Podalj?ana garancija
Ustvari kratki URL
-
Zadnja sporočila
-
Res je. Moj nono in nona sta bila oba v partizanih, nono je bil mitraljezec, udeležen tudi v bojih za osvoboditev Ljubljane, tudi ranjen v nogo in od takrat invid. Nona je bila kurirka in tudi skrivala je partizane doma. Pted vojno so bili kar premožni, imeli so svojo žago za predelavo lesa. Zato so šli komunjaram že med vojno v nos. Ampak vedno sta prezira komunjare. Moj nono jim je v obraz govoril, da so lumpenproletariat. Ko se je vojna končala, ni dobil nobene medalje,nobene zahvale, ampak so mu v zahvalo onemogoči delo, tako da je firma propadla. Celi družini so po vojni vedno metali polena pod noge, črno plaščarji (Udba) je strašila njih in njihove otroke (moj oče tako ni dobil službe, prav tako ne teta in stric). Ja, spoštujem partizane, nikakor pa ne komunjar, ki so si in si lastijo vse zasluge za vse, kar se He dogajalo v nob.
-
Preživeli. Ker okoli 70 tistih, ki niso od okupatorja jemali opremo in strelivo, so, med drugim, v breznu okoli 400 metrov zračne linije od moje hiše... Glej, v vsaki vojni so tudi izdajalci in kolaboranti, ne da ne. Ampak označit za izdajalca in kolaboranta kar vsakega, ki ni bil za komuniste, pa tudi ni prav. In, konec koncev, tudi komunisti so sodelovali z okupatorji in izdajali. Tako so ... ... ... bom zapisal samo "možakarja iz naše vasi", da ne bo jasno, kako sva s tem možakarjem v vezi, odpeljali na "prevzgojo" v nek tabor, se pravi Partijsko šolo. Tam so bili sami taki možakarji in ko so komunisti ugotovili, da jih nikakor ne bodo ustrezno navdušili za komunizem, so 27.1.1944 odpeljali glavne komuniste in častnike. In glej ga zlomka, ravno tisto noč je enota 150 nemcev vdrla globoko na osvobojeno ozemlje, prišli v Cerkno in pobili 47 udeležencev. Zanimivo je, da je komandant korpusa le dva tedna prej (14.1.1944) izjavil, da boljše zaščite ni mogoče zagotoviti, ker so straže okoli naokoli in da teren okoli Cerknega stražijo tri brigade in ena divizija. Torej, ko se je streljanje začelo, je pred cerkvijo stal ... ... ... bom zapisal samo "nekdo", da ne bo jasno, kako vem za to, in vprašal partizanskega oficirja, ki se je sprehajal po trgu, kaj je to streljanje. Oficir mu je odgovoril, da "to so naši, ki imajo vaje". Zanimivo, da ta oficir je napad Nemcev preživel, čeprav je bil skoraj pred cevmi Nemcev, ko so pritekli skozi Cerkno... Seveda so bili krivi belogardisti in plavogardisti. In takoj so dobili nekaj "osumljenih" in, glej ga zlomka, čisto vsi so res bili krivi in ustreljeni. Iz tega groba se je rešil samo eden: Josip Bavcon, ki se je edini rešil in s prestreljenim očesom pribežal k bratu v Gorico. In takih primerov je bilo mnogo. Ampak, kot že rečeno, zgodovino pišejo zmagovalci. Zato dvomim, da ste kje v šoli kdaj slišali za to in podobne zgodbe. In resnično jih je bilo veliko, ki so se borili proti Nemcem in Italijanom, samo ne na strani komunistov. In komunisti so jih odstranjevali, namesto da bi jih vzeli za zaveznike... Mah, glej, tega je preveč za pisat. Misli si, kar si češ, jaz si mislim svoje in konec debate...
-
Problem je,ker se meša partizane z revolucionarji...slednji so pobili tudi veliko partizanov,ki niso bili revolucionarji ampak domoljubi....vse za oblast. Leva oblast pa še danes partizanstvo in osvobodilni boj izkorišča za lastno promocijo in skuša zabrisati zgoraj omenjeno dejstvo. Narod pa seveda pada na te laži,misleč "naši".....a v bistvu levo oblast z palčkom na čelu boli qurac za vse...tako za partizanstvo,revolucijo,naše,vaše...njim je samo do molzenja Slovenije,do denarja,privilegijev in lagodnega življenja. Narod pa seveda-ovce.🐑🐑🐑
-
Nisem kmet iz hribov.... imam pa prednike. Ki ti kaj povejo, če jih vprašaš koga so se najbolj bali med WW2. Italjanov najmanj.......
-
Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)
Priporočeno sporočilo
Pridružite se pogovoru
Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.