Skoči na vsebino

Samovoze?i avtomobili

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

Kateri od teh te pa pripelje na morje?

Ni? ni bolj?ega trenutno kot lepo avtomati?no kruzat po avtocesti / koloni  medtem ko ostali ?iv?no pizdijo ker morajo drkati avte :)

Napisano

Kateri od teh te pa pripelje na morje?

Ni? ni bolj?ega trenutno kot lepo avtomati?no kruzat po avtocesti / koloni  medtem ko ostali ?iv?no pizdijo ker morajo drkati avte :)

Oba !!

Napisano

Ob?asno bi res prijalo nekaj samovoze?ega.

Verjetno ne samo nama na dolgih vo?njah, tudi vsakodnevna vo?nja v konicah bi bila manj stresna.

Si pa zaenkrat te?ko predstavljam samodejno vo?njo v kombinaciji megle, padavin, teme in zbledelih oznak...

Slovenec sem. Ne jamram. Vozim Mazdo.

Napisano

Smo tudi taki ki delamo 4-5k na mesec....do kakega Frankfurta bi pasalo da te pelje sam, vsaj kak del boring autobahna

Avion?

It's all fun and games 'til someone loses an eye, then it's just fun you can't see

Napisano

V mestnih konicah, v dolgih vo?njah po AC bi verjetno marsikomu pasalo, da avto sam pelje (?eprav nisem med njimi ker bi mi bilo prekleto ?udno biti potnik v voznikovem sede?u). Ampak ne bi me presenetilo, da bi nekega dne (v dobrem desetletju ali ve?) en evropski birokrat rekel, da je to tolk fajn, da je prepovedano sam voziti, oziroma, da morajo to avti enostavno IMET. Isto kot GPS in samodejno klicanje v primeru prometne nesre?e. 
Al pa sem samo jaz dinozaver, ne vem.

Napisano

Jaz bi pa nekaj drugega dodal. Danes smo leta 2016 in ?e nikomur ni uspelo naredit senzorjev, tipal, radarjev, ki bi bili nepokvarljivi. Dokler to ni 100% zagotovljeno je samovoze?i avto en velik rizik. ?e odpove kak senzor in pride do nesre?e - kdo je kriv? Naj policaji izstavijo polo?nico podjetju Audi ali tebi, ker si zraven spal in bil prepri?an, da bo sistem opravil svoje?

Po eni strani ne znajo zrihtat enega infotajment sistema, da ne bi bil bugast, po drugi strani bi pa radi kupca prepri?ali naj ?ivljenje zaupa elektroniki in programski opremi tega proizvalaca, ki ne zna niti zrihtat, da bo MP3-je pravilno predvajalo. :ne vem:

33112_1.png

Napisano

Ob?asno bi res prijalo nekaj samovoze?ega.

Verjetno ne samo nama na dolgih vo?njah, tudi vsakodnevna vo?nja v konicah bi bila manj stresna.

Si pa zaenkrat te?ko predstavljam samodejno vo?njo v kombinaciji megle, padavin, teme in zbledelih oznak...

V takih pogojih je ?e en brezvezen MRCC bistveno bolj?i in varnej?i kot pa ro?na vo?nja. Radar vidi avto pred tabo, tvoje o?i ne.

Napisano

?e posebej, ?e pada droben "lepljiv" sneg, v katerem MRCC odpove v 5 minutah.

Sicer moram priznati, da me prijetno presene?a prepoznavanje robov vozi??a tudi ob slabi vidljivosti, a vendar.

@Boss: v primeru odpovedi senzorjev je treba prevzeti nadzor ali pa se avto samodejno ustavi ob robu vozi??a. Ni? ni nepokvarljivo, ?e vedno pa bistveno bolj zanesljivo kot ?lovek.

PS.: v zadnji ?tevilki ?ivljenje in tehnika so predstavljene zanimive eti?ne dileme za samovoze?e avtomobile: pred avto sko?i otrok: ali zavreti in zaradi prekratke razdalje otroka zbiti, ali zapeljati iz ceste v bli?njo ograjo in ogroziti voznika?

Slovenec sem. Ne jamram. Vozim Mazdo.

Napisano

Se pravi, da v vsakem primeru mora? biti buden in pri stvari, da lahko prepre?i? karambol v primeru odpovedi senzorjev - se pravi nismo ni? naredili, ker ?e ne vozi? si te?ko 100% pri dogajanju v prometu in bo reakcijski ?as bistveno bistveno dalj?i.

Kaj pa izogibanje nesre?am? Ali se zna dejansko pravilno odlo?iti? Pred dobrim desetletjem sem imel en tak vzor?ni primer. AC iz LJ tik pred izvozom za Postojno gre v rahli ovinek. Pri prehitevanju mi je v zadnjem trenutku sko?il pred mano ?leper, ki je ?elel prehiteti drugega. To je bilo tako nenadno in blizu, saj me verjetno ni videl v vzvratnem ogledalu, ker gre cesta v desno (gl. google maps - povezava). ?e bi stopil samo na bremzo bi se mu nalimal v prikolico. Tako sem pa odvil desno na voznega in takoj ?e bolj desno na odstavnega, da nisem priletel v prehitevan kamion. Ali zna tak samovoze?i avto to prepre?it (nenadne dogodke) ali zna samo pritisnit na bremzo pa kar bo pa bo? Varnost ni samo pravo?asen pritisk zavore ampak ?e marsikaj drugega - izogibanje oviri, hitre odlo?itve in iskanje luknje za izogibanje nesre?i je velikokrat bolj pomembno kot reakcijski ?as na zavori.

Na vseh demonstracijah samovoznosti sem videl samo sunkovito zaviranje in ni? drugih manevrov, ki so v?asih veliko bolj pomembni.

https://www.google.si/maps/@45.7701376,14.2216659,3a,75y,200.2h,80.62t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbz-epVHvvnKogzCGudX52Q!2e0!7i13312!8i6656?hl=sl

Nisem apriori proti ampak, dokler ne bodo vsa vozila bila samovoze?a bodo situacije, ki se jih ne da prepre?it oziroma se jih da, ?e bo SW tako napisan, da bo v del?ku sekunde dejansko ugotovil najbolj?i manever in ne samo bomf po bremzi. Tak SW napisat danes pa ni glih ma?ji ka?elj. Tako, kot sem rekel, ?e ne znajo MP3-je zrihtat je tole v tem trenutku misija nemogo?e.

33112_1.png

Napisano

Pustil bi se vozit od Krtine do ?entjakoba vsak dan, ker se itak samo cjazimo v priv/drugi prestavi. :) Druga?e pa rad vozim avto, ne vem, zakaj bi to po?el avto namesto mene...

• 3 tedne kasneje...
Napisano

V bistvu ?e moja Mazda 3 kar vredu prepoznava ?rte na delovi??ih ko so potegnjene rumene. 

Samovoze?i avti pa analizirajo sliko in i??ejo ?rte v njej (torej i??ejo vozi??e), prakti?no vsi novej?i modeli pa imajo tudi LIDARje.

Napisano

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Seveda ni napovedal nesre?e, ker to je nemogo?e - je pa res, da senzorji, radarji, lidarji itd, zaznajo ustavljeno vozilo in na to je reagiral istem. Verjetno bi ?e marsikateri sistem to znal - mogo?e tudi ta v novi FL ?estici ;)

33112_1.png

Napisano

V bistvu ?e moja Mazda 3 kar vredu prepoznava ?rte na delovi??ih ko so potegnjene rumene. 

Samovoze?i avti pa analizirajo sliko in i??ejo ?rte v njej (torej i??ejo vozi??e), prakti?no vsi novej?i modeli pa imajo tudi LIDARje.

Dvomim v to, da obstajajo kamere ki so sposobne zaznati ?rte pod npr. 10cm snega. A ste sli?ali, da je na?a dr?ava "pobolj?ala" standarde ?i??enja in da bo snega sedaj na cestah lahko ve?. 

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

Napisano

tko kot je recimo v Avstriji ... prej smo imeli bolj?e standarde zdaj pa prilagajamo EU, ki so slab?i.

33112_1.png

Napisano

tko kot je recimo v Avstriji ... prej smo imeli bolj?e standarde zdaj pa prilagajamo EU, ki so slab?i.

Ma ne, nemogo?e. A ni vse kar pride iz Evrope bolj?e. 

Glejmo pozitivno - ve? dela za kleparje, ve? prilivov v prora?un zaradi tega, ker bodo policisti ugotavljali, da razlog za nesre?o ni neo?i??ena cesta, pa? pa neprilagojena hitrost.

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

Napisano

Ma ne, nemogo?e. A ni vse kar pride iz Evrope bolj?e.

Ja, res zgleda kot bad joke... ampak ?al je resni?no

33112_1.png

Napisano

Jest dam prav CGP Grey-u ko je rekel da ni treba da so samovozeci avtomobili popolni, morajo biti samo boljsi od nas. Glede na to da to berete na forumu kjer se zbiramo okoli avtomobilske znamke vam je vsem vrjetno... mar za voznjo; vas to zanima. Veliko ljudi ni takih. Senzorje mogoce motijo musice in lepljiv sneg, ok. Niso pa zaspani, ne govorijo/tipkajo po telefonih, ne ukvarjajo se s kricecim otrokom na zadnjem sedezu ipd. Da ne omenim da niso pijani/zadrogirani. Ko mimo vas po avtocesti vijuga nekdo tak, ne bi raje videli da bi ta clovek sel v autopilot mode in se posvetil stvarem ki so mu takrat bolj pomembne? Ko razmere tega ne dopuscajo pa izklopis in vozis sam, to bo morala se vedno ostati opcija.

Anyone can give up, it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone else would understand if you fell apart, that's true strength.

Casual Gearheads

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Zadnja sporočila

• Evo, pa še enga iz drugega konca sveta... 🤗😉 Je dober.... 🤗😉
    • Malo živce umiriš pa za njimi voziš dokler se stanje ne skulira.... 😂😉
    • Pozdravljam vse ljubitelje in voznike Mazd. Tako sem se tudi jaz pridružil vaši skupini. Po dogih 5 letih se zopet vračam na vaš forum. Od leta 2017 do leta 2021 sem bil lasnik CX3 in v tem obdobju sem zvedel veliko poučnih stvari o mazdah. Od včeraj naprej sem tudi jaz lastnik nove Mazde CX30 G140 HOMURA z ročnim menjalnikom.Sem pač iz stare šole in do sedaj sem imel vse avtomobile z ročnim menjalnikom, pa sem si rekel, pa naj bo tudi ta. V igri je bilo več avtomobilov, a sva se z ženo dokončno odločila za Mazdo. Upam, da bova imela prijetne in varne vožnje s to lepotico. Avto še ni doma, pričakujem ga približno za 14  dni. Veselil se bom z vami deliti tako dobre, upam pa, da čim manj slabih stvari.
    • Ja klinc, potem se pa kar naročim. Če bo poslal Pelko kak drug kontakt pa prekličem, ker saj pravim, ni še povedal kam me pošilja. Hvala! 
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.