Jump to content

Janez007

Members
 • Posts

  2,298
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

Everything posted by Janez007

 1. Mogoče pa je to dobro. Vsaj mene ti višji avti pri dolgi vožnji bolj utrudijo. Šestka je tudi razred večji avto od Corole.
 2. Tudi sam sem najprej pomislil na tisto. Tista je imela rjavo usnje, mislim da 2019/3. Ta je 2019/4 in je ves čas na Štajerskem. Kaj pa tvoja @scania, kdaj jo bomo zagledali v oglasu? /static/img/avtolog-cover.ee5460dd0a5e.png MAZDA MAZDA 6 / KARAVAN / G194 / AT - Avtolog AVTOLOG.SI Brezplačno VIN iskanje, na podlagi odprtih podatkov iz portala OPSI. Poročilo o zgodovini vozila - kilometrina, ali je bilo vozilo uvoženo...
 3. Zato, ker ima na račun tega foruma polno umazanega dela.
 4. Saj se tudi jaz hecam ... kakšno vreme - za posrat, kakšna geopolitična situacija - zelo nevarna, ... tako da se je treba malo zamotit.
 5. Potem bi pa morda bolj pasala gor prepoznavna nalepka tega foruma? Lahko bi jih sponzoriral tudi dr. Pelko.
 6. Naši dve Mazdi imata zadaj na vratih napis Mazda, tako spredaj in zadaj pa še Mazdin emblem. Vaše nimajo? Ne vem zakaj bi moral potem še posebej na avto pisat, da je tisti, ki vozi naše Mazde, šofer Mazde??? Sem tiste vrste "model", ki me dodatne nalepke na proizvodih motijo. Spomnim se 20 let nazaj, ko je šef ponosno nosil Murin rekeljc z nalepko Mura na rokavu, čeprav je bila mišljena, da se ob nakupu odstrani.
 7. Se je pojavilo po kakšnem servisu, ali po kakšnem drugem dogodku (recimo menjavi akumulatorja), kjer se je kaj brkljalo po mašini? Kakšni glodalci, sedaj, ko postaja bolj mrzlo?
 8. Kovinski zvok? FORScan nič ne pokaže? Dvomim, da bi filter v škatli zaresoniral. Pri Hondi je eno leto cingljalo, kot da bi bil kakšen auspuh, nekaj pri mašini. Tudi v prostem teku, a ko sem dvignil havbo, nič. Potem mi enkrat kapne - plastično ležišče palice za oporo havbe je počilo in je ta palica opletala v okoliški pleh. Če še nisi poskusil na mestu, eden naj pritiska na gas, da ulovi resonanco (1300-1500 obratov), ti pa glavo notri v havbo in se s kakšno leseno palico dotikaj različnih delov, da morda neha resonirat. Seveda pazi, da palice ne zagrabi kakšen jermen.
 9. Janez007

  Bencin/Dizel

  Po nekaj mesecih vožnje izključno z bencinarji danes prevozim 300 km s Škodo Kodiaq dizel 150 4x4 MT. Kako sem bil zadovoljen, ko sem se po nekaj urah vožnje s tem robatim dizlom spet usedel v uglajeno Mazdo bencinarko.
 10. Zakaj nisi potem pri Italijanih kupil - scenkal CX-30?
 11. Ja, si mislim ... da elektronika sončne elektrarne ves čas čekira potek omrežne napetosti, da ustvari tako napetostno krivuljo, ki je v fazi omrežno in tako amplitudo napetosti, da lahko porine vso proizvedeno elektriko v omrežje. Da bi pretental to elektroniko ... po mojem težko. Če bi otočno priključil hišo na agregat, pa še zraven sončnico? Ugibam ... naprej bi dober AVR ali inverter agregat poskrbel, da ima na izhodu napetost 230V. Potem (sončnico vklopiš za agregatom) bi elektronika sončnice to napetost "posnela" in ustvarila enako obliko, le nekoliko višje napetosti, da bi lahko poslala v hišo-agregat vse svoje kW. Če bi hiša vsak trenutek porabila vso elektriko iz sončnice verjetno, ne bi bilo težav, če pa ne, bi jo sončnica skušala poriniti v agregaat. Si mislim, da bi ga skurila, če nima proti temu posebne zaščite, da bi ga v tem primeru takoj odklopila. Edina varianta potem bi bila posebna elektronika sončnice, narejena za otočno obratovanje, ki bi si sama določila časovni potek napetosti. Tudi v tem primeru pa agregat jaz gor ne bi priklopil, ... Spletna stran (komunikacija je potekala na osnovi povpraševanja za EM30 po mailu). Ker ni bil dobavljiv, so sami ponudili alternativo. Moram reči, da so zelo podjetni (cene nisem nič glihal) ... ampak imajo neko akcijo. Danes nakažem, potem pa čakam. Najbolj me skrbi velikost in teža, da me ne bo vrglo na rit, ko ga zagledam v živo Ecommerce ManelService | Manel Service WWW.MANELSERVICE.COM Ecommerce ManelService | Manel Service
 12. Pa Alex, kokrat ti moram še napopat v to temo tisto formulo in predpis, da boš razumel ??? Kot pri norcih. Sta samo 2 možnosti: ali se delaš neumnega, ali pa .....
 13. Zdaj pa poglejte, enak generator bi me v Sloveniji prišel 1.970 €, iz Italije pa 1.221 €. Torej 750 € razlike. Sem pa želel nabaviti Honda EM30, ki tehta samo 32 kg, vendar ga ne dobim več nikjer, ti ta novi plastični pa po mojem (in tudi po priporočilu prodajalca) niso tako vzdržljivi.
 14. @Slivka, hvala, ker si si vzel čas in slikovito predstavil svoj primer. To je pa res čista avtomatika. Presenetilo me je, da imaš doma le enofazni priključek. Očitno to še obstaja in celo lahko shajaš (stroji). Druga stvar, ki mi je bila všeč, je poudarek potrebe ozemljitve, opis, kako je potrebno izmeničnemu napetostnemu viru, ki lebdi v zraku, v neki točki določiti potencial (najbolje potencial zemlje), da lahko govorimo o napetosti faze proti nuli-zemlji (razmišljam: če bi to točko vezal na fazo omrežne napetosti, bi na generatorju proti zemlji lahko dobil celo čez 600 V). Na podoben način se verjetno ozemljuje distribucijske transformatorje 20kV/0,4 kV(eno točko primarnega in sekundarnega navitja). Kako je to rešeno pri prenosnih agregatih - verjetno ravno tako preko rumeno-zelenega ozemljitvenega vodnika. Ozemljitev agregata WWW.VZDRZEVANJE-INTERVENCIJE.COM Ozemljitev agregata napravite pred zagonom agregata. Sam sem pa našel še en lažji (31 kg ... dobro, da si Slivka opozoril na težo ) generator Honda EM 300, ki pa je kot razumem kvazi inverterski. Zanimivo je, da ga večinoma prodajajo v vzhodnih državah in se mi zdi zanimiv, manj plastičen kot moderni inverterski EU, ima tudi manj elektronike (Od EU modelov se razlikujejo po obliki, po odsotnosti elektronskega uplinjača in po odsotnosti varčevalnika goriva). HONDA EM30 Generatore | Man El.Service WWW.MANELSERVICE.COM HONDA EM30 Generatore | Man El.Service
 15. Treba pa je dokupit še plastične letve, ali jih priložiš?
 16. Dobra, sicer nezakonita varianta. Zanimivo, da ta električna "samooskrba" nima niti osnovne samooskrbne opcije. To pomeni, da so te netmetering sončnice še večji zajedalci elektroenergetskega sistema, kot sem mislil.
 17. Tudi o tem sem razmišljal . Večina sosedov ne bo pripravljena na morebiten električni mrk. Bo si treba medsebojno pomagat. Najbolj bodo na udaru "moderna" stanovanja in hiše, ki nimajo nobene alternative ogrevanja, samo elektrika ali zemeljski plin, nič od tega ne "zraste" doma. Ne vem kako je s sončnimi elektrarnami na strehah, ali imajo pripravljen mehanizem za otočno obratovanje?
 18. Ja, saj zato pa sem želel debato, da se na mizo vrže različne vidike, da potem vse skupaj še enkrat dobro premislim, prespim in se morebiti odločim. Vsi različni pogledi se mi v tem smislu zdijo koristni.
 19. še natančneje Mazda dizlom
 20. natančneje japonskim dizlom
 21. Janez007

  Mazda CX 60

  In dvomim, da so za to ceno porihtali "usnje" volana. Kot že drugi ugotavljate, to s cenami je postalo noro. Evforija potrošnikov, povzročena s helikopterskim denarjem, predvolilnimi darili, včasih nerazumnimi covid dodatki, po mojem občutku že popušča. Kljub temu so trgovci cene še navili, čemur neizbežno sledi krč, ko se bodo avti zataknili v salonih brez kupcev. Spomnim se konec leta 2008, ko je bila podobna zadeva. Japonski avto, ki je bil na ceniku 28.000€, si decembra dobil za 19.000 € + zimske pnevmatike. Zato, da so rešili svojo likvidnost - niso si pa tega upali oglaševati.
 22. Hvala za mnenje in dobro vprašanje. Imamo doma 2 študenta, pa tudi žena in jaz delava na računalniku. Ja, zelo verjetno tudi internet ne bi delal (imamo T2 na Telekomovi optiki) oz. bazne postaje (da bi imeli Hot Spot ... imam v predalu za PC USB-Wi-Fi antene ). Sam imam 99% datotek na diskih računalnikov, drugi verjetno manj. Poleg tega je še 1 dobra okoliščina - vsak ima na voljo še prenosnik, ki porabi še bistveno manj elektrike, kot PC (povprečno okoli 20 W). In res, računalniki, niti TV niso prioriteta. In bi jih lahko črtal ter shajal s 1.700 W. Važno da dela moj HI-FI, ki rabi samo okoli 35 W. Oče si je pred leti nabavil tega spodaj (on je drugačen od mene, gre v prvo trgovino in kupi, kar mu predlaga trgovec). Grem včeraj pogledat, kakšnega. In res, niti AVR nima. Zaenkrat je gor priklapljal električne mašine (na primer fleksarco), vprašanje pa je, ali je gor pametno priklopiti skrinje (ima namreč kar 3, da v njej zmrzuje sok (najdražji sok), od tega letos poleti 2 novi)? Da mu jih generator skuri ...
 23. Mislim da od 450-750W, ampak v gavnem delajo z okoli 100W + max 100 W za 2 monitorja. Ja vem, grafična lahko sama porabi 200W in še več (notri so GTX 970 in 2 x GTX 1060), ampak pri pisarniškem delu je še 200W (vse skupaj) veliko. Itak pa špic ne dosegajo istočasno, tako da lahko komot pri treh upoštevam še faktor istočasnosti, ki potrebno moč zniža. Saj pri napajanju hiš/stanovanj je podobno. Če bi vsi v ulici/v bloku istočasno dosegli špico (recimo 90 % max. toka pancark), bi preobremenili električno napeljavo in bi varovalko ali odklopnik v trafotu vrglo ven.
 24. Imaš pa prav, na koncu bo še koga streslo. Tole smrtno nevarno razdelilno letev je na primer naredil nekdo, ki se na vse spozna, in se je celo z njo pohvalil na nekem drugem forumu Sedaj sem še korak naprej. Odločil sem se, da rezervno kuhanje rešim s plinskim gorilnikom in takoj močno zmanjšam električno potrebno moč. Ostane hladilnik 90W + skrinja 160 W. Ker v praksi ne bosta štartala istočasno, bi lahko vzel 90W + 6x160W (faktor 6 zaradi zagonskega toka), kar nanese 1,05 kW. Dodam še gorilec, pumpe in avtomatiko centralnega ogrevanja, vse skupaj cca 250 W in dobim 1.3 kW. Potem še ene 100 W za razsvetljavo, pa ene 3x200W za 3 PC, pa še 150 W za TV in ene 50W za modeme, routerje, setop boxe. Skupaj dobim, če se nisem zmotil, 2,2 kW. Torej bi rabil okrog 2,5 kW nazivne (trajne) moči.
 25. @Slivka, kar nekaj praktičnih nasvetov glede preklopa mreža/agregat in obremenjevanja . Manjka pa mi namig za optimalno izbiro agregata. Seveda, če denar ne bi bil faktor, bi kupil nekaj inverterskih Hond ali Yamah, jih vezal vzporedno in bi bilo to to. AVR, D-AVR, inverterski, moč, znamka? Imaš kakšno mnenje glede tega? Ker si praktik, imajo tvoja strokovna mnenja pri meni kar težo. Da ne govorim o vicih, ... včasih pomislim, ali je Slivka kakšen znan pesnik, pisatelj, komik. Sicer pa hvala za povabilo na klepet v živo, ampak a ni forum namenjen ravno temu, da se čim več ljudi kaj koristnega nauči iz določenega področja? Zakaj bi ostalo samo med nama? In da se ti ne da pisat? To pa težko verjamem.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.