vsem svetu.
Majke mi, da če bi se kje našla statistika, da se karambolirani EV v povprečju prej popravijo kot karambolirani ICE. In ceneje - ker se pač okvarjene stvari zamenja kot lego kocke, ne pa razstavlja in gleda, kaj je še ok, pa sestavi nazaj.
Kitajec, ki je dovolj sposoben, da prodaja avte tudi v EU, ne bo kar tako propadel. Sploh pa pozabite, da se pri EV težko kaj pokvari ... Diske, ploščice, gume in amortizerje pa menda znajo mehaniki zamenjati ne glede na znamko.
Dele za kitajski EV pa verjetno čakaš podobno dolgo/kratko kot za Mazdo oziroma katerikoli EU-voz, saj je vedno več komponent za vsa vozila narejenih na Kitajskem. Zastarevanja pa bodo deležni vsi - ne razumem, česa bi se moral tu bati? Baterija zlepa ne crkne, el. motor tudi ne, če ti pa crkne zaslon v kabini po 10 letih, ga boš pa tudi na Aliexpress dobil.
Da bodo EU pogruntavščine ICE, kot so nizkolitražni motorji z jermeni v olju bolj dolgoživi kot EV, so pa pravljice.
Za vse, ki imajo raje dolga potovanja brez pogostih postankov, je Mazda6e Long Range opremljena z baterijo s kapaciteto 80 kWh, ki omogoča podaljšan doseg do 552 km
Torej 14,4kWh poraba, rad bi videl heroje ki pride pod 20kW v vsakodnevnem ritmu mesto AC za tako žival.....z 20kwh je komajda 400, pa še to se je treba potruditi. Ne vem nismo ravno napredovali v tem
V mestu imaš brez problema 14,4 kWh (in manj), glede na to da je sedan, lahko tudi na primestnih relacijah. Na avtocesti pa hitrost naredi svoje in bo res bližje 20 kWh.
Pa še enkrat - in vedno znova - EV se kupuje glede na tipično dnevno uporabo in ne za tistih par špic letno. Tisti dopust na Hrvaško in dvakrat v Avstrijo (ali Italijo), kolikor se mogoče povprečni Slovenec zapelje preko meje, pa lahko preživi 15-30 minut na hitri polnilnici ob avtocesti.
Za ostalih 95 % prevoženih kilometrov v letu pa bo kapaciteta baterije več kot zadostna.
Čudno, da ne vozite vsi 5.0 V8 mašin, za tiste tri primere v letu, ko bi želeli na magistralki prehiteti 10 vozil v enem šusu ...
Jaz pa nisem pozabil, da te moram pobarati po vtisih z električno Kono. Kako sobivata? 😃
Pred eno uro je etcho napisal:
U bistvu bi moral link poslati avtorju članka. 😊
Mene EVji itak ne zanimajo, pripomba je bolj letela na avtorja, ki je pozabil na dokaj pomemben podatek.
Saj tudi pri drugih testih ne objavljajo (in komentirajo) cene vozila, kar se mi sicer ne zdi prav. Cena je še kako pomemben podatek pri nakupni odločitvi.
@skritikrt Namesto Forda za po Ljubljani si lahko omisliš katerokoli EV. Polniš ga ponoči 00-06 na 6A-16A (3,7 kW do 11 kW), da ti ne bo nič v gospodinjstvu trpelo. Ker so ti vozne lastnosti pomembne, bi verjetno užival v MG4 z zadnjim pogonom. Malo rabljene dobiš že za 15-20 tisoč evrov, odvisno od opreme in baterije.
Ker ti človek, ki si že tri leta lasti EV pove, kakšna je dejanska uporabniška izkušnja?
In ti pove, da si ti le in zgolj teoretik, ko je govora o EV - in to črnogled.
Sem ti že lepo napisal - za tvoj (zelo zelo redek) primer uporabe, kjer se dnevno seliš po par sto kilometrov, mogoče EV še ni najboljša izbira, ampak zato še ne pomeni, da večina drugih uporabnikov/voznikov ne bi povsem lepo shajala z EV.
Pa tudi tega, da ICE znatno več onesnažuje od EV, si nočeš priznati.
Tukaj v tej temi pač vem bistveno več stvari od tebe, imam tudi ogromno prakse. Ko pa bo beseda nanesla na podatkovne centre, boš pa pač v prednosti ti. Ampak v temi o računalništvu, jaz tebi ne solim pameti, čeprav tudi sam veliko vem o njem.
Z vidika uporabnika, ki avto rabi 30 km na dan za na šiht in kak opravek, je uporabniška izkušnja z EV točno taka. Ko mu "zasveti rezerva", ga doma (ali v službi) všteka in, ko se napolni, izšteka. 10 sekud dela in razmišljanja. Pa položnico za elektriko plača, če je nima na trajnik. Pri čemer mu nič ne smrdi doma in na poti, manj onesnažuje itd.
Ta ki se pelje z dizlom ali benzom 20-30 na dan tanka enkrat na mesec, mogoce celo vsak drug mesec.
Ti porabljas energijo pa vsak dan s polnjenjem...
Kake bučke ti vališ? Tudi z EV se pri tej razdalji ne rabi polniti vsak dan. Niti teden. Niti dva tedna. In ko se rabi polniti, gre 10 sekund (za vštekanje in izštekanje kabla).
Energijo pa porabljata obe vozili takrat, ko se vozita.
Še dobro, da vam je @Jest napisal, da se spogleduje z EV-svetom, boste vse skupaj jemali malo bolj resno.
Hmmm, a veš koliko izdelkov je narejenih iz bafte ali s pomočjo nafte. Promet je samo del uporabe nafte.
Da, jaz se zavedam, kaj vse je narejeno iz nafte. Ampak ti izdelki večinoma niso za enkratno uporabo.
In ravno zato je noro trošiti nafto za transport, če obstajajo bistveno bolj učinkovite in okolju prijazne alternative.
Kurjenje dizla, zato da se nekdo vsak dan pelje 20 ali 30 km na šiht in domov, pač ni učinkovito.
Skoraj ves osebni transport lahko v prihodnje predstavlja EV.
Jaz ne nasprotujem uporabi nafte, kot bi nekateri tu radi prikazali. Nasprotujem pa uporabi nafte v transportu. Ker je to eden najmanj učinkovitih načinov rabe, sploh v času, ko so na voljo boljše alternative.
Pa tudi problematika litija bo v prihodnje manjša, saj prihajajo natrijeve baterije - na kaj se boste pa potem obešali? Da se vam je sol v juhi posledično podražila, ker gre vse v baterije?
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
@Boss: Ni čisto tako. EU pravila so jasna - proizvajalec mora zagotavljati rezervne dele za vozila (in druge izdelke) še vrsto let po koncu proizvodnje. In to velja za firmo v Spodnjem Kašlju kot firmo v Shenzenu.
Kot sem ti dal že primer MG4 vs MX-30 - na koncu bo vse odvisno od priljubljenosti posameznega modela vozila. Bolj priljubljeno/prodajano kot bo, manj bo težav z originalnimi in aftermarket rezervnimi deli.
Tudi deli za tvojo novo električno Kono se bodo lažje dobili kot za MX-30 ...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani