Spet posploševanje. Ugotovili smo, da je dizle (vseh znamk po vrsti, brez izjem, ne samo mazdine) ubila kao ekogija. Pri prvi seriji, pa tudi drugi so se Mazdini dii izkazali kot zelo dobri z malo okvarami. Ni bila mazda zastonj skozi vsa leta med prvo trojico znamk na svetu med zadovoljnimi kupci kot tudi po okvarah. Tako, da je moje mnenje, da trenutno imajo vse znamke probleme pri dizel motorjih z eko navlako.
A je pri tem odgovoru važen vzrok (ekologija) ali posledica (zanič avti)? 😃
Od avta do avta (tudi Mazde dizel) je seveda drugače - kaj bi tukaj lahko manj posploševal, ker človek ne sprašuje po konkretnem vozilu in njegovi znani zgodovini?
Pri nakupu avta, še posebej rabljenega, moraš imeti tudi srečo. Na Mazda Slovenija sem iz prve roke dobil informacijo, da turbine crkujejo brez ugotovljenega pravila, tistim, ki jih terajo na polno in tudi tistim, ki jih maksimalno čuvajo. In tudi ne crkujejo, tako prvim, kot drugim. Podobno je z injektorji in drugimi težavami dizlov, kar se lahko vsak prepriča na različnih forumih.
V obratovalni strošek je poleg goriva treba všteti še morebitna večja popravila (turbina, injektorji, ...), verjetnost teh se s prevoženimi km in starostjo poveča. Drugače pa pri 200.000 (realnih!) dva avta nista več enaka. Eni imajo že kar pestro servisno zgodovino, pri drugih pa samo redni servisi. Za eno Mazdo dizel te generacije (okrog 2010) vem, da je brez večjih stroškov prevozila okrog 350.000 km, potem so jo prodali. Možno, da se ti bo z nakupom dizla računica čisto dobro izšla. 🙂
Do sedaj mi še noben zaposlen na Mazdi ni priporočal nakupa rabljenega dizla. 😉 Bencinar mora biti japonski, dizel nemški, tako pravijo.
Pri nakupu želim veliko sreče (poleg obveznega temeljitega strokovnega pregleda vozila).
Točno. Sem pa opazil, da kompresor kar lepo pomaga motorju tam okoli 2000 obratov. Takrat prav zaživi in imaš napol občitek, da ima majhen turbo.
Tudi poraba, sedaj sem pravkar pribrzel iz Portoroža, se je zaustavila pri 6,3.
In sva bila z enim bmw-jem najhitrejša na cesti. Res je užitek vrteti ta motor na obratih. Me spominja kar precej na mojega bmw 2002. 😊
Poraba mi ni toliko pomembna. V bistvu ti pije kot kak kombiali majhen avtobus.Benzibar, da, ale turbo. Dizel je vsekakor boljšaizbira.
Jaz sem imeltudi na preizkušnji ta močno benzinarko in tudi dizelco, 175. Obe avtomatik, seveda. preden sem se odločil za, dizelco. Benzinarka me ni in ni prepričala. Ta motor bi bil super, po mojem skromnem mnenju, če bi imel turbino ali dve. Potem bi bil raketa.
Ampak jaz ne kupujem nikoli novega avta.
Je pa res, da vsak ve, kaj potrebuje in kaj pričakuje od avta. In kaj mu je pri avtunajbolj pomembno. Sem za dizla...
V glavnem, to o nezanejslivostimazdinih dizel motorjev je le mit.Enako kotravna zemlja.
Veš da. Že navadna, če je pa še 2.5T, potem pa zakoplje tudi s 4x4 pogonom. Ampak o čem takem lahko po zaslugi politikov, ki so talci trmoglave skandinavske najstnice, Evropejci lahko le sanjamo ...
Se strinjam, z 2.5 postanejo to drugi avtomobili. 🙂
Ne strinjam pa se z razmišljanjem glede našega ravnanja do okolja. 😔 Prej ali slej bomo morali nekaj storiti, sicer nas bo v to prisilila narava sama, kot se že počasi dogaja.
Prevoženih pri obeh natanko 50 kilometrov, z obema ista cesta, enaka hitrost, enaki pogoji (27°C),burja. V obeh avtih dve odrasli osebi.
Rezultat: Mazda 6, dizel, 150...5,3l/100,
Mazda cx-30, X186...5,5l/100.
Sem pa opazil, da je največja razlika pri porabi, ko se pelješ v hrib v korist dizla. To cx30 nadoknadi po ravnini, pri 110/ uro, kjer nekako bolj "jadra". Tudi pri počasni vožnji z okoli 2000 obrati je nižja poraba pri cx30, saj ji takrat najbolj pomaga kompresor.
Tako, da je ta x motor res šparovček.
Naslednjič naredim primerjavo na avtocesti.
Če všteješ še regeneracijo, pa je tam tam ... ups, sem pozabil, da je verjetno že nakaj časa ni več ... na CD mislim 😉
Motorji in oprema so identični. Avto je nižji, manjša poraba in bolj stabilen! Bauh maš pa manjši kot jaz, se boš že zvlekel not
Drugače pa klio 1.5 dci, tebi bi pil 3 litrčke.
Ko sem ženi omenil tole moje razmišljanje dva dni nazaj, je rekla: a trojko, a ta novo? S to menjavo 6 =>3 bi bilo doma verjetno najmanj težav s soglasji
Dizla pa ne kupim več, tako kot je trdil @Alex za bencinarja 😜
Bini hvala za dobrodošlico, ostalim pa za obilo humorja. S CX30 sem v dobrem letu prevozil kakih 10.000 km, nekaj z AT in nekaj z MT. Privat pa ne vozim nemških premium jajc ampak japonska jajca, če nekateri avtom sedaj tako pravite. Bi pa z veseljem imel premium nemca. 😀
@Joda, daj kaj povej o razlikah med tema dvema CX-30, kateri motorji, oprema, kilometri, dobre in slabe izkušnje, itd. 🙂
Folk se vozi tudi 150-160 in več z kovčki na strehah. 😉
Ja, nekateri delovne stroje vozijo tudi po cestah, čeprav so mišljeni za vožnjo po šumah in njivah. 😉
Hec, da ne bo zamere. 😊
Škoda 😔, sem kupil Mazdo 6 ravno zato, ker je bila po tvojih številnih objavah @Alex leta in leta šestka daleč najboljši model Mazde. 😉
OK, sedaj je to CX-30. Dobro da vemo.😁
Sicer ugotavljam, da mi je všeč široka paleta različnih avtov in vsaka sprememba je zame pozitivna popestritev. Postane dolgočasno z istim avtom "kuča-posao-kuča". Pred 3 leti so mi na Mazdi bolj priporočali Mazdo 6 (bencinarko), kot CX-30, sedaj pa isti ljudje že CX-30 z motorjem X186. Nekaj že bo na temu. 😉 Žal CX-30 še nisem uspel preizkusiti. Pri vsakem servisu namignem, da bi si želel nadomestni avto CX-30, pa mi ne rata.😔
In zakaj imamo zadnja leta doma Mazde?
- ker imajo Audije, Mercedese, BMW-je že sosedi, če hočeš izstopati, ostanejo le še japonski avti 😜
- ker so primerljive Honde, Toyote, Lexusi precej dražji, ali pa primerljivih modelov ni
- ker so zadnje Mazde seksi aerodinamičnih oblik (ostali člani družine nakupu nikoli ne nasprotujejo), cenovno še dostopne (kupujem rabljene) in še zadovoljive kakovosti (mlajša člana se ne bi strinjala - počasen info sistem je zanju muzejski)
Mogoče zarad oblike vrat ali pa načina brizganja tesnil. Važno da tesni.
No pa ni več prašna, ker sva se oprala 😎
Če bi res tesnilo, bi bilo super. Pa žal ne, tudi spredaj ne, kjer so gumice ravne ...
Se je že zgodilo, da stekel na prednjih vratih M3 2018 nisem mogel spustiti-dvigniti. Ali recimo, suho steklo spustiš in nato dvigneš mokro (znotraj je očitno vse mokro). Na Mazda servisu so mi dejali, da je to, da kdaj v mrazu ne morem spustiti stekla, normalno. 🙃
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano (urejeno)
A je pri tem odgovoru važen vzrok (ekologija) ali posledica (zanič avti)? 😃
Od avta do avta (tudi Mazde dizel) je seveda drugače - kaj bi tukaj lahko manj posploševal, ker človek ne sprašuje po konkretnem vozilu in njegovi znani zgodovini?
Pri nakupu avta, še posebej rabljenega, moraš imeti tudi srečo. Na Mazda Slovenija sem iz prve roke dobil informacijo, da turbine crkujejo brez ugotovljenega pravila, tistim, ki jih terajo na polno in tudi tistim, ki jih maksimalno čuvajo. In tudi ne crkujejo, tako prvim, kot drugim. Podobno je z injektorji in drugimi težavami dizlov, kar se lahko vsak prepriča na različnih forumih.
https://forscan.org/forum/viewtopic.php?t=4974
https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=46&t=702&sid=43525e26392f7980d4a8bf45c5e4a82e
https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=65&t=2222&sid=79407272c4603b776dfeadfcab600273
https://forums.whirlpool.net.au/archive/2633235
Popravljeno od Janez007Povezava za deljenje
Deli na druge strani