Na servisu so verjetno drage, drugače pa je to drobiž. Jaz se vedno držim reka;kupi avto ki ga lahko vzdržujem! Kontra se zgodi ponavadi tistim ki kupijo starejše premium znamke in to na lizing pa še velik kasko in na koncu ni za vzdrževanje..... 🤔
Ne morem, da ne bi. Tvoja mazda je ena in edina. Prov ni ji para, narejena le in samo zate Alex. Malo si že smešen.
pred 8 minutami je Alex napisal:
Se strinjam. Res je tako. A kaj čmo. Svoj avto moraš imeti rad. Če sem smešen, je to zame kompliment. Tudi sam imam rad zabavne in vesele ljudi okoli sebe. 😬
Važno je samo, da nismo zateženi. 😉
Jaz sem bil v Bohinju včeraj dopoldan. A smo naredili samo giro do parkirnega za slap Savico, se malo sprehodili in vija proti Kopru.
Ne.Z Mazdinim original zvarkom(beri olje) je bila regeneracija vedno na 220 km(tudi svežim). Potem pa samo slabše. Z Motom imam občutek, da tudi mašina lepše teče. Še lažje gre v hrib kot prej.
Resno, naši dizli imajo to lastnost, da na mestu nabijejo obrate toliko časa, da se motor že kar ogreje. Takrat lahko s pelješ. 😛
A ni tisto zato, da se čimprej segreje katalizator in da ne smrdiš po celem mestu? Ker bencinar ma isto foro drugače. Ampak tvoj motor ni takrat niti približno na 50 stopinj, kaj šele na 90.
Evo, po opravljenih 600km z novim oljem Motul. Povprečna poraba polno naložbenega avta s štirimi. odraslimi osebami je padla na 6l/100.Kar je pa naj najbolj zanimivo je to, da, so se regeneracije iz povprečno vsakih 220 km podaljšale na vsakih 265 km. Po mojem je to res na račun olja Motul, kot smo nekje že napisali,da manj maši dpf. Pohvalno. 👍
Počakej 5 tisoč, da se olje zaserje. Bo šlo nazaj gor
Evo, pravkar sem šel iskat avto na servis.Noter sem dal olje Motul i v menjalnik redline mtl 75w80 gl 4.
Menjani vsi filtri-olja, nafte, klima,filter zraka, (njihov material) olje za motor in menjalnik moje. Vse skupaj me je prišlo 170€.
Noram se pa zahvali tukaj Scanii, ki je omenil olje redline za ročne menjalnike in mi ga dostavil. Ko sem sedel v avto je bilo že po par menjavah samo WAU!! To je najboljše porabljen denar ever. Že prej je bil menjalnih v redu, sedaj je pa enostavno-super. Brzine gredo noter kot po maslu, z enim prstom lahko menjavam. Tudi pri hladnem menjalniku je takoj prestavljanje vrhunsko. Res odlična nadgradnja in priporočam vsem ki imajo ročni menjalnik. 👍😏
A ni v menjalniku olje po specifikaciji šele pri 180k za menjat?
Tudi z benzinarji delajo eni kot svinja z mehom. Mrzla mašina-gas do rdečega polja.Ali pa kaki penzionisti. daš na ful in cel cajt stisnjena sklopka. Vrtljajev pa 4800 v prvi brzino. 😁
Huda razlika, če bencinarja ali dizla mrzlega stisneš do rdečega polja. Sploh če kupiš dizla od ljubljančana, ki se mu pozimi niti segreje ne - gre ravno za tolk na ac, da pride na ene 80 stopinj, potem pa spet v koloni stat (in važno, da mu je toplo v kabini, tut če motor ni prekrožu). Potem pa ugasnt ker je itak že na destinaciji, pa repeat čez zimo.
Za SkyActive-X motorje Mazda priporoča Mazda Original Supra-X Oil 0w20 olje 🙄
Na analizi olja se vidijo ogromne količine aditiva Molibdena in Magnezija s katerimi želijo zmanjšati obrabo. Je pa zanimivo da so šli pri Supra-X olju še bolj znižat viskoznosti napram navadnemu 0w20 Supra olju.
Hmh, HTHS pa bi naj bil 2,6 zaradi ILSAC GF5 standarda.
No, to je potem to, kar se jaz bojim. Da proizvajalci nekega lepega dne ne bodo več dovolili uporabe 5w30 v novodobnih motorjih. Ali je to olje edino olje po specifikaciji za X mašine, ali ima še vedno požegnano olje 5w30?
Ne vem al se delaš norce ali resno misliš, ampak avto ima olno pumpo in motor ne bo nikoli brez mazanja saj, če bi bilo tako kot pišeš, npr; se pelješ na prelaz Grosglokner v Avstriji samo v hrib 30km in motor je obremenjen in temperatura na zg.meji pa da je še polno naložen.....ne bom nadaljeval kaj bi bilo že po nekaj kilometrih! Bolje da o tem napiše kaj še kak mehanik Pelko in bo vsem bolj jasno!
Saj se na sredini hriba valda ustaviš in drugo polovico prepelješ v rikverc, da je enakomerna obraba.
pred 17 urami je 50keda napisal:
Hehe, znanstvena fantastika, kot v vseh naših nitih. Najbolj me je nasmejalo tisto, da če malo bolj hitro peleš v ovinek, da se olje steka na eno ali drugo stran, ta je bla huda
V glavnem js tako on tako, vsi skup pa za en drek. Tak da tle je še moj kp dreka, jst kadar menjujem sam, zmeraj ulivam na polovico med max in min.Že same oznake povedo, da čez ne sme pod pa tut ne, torej ti kmečka pamet pove, da je najboljše povprečje, kar pa je (max + min) / 2. Kaj pa not vlivat, ja najbolj važno je, da je olje novo in da se novo vliva v primernih intervalih.
@Alex jst bi reku, da je specificiranih 5 litrov glih za povprečje med max in min. Kot je že nekdo povedal, čez max tudi ni najboljše da gre, ni dovolj prostora v motorju potem.
Točno to. Mene vedno jezi, ko pooblaščenci radi nalijejo točno na črto oz. še malce čez. Ampak verjetno zato, da lahko čim več olja zaračunajo.
To zadevo sam uporabljam že od prve Mazde naprej, se pravi več kot 15 let. Drugače ni nič posebnega je pa dobro v tistih prvih nekaj sekundah, ko prižgeš motor, da ne zalaufa na suho. Ta Metabond se namreč prime kovinskih delov in ne steče navzdol. V glavnem tudi v najhujšem mrazu motor zjutraj zalaufa kot, da bi bil topel.
Ga pa še nisem del notri, ker moram pustiti ene 20kkm, da se deli pravilno uležejo. Potem bomo pa spet dodajali. Ko daš prvič notri, gre cela flaška, nato pa vsako menjavo samo polovico. Se pravi dober deci.
Castrol Magnatec ima podobno foro. To je dobro za dizle ja. Sploh, ker rabi dle časa motor, da se segreje. Sicer pa kokrat sm že ta Magnatec v tej temi omenu, bi mi lahko Castrol že eno kanglico olja počastil za džabe...
A to resno? 😳Mislim, da to ni glih odgovorno ravnanje. Kaj pa, "e ostane na 3/4 ali je potem to v redu?
Saj zato pa imaš "min" - do tam so inženirji še dopustili najnižji nivo olja in rekli, da je tam meja. To razliko med min in max imaš zato, če ti kaj spije, da imaš rezervo, pa tudi zato, da ko se voziš v klanec ali pa stroge ovinke levo/desno in nek del motorja ne ostane suh recimo. Kot sem gor reku, na 3/4 ne bo popolnoma nič narobe. Lahko da še boljše, ker motor ne bo "prepoln". Če je prepoln pa vemo, da ti lahko gred udarja ob olje iz karterja in ti ga speni, spenjeno olje pa slabše maže, etc...
Če meni ne verjameš (kar vidim da ne), verjemi vsaj Pelkotu.
pred 10 urami je Mraušk Mčk napisal:
Glede na to, da ima olje funkcijo odvajanja toplote z nekaterih delov, je najbolje, da je na max, ker ima tako nižjo temperaturo. Več olja in njegova nižja temp. pomeni tudi počasnejša degradacija njegovih lastnosti.
To so bučke. Ko se motor in olje razgrejeta na delovno temperaturo nima veze al ga je 5 litrov al pa 5.1 liter. Iz vidika hlajenja bo to isti klinac, ker bo motor tako razgret, da predno bo olje steklo nazaj dol, bo šlo itak čez razgret motor. Če boš pa tako tiščal auto, da boš olje prežgal, pa tudi nima veze kolk ga je not.
To je bolj za vaše benzinarke, kjer se obilno meša benzin z oljem. Mislim celo, da je pri benzinarji dovolj kaka dva litra. 😛In to olje 50w 60.Ko se zmeša z benzinom je ravno prave viskoznost-prva dva meseca. Nato je že potrebno razmišljati o menjavi.
Drgač šalo na stran, ampak a ni samo pri dizlu ta procedura, da je potrebno menjat olje zaradi pogostega porasta nafte? Še palčko za motorno olje imate tako zacahnano, da veš, kdaj je preveč brozge v motorju? Tega pri bencinarjih ni.
Sem naredil že 5k s trenutnim oljem, še vedno na istem nivoju, ni niti padlo niti naraslo, nevem, očitno narobe vozim, da nimam teh pojavov.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Mal razdret pa spihat pa zna bit že bolš.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani