Skoči na vsebino
Mehka zavora
Napisano
pred 23 minutami je primozeto napisal:

Ni ga uzela megla ne  :D casa ni . 

Zavora prime skoraj na koncu nekje na 30% pedala . Ce na mestu v prvo pumpam gre skor do konca pedal not,..nato pa postane trdo po 2x pumpanja zavor. Sm  probal tudi vklopit nazaj servisni nacin rocne in potem da se zategne nazaj avtomattsko.Naceloma rocno ce stisnem in speljem ne popusti zavora. 

To ni ok :)

A ste probal spumpat na zadnji desni strani, če je kaj lufta notr v sistemu?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zavorni diski in ploščice
Napisano
dne 18. 1. 2026 ob 21:10 je hermelin napisal:

Živjo! Glede na neko hrumenje ob bremzanju sklepam, da so mi šle ploščice. Pred tem cviljenja nisem slišal niti malo. 

M6 2021 58kkm. Kakšno kombinacijo trenutno bolj agresivni zaviralci priporočate? Naj menjam tudi diske? Lokalni vulkanizer je namigoval, da bo kmalu treba vse dol vreči...

Nad trenutnimi bremzami res nisem navdušen, moram pa nujno nekaj poštimati tekom tedna. Ima mogoče pelko kaj dobrega že sam po sebi na zalogi?

Hvala!

Zdravo,

imam M6 2017, priporočam zimmermann, sedaj sem že na drugem setu, zadovoljen...tam okoli 60kkm zdržijo ploščice, pol pa kr še diske menjam, ker so že tako ali tako pretanki in se bi po drejanju prehitr zvili :) 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
pred 3 minutami je gotto napisal:

Hvala za odgovor.

Moj režim vožnje je večinoma mestni do 10km. Konce tedna se odpravim na malo daljše relacije.

Sedaj sem v dilemi ali naj točim Shell AF 5w30 ali 0w20. Če predlagate slednjega, katero Shellovo olje mi priporočate v gradaciji 0w20 in še bolje bi vas prosil za link. 

Hvala, lp

Stari, ne komplicirej in vzami AF 5W30 :) Vsi te motorji so bili načrtovani za 5W30 olje, pa so naknadno dodali specifikacijo za 0W20. Zaradi manjše porabe goriva in to. 

Zdej če gledam tega ECT C6 0W20 (https://www.amazon.de/-/en/SHELL-Engine-0W-20-Helix-Synthetic/dp/B0DZ7533H5/) lepo pove da je specifikacija API SP, torej je to boljše kot SL ki jo mazda zahteva, lahko uliješ notr.

Podobno specifikacijo ima tudi Liqui Moly na svojem AA 0W20 ki ti jo jaz recimo predlagam kot alternativo Shellu (https://www.amazon.de/-/en/Liqui-Moly-Special-0W-20-Engine/dp/B00IAHPKIC/?th=1). Isto lahko tut to uliješ notr in ne bo nič drastično narobe.

Jaz bi v vsakem primeru natočil 5W30! To je optimalno olje za naše pogoje.

Še grafični prikaz da boš razumel, zakaj je za nek avto designana določena specifikacija in novejše ni nujno boljše za sam motor (ampak je treba ustrečt vsem možnim standardom za manjšo porabo in izpuste).

null

image.png

EDIT:

Evo 10 eur cenejši, boljši in kvalitetnejši ;) 

Posnetek zaslona 2026–01–21 ob 14.33.54.pngPosnetek zaslona 2026–01–21 ob 14.34.14.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
dne 18. 1. 2026 ob 18:48 je gotto napisal:

Pozdravljeni,

Moji cx-5 g160 se bliža menjava olja. Želel bi zamenjati originalno olje s Shellom.

Katero točno Shellovo olje priporočate, ker je v razredu 5w30 kar nekaj različnih variant.

Vem, da je bila ta tema že dobro predelana, ampak nikjer nisem našel točnega tipa shellovega olja za omenjen bencinski motor.

Za odgovore se zahvaljujem in lep pozdrav 

CX-5 G160? :o wow, to pa je redek motor za CX-5

Uglaunem vsi mazdini motorji skyactiv 1.5, 2.0 in 2.5 potrebujejo specifikacijo ACEA A5 ali API SL ali novejši (torej SM, SN,...)

To je torej olje Helix Ultra Pro AF 5w30 in tega tudi jaz točim v mojo Mazdo6, kupim ga na amazonu za 41 eur :) https://www.amazon.de/SHELL-Motoröl-Helix-5W-30-Motorenöl/dp/B00BTFDF66 (gratis poštnina pri nakupu nad 59 eur, sepravi kupiš še filtre pa je ;) )

dne 19. 1. 2026 ob 22:41 je gotto napisal:

Najprimernejša viskoznost 5w30.

Kar se Shella tiče je prva izbira AF. Kaj pa pomenijo kratice npr. AG, ECT, AR-L...?

Za Ravenol HCL sem slišal, da je kvalitetno olje ampak v Sloveniji težko dobavljivo. 

Kakšne izkušnje imate z ostalimi proizvajalci Mobil, Motul... če jih imate, bi vas prosil za natančne podatke, ker imajo proizvajalci za isto viskoznost veliko variant.  

Lp   

Kratice so samo proizvajalčeva verzija olja, to nima veze s specifikacijo kot sem že gor napisal :) 

To glede 0W20 proti 5W30 je pa fora samo ta, da ima 0W20 več aditivov, boljši je za mestno vožnjo, boljši je ker kuri manj goriva, hitrej se segreje/ohladi - za relacije pa je olje bolj obremenjeno zato toči 5W30 ker ponuja boljše mazanje

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6 2016, SBS/SCBS malfunction
Napisano
pred 9 minutami je bajsi6 napisal:

Tole me doleti ponavadi na primorki. Poiščem nekoga v Lj s kanalom, da poskusim zamenjat pletenice za maso.

viber_image_2025-12-15_18-41-18-708.jpg

Zadnjič so se na redditu pritoževali, da v modernih avtih meče vn wireless carplay na nekaterih odsekih. Kolega ima na BMW težave.

Bi znalo bit kaj s tem povezano? https://www.reddit.com/r/Slovenia/comments/1nyworc/cestninski_portali_in_android_auto/

Glede na opozorila in prebrano tu na forumu o dizelcah bi pa znalo bit tut kej druzga težava. Dvomim, da je ta masa težava, razen če je tam res neko ultra sevanje?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Koliko km pa imaš @Hansha?

Nevem kako je na CX-30 ampak na M6 potegneš vn ohišje zračnega filtra in imaš dostop do šibke za olje - če nimaš še 80k in če ti olje še vedno izgleda svetlo rumeno modro, potem ni panike

pred 7 urami je dvorjan napisal:

Ma to lahko vsakemu mehaniku zaupaš, ni tak bav-bav, itak ima menjalnik mero, do kje se nalije tekočina.

Meni je vaški mehanik celo rekel, da naj silikon na karter nanesem kar sam, da ne bo kaj narobe. In sem ga. 😃 Pač lepo počasi v enem prehodu brez prekinitev.

Kater silikon si dal? Jaz bom sedaj pri 200k kupil kar set od febija z dihtungo pa vse staro spravil dol z britvico

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 7 urami je Hansha napisal:

Pozdrav vsem,

Komu bi zaupali delno menjavo tekočine v avtomatskem menjalniku (Skyactive 6speed, CX-30)? Ne želim nobenih metod, ki uporabljalo pritisk, izpiranje ali kaj podobnega. Želim le odpiranje karterja, čiščenje in dve rundi zamenjave. 

Skrbi me predvsem dvoje – silikoniranje karterja in nivo tekočine. Če namreč iztakamo toplo, nalivamo pa hladno, ne moremo preprosto doliti količino, ki smo jo izpustili. Ali ima zaradi tega smisel preprosto iztekati in nalivati hladno, ter jo preveriti s palčko šele kasneje, ko se segreje? 

Kakorkoli, raje bi to zaupal nekomu, ki ime izkušnje z Mazdinimi menjalniki. Zanima me, ali imate kakšne predloge. 

Hvala za pomoč in lp, R.

Če naliješ hladno v eno posodo in potem isto količino hladne zmerjeno v drugi posodi v karter, ne bo nič narobe, preverjeno dvakrat :) 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

črta pri števcu
Napisano
pred 27 minutami je etcho napisal:

Tukaj kaj dosti filozofije ni. Če softwerska nadgradnja tega ne popravi, je lahko samo fizični defekt zaslona, kar pomeni zamenjavo. Če izgine po 10 minutah pomeni, da ko se segreje, funcionira, ko je hladen, pa ne.

Točno to, jaz bi klical na pooblaščenca pa naj menjajo, a si ravno s konec garancije?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30 korekturna barva
Napisano
pred 21 minutami je Robert napisal:

Zanima me, če je že kdo uporabil original korekturno barvo za popravljanje "pikic" na karoseriji (Mazda CX-30, temno siva) in ali je potrebno zadevo naročiti pri pooblaščenih servisih in kakšna je cena.

dobiš na pooblaščencu penzl z gobico v posodici

originalno oni temu rečejo "touch up set mazda"

če boš poguglal, lahko naročiš tudi na netu iz amazon, ebay,...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 5 urami je Janez007 napisal:

Od kod ta informacija??? Sem pravkar sprednja Bosch brisalca "AR 602 S" kupljena za Mazdo 3 HB l. 2018 namestil na Mazdo 3 HB letnik 2021 in izgleda da pašejo. :)

Bosch brisalca "AR 602 S":

image.png

image.png

Original Mazda brisalca na Mazdi 3 HB letnik 2021, ki sta zdržala 4 leta:

image.png

Krajši so

Za drugič tukaj lahko iščeš modele - https://www.boschwiperblades.com/xc/sl-si/basic-page.html/-/sl-si/ef6618277b0dc0acfbbeaf9884e9537e0cf78382/period_1323_1101_01_2019_12_9999/MAZDA_3_2019/3397118911/AEROTWIN%20Upgrade

Posnetek zaslona 2025-10-19 162942.pngPosnetek zaslona 2025-10-19 162909.png

tehnični podatki:

image.png

Popravljeno od NevLado
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Menjava platišč - ET dileme
Napisano
pred 11 urami je Gizmonovski napisal:

Se strinjam. Ne bom reskiral glede na to da je na trgu ogromno bolj ustreznih alternativ.

Še dodatno laično vprašanje. Torej če gledam OEM specifikacije za CX-3, se pravi 6.5Jx16 ET50, potem kljub starejši verziji platišč (z omenjenimi specifikacijami) ne bi smelo biti nekih neprijetnih presenečenj? Tudi kar se tiče pnevmatik?

+ "ne OEM" felge s TUV certifikatom

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mojster Pelko odgovarja in svetuje
Napisano
dne 30. 8. 2025 ob 17:07 je Janez007 napisal:

Mi je nekdo enkrat razlagal o podoben pojavu v Toyoti ... na koncu so ugotovili, da je imel za vrata zataknjeno srebrno zaščito vetrobranskega stekla proti soncu ... verjetno tvoj ni tak primer. :) 

Jaz včasih operem avto in obrišem, pa odprem prtljažnik, pa potem zaprem in pocuri vn za en štamprle vode - verjetno kje pri lučkah

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.