Skoči na vsebino
Mazda CX-30
Napisano
pred 17 minutami je Janez007 napisal:

Sploh ker se življenjska doba niža (slabi materiali in funkcionalno zastaranje - elektronika ...) pride po razmišljanju človek do zaključka, da se za tistih največ 15-20 let ne izplača ... 😆

Kaj, a samo toliko časa planiraš "tlačit zemljo":blink:

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

post-1420-0-86929800-1443681846.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 5 urami je Boss napisal:

Sem imel originalno gor na prvi šestki, dokler mi niso škode naredile in to precejšnjo,

Če bi bile zavesice takšne, kakršne so imele nekoč stoenke in golfi - gumijaste, se to nebi zgodilo. Ker je pa pri avtih "lepota" vse, pa tudi če je nefunkcionalna...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 21 minutami je Agerg napisal:

Načeloma je funkcija teh prvih "zaves" (ki so toge plastične) zmanjšano "peskanje" podvozja in pragov ter bokov karoserije spodaj. Pri Mazdah se to mogoče še malo bolj pozna, ker so nagnjene k rjavenju.

Govorim lahko samo za 6ico ki sem jo kupil novo, vozil 13let in prodal pri 313Kkm. Kvaliteta barve je bila katastrofa - se je luščila že brez kamenčkov. Zavesice spredaj so bile že original, zadaj so mi v štacuni v BTC-ju dobavili šele 14 dni po prevzemu avta, in samo 14 dni brez zavesic zadaj je imelo za posledico, da je bila barva na zadnjem odbijaču spodaj za kolesi kot šmergelpapir. 

pred 22 minutami je Agerg napisal:

Je pa lahko hiba teh plastičnih obrob, da se potem rja dela za njimi, to sem pa že na kar nekaj avtih videl. Recimo razne plastične zaščite pri kakšnih "all-road" modelih je lahko potem cel hudič zadaj, ko odpreš. Vidi se pa ne...

Lahko da plastika na "all road" poveča možnost rjavenja, ampak enako kot plastični koloteki ki jih ima vsak avto. Meni je mazda po samo 4 letih na zadnjih blatnikih prerjavela od znotraj navzven.  

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 23 minutami je ignacij napisal:

mazdaši imamo stil in to sigurno niso zavesce. 

A tole na 6ici prve generacije pa niso original! zavesice ampak flapi za povečanje vzgona in nižanje pristajalne hitrosti al kaj?:lol:

zavesice1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 1 uro je Bini napisal:

Res je, zaenkrat so še parkirani in to je ok! 

Tudi tam jih imajo pa se ne sekirajo, še radi grejo v njihovo plačano vojsko, ker čisto drugače gledajo na življenje(preživetje) kot mi tu..... :nevem:

Ko prideš v njihov svet se orng strezneš... 😔🥴🫣

Zato je pa pasal tu in tam kak pir..... 😁😉

Trend oz zasuk smeri. Sedaj je Evropa na poti tja, da enako postane "svet kjer se orng strezneš"

Je pa ena podobnost med tistim svetom in zahodnimi nebesi. Sinovom politikov ni treba v prve bojne vrste ko se strelja. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 2 minutama je Matick napisal:

Ja, ker avto "bremza", in more imet stop lampo prizgano. Se pa strinjam, da ce vozis v guzvi za enim takim, da ti gre zelo na "une"

Avto ni bremzal. Beri: ni spreminjal hitrosti niti malo, vseskozi samo lightshow. Če bo tole postala stalnica, potem štoplampe lahko ukinejo. Bo varneje.

Kero sranje so tile električarji. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)
pred 12 minutami je Matick napisal:

Tole se vklaplja ko ima regeneracijo vklopljeno, in dejansko na ta nacin bremza. Ce ne bi imel regeneracije, pol se ne bi vklapljalo. 

To je ta fora k EVje lahko vozs samo z gasom:

Ker je štoplampa prižgana četrtino časa za brezveze, je to hudičevo nevarno. Pa če bi bila vsaj skoz pržgana, to sranje blenda v sekundnih intervalih.

Kero sr... so tile električarji. 

Popravljeno od Mraušk Mčk

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Danes sem vozil za Hyundai Ioniqom od Moravč proti Domžalam. To električno čudo ima štoplampo očitno vezano na gas in ne na zavoro kot normalni avti. Prižigala se je vsakič, ko je malenkost popustil gas, tudi samo sekundo na off. Domnevam, da štoplampo vklaplja regeneracija. Ne da bi bilo kaj ovir na poti ki bi zahtevale zaviranje, je bilo vseskupaj en lightshow, v katerem je štoplampa svetila vseskupaj skoraj četrtino časa.  

Pa sem dosedaj mislil, da so električarji v primerjavi s ICE nevarnejši samo zaradi slabših voznih lastnosti. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 35 minutami je g.Wankel napisal:

Aja in ko zagledaš, da slučajno ne gre peš ob skiroju...ga pa zgaziš? Sej bo itak on kriv.

Samo povem kako sodnik za prekrške določi krivdo. Nisem si jaz tega spomnil.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

Če je otrok prečkal cesto tako, da je peljal čez prehod za pešce, potem je kriv on. Če je prečkal cesto na prehodu za pešce tako da je šel ob skiroju peš čez prehod, potem je kriva voznica avta. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

V 2 urah 10 000 naročil. Kolk bodo razočarani, ko bodo ugotovili, da je električen.

SIOL.NET

Xiaomi je oklestil cene svojega visokozmogljivega avtomobila SU7 ultra in v dveh urah zanj prejel deset tisoč naročil. Čez nekaj dni bodo avtomobil, ki je na Kitajskem trn v peti Porscheju, prvič pokazali tudi v Evropi.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 11 minutami je Slivka napisal:

Pa še žena ni imela nadzora, kje si cestnino plačeval in kdaj...

Prednost ki absoluto zmaga.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Pri štart štop sistemu na dizlu z DSG je štart štop v določenih situacijah nevaren. Govorim iz izkušen s svojim in pa tudi s službenimi avti. Pa toliko enih varnostnih sistemov ti (za velike dnarje)

nabašejo v avto.

Pa ni edini nevaren sistem. V mojem škodilaku je še dodan sistem "city lights" ki je tudi nevaren. 

To je to. Če projetirajo avte ljudje ki se na šiht zgleda da vozijo z bicikli. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Padec prodaje Teslov v Nemčiji je prejšnji mesec na letni ravni znašal kar 59%.?zmeden? 

Stvar mi nikakor ne gre v račun, pa saj Nemci pa znajo dobr sieghailat.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
SIOL.NET

Podjetje Landis+Gyr, ki je bilo večinski lastnik nekdanjega slovenskega podjetja Etrel, je čez noč ukinilo evropsko proizvodnjo električne polnilne opreme, napovedalo likvidacijo podjetja in pod vprašaj postavilo...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
dne 3. 2. 2025 ob 17:32 je jures napisal:

https://www.caszazemljo.si/trajnostno/nekoc-najvecji-solarni-projekt-danes-pred-crno-prihodnostjo.html

Tezko kdorkoli naredi kakrsnokoli racunico za povrnitev stroskov, ker je vedno tako da je obdobje 5-6 let tisto po katerem nova tehnologija enostavno povozi staro.

Mintud superkompjutre menjamo na 5 -6 let, ga ni denarja za vzdrzevanje in napajanje ki bi se primerjal z zamenjavo z novim in novo generacijo čipov. Enostavno ni.

Enako je v veliko cenejsem Maroku, tretja najvecja soncna elektrarna ourzazate propada, in to nekje kjer so stroski 5x cenejsi in sonca 2x vec....kmalu se bo bolj splacalo da rata turisticna atrakcija, ze zdaj si lomis vrat z motorja, ker je pa osupljiva

Nekaj vecjih danasnjih panelov danes proizvede enako za drobiz proti celi starejsi elektrarni

Samo ena podrobnost o "zastareli tehnologiji". Te zastarele elektrarne so sposobne proizvajati el energijo tudi ponoči, česar takozvane sodobne elektrarne niso sposobne. 

Počasi ko bomo čisto zeleni in povsem v sodobnih solarnih panelih, bomo imeli lahko podnevi vse luči prižgane pa čist zastonj bo, za ponoči bomo pa netopirji ratal.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 20 minutami je Boss napisal:

Nihče ne govori, da je to vsakič, ampak če se ti bo to zgodilo samo 1x v 10 takih potovanj je izkušnja lahko silno slaba. Zanimivo, da sred počitniške sezone v Nemčiji težko dobiš ICE avto za izposojo, EV-ja pa brez težav. Zakaj? Marsikdo raje vzame Rentaacar za tistih 10 dni , da se na dopustu lahko ukvarja samo z dopustom.

Ravno to.  Dejstvo je, da so zahodnjaki lastniki EV-jev (pa ne kakšnih majhnih gajbic s 150km dosega) predvsem tisti, ki si jih lahko privoščijo. Tisti zahodnjaki, ki si ne morejo privoščit EV tako ali tako ne hodijo na dopust. In potem dovolj premožni, ko gredo na dopust najamejo rentacar. Videno na Jadranu. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)
pred 39 minutami je Alex napisal:

Ker je drago, se bodo potem s tem ukvarjali tudi garažni mojstri. Nekateri bodo obvladerji, lahko pa da marsikdo ne.🔥

Na solarnih elektrarnah na hišah so požari, ker je pri vsem navalu nemogoče zagotoviti ustrezno število izvajalcev montaže z vsaj osnovnim pojmom o štromu.

Popravljeno od Mraušk Mčk

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Na Mljetu sta samo 2 polnilni mesti - 11KW. Locirani sta v trajektnem pristanišču. In nikoli v najvišji sezoni nisem videl, da bi bili zasedeni oz, da bi kdorkoli polnil spljoh. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 18 urami je jures napisal:

Pa nazaj na temo - jaz kot veste sem kampist, pri tem članku nekaj časa nazaj me je pritegnilo dvoje:

- kako je bil lahko strošek štroma večji? Res zaradi potrebe po vleki? 233€ so naračunali, iz izkušenj povem da s tako prikoli sem imel max 11L porabe, povprečno 10 kadarkoli, kjerkoli. To je pri 1300km 130L benza, če bi bil benz 1,75€ bi dosegel 233€, takrat je pa bil okoli 1,4....(julij 23) - s tem da so v kampu polnili zastonj!! Neki mi tle ne štima...

- odklaplanje prikolice zaradi rikvercanja na polnilnico, nikoli ne bi sam pomislil na to

- čas na poti (če sem prav računal 4 ure polnjenja, ampak ok na dopustu se ti ne mudi, vzamem)

- izven sezone je bilo, pa polnjenja niso tekla čist tekoče

Sosedovi s Teslo vlačijo prikolico na Jadran. Namesto da so v enem dnevu tam, za pot porabijo 2 dni.

Po drugi strani pa sodelavec s Teslo 3 brez prikolice za na Jadran raje vzame sinov avto na dizl. Je rekel da na Jadran z električarjem ne gre nikoli več.

Test v članku ima eno pomanjkljivost. Delali so ga v relativno civiliziranem delu Evrope in pa delali so ga izven sezone. V visoki sezoni, ko je ogromna gneča, bi znalo biti velik problem kje pustiti prikolico da se potem lahko samo z avtom za ene x ur postaviš v kolono čakajočih pred polnilnico.  

Kot sem že napisal nekje, na otok Mljet hodimo redno vsako leto v avgustu, pa do sedaj na otoku še nisem videl električnega avta. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 15 urami je Z M A J napisal:

Ko smo ravno v temi "promet", jaz ne bom nikoli razumel NEANDERTALCEV za volanom,

Ko že omenjaš neandertalce.

Na cesti Moravče - Krtina avtobusna postaja v vasi - omejitev 50. Otroci gredo iz šole in nekdo jim z avtom ustavi, da varno prečkajo prehod za pešce. In ko so na prehodu za pešce, nek idiot prehiteva, pelje mimo ustavljenega vozila in na prehodu skoraj odpelje s seboj otroke. Naš mulc je bil čist iz sebe ko je prišel domov, je rekel, da je šlo za centimetre.  

Takega idiota bi bilo treba dat v čuzo. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.