Skoči na vsebino

dvorjan

Člani
  • Sporočil

    1.438
  • Z nami že

  • Nazadnje prisoten

  • Dnevne zmage

    5

Zadnja sporočila napisano od dvorjan

  1. pred 10 minutami je Martin Cufer napisal:

    Kaj pravite na ta avto? 2.5 motor z avt. menjalnikom,to dela ? Nimam izkusenj s tem. Imel sem Accorda 2.5 in je bil bomba,samo rocni menjalnik. Kake hibe na teh motorjih pri teh km,al je revno tako bulletproof? Hvala za info

    https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=19587942&display=Mazda Mazda6

    Tale je od vseh še najbolj varen nakup. Edino olje v menjalniku takoj zamenjaj, če že dolgo ni bilo.

    • Všeč 4
  2. Ja, baterijam ne paše biti polne. Torej 100 % za baterijo ni v redu, ker je takrat degradacija največja. Če pa daš v enačbo še višjo temperaturo (stanje na soncu poleti), lahko pride do težav.

     

    Ampak, koliko EV pa pride na trajekt s povsem polno baterijo? Noben. Ker v pristaniščih (še) ni infrastrukture, da bi vsi polnili. V najboljšem primeru sem videl, da sta dva ali štirje počasni (AC) priključki za polnjenje EV.

     

    90 % napolnjena baterija (pa še to verjetno pridejo redki s tako napolnjenostjo na trajekt) pa ni več nevarna za "thermal runaway".

     

    Rezultat gorenja poškodovane EV-baterije pa bo približno enak, če bo napolnjena na 40 % ali 90 %, avto in še kaj okoli njega bo pogorelo.

     

    Ergo: treba je iskati rešitev v smeri prijaznejših dovoznih ramp.

     

    PS: @Matick jaz sem vsako leto v Grčiji in skoraj vedno vidim in slišim koga podrajsati s podom.

  3. Kako naj vam še drugače pojasnim ...

     

    Verjetnost, da bo zagorela 40 ali 90 % napolnjena baterija EV, je skoraj enaka (minimalno razlike).

     

    Zagorela bo poškodovana baterija. In zakaj do poškodbe pride - predvsem na trajektih? Ker ne poskrbijo za ustreznejši naklon nakladalnih ramp in veliko vozil (tudi klasičnih, da ne bo pomote), podrsa s podom. Kar pa pri "električarjih" vsekakor ni zaželeno.

     

    Torej ukrep "40 %" je precej debilen. Odpraviti je treba vzrok. Kako, sem pa tudi že napisal.

    • Všeč 2
  4. To je itak grška neumnost. Zakaj pa od ICE ne zahtevajo istega? Saj je prazen bencinski tank prav tako manj nevaren od polnega.

     

    Vse, kar bi zdrava pamet potrebovala na trajektih, je to, da bi na vsakem trajektu poskrbeli za lažjo vožnjo na rampo, da vozilo ne podrsa s podom. Tam je pač nameščena baterija, ki se lahko poškoduje. Dve večji "deski" iz trde gume bi bilo vse, kar se potrebuje ... Ampak birokrati ne razmišljajo tako kot kmetje.

     

    Če kdo poškoduje baterijo pri vožnji na trajekt, je vseeno ali je 90 % ali 40 % polna. In to sta moja dva centa.

     

    PS: Ja, tudi na trajekt bom šel v Grčiji z EV. Brez da bi se tresel. 😃

    • Všeč 1
    • Haha 2
  5. @bini in @skritikrt

    Sem videl jaz ta video v četrtek. In tudi vse omenjeno že dolgo vem. Tudi pred povsem racionalnim nakupom in izbiro dotičnega EV.

     

    Ker ravno omenja(te) ZOE, pa vseeno nekaj pozabljate. ZOE so na trgu že od 2012, vmes večkrat prenovljeni in je pač razlika med tistimi 2012-2015 in mojim 12/2021.

    Ja, ima "pouch" vrsto celice v bateriji, ampak isti tip LGX E78, kot se vgrajujejo v številna druga vozila, med drugim Audi Q4 e-tron. Verjela ali ne, tudi tehnologija pouch celic je v desetletju znatno napredovala, LG jim je uspel znižati temperature za več kot 10C, kar še dodatno zmanjša tveganje "thermal runaway".

     

    Ležaji pa so problem pri Renaultovih (in še marsikaterih drugih) elektromotorjih. Ampak, kot sem že enkrat napisal - ta strošek (600€) vzamem v zakup na 100.000 km, v tej kilometrini se bo že zdavnaj prišparal. V bistvu grem še letos do Grčije z ZOE pa je razlika 600€ v gorivu že noter prinešena ... Tako da, jaz glede tega avta povsem mirno spim. Enako mirno kot odkar vozim Mazdinega 2.5 dinozavra. 😃

     

    Dvomim, da katerikoli lastnik Mazdinega 2.2 dizla pred nakupom vračuna strošek čiščenja kolektorjev, zamenjave injektorjev, turbine, DPF itd., sicer je verjetno nihče ne bi kupil.

  6. ZOE je imel zelo miren teden, je naredil le malo čez 100 km ... In nič se ni pokvarilo. Tok-tok.

     

    Sem pa jaz danes Smarta "natankal" iz 11 % na 96 % na javni polnilnici za 3,67€. Ker je ravno tema "pohvalite se". 😃

    • Všeč 1
    • Ljubim 1
  7. pred 3 urami je Slivka napisal:

    IN VENDAR SE VRTI!

     

    Sem vesel kot že dolgo ne. Kar smeje se mi. Niti tistih 914€ na računu ni pokvarilo nasmeha...

    A so še kako roko menjali?

  8. Itak, da gume radira predvsem navor v kombinaciji z nasmeškom ob odzivnem pospeševanju. Manjši faktor je teža, razen pri voznikih, ki radi škripajo čez ovinke.

    Sicer pa umirjeni vozniki in tisti, ki večino časa kruzajo po avtocesti, hitrejše obrabe gum verjetno sploh ne bodo zaznali.

    • Všeč 3
  9. V bistvu je bolj problem v neukem piscu članka, ki ne obvlada osnovnih pojmov. Tu gre za priporočilo "rotating tires", torej menjave naprej nazaj z namenom bolj enakomerne obrabe in ne menjave starih gum z novimi.

    • Všeč 3
  10. Jah, jaz sem pa imel priložnost dlje časa voziti 1.8 ter 2.5 litrskega Toyotinega hibrida, oba s CVT-menjalnikom. Pa tudi 2.0 sem imel na testu en podaljšan vikend. In lahko potrdim, da se 2.5 bistveno lepše vozi kot šibkejša dva. Je pa še vedno veliko zaganjanja in nadležnega tuljenja ob priganjanju/odločnem pospeševanju. Za nekega umirjenega voznika je pa verjetno ta kombinacija zelo posrečena.

     

    Pa saj še pri svoji Mazdi moram po dveh zaporednih kickdownih ob prehitevanju ročno dati višjo prestavo, ker ona misli, da sva zdaj pa prišla na dirkališče in dlje časa drži v nižji prestavi z višjimi obrati. 😃

    • Všeč 4
  11. pred 7 urami je Slivka napisal:

    Danes sem po sili razmer vozil Fiat Cinquecento iz leta 1996.

     

    To je doživetje!

     

    Pri 70 km/h vse žvenketa, ropota, šklepeta, trese, tuli, sika, piska, hrešči, okoli vrat žvižga veter,... Na eni ravnini sem ga nažgal vse tja na 90 km/h, potem je pa zmanjkalo poguma in smo naprej šli 70...

    Kaj pa porečeš še na kakih 20 let starejšega spačka? 😃 Ki gre tudi preko 100 km/h ...

     

    #prvinskaizkušnjavožnje

    • Všeč 1
    • Ljubim 1
  12. Jah, ocena pač - dokler ne ponovim z ICE, je samo ocena. Ampak glede na to, koliko je bilo prehitevanj, vožnje po hribih, stanja in cijazenja v kolonah - veliko je bilo situacij, ki "dinozavru" niso v prid. Zgolj na relaciji bi verjetno šlo s 6-6,5, ampak vse skupaj pa ni šans. Je 7,5-8 kar realna ocena porabe.

×
×
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.