Skoči na vsebino
Mazda CX 30 - zvočni signal
Napisano

A ChatGPT si vprašal?

Pri Mazda CX-30 je takšno “skrivnostno piskanje brez opozorila na zaslonu” precej pogosto povezano z enim od sistemov ADAS ali z multimedijo, ne pa nujno z napako, ki bi jo tester zaznal. To, da se ob pisku za trenutek utiša radio, je zelo pomemben podatek — pomeni, da pisk generira originalni Mazda sistem (infotainment ali varnostni modul), ne kakšen mehanski del.

Najbolj verjetni vzroki po vrstnem redu:

1. Sistem za prepoznavanje prometnih znakov (TSR)

• Mazda včasih zapiska brez vidnega opozorila, če kamera zazna:

• omejitev hitrosti,

• konec omejitve,

• “prepoved”,

• ali napačno prebere znak.

• Če imate vklopljeno opozarjanje ob prekoračitvi hitrosti, lahko zapiska tudi brez jasne grafike na zaslonu.

• Posebej pogosto pri:

• soncu pod nizkim kotom,

• mokri cesti,

• odsevih,

• gradbiščih.

Preverite:
Settings → Safety → Traffic Sign Recognition / Speed Warning

Za test:

• začasno izklopite TSR in opozorilo za hitrost za nekaj dni.

1. Driver Attention Alert / Driver Monitoring
    CX-30 zna piskati zaradi:

• zaznane utrujenosti,

• pogleda stran,

• “nenavadnega” načina vožnje.

Včasih opozorilo izgine tako hitro, da ga skoraj ne opazite.

Preverite:
Settings → Safety → Driver Attention Alert
ali Driver Monitoring.

1. Navigation / Connected services opozorila
    Če imate:

• Android Auto,

• Apple CarPlay,

• telefon povezan prek Bluetooth,
    lahko pisk povzroča:

• navigacija,

• radarji,

• aplikacije za promet,

• Google Maps opozorila.

Ker se radio utiša, je to zelo možno.

Poskus:

• nekaj dni vozite brez povezanega telefona.

• popolnoma izključite Bluetooth in USB.

1. Seat belt / senzor sovoznika
    Mazda ima precej občutljiv senzor na sovoznikovem sedežu.
    Že:

• torba,

• laptop,

• plastenka,
    lahko sprožijo občasne piske brez vedno jasnega opozorila.

Zanimivo:
včasih grafika ne ostane prikazana.

1. Rear seat reminder
    Mazda ima sistem, ki opozarja na zadnje sedeže ali odprta vrata.
    Če:

• ste prej odprli zadnja vrata,

• dali kaj na zadnjo klop,
    lahko kasneje sproži pisk.

1. Radarji / parkirni senzorji
    Če je pisk:

• kratek,

• večkrat zapored,

• predvsem v mestu,
    je lahko:

• blind spot monitoring,

• parking sonar,

• cross traffic alert.

Mazda radarji so precej občutljivi na:

• dež,

• kovinske ograje,

• odboje.

1. Infotainment “ghost” bug
    Pri nekaterih Mazdah (tudi CX-30 in Mazda 3 generacija BP) se pojavljajo:

• naključni opozorilni zvoki,

• brez napake,

• brez kode na testerju,
    zaradi firmware buga CMU enote (infotainment).

To je posebej sumljivo, ker:

• radio utihne,

• ni opozorilne lučke,

• tester nič ne pokaže.

Servis pogosto tega ne najde, dokler:

• ne posodobijo firmware,

• ali resetirajo CMU.

Zelo priporočam:

• preveriti verzijo infotainment sistema,

• vprašati za najnovejši firmware/TSB za CX-30.

Pomembno vprašanje:
Ali se pisk pojavlja:

• med vožnjo ali tudi stoje?

• pri določeni hitrosti?

• v mestu ali na AC?

• v istem delu poti?

• v dežju ali soncu?

• z navigacijo ali brez?

• s telefonom povezanim ali ne?

To lahko zelo zoži vzrok.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kateri pooblaščen Mazdin servis priporočate
Napisano (urejeno)

1. Janez007 ni Janez niti ni Brane

2. Drugič, kar ste napisali, ni dobro

3. Življenje si lahko sami polepšamo, če v stvari poiščemo kaj dobrega in spregledamo kaj slabega. V tem smislu so bile objave glede izkušnje. Slabe izkušnje bi bile za v rubriko "Tole je pa kr smeh".

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Menjava Olja v Avtomatskem menjalniku
Napisano (urejeno)
dne 23. 4. 2026 ob 21:25 je Janez007 napisal:

Koliko pa to stane (+odprli korito in tudi zamenjali filter ter očistili karter)

? Torej koliko stane samo menjava Mazdinega AT menjalniškega olja oziroma opcija dodatnega čiščenja korita in menjave filtra?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 3 BM
Napisano (urejeno)
pred 1 uro je Jaka32 napisal:

Enako jaz na svoji M3 G120.

Vec kot 35 litrov se nisem tankal v 7 letih. Pa grem z lucko do 0 km. Uradno kao 51 litrov... tezko verjamem.

Ja težko je temu verjet. Tako kot podatku o dolžini, širini. Verjetno zavajajo ... 😁

image.png

image.png

A kdo sploh verjame, da je dolžina 447 cm? 😁

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 3 BM
Napisano

Pred leti sem že pisal o mojem testiranju, ko sem šel z Mazdo 3 G122 HB letnik 2018 (verjetno imajo dizli enak tank) cca 85 km v minus, pa je ostalo v rezervoarju še kakšna 2-3 litra bencina. Torej pri mojem avtu je bilo rezerve, ko je kazalo 0 km, še cca 8 litrov.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Obnova pločevine podvozja - iščem mojstra
Napisano (urejeno)

Vsi bi imeli kakšnega izkušenega upokojenca (predvsem, ker upamo, da bo zato pol ceneje :)). Jaz jih žal ne poznam.

Ugibam, da se takega popravila nobeden mojster ne veseli. Gledam tiste angleške oddaje Car S.O.S., pa še ti mojstri včasih izgledajo obupani ...

Koliko pa pride pri Pelku mala generalka in kaj je notri zajeto?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Eno podobno štorijo sem ime cca 30 let nazaj na Opel Astri. Težava so bi pregreti in posledično delno stopljeni kabli (kabelski snop) v sredinski konzoli blizu prestavne ročice. Vzrok: slaba termična zaščita izpušne cevi, ki je preveč segrevala navzgor in izolacija kablov se je topila.

EMT Electrical Company Chicago

Exhaust Issues - Profusion Customs

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 2 urama je godlike napisal:

Na Giulietti se menja pumpo z zobatim jermenom.

Na Getzu se menja samo zobati jermen.

Fora je v tem, da pogosto avti z zobatim jermenom imajo plastične vodne pumpe in je treba menjat, če ne je zabava....

Pa še pri katerem avtu, kjer je za menjavo jermena potrebno razdreti pol mašine in če se že, se zamenja še vodno pumpo, ki stane drobiž v primerjavi s ceno dela. Tako je bilo včasih.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Hladilna tekočina v ekspanzijski posodi
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je m42d4 napisal:

Do sedaj sem super zadovoljen z avtom. Motor suh kot poper, med menjavami olja ne pokuri centilitra olja, dejansko brez kakršnegakoli problema. :)

Tole povišanje nad "F" verjetno res ni noben problem, vendar sem 100% da se je to prvič zgodilo, saj avto redno spremljam.

Se bom olajšal za menjavo vodne črpalke, sem že konkretno prek servisnega intervala... Predlogi kam naj peljem v okolici LJ?

Še nikoli v življenju nivoja hladilne tekočine nisem redno spremljal, pa avte vozim 38 let. :) 

Prvič slišim, da bi vodno črpalko menjali preventivno. Menjajo svečke na 120.000, ostalo po potrebi.

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tehnični pregledi
Napisano (urejeno)

Mene je na koncu samo vprašal "saj obvezno opremo imate?". Pa sem rekel, dajva pogledat in še, da lahko greva stavit, da je OK. Potem sam pogleda in ugotovi, da velja prva pomoč do 2029. 2 leti nazaj sem nabavil 3 nove, čeprav vse sploh še niso potekle ... mislim da so bile nekje (v Hoferju ali Šparu) v akciji okrog 8 evrov po kosu. :)

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Povsod se da zmenit, dobiti predračun, se pogovorit o ceni. Mehaniki dobro poznajo to problematiko čiščenja (peskanja z lušinami orehov) sesalnih ventilov. Če se dobro spomnim je pri Mazdinem dizlu 2.2. cca 6 ur samo razstavljanja in sestavljanja nazaj. Na Youtubu je kar nekaj tega. To znajo vsi, ki so pravi mehaniki (ni to samo Mazdin problem), peskati pa dajo nekateri podizvajalcem. In kompletna storitev ne more stati 50€, tudi ne 150€ ... Ali je to 400 € ali 500 € - bolj je važno, da to naredi nekdo, ki bo zagotovo naredil strokovno, temeljito . da poleg čiščenja ne bo naredil še kakšne škode.

50,00 € ... Cena velja za 1 izgorevalno komoro.

CHIPAN.SI

Peskanje: sesalnih kolekrotjev, svečk, ventilov, turbin

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zavorni diski in ploščice
Napisano

Tale zadnja debata glede zavornih ploščic se je verjetno nanašala na Mazdo 6 z avtomatskim menjalnikom? Ker pri ročnem menjalniku po mojih izkušnjah in načinu vožnje ploščice zdržijo cca 50% prevoženih km več. Torej pri AT okoli 55.000 km, pri ročnem okoli 85.000 km. Govorim o avtih z neprevrtenimi km. 😁 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Črički v moji Mazdi
Napisano
pred 28 minutami je g.Wankel napisal:

Pri belih zatičih moraš paziti, ker eni pridejo brez, eni pridejo pa z neko oblogo/gumo. Cena pa sitnica. Mislim, da sem jih imel v MX-5 ene 8 za ena vrata.

image.png

Original so bili, brez gumice, na pooblaščencu ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Črički v moji Mazdi
Napisano (urejeno)

Navajam nekaj svojih primerov, ko so črički izginili:

Mazda 6 2018 =>

Čriček se je pojavil v tapeti voznikovih vrat, po menjavi ključavnice. Vzrok: pri montaži tapete se je zlomil eden izmed zatičev tapete, tisti ki je v spodnjem vogalu tapete pri pantu vrat, kjer je tapeta nekoliko upognjena. Ko se tapeta montira nazaj, je potrebno na ta zatič še posebej paziti, ker je pod kotom. Težava se je odpravila z novim zatičem.

image.png

Mazda 3 2019 =>

Čriček v stropnem predalu očal. Čriček je izginil, ko sem očala ovil v krpo.

image.png

Čriček na levi strani ... nekje v stebričku: Vzrok: polica prtljažnika se je iztaknila iz ležišča.

image.png

Čriček na levi stani - v vratih: Vzrok: drsanje tesnilnih gum zgornjega vogala vrat. Rešitev: premaz gum s silikonskim sprejem.

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

2.2 Skyactiv nizek ECT
Napisano (urejeno)

Ti avtomobilski števčni "merilniki" so bolj indikatorji, nekaj prikažejo "čez palec". Tudi o Branetovi "natančni temperaturi" preko testerja bi verjetno lahko razpravljali, kolikšen je njihov pogrešek  😁.

Copiliot: 

Čeprav Mazda ne objavlja uradnega pogreška, je splošno znano (za večino proizvajalcev), da:

1. Kazalnik na armaturni plošči je umetno “zglajen”

• Proizvajalci namenoma stabilizirajo prikaz, da se kazalec ne premika pri normalnih nihanjih (npr. med 85–105 °C).

• Zato kazalec pogosto kaže “sredino” že pri ~70–75 °C in ostane tam do ~105 °C.

2. OBD prikazuje dejansko vrednost senzorja

• OBD bere surove podatke iz ECU, zato je natančnejši.

• Tipična razlika med “zglajenim” kazalcem in OBD je lahko 5–20 °C, odvisno od modela in pogojev.

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

2.2 Skyactiv nizek ECT
Napisano (urejeno)

Mi vsi smo pozabili kaj je prava zima. In smo presenečeni, ker stvari pri dodatnih -15 stopinj delujejo nekoliko drugače. 

Nam je včeraj pri -15 stopinj na Cliotu zamrznila zadnja bobnasta zavora (eno kolo je bilo totalno zablokirano) ... intuitivno sem reševal s toplo vodo (polil skozi platišče) ... ali je to OK, pa nisem bil 100%.

Never Pour Hot Water on a Frozen Windshield #shorts

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.