Zadnja meglenka
Ustvari kratki URL
-
Zadnja sporočila
-
Včeraj sem priključil Oled TV na ojačevalec z optičnim kablom. Do sedaj sem imel dober stari, klasični kabel. Kakšna sprememba na bolje. 👍 Ne vem,kaj sem čakal toliko časa.😄
-
Včeraj sem se skregal s šefom, pa mi reče: - "Saj veš, da te lahko takoj zamenjam!" Danes ga prosim za prost dan, pa pravi: - "Saj veš, da nas je premalo in da te nima kdo zamenjati..."
-
Danes mi nekdo pošlje kopijo enega članka. V bistvu se zmerno do pretežno strinjam, zato objavljam še tu, da malo predebatiramo in "uskladimo mnenja"... Poročilo organizacije Transport & Environment (T&E) razkriva, da je evropski sistem za nakup čezmejnih železniških vozovnic tako zastarel, nepregleden in razdrobljen, da potnikom otežuje izbiro okolju prijaznejših oblik prevoza. Čeprav EU spodbuja prehod s kratkih letov na železnico, analiza kaže, da potniki v praksi pogosto sploh nimajo možnosti enostavno kupiti železniške vozovnice za mednarodne poti, ki jih letalski promet pokriva brez težav. Na 20 % poti ni mogoče kupiti ene same vozovnice. Na 27 % poti je vozovnica na voljo le pri enem operaterju. In Slovenija? Za večino čezmejnih poti (Avstrija, Italija, Hrvaška, Madžarska) ni mogoče kupiti ene same vozovnice za celotno pot. T&E je analiziral 30 najbolj prometnih mednarodnih letalskih poti v EU, pri čemer je izključil otoške destinacije in poti daljše od 1.500 kilometrov. Rezultati so pokazali, da na 20 % teh poti ni mogoče kupiti ene same železniške vozovnice, ki bi pokrivala celotno potovanje. To pomeni, da mora potnik ročno iskati več ločenih segmentov, kar povečuje stroške, tveganje zamud in administrativno breme. Na dodatnih 27 % poti je bila vozovnica na voljo le pri enem operaterju, kar kaže na pomanjkanje konkurence in preglednosti. Še bolj skrb vzbujajoče je, da številne priljubljene povezave – kot Lizbona–Madrid ali Barcelona–Milano – sploh niso bile dostopne prek spletnih strani železniških operaterjev. Druge, kot Pariz–Rim ali Amsterdam–Milano, so bile na voljo le pri enem ponudniku, kar potnikom otežuje primerjavo cen in voznih redov. Širša analiza 50 mednarodnih poti je pokazala še slabšo sliko, kar pomeni, da problem ni omejen na najprometnejše koridorje, povzema The Guardian. Avtorica poročila, Georgia Whitaker, opozarja, da je takšna situacija absurdna v času, ko je mogoče skoraj vse kupiti z enim klikom. Po njenem mnenju zastarel sistem neposredno zavira podnebno ukrepanje, saj potniki, ki bi želeli izbrati železnico, pogosto naletijo na nepremostljive ovire. Letalstvo je eden najtežjih sektorjev za razogljičenje, emisije pa naj bi se do leta 2050 še povečale zaradi rasti potniškega prometa. Zato je preusmeritev potnikov na železnico ključna, a trenutni sistem to onemogoča. Poročilo poudarja tudi sistemske težave: nacionalni železniški operaterji, kot sta Deutsche Bahn in SNCF, na 86 % konkurenčnih poti ne prodajajo vozovnic drugih operaterjev. Na 59 % poti teh vozovnic sploh ne prikažejo, kar pomeni, da potniki pogosto sploh ne vedo, da obstajajo cenejše ali hitrejše alternative. To ustvarja netransparenten trg, ki potnike potiska v letalski promet, čeprav bi železnica lahko bila konkurenčna. Neodvisni strokovnjak Brian Caulfield je poročilo označil za razkritje »kamene dobe« evropskega železniškega sistema. Po njegovem mnenju trenutna struktura potnikom sistemsko otežuje izbiro okolju prijaznejših možnosti, kar je v nasprotju s cilji EU glede zmanjšanja emisij. Skupna ugotovitev poročila je jasna: Evropa ima potencial za močno čezmejno železniško omrežje, vendar ga zavira nepregleden, zastarel in monopoliziran sistem prodaje vozovnic. Dokler ne bo mogoče kupiti mednarodnih železniških vozovnic enako enostavno kot letalskih, bo prehod na trajnostno mobilnost ostal omejen.
-
Pride mimo ena sodelavka, ki je sicer drugič na porodniški. Vsi ogledujejo dojenčka, komentirajo to in ono, enkrat pa rata malo tišine in v tistem se oglasi njen starejši otročiček: - "Mami, jebi se." Vsi smo izbuljili oči, sodelavka se pa obrne k njemu in lepo prijazno: - "Ti bi še." (mali je imel neko štručko v roki in ko jo je pojedel, je hotel še...) Ja, govorimo slovensko, ampak cicibanščino pa prav razumejo samo mamice...
-
-
Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)
Priporočeno sporočilo
Pridružite se pogovoru
Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.