Skoči na vsebino

Sprememba Zakona o pravilih cestnega prometa

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

Sli?al sem, da bodo po novem ?ez Trojanske tunele po?iljali globe za prehitre voznike (merjenje povpre?ne hitrosti). ?e dolgo ?asa sem se vozim tam skozi nekje 120 km/h na tempomat in je tole kar slaba novica zame.

Me pa zanima, ?e mogo?e kdo ve, koliko je lahko odstopanja povpre?ne hitrosti? Predvidevam, da ne bodo po?iljali kazni za 101 km/h. :D

Pa fora je tudi, da v?asih je kak?en izreden dogodek v tunelu oz. izven njega in omejijo hitrost na 60 km/h... Spra?ujem se, kako bodo to prera?unavali potem, ?e je skozi en tunel 60, skozi drugega pa normalnih 100...

V glavnem je pa dobro vedet, kako zadeve funkcionirajo, da ne bo kakega ?oka potem. :)

Zakonsko je tolerance nad 100km/h 5%, kar pomeni, da do 105km/h bo ?e brez kazni.

Sistem (?e bo za?ivel) bo nastavljen na 100km/h in tudi, ?e se bo vmes spremenilo na 60km/h to ne bo vplivalo na meritev.

33112_1.png

Napisano

Toleranca je sicer na izmerjeno vrednost z radarja, zato ker ima lahko radar 5% napake (toleranca je sicer razli?na od naprave do naprave). Torej ti pelje? 105, radar pa lahko poka?e v tem primeru 110.25 ;)

Je pa res da ti skoraj gotovo tudi ?tevec ka?e za kakih 5 km/h preve?.

Napisano

Tole repen?enje, kako bojo sedaj pa res za?eli, me mal skrbi samo iz tega vidika, da lahko kar naenkrat fa?em 10 polo?nic na dom (za vsak dan eno) in tega no?em. :D Je pa res, da imam na?tudirano, kje bojo merili, pa vendar je te?ko vzdr?evat tistih povpre?nih 100 na AC, sploh ?e ho?e? kak tovornjak prehitet in ho?e? to storit prej kot na relaciji 500 m. :D

Napisano

Tole repen?enje, kako bojo sedaj pa res za?eli, me mal skrbi samo iz tega vidika, da lahko kar naenkrat fa?em 10 polo?nic na dom (za vsak dan eno) in tega no?em. :D Je pa res, da imam na?tudirano, kje bojo merili, pa vendar je te?ko vzdr?evat tistih povpre?nih 100 na AC, sploh ?e ho?e? kak tovornjak prehitet in ho?e? to storit prej kot na relaciji 500 m. :D

Tempomat?

Napisano

LIM?

Druga?e pa ja, tempomat. Ampak vedno se zgodi, da mor? peljat ve?... Razen ?e namest, da prehiti? avto na desnem, ki se vozi 100, zmanj?a? na 90 in se da? na vozni pas. Vmes pa se tako naredi gu?va za tvojo ritjo in vsi ?iv?ni. :D :D

Napisano

Ja sej baje bo omejitev in merjenje hitrosti veljala za vse, tko da ne bojo mel drugi bit kej ?iv?ni :)

miataviperfinal.png

"It's better to be a lion for a day, than a sheep all your life."

Napisano

LIM?

Druga?e pa ja, tempomat. Ampak vedno se zgodi, da mor? peljat ve?... Razen ?e namest, da prehiti? avto na desnem, ki se vozi 100, zmanj?a? na 90 in se da? na vozni pas. Vmes pa se tako naredi gu?va za tvojo ritjo in vsi ?iv?ni. :D :D

LIM = limita (omejitev)  ..  omeji? najve?jo hitrost ..

?e grdo gledam pomeni, da mi ni v?e? tisto kar vidim ..

Napisano

Aha, to pa ?e nisem mel na nobenem avtu in se vidi, da nimam pojma, haha. :D

Napisano

?tevec na vsakom avtomobilu poka?e ve?. Radar ne verjamem da bo imel napako na ve?. Moderni radarji lahko imajo napako ne ve? kot 1%. Ampak, zakon dopu?ta toleranco od 5%. V Srbiji je toleranca 5% na pomi?ne in 3% na nepomi?ne radarje. V praksi je ta toleranca ?e ve?ja.

:policaj: error driver 6 604015435943476473710351.jpg

• 3 tedne kasneje...
Napisano

A je komu kaj znano, a so kaj spreminjali zakon v zadnjem ?asu?

Kolikor vem, je veljalo, da otrok do 150 cm sme spredaj sedeti le, ?e je v ustreznem sede?u. In ?e je obrnjen v kontra smer, mora biti zra?na vre?a mehansko izklopljena.

V?eraj pa me ustavi policaj in vztraja, da otroka ne smem voziti spredaj. Sicer se je kon?alo samo z opozorilom (zaenkrat), ampak me pa res zanima, kako je s tem. Tukaj sem v 88. ?lenu v 14. odstavku prebral, da ga lahko - ?e tole prav razumem. In ?e je tole ?e veljavno...

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano

Pri nas pa je sedaj tako:

(14) Med vo?njo v motornem vozilu z vgrajenim zadr?evalnim sistemom mora biti otrok, manj?i od 150 cm, zavarovan z zadr?evalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadr?evalnim sistemom, ni dovoljeno preva?ati otrok, mlaj?ih od treh let, otroci starej?i od treh let in manj?i od 150 cm pa se smejo preva?ati le na sede?ih, ki niso prednji sede?i. Otrok ni dovoljeno preva?ati v nazaj obrnjenem zadr?evalnem sistemu v sede?u za potnike, za??itenem s prednjo zra?no blazino, razen ?e je zra?na blazina deaktivirana mehani?no.

Hmmm... po temle, kar sem oznacil z modro... lahko prevazas tudi spredaj ... Ker po pravici povedano se nisem videl otroskih avtosedezev, ki se dajo montirati obnjeni nazaj in so namenjeni otrokom mlajsim od treh let in vecjih od 150 cm :) ... 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Pri nas pa je sedaj tako:

(14) Med vo?njo v motornem vozilu z vgrajenim zadr?evalnim sistemom mora biti otrok, manj?i od 150 cm, zavarovan z zadr?evalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadr?evalnim sistemom, ni dovoljeno preva?ati otrok, mlaj?ih od treh let, otroci starej?i od treh let in manj?i od 150 cm pa se smejo preva?ati le na sede?ih, ki niso prednji sede?i. Otrok ni dovoljeno preva?ati v nazaj obrnjenem zadr?evalnem sistemu v sede?u za potnike, za??itenem s prednjo zra?no blazino, razen ?e je zra?na blazina deaktivirana mehani?no.

Ravno to me bega. To 14. to?ko si jaz razlagam takole:

1.) Med vo?njo v motornem vozilu z vgrajenim zadr?evalnim sistemom mora biti otrok, manj?i od 150 cm, zavarovan z zadr?evalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi.

2.) V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadr?evalnim sistemom, ni dovoljeno preva?ati otrok, mlaj?ih od treh let, otroci starej?i od treh let in manj?i od 150 cm pa se smejo preva?ati le na sede?ih, ki niso prednji sede?i.

3.) Otrok ni dovoljeno preva?ati v nazaj obrnjenem zadr?evalnem sistemu v sede?u za potnike, za??itenem s prednjo zra?no blazino, razen ?e je zra?na blazina deaktivirana mehani?no.

Torej, ker imam vgrajene varnostne pasove, otrok lahko sedi spredaj in mora biti ustrezno zavarovan z varnostnim pasom... Mogo?e najbolj?e, ?e se odpravim na policijsko postajo, pa naj mi poka?ejo, kje kaj pi?e... Razen, ?e je tu kdo, ki te stvari obvlada?

serviser.gif

Napisano (urejeno)

Ravno to me bega. To 14. to?ko si jaz razlagam takole:

1.) Med vo?njo v motornem vozilu z vgrajenim zadr?evalnim sistemom mora biti otrok, manj?i od 150 cm, zavarovan z zadr?evalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi.

2.) V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadr?evalnim sistemom, ni dovoljeno preva?ati otrok, mlaj?ih od treh let, otroci starej?i od treh let in manj?i od 150 cm pa se smejo preva?ati le na sede?ih, ki niso prednji sede?i.

3.) Otrok ni dovoljeno preva?ati v nazaj obrnjenem zadr?evalnem sistemu v sede?u za potnike, za??itenem s prednjo zra?no blazino, razen ?e je zra?na blazina deaktivirana mehani?no.

Torej, ker imam vgrajene varnostne pasove, otrok lahko sedi spredaj in mora biti ustrezno zavarovan z varnostnim pasom... Mogo?e najbolj?e, ?e se odpravim na policijsko postajo, pa naj mi poka?ejo, kje kaj pi?e... Razen, ?e je tu kdo, ki te stvari obvlada?

To si tudi jaz tako razlagam, le da bi dodal za prvo pozicijo 

Imam vgrajene pasove, otrok uporablja te?i in velikosti primerno velik sistem za zadr?evanje (stol?ek ali jaha? in pas).

Sem poslal e po?to na pristojne(MNZ, MIZP, AVP, AMZS) in bomo videli. ?e bo kdo odgovoril.

Popravljeno od mazdaman

Za vse vaše ideje urejanja okolice   www.gabioni.si

post-24-0-89526200-1520847770_thumb.png

34419_1.png  33631_1.png 34319_1.png

Napisano

Prvi odgovor:

Spo?tovani,

Tako je, otroka lahko preva?ate tudi spredaj, v kolikor ima vozilo vgrajen zadr?evalni sistem (varnostni pas). ?e je otrok manj?i od 150cm, mora biti dodatno zavarovan z otro?kim sede?em ali jaha?em; kar je pa? primerno njegovi rasti.

Lep pozdrav

----------------------------------

Informacijski center

AMZS d. d.

Dunajska cesta 128 a

SI-1000 Ljubljana

Napisano

Tudi jaz sem dobil odgovor. Si ga bom natisnil in spravil v avto. Potem pa, ?e se spet najde kak?en "pametnjakovi?", mu lahko poka?em kako in kaj...

?e odgovor:

Spo?tovani!

Zakon o pravilih cestnega prometa v 88. ?lenu dolo?a, da mora biti med vo?njo v motornem vozilu z vgrajenim zadr?evalnim sistemom otrok, manj?i od 150 cm, zavarovan z zadr?evalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljeno z zadr?evalnim sistemom, ni dovoljeno preva?ati otrok, mlaj?ih od treh let. Otroci, starej?i od treh let in manj?i od 150 cm, pa se smejo preva?ati le na sede?ih, ki niso prednji sede?i. Otrok ni dovoljeno preva?ati v nazaj obrnjenem zadr?evalnem
sistemu v sede?u za potnike, za??itenem s prednjo zra?no blazino, razen ?e je zra?na blazina deaktivirana mehani?no.

To pomeni, da lahko otrok, ob pogojih iz tega ?lena, sedi na kateremkoli
sede?u. Izjema so vozila brez zadr?evalnega sistema in ko se otrok preva?a
v nazaj obrnjenem zadr?evalnem sistemu.

Lep pozdrav!
Sektor za odnose z javnostmi

Generalna policijska uprava
Ministrstvo za notranje zadeve - Policija
?tefanova 2
1501 Ljubljana

serviser.gif

Napisano

?e en odgovor:

Spo?tovani! 

V ?tirinajstem odstavku 88. ?lena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, ?t. 82/13 - uradno pre?i??eno besedilo) je dolo?eno, da morajo biti otroci, manj?i od 150 cm, zavarovani z zadr?evalnim sistemom, ki ga sestavlja sede?, ustrezno pritrjen na konstrukcijo vozila, in varnosti pas, ki je najmanj v enem pritrdi??u pritrjen na konstrukcijo sede?a. Sede? je v tem kontekstu naprava, vgrajena ali pritrjena na konstrukcijo vozila, ki skupaj z opremo slu?i kot sede? za eno odraslo osebo in je lahko izveden kot posamezen sede? ali del sede?ne klopi, ki je namenjen sedenju ene odrasle osebe. 

V na?em zakonu torej ni zapisana zahteva, da se otroci, manj?i od 150 cm, ne bi smeli voziti na sprednjih sede?ih vozila, seveda ob pogoju, da so zavarovani s sistemom za zadr?evanje otrok, ki je primeren otrokovi telesni rasti in telesni masi. Vsekakor pa otrok ni mogo?e preva?ati v nazaj obrnjenem sistemu za zadr?evanje otrok v sede?u za potnike, za??itenem s prednjo zra?no blazino, razen ?e se je zra?na blazina deaktivirala. 

Glede na navedeno menimo, da je otroke, manj?e od 150 cm, v kolikor so zavarovani s predpisanim zadr?evalnim sistemom, dovoljeno voziti na sprednjem sede?u osebnega vozila. V kolikor pa vozila kategorij M1, N1, N2 in N3 niso opremljena z varnostnimi sistemi, se v tak?nih vozilih ne smejo preva?ati otroci, mlaj?i od treh let, otroci stari tri leta in ve? ter manj?i od 150 cm, pa se lahko vozijo le na sede?u, ki ni prednji sede?. 

S spo?tovanjem, 

Ministrstvo za infrastrukturo 

• 1 mesec kasneje...
Napisano

Danes sem pa do?ivel ?ok!

Se peljem z BTjko in prikolico po cesti in dva kolesarja vozita v?tric. Ker BTjka pod obremenitvijo in s prikolico ni ravno neka "makina sportive", nasproti pa so gonili kot zme?ani, cesta pa poznana po nekaj hudih nesre?ah, ni ravno za zagnat se pa bo kar bo. In sem jima potrobil, da se umakneta. Pa ja! Za?ela sta ?ugat. Potrobim ?e enkrat, pa sta se raz?irila ?ez celo cesto. Potrobim ?e tretji?, pa sta se za?ela celo obra?at in eden se je celo ustavil. Kar mi je pri?lo prav, ker sem ga la?je prehitel...

Po pribli?no desetih kilometrih se ustavim pred hi?o, kamor sem bil namenjen in ?ez nekaj ?asa prigonita tja tudi tista dva kolesarja. Seveda je bil takoj ropot, da kaj se ga grem in kaj si mislim in podobno. Jima lepo mirno odgovorim, da je v mojih ?asih veljalo, da kolesarji vozijo eden za drugim v koloni, ne pa v?tric. Pa mi odgovorita, da se vidi, da sem amater in se ne spoznam na cestnoprometne predpise in da to ?e vedno velja za amaterje, ampak onadva sta profesionalca in naj si preberem kdaj kak?en predpis, ne pa da delam bedarije in jim trobim.

Gledam trapasto in si mislim, ma spelji se, kaj me briga.

Vseeno mi ni dalo miru in grem brskat. In kaj najdem?

Uradni list 109/2010, ukaz o razglasitvi Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), 94. ?len:

"Ne glede na drugi odstavek prej?njega ?lena smejo vozniki koles, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Voznikom koles ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanj?ana vidljivost in pono?i. Pri vzporedni vo?nji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas."

Se pravi, ?e so ?lani kolesarske zveze, ne potrebujejo zvonca, odsevnikov, blatnikov in vse ostale ropotije, ki jo ostali moramo imeti na kolesu in lahko se vozita po dva v?tric.

Eto podlaga, na kateri naj predsednik Mazda kluba zahteva dovoljenje, da ?lani Mazda Kluba lahko vozimo 20% hitreje, kot je dejanska omejitev in da lahko vozimo po avtocestah tudi brez vinjete...

serviser.gif

Napisano

?e bi EU vodila tud statistiko dvojnih pravil, bi bla Slovenija dale? pred vsemi :D

miataviperfinal.png

"It's better to be a lion for a day, than a sheep all your life."

Napisano

Pomoje je treba brati clen v celoti... in ne samo delno... ker ima se nadaljevanje ... torej vstric lahko vozijo, ce imajo spredaj ali zadaj vozilo, oznaceno s posebno opozorilno svetilko, ki oddaja rumeno svetlobo ... Sicer lahko da se motim... ampak to je itak znano, da so zakoni napisani tako, da si jih vsak lahko razlaga po svoje :) ... 

skitched-20161202-153719.jpg

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Pomoje je treba brati clen v celoti... in ne samo delno... ker ima se nadaljevanje ... torej vstric lahko vozijo, ce imajo spredaj ali zadaj vozilo, oznaceno s posebno opozorilno svetilko, ki oddaja rumeno svetlobo ... Sicer lahko da se motim... ampak to je itak znano, da so zakoni napisani tako, da si jih vsak lahko razlaga po svoje :) ... 

skitched-20161202-153719.jpg

Spremljevalno vozilo je obvezno, ?e gre za organizirano kolono, torej ?e so vsaj ?tirje. ?e sta samo dva, pa ne... :ne vem:

serviser.gif

Napisano

Mal je ?udno napisano, samo ?e sta samo dva za njiju ta del pa? ne velja - "organizirana kolona ne sme ?teti manj kot ?tiri voznike koles" :)

?e sta dva nimata kaj mrdat v ?tric.

V vsakem primeru pa pa? ima? faktor kretena - na?eloma na cesti naj ne bi nikogar oviral in bi se moral umakniti ?e zadr?uje? druge za sabo.

• 3 meseci kasneje...
Napisano

Pride danes k meni ?ena in za?ne razlagati, da ima njena prijateljica te?avo, ker je otrok prerasel otro?ki sede? in mora kupiti novega in je nerodno, ker se jaha?ev ne sme ve? uporabljati in podobno in da so po Evropi ?e prepovedani. Tudi v Italiji, kar je za nas tu na Gori?kem precej pomembno.

A je kdo zasledil kaj podobnega? Je res kaj na tem? Se jaha?ev res ne sme ve? uporabljati? Je res kak?na sprememba zakona, za katero ne vem?

serviser.gif

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Se peljemo v avtu, dolga pot, otroci vsi buljijo v mobitele. Vsi vedno govorijo, da to ni dobro, zato začnem iskati nekaj, da zbudim njihovo pozornost, in ker smo se ravno peljali skozi predor Medvedjek, pokažem na levo na oklepnik, ki tam stoji in začnem: - »Otroci, tisti oklepnik je pa tam od domovinske vojne. Ali kdo od vas ve, kaj je bila domovinska vojna?" Vsi otroci v avtu so bili tiho in zmajevali z glavami, kot da ne bi imela pojma. Pa jih še enkrat vprašam: - "Kaj, nihče?" Potem se eden oglasi: - "Je bila to vojna, v kateri so naši ljudje s pomočjo zaveznikov zdrobili Nemce in domobrance?" Ga pogledam preko ogledala in rečem:  - "To je bilo v drugi vojni." - "Kateri drugi vojni?" - "Druga svetovna vojna je bila pred domovinsko vojno." Pa eden od otrok vpraša: - "In koga so naši premagali v domovinski vojni?" Ves zagret, da otrokom malo zbudim domovinskega ponosa, razložim: - "Srbe in komuniste!" - "In kdo so bili naši zavezniki?" - "Nemci in domobranci." Pa en od otrok zmeden vpraša: - "Kako, a niso bili Nemci in domobranci uničeni v drugi svetovni vojni?" Pa se oglasi drugi otrok: - "Mogoče niso uničili vseh, ampak samo nekatere, druge so pa pustili, da bi bili kasneje zavezniki." Pa se oglasi še tretji: - "Kako so pa izbirali, katere bodo uničili in katere bodo pustili? A so šteli par-nepar?" Pa sem jih ustavil: - "Otroci, prosim, ne komplicirajte življenja! Jaz sem vas hotel samo preprosto podučiti, da razumemo, kdo je bil agresor in kdo žrtev in ne da gremo zdaj vse do sedmega stoletja..." Pa se spet oglasi en otrok: - "Kaj so bili takrat Srbi in komunisti?" Zmeden vprašam: - "Kdaj?" - "No, v drugi svetovni vojni..." - "No, eeem, torej, Srbi so bili s četniki ... ... in domobranci, ... ... ki so se borili proti komunistom..." Pa se oglasi najmlajši: - "Našega nonota so pa med domovinsko vojno ujeli Italijani." - "Ne, ne, ne, Italijani niso aretirali vašega nonota v domovinski vojni, njega so aretirali v drugi svetovni vojni." Pa se spret oglasi en od otrok: - "In kdo so bili Italijani: Nemci, domobranci, Srbi, komunisti ali četniki?" - "Italijani so bili Italijani. Bili so skupaj z Nemci, domobranci in četniki. In to pomeni proti Slovencem. In Srbom." Pa se oglasi drugi otrok: - "In so bili Italijani s Slovenci in Srbi v domovinski vojni?" Pa se oglasi tretji: - "Ma, ti pa si neumen! Kako bodo skupaj s Slovenci in Srbi, če so se pa Slovenci borili proti Srbom?" Pa en od otok komentira: - "Mogoče jih je bilo pol s Slovenci in pol s Srbi..." Pa drugi komentira: - "Kako so pa izbirali, kdo bo s kom?" Pa se oglasi najmlajši: - "To je težko, čisto nič ne razumem!" Meni je že malo dvignilo pritisk: - "Dovolj! To je zato, ker ste vmešali zraven še drugo svetovno vojno. Ostanimo pri domovinski vojni! Jasno? In ne omenjajte več Nemcev in Italijanov, ker to so zdaj naši prijatelji. In turisti... V redu, torej, vrnimo se na začetek. V domovinski vojni so Srbi in komunisti okupirali komaj dobro ustanovljeno samostojno Slovenijo ... ..." Pa mi en od otrok pade v besedo: - "In so jih naši in domobranci ustavili, kajne?" Pa se oglasi drugi: - "Za razliko od druge svetovne vojne, kjer so naši in Srbi uničili domobrance in Nemce, kajne?" Pa se oglasi tretji: - "Kar pomeni, da bodo v tretji svetovni vojni Srbi in domobranci uničili naše in Nemce, kajne?" Sem kar obstal odprtih ust. Ko sem prišel do sape, sem vprašal: - "Kaj pa zdaj to pomeni? Kakšna tretja svetovna vojna?" Pa se oglasi en od otrok: - "Jaz sem skapiral logiko: gre se za načelo lige prvakov - vsak igra proti vsem in na koncu se seštejejo točke!" Drugi pa je dodal: - "Jasno. In ne moreš lige ustaviti na polovici..." Meni je kar pritisk dvigalo: - "Kot prvo: nikoli več ne bi smelo biti nobene vojne! Kot drugo: kakšna kombinacija, da bi se domobranci borili skupaj s Srbi proti Slovencem in Nemcem? Pa kaj je z vami narobe? Smo rekli, da se bomo pogovarjali o domovinski vojni!" Pa se oglasi en od otrok: - Zakaj pa so našemu nonotu v Kanalu jebali četniško mater?" Skoraj smo šli s ceste, toliko me je šokiralo vprašanje, mulc pa nadaljuje: - "... in to samo zato, ker je bil v partizanih." Pa vpraša drugi otrok: - "In kdo so zdaj partizani?" Pa tretji odgovori: - "Najbrž kakšni turisti, kot Nemci in Italijani." Pa se en od otrok obrne k meni: - "Resno, kdo so bili partizani?" Meni je že krepko dvignilo pritisk: - "Mir! Mi naj bi se pogovarjali o domovinski vojni, bitki za samostojno Slovenijo, ne pa o partizanih!" Pa en od otrok reče: - "Stric Gregor je rekel, da so bili partizani odločilni faktor v domovinski vojni in da smo zato zmagali." Jaz sem kar obstal z odprtimi usti. Končno sem izdavil: - "Kako?" Pa mali razloži: - "Zato, ker jih ni bilo."   Obupal sem. V tem času je že prišel izvoz za Novo mesto in smo se usmerili proti Pahi in našemu cilju. Sem se pa nekaj naučil: ne moti otrok, dokler so tiho in gledajo v mobitele...
    • 2019 Focus ni počila še. 2008 Mondeo ni počila nikoli. Oziroma 2x od kamenčka.   Je pa res, da sta obe ogrevani. Mogoče je ta z grelno žico bolj kakovostna. In oba imata športno podvozje, torej bolj trdo šasijo. 3 valjnik 1.0 dizl 😲?
    • S kakšno opeko je zidana in kako debel je zid?  Kaj je na strehi in kako je ostrešje? 
    • Za prikaz in brisanje napak bi morala bit tud tadva ki si ju nalepu zadovoljiva.
    • klet delno vkopana, pritličje, 1 štuk - neto površina 120+ m2
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.