Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano

Pozdravljeni,

jutri za?ne v Sloveniji oddajati radio v digitalni obliki DAB+. Mene pa zanima ali imajo novej?e Mazde (MZD Connect) vgrajen DAB+ sprejemnik.

Napisano

Nimajo.

LIFE, IN ORDER OF IMPORTANCE: FOOD, SHELTER, AND A PAIR OF VERY LOUD SPEAKERS.

Napisano

Zjutraj je blo povedano, da Val202 ?e oddaja v digitalni obliki, jutri pa bo samo uradno predstavljeno.

Morm re?t, da ne opazim razlike, ?e res ?e oddajajo. :D

Napisano

Aha, ?tekam. Kvaliteta bo bolj?a samo pri teh, ki omogo?ajo to. :)

Imam avto letnik 2010, tako da nima tega not, hehe. :D

Je pa v planih, da kupim avtoradio z LCD zaslonom in zdej vsaj vem, da moram iskati tak?ne, ki to podpirajo... ?e podpirajo. :)

Napisano

U madoni?, to pa je napredek, nisem vedel, ne poznam toliko v detajle MZD Connect, ker imam ?e TomTom (pred FL ?estka).

Potem pa le sprobaj in poro?aj. Bi moralo delovati.

LIFE, IN ORDER OF IMPORTANCE: FOOD, SHELTER, AND A PAIR OF VERY LOUD SPEAKERS.

Napisano

Ve?ina slovenskih (in v bistvu precej evropskih) Mazd s Connectom nima DAB radija vgrajenega (druga?e bi imel opcijo poleg FM/AM/USB). Bi pa naj bil standarden v novem FL 6ke in 3ke ter 2016.5 CX-5.

Napisano

Mazda 3 letnik 2016 z Bosse audio system ima v MZD Connect opcijo DAB/DAB+, sem danes izbral in sprobal VAL202 - deluje .. :rolleyes:

?e grdo gledam pomeni, da mi ni v?e? tisto kar vidim ..

Napisano

Pozdravljeni,

jutri za?ne v Sloveniji oddajati radio v digitalni obliki DAB+. Mene pa zanima ali imajo novej?e Mazde (MZD Connect) vgrajen DAB+ sprejemnik.

Najnovej?e z malo ve? opreme imajo (2013+) ..

Nimajo.

Odgovor enak prej?nemu. :P

Napisano

Mazda 3 letnik 2016 z Bosse audio system ima v MZD Connect opcijo DAB/DAB+, sem danes izbral in sprobal VAL202 - deluje .. :rolleyes:

Moja recimo nima. O?itno so za?eli serijsko vgrajevati en mesec kasneje - 

The Mazda 3 comes with DAB in Europe for all 9 speaker systems (w/9speaker, w/bluetooth, w/cd) manufactured from February 2015 (2015.02.03) with VIN greater than (BM52**113744) and for some 6-speaker configurations.

A dela avtomatski preklop med DAB in FM radiem?

Napisano

Sem si prebral in je res huda scena tole. :) 

Ker je signal digitalen, prina?a tudi nove storitve kot so tekstovna in slikovna obvestila za informacije o prometu, predvajani glasbi, oddajah in drugo.

Take stvari je vedno lepo sli?at, da se stvari tehnolo?ko premikajo naprej. :)

PS: ?e dobro, da nism takoj kupu LCD radia za mojo Mazdo, ker zdej vsaj vem, da potrebujem podporo za DAB+. :D

Napisano

Moja recimo nima. O?itno so za?eli serijsko vgrajevati en mesec kasneje - 

A dela avtomatski preklop med DAB in FM radiem?

Da, v nastavitvah za DAB nastavlja? BAND (III, L, ali oba), DAB-FM link (?e je slab sprejem DAB naprava poi??e postajo FM, ki oddaja isti program in preklopi nanjo), DAB-DAB link (i??e bolj?i signal DAB v okviru istega programa), nastavitve Radio text-a :rolleyes:

• 1 leto kasneje...
Napisano

Meni dela na dab+ to nima veze ( vsaj antena )

TA (prometne informacije)? Sicer se da vklopit, vendar se nikoli med prometnimi informacijami ni preklopilo, ko imam na DAB+... in sem potem nekje prebral, da v SLO menda se ne deluje TA preko DAB...

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Ja radio antena mi takoj na dab+ preklopi po 5 sekund vozbje (slisis zamik zvoka) in prizge se dab+ znak. In prometne delajo, bom probal slikat

Radio 1 na primer pa sploh nima dab+. Rock, express, center imajo

Seveda ima Radio 1 tudi DAB+ ... ga vsak dan poslusam :) ... Sicer pa je seznam programov, ki oddajao na MUX R1 tale (vir: http://digitalniradio.si/programi )

Programi_digitalniradio.si-20180511-0955

Se tukaj je uradni seznam >> http://www.rtvslo.si/dab/seznam_programov

DAB_Seznam_programov-20180511-094630.jpg

lp

Thomas

image.png

Napisano

No takole je, deloma mava oba prav, ker je avto sposoben preklapljati dab+

Prometne so se oglasile med tem ko sem poslusal carplay

https://youtu.be/1p11knFukAg

Na koncu posnetka se vidi, da je radio Antena na FM :) ... Tam deluje TA... 

11_May_2018_-_YouTube-20180511-095110.jp

Pa tudi na drugem posnetku imas ves cas Radio Antena na FM ... 

lp

Thomas

image.png

Napisano

Glede na to, da pravis, da zna prekljapljati med DAB+ in FM ... ti verjetno TA signal pobira iz FM ... Vsaj pri Mazdi je tako, da moras sam preklopit... in ce imam na FM, potem se ob prometnih informacijah akvitira ikona in glasnost se pojaca (pac kakor je nastavljeno) ali pa iz predvajanja iz drugega sourca (USB, CD,...) preklopi na prometna porocila... Ce poslusam na DAB+, potem se pri pomretnih informacijah ne zgodi nic ... 

Je pa tako, da recimo pri FM izpise recimo na Radio 1 naslov predvajane pesmi... Pri DAB+ pa samo ena stacina vrstica besedila, ki se ne spreminja ... 

lp

Thomas

image.png

Napisano

To?neje na 0:54

Ja to?no. To sem hotel povedati. Prvi film?ek je kako dobim prav posebej ikono ko so prometna, in lahko izklopim ro?no pa gre nazaj na muziko, potem pa ?ez nekaj sekund spet nazaj na DAB+

No roko na srce ?e poslu?a? radio je ?isto vseeno, ker bo? prometna poro?ila sli?al, bolj ma to smisel ko ne poslu?a? radia.

V bistvu tudi med poslusanjem radia je fajn, da se takrat poveca glasnost... Dostikrat imam recimo precej na tiho, ce se recimo pogovarjam s kom v avtu... in se ob prometnih porocilih glasnost pijaca... Pri prejsnji sestici (brez DAB+) je bilo to sicer dokaj motece implementirano, ker je ob signalu za prometna porocila za kaksne pol sekunde prekinilo in potem na povisani jakosti... zato prej sploh nisem imel vkljucene TA funkcije ... Sedaj jo sicer imam in opazam, da se takrat, ko imam na DAB+ postaji, ne zgodi nic... ceprav je funkcija aktivna ... 

Ampak ja... kot pravis... bolj smotrno je, da deluje takrat, ko recimo poslusas glasbo iz drugega vira... takrat pa itak pobere iz najblizje postaje prometna porocila, ce nazadnje nastavljene postaje ni ... 

lp

Thomas

image.png

Napisano

Jaz sem tudi pogruntal, da je dejansko res to, da je Radio 1 tisti, ki je krivec za prekinjanje... Danes sem po Ljubljani poslusal nekaj casa Val202, pa potem Radio Center in Rock radio... in je bilo brez kakrsnekoli prekinitve... ko sem dal na Radio 1, je kmalu zacelo prekinjati...

lp

Thomas

image.png

Napisano

Kako pa uporabniki kjateri nimamo digitalnega sprejemnika v avtomobilu tole re?imo? a bo treba kako napravco dokupit ?

Voznik premium vozila, na premium pnevmatikah.

Napisano

Ne rabis, FM ne bo izginil

Bo... Menda je zaenkrat pri nas planirano, da se FM zacne ugasati 22.2.2022 ... ponekod po Evropi so ze pohiteli ... Norveska je recimo kot prva drzava na svetu ze v letu 2017 zacela z izklapljanje FM oddajnikov ... in je menda do konca lanskega leta tudi izkljucila FM oddajnike ... >> http://radioskiftet.no/en/

Kako pa uporabniki kjateri nimamo digitalnega sprejemnika v avtomobilu tole re?imo? a bo treba kako napravco dokupit ?

Menda je ena izmed redkih dobrih resitev za nadgradnjo Densionov DAB+U sprejemnik, ki se prikljuci preko USBja ... >> http://www.dension.com/automotive/products/dab-radio-solutions/dabu

lp

Thomas

image.png

Napisano

Hja na na?i strani za DAB pi?e da FM ostaja.... :huh:

Na kateri ?nasi? strani? Na tistem linku, ki sem ga ze prej dal pise ravno o tem ?mejniku? 22.2.2022 ;)

post-10-0-52800700-1526069098_thumb.jpeg

lp

Thomas

image.png

Napisano

Tega FM-DAB follow-up recimo Mazda nima... ali pa se nisem nasel :) ... 

EDIT:

V navodilih je nekaj omenjeno... moram v avtu probat :) 

CX-5_Navodila_za_uporabo_8FY4-EE-17E-SI_

lp

Thomas

image.png

• 3 tedne kasneje...
Napisano

A ti je TMC dejansko uporaben? Ker do zdaj vedno ko sem se vozil po tujini so bili dogodki ?isto mimo in niso koristili nikakor. Je recimo Waze bistveno bolj to?en.

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.