Skoči na vsebino
Mojster Pelko odgovarja in svetuje
Napisano

pred 2 urama je Bini napisal:

Pri teh obratih se naj nebi vozil tak bencinar. To so bolj diselski obrati. Mogoče so kolektorji zabiti, če se tako veliko vozi, drugače pa običajno z dinoti ni problemov. Mogoče Pelkota pokliči in obišči.... :nevem:

Pri našem 2.5 AT avto sam določa obrate, ali pa ne razumem (99% ne premikamo v Sport mode ali v ročni način)? Če je tudi v drugih 2.5 AT tako, potem me počasi skrbi, da ne bo tako kot pri dizlih ...

Ugibam, da je največja možnost-vzrok težave izvedba "drain and fill" v AT??? Me pa zanima mnenje @scania ali @miha20.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Bencin
Napisano (urejeno)
pred 10 urami je Shrek napisal:

Veš to iz prve roke 😁

Vse iz prve roke. :) Ko @Alex tako opeva ta Mazdin ročni menjalnik res ne vem, ali živiva na različnih svetovih, ali pa:

- je ročni menjalnik na CX-30 res eno stopnjo boljši, izboljšan v primerjavi z ročnim menjalnikom na Mazdi CX-3 G120, Mazdi 3 G120, Mazdi 6 G165 in CD175 (poznam iz 1. roke :))

- je Alex pred Mazdami vozil le YUGO-te 45 in podobne "drvarnice".

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Bencin
Napisano (urejeno)

Meni je pa Mazdina filozofija glede ohranjanja preizkušenih starejših (a ne zastarelih!) tehnologij všeč. Sem spadajo njihovi atmosferci in avtomatski menjalniki. 🙂

Eni celo sami rinejo nazaj v kameno dobo (režejo ven DPF filtre iz CD150 MT), po drugi strani pa tolčejo po enem najboljših Mazdinih motorjev, 2.5.

Mazdin ročni menjalnik je dober, ni pa tako dober, kot naklada @Alex. To vem, ker sem vozil že kar nekaj različnih avtov ... recimo za moje pojme je bil Hondin vsaj nivo višje ...

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Bencin
Napisano

Vse bencinske CX-30 imajo dovolj navora in posledično moči. Seveda ne toliko navora pri nizkih obratih, recimo pri 1.500 obratih kot dizli, a pri visokih obratih celo več, tako da recimo X186 po moči prekosa dizelske Mazde CD150, CD175, CD184 (186 je več kot 150, 175 in tudi več kot 184 😃).

Moje osebno mnenje je, da je G140 odlična izbira za CX-30, tako za ročni in tudi za avtomatski menjalnik. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda emblem platišča
Napisano (urejeno)

Zanima me, ali obstaja kakšen trik, za odstranitev emblema, ko je platišče na avtu? Sem poskusil s plastičnim orodjem, pa je reža tako tesna, da ne gre.

Mora res platišče dol?

20250405_120920.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 58 minutami je Alex napisal:

Jaz sem opazil danes, ko sem šel z 6-ko v Kozino, da ne gre nikamor v kanec. Sem se ustrašil in pogledal pod sprednjo havbo. Noter je bil Dino. 😬

Prava mora. 🙂 Zate bi bil spodnji levi. 

image.jpeg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kadi se iz auspuha in zvok motorja
Napisano (urejeno)
pred 4 minutami je Shrek napisal:

Lambda. Pa lonce spodaj prevrtaj, da voda odteče. 

Bom, hvala za dobro idejo.

Zanimivo se mi še zdi, da če najprej odklopim akumulator, tega zvoka potem ni in tudi iz auspuha se ne kadi. Je povezano z akumulatorjem?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kadi se iz auspuha in zvok motorja
Napisano (urejeno)

Pozdravljeni vsi,

danes zjutraj sem doživel pravo avtomobilsko avanturo s svojo Mazdo 6 G165 bencinarjem. Ko sem zagnal avto, je začel iz motorja prihajal zvok, poleg tega je iz auspuha začel prihajati dim.

Je kdo že imel podobno izkušnjo? Kaj bi to lahko bilo? Sem že poklical na pooblaščeni servis in pravijo, da je to vse OK. Rad bi slišal tudi vaše mnenje, naj pokličem dr. Pelkota?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 2 urama je Bini napisal:

Tudi jaz sem bolj ziheraš, ampak pri teh km ga že zdavnaj nebi imel več. 😉

Jasno, da bi ti naredil te kilometre, bi moral dočakat 150 let in pri teh letih ga sploh ne bi mogel imeti.. 😁

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 2 urama je x-layer napisal:

Vem, da ne bo poceni ;) Sem pa take vrste, ki me moti, če moram avto "nonstop" kontrolirat. Avto želim imeti tako, da samo tankam in vozim med servisi, ne pa da moram zdaj vsakih 1000 ali 2000 km gledat nivo olja in ga dolivat...

Planiram tudi, da bi čez 2 leti ta avto dal sinu, ko bo naredil izpit, tako da še ga bomo nekaj časa vozili - če bo zdržal ;)

"svaka ti čast" ... lepo. 👍

Je imel kolega Volvota D3, ki je žrl 1l olja na 1.500 km. Z avtom je bil sicer zelo zadovoljen. Sam bi v njegovem primeru zadevo saniral (cca 5.000 €), on pa je raje vlival olje in po enem letu avto prodal. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6 - 2.2D - kadi, pije olje, etc.
Napisano (urejeno)
pred 21 minutami je Mjurie napisal:

Menjava olja, oljnega filtra in filtra goriva je odpravla težavo. Kaj, kako, zakaj... 🤷‍♂️

Hvala vsem za pomoč in mnenja 🙂

Bi pa izpostavil Simona Pelka. Strokovnost, odzivnost in pripravljenost prisluhnit stranki. 5/5 zvezdic 

Lp

Meni pa je pred leti na CD175 ravno menjava olja pri dr. zadevo pokvarila (interval regeneracije se je prepolovil),verjetno naključje ...

Se pa strinjam z oceno 5/5 in bi še z veseljem peljal avto k njemu, a zaenkrat Mazda bencinarka potrebuje le sveže olje in filter.  

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Ker je na danes tem forumu prisoten @scania, bi izkoristil priliko in ga vprašal (vem da je bilo že večkrat pojasnjeno), po kateri metodi in pri katerih prevoženih km (intervalih) bi on menjal olje v Mazdinem avtomatskem menjalniku? Ob predpostavki, da avto še nima prevoženih niti 30.000 km.

Scania - tudi če sem prilepiš že napisane svoje odgovore-pojasnila, bo super, da so na enem mestu. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zaščita podvozja
Napisano
pred 36 minutami je Slivka napisal:

Koliko imaš možnosti to narediti sam in koliko levih rok imaš?

Dobi se vosek v spreju (*). Pri vratih odstraniš "zaključno letev", zavihaš tapiserijo na tleh in prideš do praga z notranje strani. No, nekateri imajo te luknje s spodnje strani (BTjc na primer), tako da mogoče prej pogledaš spodaj. Prag je tam že tovarniško naluknjan in ima gor gumijaste ali plastične pokrovčke, da so luknje zaprte. Odstraniš te pokrovčke, nasprejaš vosek noter, postaviš pokrovčke nazaj, priviješ "zaključno letev" in delo je končano. Brez vrtanja v pločevino. Poleg tega je vosek gostejši, zato od vozila po delu ne kaplja toliko kot olje. Če vzameš kvalitetnejši vosek, zdrži šest let tu v teh naših hribih, kjer ceste solimo ko pršut: dvanajst do štirinajst tednov na debelo... Če si kje v bolj ne-sneženih krajih, kjer ni toliko soli po cesti, zdrži eno voskanje tudi do deset let...

Malo za oceno: za povoskat BTjca v prage in v šasijo smo porabili okoli 3 litre voska. In ravno letos premišljujem, da bi ponovil voskanje, ker se je spet začela rja kazat...

(*): nalašč sem dal prvo, kar je padlo (in mislim, da tudi najcenejše). Če se lotiš malo raziskovati, dobiš tudi precej boljše za malo več denarja.

Kaj pa Forda, si že zaščitil?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 3 črn ekran
Napisano (urejeno)
pred 44 minutami je etcho napisal:

Običajno rečeš "fuč" zadevi, ki se jo ne da popraviti. Kot pravi @Wile E.Coyote se jo da. 😊

Podobna zgodba z Garminom NUVI 255W  .. 10 let nazaj se je tudi zaciklal. Garmin se ni želel z njim ukvarjat, dal pa bi nekaj % popusta ob zamenjavi za novega. Potem na netu najdem zapleteno rešitev (malo računalniške telovadbe) in je ratalo (na srečo ne opeka  :) ). In je spet delal kot nov. 

To jih res ne zastopiš - zgolj programske težave bi moral vsaj pooblaščeni servis odpraviti brez zamenjave strojne opreme.  

garmin-nuvi-255w-gps-navigacija-slika-15

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.