Skoči na vsebino
Mobilna telefonija
Napisano
pred 8 minutami je Bossek napisal:

Sam dolgo nisem bil ljubitelj apple zadev, sedaj pa sem nekako v njihovem ekosistemu in moram priznat, da dela. Se vedno me moti ta zaprtost in neko omejevanje, toda tudi na googlu (pac ce gledamo ios - android) je zelo podobno in tecno.

Zanimivo pa je da folk vedno primerja top iphone z cheap androidom. Tko pokazejo iPhone 14 Pro 512GB in potem nek najcenejsi huawei.

Sam sem kot imel OnePlus in potem Google Pixel. Ce sedaj pogledam cene teh telefonov me kar mine. Recimo oneplus 10 pro sedaj ko je v akcij je 800 eur drugace 950 eur. Google Pixel 7 pro je 860 eur.

Sam sem imel sreco in sem dobil iphone SE (2 leti nazaj) za 360 eur (placal sem brez davka). - pac je "najslabi" iphone ampak trenutno mi prav vse deluje kar rabim

so pa cene zadnje case tem napravam zblaznele v visave

refurbished iphone se dobiš za 218 eur na amazonu, preverjeno naročil kolega in je imel eno samo prasko zadaj, baterija pa nova

https://www.amazon.de/-/en/dp/B08D39SX4M/ref=sr_1_3

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mobilna telefonija
Napisano
dne 26. 12. 2022 ob 19:36 je TiEn napisal:

Sej je apple namerno upočasnjeval svoje naprave s posodobitvami, da si rabu na 2 leti menjat telefon,..

Ubistvu so hoteli podaljšat delovanje svojih naprav s starimi baterijami... namreč telefon, ki ima švoh baterijo, ne more več sfolgat "napada na procesor 100%", ker mu baterija klecne. Zato so določene akcije upočasnili, da ti ni umrl telefon ob prevelikem posegu po energiji.

Podobno naredi tudi osebni računalnik - če imaš preveč porabnikov in prešvoh napajalc. Al bo umrl al ti bo pa upočasnil določeno komponento.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

SUV - modna muha?
Napisano

Jah folku očitno res paše kupovanje te plastike - veliko vlogo igra tudi občutek, da imaš nekaj "novega".

Če boš šel v VW po Polota, ti bodo predlagali T-Crossa. če boš šel v Renault po Cliota, ti bodo predlagali Capturja. Če boš šel v Mazdo po 3ko, ti bodo predlagali CX-30, etc etc. Večini folka to pač paše. In tukaj proizvajalce prav en kurc briga, kako je ta suv ekološi.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano
pred 3 urami je Alex napisal:

Verjemi, da niso takšne marže na prodaji avtov. Vem iz prve roke, ker je Jereb (avto jereb) moj kolega. Največ zaslužijo na servisih in prodaji rezervnih delov. 

Ja ne zdej gledat samo končnega prodajalca..imaš tu še kup dobaviteljev in uvoznikov

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Cepljenje - Korona in vse ostalo.
Napisano
pred 17 urami je pob napisal:

Mene samo zanima, kako veš, da cepivo za covid deluje?

Če misliš delovanje na tak način, potem ok:

Ker res ne vidim rezultatov oz razlik med ja in ne.

Eno in isto skos lapaš kot pokvarjen gramofon.

20 let nazaj ni bilo covid in zamika v zdravstveni oskrbi… pa tudi ne interneta, kjer izveš da je nekoga v braziliji usekal infarkt med igranjem fuzbala. Zaradi mnogo mnogo dejavnikov je zdaj kar naenkrat vsako bolezenjsko stanje posledica peciva. Sploh pa naša generacija upa, da bo kar večno živa in zdrava. Ljudje počasi izgubljate razum in vsak dan je tega razumevanja manj, žal.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pred eno uro je Boss napisal:

Moraš definirat za katera to drži. Za večino klasičnih cepiv ja in tudi večina le teh nudijo dolgotrajno oziroma doživljensko zaščito. To so cepiva v pravem pomenu besede.

Kaj je pa tole za kovid? Oprosti, ampak to pecivo je kr neki in da ne bo zablode, glede efiktivnosti... tu na forumu smo vsi necepljeni po novem, razen tistih, ki si na pol leta vbrizgavate boosterje. Torej kaj je pol to? Kakšna zaščita neki.

Glej ti dam za primer, cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu ima booster na vsake 3 leta. Pri covid cepivu pa pač rabiš booster 5 mesecev. Dejstvo, cepivo torej deluje, res da omejen čas ampak deluje :lol: 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 1 uro je pob napisal:

Men je logično samo to, da so cepiva bullshit zaščita. Ljudje smo si tako različni med sabo, da ima vsak drugačno izkušnjo s prebolevanjem. Tako cepljeni kot necepljeni so imeli lahko lažji potek bolezni (različnih starosti), zdej pa ugibaj procente. 

To preprosto ne drži. Sva loh še tako subjektivna in vlečeva vsak v svojo smer ampak na podlagi dejstev cepiva delujejo :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 16 minutami je Janez007 napisal:

V smislu, s polno ritjo je lahko s..... :)

Ja, že eden, kaj šele dva 32" 4K monitorja je seveda boljša izbira, kot eden 34" 3440x1440p. So pa tile 4K bistveno dražji (na površino), vsaj so bili pred pol leta, kot 34" 3440x1440p ...

Tegale sem dobil za 290€. :)

Monitor ViewSonic VA3456-MHDJ, 86,36 cm (34), IPS, UltraWide, WQHD, 75 Hz, 4 ms, črn | Enaa

Nadomestil sem DELL U2719D in sem presenečen, ker ne opazim razlike v kakovosti slike, oziroma da bi bil kaj slabši od veliko dražjega DELLa.

image.png

Meni je to precej manj praktična konfiguracija kot ultrawide :) 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 1 uro je Janez007 napisal:

Katerega si pa nabavil?

Ta format imam 1 leto in sem se kar težko navadil oz. me še kdaj zafrkava prerazporejanje oken. Pride prav za široke tabele (Excel), sicer pa sta meni bolj praktična 2 ožja.

image.png

S3422DWG

Imam v službi S3422DW in je top, ker imam lahko urejevalnik kode na polovici, na drugi pa brskalnik.

Vse kar rabiš je da se navadiš win+puščice kombo 😛

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano

Evo, prišel čas, da menjam 1200p monitor za 1440p ultrawide :D Komaj čakam :ouje:

Sedaj pa naslednja investicija menjava grafične - tako da prodajam 2060 RTX če koga zanima.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 20 minutami je Aless napisal:

Ahh, moram še jaz malo pojamrat nad GLS dostavo. 

Sem nekaj naročil so mi poslali paket GLS pod hitro, ampak pri GLSu je ta hitra storitev trajala 10dni!!!

Iz NM v MS, 10dni, stem da sem vmes najmanj 5x klical, če mislijo dostavit in vedno neki izgovori da imajo gužvo, bolniške.... 🙄

Na koncu sem poslal pritožbo po mejlu, in na drugi dan so pol končno dostavili. 

Ena realna anekdota - enkrat sem res nujno rabil en papir, pa sem klical na hitro pošto okoli 2 popoldne in je rekla gospa da ni panike, da se res potrudijo da je čim prej in pripeljejo ponavadi že okoli 7. Si rečem evo super top, plačam tistih 10 eur (dejansko je bila cena ista kot če bi se zapeljal, samo pač čas)... Nakar sem izvedel, da to ni ob 7ih isti dan, ampak drugo jutro ob 7, ker sem očitno v evforiji preslišal tisto gospo po telefonu.........  :lol: smo potem rešili vse, zgodba bo mi pa za zmeraj ostala v spominu in tudi tista gospa na centrali

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tole je pa kr smeh
Napisano
pred 51 minutami je MazdaBoy napisal:

Tole je pa res smeh…poslušam na radio reklamo, ki pravi, kupite avto, ker je to dobra naložba, v tem stilu nekaj… 😂😂😂

ej ma kaj si menjal mazdo za a5??? Povej kaj več!

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kuharija
Napisano
Pravkar je TiEn napisal:

Kolko to košta ? :D

Mene bl zanima kok se prime pol na to!

Imam neko litoželezno doma za golaž in te prčkarije, jajca pa še kr na olju pečem :D 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 2 urama je NevLado napisal:

Odvisno a je meril pod pazduho, pod jezikom ali rektalno.

@FuManchu sprašujem zato, ker pod pazduho kaže manj kot pod jezikom, rektalno pa pokaže še več in je kao najbolj natančno :D 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Financni trgi in investicije preko borze
Napisano
pred 20 minutami je SeekK napisal:

Težava je, kot se je že @NevLado zgoraj dotaknil, da se ljudje ne informirajo in dejansko ne ločijo hrušk od jabolk.

Na ta način lahko tudi na novo zapakirane rečmo temu piramidne sheme uspejo. Ta nateg ni nič drugačen kot ga delajo razni skladi z vrednostnimi papirji in fiat valutami že ohoho let, sam da je tukaj kripto predznak, ampak to ni bistvo kriptovalut in blockchaina kot takega.

Blockchain je sam po sebi transparenten in sledljiv, kar pa finančnikom in bankirjem tega sveta ne paše ravno najbolj. Ker skubijo narod že odkar obstajajo banke.

S temi hitrimi zaslužki in kriptomiljonarji se je celotna stvar dejansko izrodila, upam da vseeno pride enkrat uporabna vrednost naprej. Predno "regulatorji" celotno stvar pohopsajo za svojo in zapakirajo v neko sranje kot se ga servira že vseskozi..

Sam površno spremljam dogajanje, imam tudi svoj wallet, kjer hranim nekaj različnih coinov, stran od centraliziranih platform. Majhne vložke, kjer sem se predvsem učil metod prenosov, stakeanja, kako stvari delujejo. Bolj zato sem šel v to, da ne ostanem tehnološko povsem zadaj, da me ne povozi čas. In sem se vedno čudil v gostilniških debatah, ko so kolegi predstavljali drugim naslednji "veliki met", to bo šlo iz centov v par 10 dolarjev garant...to je blo v času debelih krav, zdej se debat o kriptu ne odpira. Osebno nebi upal nekomu svetovat da vrže znesek v eno stvar, sploh pa ne s tako mero prepričanja. Naj vsak sam razišče in se odloči. Je možnost hitrega zaslužka, k so ga tu nekateri videli, razsodnost odpihnila stran..

Če pogledamo še izkušnjo z bolj klasičnim finančnim svetom, kjer me je zmotilo lani in me je spet letos..pred 15 imi leti sem začel vlagat v en sklad, pogodbeno letno dodajal in lani se je ta varčevalna doba zaključila (še sreča da ne letos..)...seveda kar vplačaš je privarčevano po plači, kjer si je država že vzela svoj delež...naložba je premagovala inflacijo in zaključila z nekim dobičkom, kjer si je po izplačilu zopet država vzela svoj delež. In ko dobim odločbo CSDja letos sem bil seveda nagrajen še z dražjim vrtcem zaradi te transakcije :) po tem zadnjem nisem šel več računat, če se mi je dejansko izplačalo, da mi ne pade povsem dol. Vprašanje če je kaj razlike v primerjavi s tem, da bi doma v štumf dajal.

Isti klinac, ker bi ti pa inflacija znižala vrednost tega štumfa :D

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Financni trgi in investicije preko borze
Napisano
pred 51 minutami je Bini napisal:

In sedaj bodo pa vsi ti vlagatelji tiho, kot da ni bilo nič prej so se pa vsi na veliko hvalili kako so te kao valute ful donosne itd, itd.... 🤔 Na koncu jim je pa prav, da so vse izgubili, ker... 

Ne bom napisal, ker lahko dregnem v kako osje gnezdo.... 🥴

Tebi na žalost ni jasno kaj kriptovaluta je. Enkrat sem že razlagal o jabolkih in primerjavi z njimi v tej temi - pobrskaj, probaj razumet. Če imaš vprašanja, sem/smo ti na razpolago.

Na kratko pa mogoče/ponovno spet to, da je to pač sredstvo, katerega vrednost je določena na podlagi več dejavnikov. Na žalost nam mediji servirajo sam tisto kar hočeš slišat, npr "kripto propadaa waaa", nihče pa recimo ne pove, da prav tako nihajo tudi ostala sredstva. Primer je zlato. Cena je zanihala za 20% v plus, potem pa za 20% v minus v zadnje pol leta. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.