Skoči na vsebino

Axel

Člani
  • Sporočil

    88
  • Z nami že

  • Nazadnje prisoten

Vse objave uporabnika Axel

  1. Axel

    Prigode v prometu

    Torej pravite, da je en instruktor voznje izjavil, da se tu sme peljat desno pri rdeci luci? Kljub dejstvu, da stoji semafor, da imamo en prometi pas za naravnost in desno in da je crta, ki pove, kje se ustavis, se pred prehodom in "odcepom" na desno. Me zanima kaj ga napeljuje na to misel. Da semafor ni ob crti? Potem raje ne vozit v Ameriki in drugih dezelah, kjer imajo semaforje na nasprotni strani krizisca. Ker imamo ekstra trikotnik? Tisti trikotnik na desni pomeni, da nimas prednosti. V tem primeru recimo pred tistimi, ki prihajajo iz nasprotne smeri in zavijajo levo. Se bo pa sigurno nekdo obregnil ob dejstvo, da ob trikotniku ni crte in da razmisljam narobe. Zato pa pravim, da je signalizacija problematicna, ker jo ljudje razlicno interpretirajo. Ce smo razvajeni smo pac razvajeni. To ne spremeni dejstva, da zaradi razlik v interpretaciji prihaja vsaj do hude krvi v kriziscu, ce do nesrec (se) ne. Nasvet za izogib tezenju odzadajstojecih: prizgite smernik sele, ko se prizge zelena. Na drugi strani krizisca je situacija povsem drugacna, ker je jasno nakazano, da sta dva prometna pasova, pa ceprav je desni ozek se za kolo.
  2. Axel

    Prigode v prometu

    😅 Kaksen znak za desno? Trikotnik? Trikotnik je tudi za naravnost. Je pa ocitno slaba postavitev. Pa niti ni vazno kdo ima prav, ker se vsi ne strinjamo lahko hitreje pride do nesrece. Ze samo zaradi tega bi morala obcina, oziroma upravljalec ceste, urediti signalizacijo tako, da bi bilo vsakomur jasno, tudi vecjim trotom, ali naj pelje ali ne. Lahko tudi investirajo v izobrazevanje, ampak bi bilo verjetno drazje z manj efekta.
  3. Axel

    Prigode v prometu

    Jaz ne bi zapeljal cez crto pri rdeci.
  4. Axel

    M3 G120 poraba

    Ne modus? Kaj je namen tega izziva porabe? Menda ne res, ce dizli manj zrejo? Sicer pa naj bo poraba malo vecja, samo zakaj je tank manjsi. 😕 Edit: sem sel prebrat tisti thread.
  5. Axel

    M3 G120 poraba

    To je zelo odvisno od tipa voznje, ampak v splosnem bi rekel: ne drzi. Board computer in indikator goriva (vsaj) v mazda3 so katastrofa. Narejeni za psiholoski efekt, ne pa za natancno in tocno odcitavanje? Tankam polno, po 100 km prevozenih, imam se vedno poln tank??? BC mi je po tankanju na polno kazal vse od 600+, do 800+ km dosega. Enkrat sem se vozil z Dunaja, z vzganim GPSom in so kilometri dosega po BC padali konkretno hitreje kot kilometri do doma po GPS. Se je ocitno zakalkuliral. Sem se raje ustavil pri Celju na pumpi in fasal se policijsko kontrolo. 😅 Mislim, da bi po AC komot naredil 700 km, ampak ne riskiram. Tankam nekje na 1/4, ker se mi ne da razmisljat, v tujini pa na strateskih tockah, kjer je benz cnej. 😉 Poraba na dolgi rok je nekje 6,1-6,3, s pretezno AC, tako po BC kot po excelu. Po par letih stalnega belezenja nisem opazil dramaticne razlike in nehal racunat na roke.
  6. Axel

    Prigode v prometu

    Je bilo to zdaj? Ima Zagreb vsak dan en spektakularen crash? 😬
  7. Axel

    Mazda bo izdala nove barve

    Zdaj pa ne najdem tistega legendarnega posta o mazda6 vs vw polo. Je nekdo, lastnik m6, na tem forumu napisal nekaj v stilu, da je bil na kavici z znanko in ga ona vprasa, zakaj on vendar vozi to mazdo? Da bi najbolje naredil, ce bi jo prodal in si z izkupickom kupil pravi avto, recimo polota. 🤣
  8. Morda kdo ve, ce se dobi za mazda3 tudi kake bariere za tovor, ko so zadnji zici podrti? Kaj takega: Buy a Cargo Barrier MAZDA CX-5 2011 - 2017 WWW.MILFORD.ONE Buy a Cargo Barrier MAZDA CX-5 2011 - 2017 Kot vidim, se dobi za starejse modele, tudi za 3 sem nekje videl, ce se ne motim. Nic pa ne najdem za 3 od 2013 dalje. Zanimivo, da je za 6ko na voljo samo za karavana, za limuzino pa ne. V stari temi iz leta 2009 je napisano, da naj bi imela mazda6 nekaksne namestitvene tocke na stropu za te tovorne mreze. Je to se vedno tam pri novih modelih?
  9. Axel

    Prigode v prometu

    Ce bi se drzali pravil, bi smel zapeljati v krizisce (cez polno crto) sele, ko bi videl, da ga lahko zapustis. S tem veganom spredaj tega ne vidis, vsaj na posnetku, dokler ne gre on cisto skozi. Sem pa razmisljal, da ce bi dejansko stal na semaforju, bi poslusal od zadaj orkester trobil, pa se vsi na desni bi se ustulili in zafilali krizisce. Tako bi verjetno lahko cakal, dokler ne gre rush hour mimo. 😄
  10. Axel

    Smerniki

    Ne pise v navodilih? Za 3 pise: navadne zarnice, razen v ogledalih je LED.
  11. Axel

    Gume

    Jaz. Michelin Crossclimate +. Mislim, da so ene 2-3 leta zdaj stare. Meni se zdijo OK, povsem v redu za neko normalno voznjo. Nisem jih pa nekako testiral. Se na Vranskem nisem bil s temi. Trikrat so po obcutku zgubljale oprijem, ko si tega ne bi zelel, ne vem pa kako bi se takrat obnesle letne oz. zimske gume. Prav tako ne vem kako zlizan je bil tam asfalt. Razmere so bile v vseh treh primerih ne ravno vsakdanje: nespluzen sneg 2x in enkrat nadpovprecna hitrost. Kako preverim, ce so trde?
  12. Pri drugih mazdah? Mazda3, 2014, Revo: ce zaviras na polno zacne tiktakat kot zmigovci, ampak ene 2x hitreje. Ko se ustavis, imas vse 4 prizgane z obicajno frekvenco in se NE ugasnejo sami od sebe. Sprobal ze velikokrat. Kaj in kako utripa zunaj med zaviranjem ne vem, me pa daje firbec. Posnetka svojega avta od zadaj nimam.
  13. Axel

    Menjava brisalcev

    Ni treba redciti tekocine za pranje sajbe. Ce ne redcis, zmrzuje pri nizji temperaturi. Ne vem pa na pamet, kaj je notri. Bo treba varnostni list pogledati. Bi pa pricakoval etanol, morda kje izopropanol. Dvomim da bojo dali glikol ali glicerol, ker bo delovalo mastno, kot npr ce hladilno zlijes notri po pomoti. Wiki pravi, da je lahko notri tudi kaj bolj eksoticnega, kot je npr butanon. Talisce variira glede na koncentracijo substanc, bi pa pricakoval, da bodo namesali tako, da bo najnizje, ce ne redcis - kar v splosnem ni nujno. Ce ze redcite, dajte raj destilirano notri, sicer se lahko kaj nabere v ceveh in predvsem sobah. Wiki tudi pravi, da lahko uspesno aerosoliziras bakterije s spricanjem. 😉 Pri visjih hitrostih je treba upostevati, da zaradi lazjega izhlapevanja to izhlapevanje se dodatno ohlaja okolico, torej sipo, led in tekocino, ce je se tam. Podobno kot wind chill efekt. Bolj ko spricas, bolj ohlajas sipo. Voda ima precej vecjo izparilno toploto kot alkoholi in bo bolj ohlajala. Glicerol bi pri tem pomagal, ker tezje hlapi. TLDR; ne redcit, ce ni treba; ce ze, redci z vodo; ko gres hitro, bo temperatura na sipi nizja, kot kaze termometer.
  14. Ni volume ID. Ta se resetira ko formatiras filesystem. Gre za CID: Reading Internal SD Card Information CID, Serial number, PSN, date, manufacturer ID - Camera Memory Speed Comparison & Performance tests for SD and CF cards WWW.CAMERAMEMORYSPEED.COM Changing the CID on an SD card - Working! - Richard's stuff RICHARD.BURTONS.ORG cloning a SD card CID and all? | OCAU Forums FORUMS.OVERCLOCKERS.COM.AU well i want to make a perfec back up of my sd card CID card and all so in case my card gets damaged i can write it onto a new card CID and...
  15. Axel

    Nakup Mazde 6

    Se vidi, da nisi dolgo na forumu (brez zamere). Avto Pelko od neuradnih, A Cosmos v BTC-ju od uradnih, sta top izbiri vecine forumasev. Ne vem pa, ce imajo posebne zelje po brskanju za napakami. 😄 Tudi ne vem, ce je v BTC-ju kaj drugace zdaj, ko so ukinili poslovalnico na Celovski. Upam, da je Majes se tam.
  16. Tako ja. Sem prebiral pred leti, kaj tocno se zgodi. Ko je enkrat kartica "zaklenjena" jo lahko kopiras, ampak dela le na avtu, na katerega je povezana. Zaklene pa se po tistih 100 km ali koliko. To zaklepanje je, kolikor se spomnim, kriptografsko in ne mores le malce popraviti fajlov na kartici. Bi bilo treba poseci v firmware na avtu. Kar bi lahko naredil je kopija kartice, preden se zaklene, in potem tisto cisto kopijo uporabil na novem avtu. Vendar tudi to ni cisto trivialno, ker je - spet, ce se prav spomnim - nekaksna ID-stevilka SD-kartice zapisana v nekem fajlu in hkrati na cipu v kartici. In bi moral dobiti pravi card reader in pravi softver, prebrati ta ID na duplicirani kartici in ga ali popraviti tam ali v "nekem fajlu". Toliko iz spomina. Ko potegnes crto, po casu in denarju, je za eno kopijo ceneje kupiti uradno kartico. Ce pa pogruntas proceduro, lahko stotine kopij s 1000+% marzo prodajas na ebayu ...
  17. Axel

    Menjava brisalcev

    Nisem spremljal, pa odgovarjam z zamikom. Enako kot Alex. Imam 6 let star avto in drugi set originalnih brisalcev, prvi je prisel z avtom. Zadaj je originalen. Zdaj bi pocasi menjal, ker je spredaj spet zacel delati crto, ampak se ni krize. Menjava gumic je celo v navodilih za uporabo. S slikcami. Ne gre samo za denar, zdi se mi neumno metati stran cele brisalce, ce se zjebe samo gumica. Tudi felten ne vrzes stran vsake 4 leta. Bom pa poskusil se rainx. Spucat moram sipo enkrat pod streho. Tipicno se na koncani strani takoj nekaj userje gor, ko cistim drugo. [Edit: typo]
  18. Meni se vcasih (zelo redko) zgodi, da v navigaciji zgine zgornja vrstica, kjer pise katera muska se rola. Potem cela slika zemljevida utripa, ko se kaj spreminja. Pomaga edino restart motorja. Nekoliko neugodno na dolgih AC relacijah in se ti res ne da zgubiti 15 minut samo zato, da ga neha display srati. Bom pogledal katera verzija je, nazadnje so mi posodobili na servisu nekaj let nazaj. Takrat se je slika avtomobila, ko se vzgejo senzorji za parkiranje, spremenila. Je kdo ze opazil, da sta dve verziji toolboxa? Mazda Toolbox in Mazda Update Toolbox. Prvi ima zadnjo mapo iz julija 2020, drugi pa kasnejso, ne vem oktober/november letos. Sumim, da je slednji samo za nove modele 2019+.
  19. Axel

    Menjava brisalcev

    Je ze kdo nasel trgovino, ki prodaja samo metlice? Da ni treba celih brisalcev menjati.
  20. Axel

    Skyactiv-D se poslavlja

    Ce se vrnem na originalno temo - ce gre dizel ven iz ponudbe v Evropi zaradi izpustov, potem ni realno pricakovati, da bo novi I6 (upam, da bencinar) prisel k nam? Kaj potem lahko pricakujemo konec 2022? Bo RWD standard pri vseh motorjih ali samo pri I6? X180 verjetno sestice ne bo poganjal niti tako dobro, kot ga zdaj G165? Mnenja? 🙂
  21. Hvala! Imam enake. Zaenkrat nobenih problemov, jih pa nisem testiral v ekstreme.
  22. Katere celoletne pa? In kako je slo?
  23. Axel

    Vinjeta

    Res je. Zal DARS pravi, da mora to odlocitev sprejeti drzava. Zdej pa lahko zacnemo pisati dopise na pristojno ministrstvo.
  24. Axel

    Kupiti Mazdo 3?

    To mislis tisti problem z verigo?
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.