Skoči na vsebino

Stara tehnika (Hi-Fi, računalniki, elektronika,...)

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)

Še nekaj,kar zna @Janez007 @Alex in mogoče še za koga drugega biti zelo zanimivo.

Nubertovo publikacijo Technik Satt sem že omenjal-zelo priporočam.

https://www.nubert.de/en/downloads/

pod Technische Dokumentationen/Technik Satt

Tukaj pa sedaj malce enostavnejše-Videi na določene tematike....nekaj zanimivih.

Pristop bass-reflexa v primerjavi z zaprtim ohišjem zvočnika – kaj je boljše?

Se najbrž marsikdo ne bo strinjal,ker "prepričanega prepričati"....

Zakaj zaprti subwooferji ne predvajajo natančneje kot modeli z bass reflexom?

Za @Janez007 zelo zanimivo,čeprav se ne bo strinjal🙄

Zakaj koaksialci ne zvenijo bolje kot ločeni pogoni.

Tukaj...kdor je gledal do konca...postane jasno,za kaj koaksialni sistemi postajajo vedno večji...celo tako veliki,da po premeru prekašajo zvočnikove nizkotonce....torej zaradi problemov v osnovni konstrukciji gredo v kompromis drugje (veliki srednjetonci👎),in seveda spet stopijo v drugi drek...in spet...zgodbi ni konca....

Seveda-zaradi intermodulacije,ki ti "pljuva v skledo" se trudijo k čim manjšem nihanju srednjetonske membrane,kar pa v posledici potegne probleme pri občutljivosti in glasnosti.

Takšni sistemi "še užitno"zvenijo le pri zelo nizkih glasnostih,in glasneje kot igra,bolj se mu "fuzla".

Tukaj je v mojih očeh še najboljši t.i. Manger Schallwandler 

MANGERAUDIO.COM

Über Manger Audio - Präzision im Schall - Unsere Systeme werden alle in Deutschland handgefertigt, wobei der einzigartige...

,ki pa je še zmeraj daleč od perfekcije.

Dobri so tudi Cabasse

https://www.cabasse.com/

Mislim bolj "krogeljne" sisteme,ki pa imajo seveda druge probleme (cena,fazni problemi značilni za Sub/Sat sisteme itd...)

Ostalo je vsaj v mojih očeh👎

Popravljeno od skritikrt
Napisano

Meni je všeč naraven zvok in v glavnem poslušam pri nizki glasnosti. :) 

Kaj pravi Copilot?

Koaksialni gonilniki združujejo več gonilnikov v eni enoti, kar omogoča boljšo fazno usklajenost in bolj enakomerno širjenje zvoka. To pomeni, da lahko ponujajo bolj naraven zvok, še posebej v manjših prostorih ali pri sistemih, kjer je pomembna kompaktna zasnova.

Ločeni gonilniki pa omogočajo boljšo prilagoditev posameznih frekvenc, saj ima vsak gonilnik svojo nalogo – nizkotonec za globoke tone, srednjetonec za srednje frekvence in visokotonec za visoke frekvence. To lahko prinese večjo natančnost in boljšo dinamiko zvoka, še posebej pri višjih glasnostih ali v večjih prostorih.

Če ti je pomembna kompaktnost in enakomernost zvoka, so koaksialni gonilniki dobra izbira. Če pa želiš večjo prilagodljivost in boljšo ločljivost zvoka, so ločeni gonilniki boljša možnost.

Napisano
pred 3 minutami je Janez007 napisal:

Meni je všeč naraven zvok in v glavnem poslušam pri nizki glasnosti. :) 

Kaj pravi Copilot?

Koaksialni gonilniki združujejo več gonilnikov v eni enoti, kar omogoča boljšo fazno usklajenost in bolj enakomerno širjenje zvoka. To pomeni, da lahko ponujajo bolj naraven zvok, še posebej v manjših prostorih ali pri sistemih, kjer je pomembna kompaktna zasnova.

Ločeni gonilniki pa omogočajo boljšo prilagoditev posameznih frekvenc, saj ima vsak gonilnik svojo nalogo – nizkotonec za globoke tone, srednjetonec za srednje frekvence in visokotonec za visoke frekvence. To lahko prinese večjo natančnost in boljšo dinamiko zvoka, še posebej pri višjih glasnostih ali v večjih prostorih.

Če ti je pomembna kompaktnost in enakomernost zvoka, so koaksialni gonilniki dobra izbira. Če pa želiš večjo prilagodljivost in boljšo ločljivost zvoka, so ločeni gonilniki boljša možnost.

Točno tako👍 

Je pa tudi res,da tistega enega pristopa,ali sistema za vse ni-enostavno ne obstaja.

Tukaj je Nubert najbrž "posebnež"...predvsem,ker takega pristopa k tehnični dovršenosti za cvenk ne najdeš nikjer drugje.

Tukaj sem hotel že prej omeniti tistega Kef Q-750,pa sem pozabil napisati.

Po moje marsikdo,ki se ne potopi v srž materije niti ne pogrunta,da sta dva od treh "nizkotoncev" dejansko pasivna radiatorja....jep-srednji je "tapravi",zgornji in spodnji pa se pustita "porivati"....seveda je po tem primerjava v bassu z nuLine-34 taka (glej zgoraj video br. vs. zaprti zvočnik).

Po moje si Kef z tem ne dela uslugo...nekdaj je bilo normalno,da so se pasivni radiatorji vsaj optično razlikovali od nizkotoncev...to pa se mi zdi malo tako-tako🤨

Napisano

Ja sej vem, dej bom napisal vse ko bom imel čas, a sliko priložil. Mogoče že jutri ko pridem i faksa. Bom pa hvaležen za povratne informacije.

Pred eno uro je skritikrt napisal:

@Tilen5

Ti bom odkrito napisal.

Ne morem ti svetovati,če ne vem nič o tebi,prostoru,željah itd.....si nekaj pisal,da si imel "studio"...

Napiši,kje bo igralo,koliko kvadratov je vse skupaj,ali boš poslušal "near field" ali tako mimogrede,kako lahko zvočnike vse postaviš itd...,ali ti je važna kvaliteta zvočnikov oz. si usmerjen v Hi-fi,ali so lahko zvočniki slabše kvalitete,sam,da so glasni (Klipsch) itd.... Preference glede glasbe,ali bi rad,da zmorejo vse enako dobro,ali nameravaš kupiti še woofer ali ne itd...

Slike tudi zelooo pomagajo zaradi akustičnih razlogov,in razumevanja prostora in možnosti postavitve zvočnikov itd....čim več napišeš,lažje ti svetujem.

Vse ostalo je brez veze,ker ne veš niti približno,kaj boš dobil. Vedel pa kaj imaš tudi ne boš,ker ne boš imel primerjave.

Še nekaj o Nubert zvočnikih. Te zvočnike lahko en mesec doma preizkušaš,jih brez problema pošlješ nazaj,in ti vrnejo kupnino (brez potnih stroškov seveda). Torej ti za strošek poštnine omogočajo test tam kjer boš dejansko poslušal-v svojih prostorih na svoji elektroniki-kje drugje ti to omogočajo?!

image.jpeg

Napisano
pred 8 minutami je skritikrt napisal:

Točno tako👍 

Je pa tudi res,da tistega enega pristopa,ali sistema za vse ni-enostavno ne obstaja.

Tukaj je Nubert najbrž "posebnež"...predvsem,ker takega pristopa k tehnični dovršenosti za cvenk ne najdeš nikjer drugje.

Tukaj sem hotel že prej omeniti tistega Kef Q-750,pa sem pozabil napisati.

Po moje marsikdo,ki se ne potopi v srž materije niti ne pogrunta,da sta dva od treh "nizkotoncev" dejansko pasivna radiatorja....jep-srednji je "tapravi",zgornji in spodnji pa se pustita "porivati"....seveda je po tem primerjava v bassu z nuLine-34 taka (glej zgoraj video br. vs. zaprti zvočnik).

Po moje si Kef z tem ne dela uslugo...nekdaj je bilo normalno,da so se pasivni radiatorji vsaj optično razlikovali od nizkotoncev...to pa se mi zdi malo tako-tako🤨

Imam zelo stare Q5 in sem z njimi zelo zadovoljen - ko bi le Mazde delale 25 let kot ti zvočniki ...

Nisem še poslušal teh novih s pasivnimi membranami.

image.png

image.png

WWW.WHATHIFI.COM

One of the few towers that can give equivalently priced standmounts a real scare

Napisano

@skritikrt Evo bom kar napisal, če ne ne bom upal spat

Prostor je manjši, pisarna oz. studio kot jaz rečem za delo + poslušanje muzike. Vem ni optimalno, ko bom prenavljal dnevno se bo tam drugače uredilo.

Koliko kvadratov: prostor je 220cm x 390cm =cca 8,58 m2 al kolk rata, matmatka moj doma 😂

Torej poslušam near field (od zvočnikov sem oddaljen med 100 pa 120cm), s tem, da so zvočniki rahlo usmerjeni v poslušalca (nevem, če je za HI-FI to portebno), imam nekaj prostora za premikanje. Tenutno so zvočniki na stojalih viskoh 90cm, postavitev je tako da je uho v višini zvočnikov -> med TW in MID

Raje bi lep kvaliteten zvok za poslušanje gasbe ob "zmerni" glasnosti, ampak z opcijo, da lahko dam tudi bolj  naglas. Poslušam vse zvrsti glasbe, sem pa D'N'B fan, tko, da je kej basa zaželjeno. Wooferja trenutno ne, bi pa rad imel to opcijo če bo željda dokupit(vsaj da ima ojačevalec sub pre-out)

Imam pa še dva akustična panela od Anthill audio(Link do produkta), v prostoru je še ena omara, slika, okno(+ prekrasna rolo zavesa) -> vse za poslušalcem 😛

Trenutni zvočniki so: Adam audio T7V

Slike: 
image.jpeg  image.jpeg  image.jpeg

Evo če se kej nucaš (razn keša) povej.

image.jpeg

Napisano

Jaz prisegam na zvočnike Seas. 

(seas ca18rnx h1215) 

In sicer sem sam naredil omarice za njih. Igrajo mehko z veliko mero basa. 

Srednji toni so zelo dobro odmerjeno, visoki toni so prijetni, neagresivni. 

Napisano

Ja,kaj pa ti ne paše pr tvojih Adam-ih...to je tako blizu poslušalca,da tukaj realno ne vidim neke omembe vredne izboljšave,ce bi šel na kaj drugega.

Ker prvič si zelo blizu zvočnikom,drugič pa nimaš tako široke stereo-baze (kar je pri tej razdalji poslušanja čist OK).

Jaz tukaj nebi nič spreminjal pri zvočnikih (če so ti še zmeraj OK).

Mogoče le en stereo ali AV receiver in en dober woofer.

Pa ne narobe razumeti-ne woofer,za to,da bo sekalo unc,unc,ampak zaradi preciznosti,zvočne slike in prostorskosti zvoka.

Da razložim-velika večina audiofilov sploh ne ve,kakšen vpliv ima woofer (res dober woofer) na akusticni vtis.

Npr. poslušaš komorno glasbo...npr.posnetek godalne skupine (cello itd.) posnet v cerkvi.

Na posnetku je praktično nič bass-a...priklopiš dober woofer,in "aha efekt"...dobiš cisto drugi obcutek prostora,kjer je bilo posneto.

V bistvu ti ravno woofer da tisto informacijo o velikosti prostora,kjer je bil posnetek narejen.

In še nekaj-sem pisal o preciznosti-woofer razbremeni ojačevalec in nizko/srednjetonce, ki se po tem ne rabijo več matrati z bassom,in tako zmorejo tudi večje glasnosti brez naprezanja (tukaj je meja koliko zmore visokotonec).

A pazi-obvezno "v nulo" nastaviti fazo wooferja,in paziti na čim bolj idealno postavitev wooferja.

V večini primerov je to na 2/5 sprednje stene (od kota do kota),na tisti steni,kjer so sprednji zvočniki.

Priporočam 

WWW.NUBERT.DE

Discover nuSub XW-900 now at Nubert! High-quality workmanship ✓

Več kot preveč za ta prostor👍

Napisano (urejeno)

Pa misliš , da ne bi pilo razlike v "barvi glasbe" z hi-fi zvočniki napram tem sterilnim studijskim zvočnikom? Pač precej so "flat"

Popravljeno od Tilen5

image.jpeg

Napisano
pred 2 minutama je Tilen5 napisal:

Pa misliš , da ne bi pilo razlike v "barvi glasbe" z hi-fi zvočniki napram tem sterilnim studijskim zvočnikom? Pač precej so "flat"

A nimaš gor na njih nastavitve za poslušanje? Flat morajo bit za miksanje komadov. Je razlika med studijskimi in hi-fi zvočniki. 

Napisano (urejeno)

lahko dam +2 al pa -2db na HF al pa LF, razlike praktično ni.  Pač raj bi mal bolj užival ob polsušanju. Plus ob nizki glasnosti se ful "informacije" izgubi.

Popravljeno od Tilen5

image.jpeg

Napisano
pred 3 minutami je Tilen5 napisal:

Odvisno,kaj bi rad...moraš vedeti-studijski zvočniki so studijski. Pomeni,da so trimani na absolutno preciznost in nevtralnost...tudi če je za to vzet v zakup bass. Studijski ne smejo nič dodajati ali odvzemati-to je pri "mešanju" veliki NOGO!!!

Seveda pa to ni tak zvok,k bi bil za relaksirano pislušanje...ajd,je lahko,a hitro imaš poln kurac tega,da ti vse servira dobesedno "v faco".

Sem vprašal,kaj bi rad....ali "mehčalec" ali "drugo smer".

Da ti razložim Nubert-sound.

V bistvu so ekstremno nevtralni,nekdo bi rekel celo "dolgočasni"(predvsem tisti,ki so navajeni t.i.soundinga).

Kot studijski nič ne dodajajo in nič ne odvzemalo...nekateri jih celo preferirajo pred "pravimi studijskimi".

Imajo pa nooor.bass,so izjemno hitri...težko,da boš khe slišal tako hitrost in preciznost...te kar preseneti pri npr. kitarnih solojih in basskitari...bobnih itd...

Npr. Dragan-prodajalec v Sonus Artu v Lj.,ko je v trgovini poslušal prijateljeve nuLine-42 je rekel,da v življenju kaj takega še ni slišal...kdor ga pozne..nekdaj je delal VBigBangu na HiFiju v btc-ju....je slišal že vse zivo....

Pa je to nuLine (srednja klasa pri Nubertu).

Visoki so pri nubertu zmeraj jasni in precizni ,srednji pa nevtralni in močni.

Če prihajaš "z škodo od soundinga" boš rabil par dni,da se navadiš...ko boš pa spet slišal kaj drugega,pa boš takoj pogruntal khe zvočniki šepajo.

Mene že vsi poznajo,in se bojijo,če pridem na kak HiFi sejem😂🤣...

Mater,je ze klobasa😅

Napisano (urejeno)
pred 1 uro je Tilen5 napisal:

@skritikrt Evo bom kar napisal, če ne ne bom upal spat

Prostor je manjši, pisarna oz. studio kot jaz rečem za delo + poslušanje muzike. Vem ni optimalno, ko bom prenavljal dnevno se bo tam drugače uredilo.

Koliko kvadratov: prostor je 220cm x 390cm =cca 8,58 m2 al kolk rata, matmatka moj doma 😂

Torej poslušam near field (od zvočnikov sem oddaljen med 100 pa 120cm), s tem, da so zvočniki rahlo usmerjeni v poslušalca (nevem, če je za HI-FI to portebno), imam nekaj prostora za premikanje. Tenutno so zvočniki na stojalih viskoh 90cm, postavitev je tako da je uho v višini zvočnikov -> med TW in MID

Raje bi lep kvaliteten zvok za poslušanje gasbe ob "zmerni" glasnosti, ampak z opcijo, da lahko dam tudi bolj  naglas. Poslušam vse zvrsti glasbe, sem pa D'N'B fan, tko, da je kej basa zaželjeno. Wooferja trenutno ne, bi pa rad imel to opcijo če bo željda dokupit(vsaj da ima ojačevalec sub pre-out)

Imam pa še dva akustična panela od Anthill audio(Link do produkta), v prostoru je še ena omara, slika, okno(+ prekrasna rolo zavesa) -> vse za poslušalcem 😛

Trenutni zvočniki so: Adam audio T7V

Slike: 
image.jpeg  image.jpeg  image.jpeg

Evo če se kej nucaš (razn keša) povej.

Ne izgleda kakšen idealne prostor, predvsem pa je po mojem preveč prazen prostor - tudi v veliki prazni telovadnici bo ob predvajanju glasbe bolela glava, ne glede na tip zvočnikov. 

Verjetno bi veliko pomagal na tleh kakšen težak čim večji tepih, ob strani pa kakšne težke zavese, morda kakšen kos tapiciranega sedežnega pohištva, itd.  

Popravljeno od Janez007
  • Všeč 1
  • Ljubim 1
Napisano

Saj vem kaj so studijski zvobniki nevem zakaj mi to razlagate ...

Soba se mi zdi pa nabasana...

20250518_205554.jpg

image.jpeg

Napisano (urejeno)
pred 8 minutami je Tilen5 napisal:

Saj vem kaj so studijski zvobniki nevem zakaj mi to razlagate ...

Soba se mi zdi pa nabasana...

20250518_205554.jpg

Nabasan, a po mojem mnenju premalo materialov, ki bi absorbirali odboje.

Recimo v Mazdah je v notranjosti zelo veliko mehkih materialov, ki absorbirajo zvok in to blagodejno vpliva na poslušanje. 

image.png

Popravljeno od Janez007
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Janez007 napisal:

Ne izgleda kakšen idealne prostor, predvsem pa je po mojem preveč prazen prostor - tudi v veliki prazni telovadnici bo ob predvajanju glasbe bolela glava, ne glede na tip zvočnikov. 

Verjetno bi veliko pomagal na tleh kakšen težak čim večji tepih, ob strani pa kakšne težke zavese, morda kakšen kos tapiciranega sedežnega pohištva, itd.  

Lahko z debelimi črkami napišeš👍

pred 59 minutami je Janez007 napisal:

Nabasan, a po mojem mnenju premalo materialov, ki bi absorbirali odboje.

Žebljico na glavico.

pred 55 minutami je Tilen5 napisal:

Drgač, tepih pride ja ker je parket uničen.

Bo že veliiiika razlika!

Za sedaj,pa se lahko malo poigraš,povsod poiščeš stare deke,tuhnje z perjem ipd,in obesiš po omarah,da boš slišal razliko.V bassu ne bo neke razlike,a mislim,da ti tukaj nimaš glavnih problemov.

Zlato pravilo v Hi-Fiju je-več absorbcijskih materialov v zadnjem delu kot v sprednjem!!! Gre za to,da,kar absorbiraš ne moreš več nazaj "pričarati",torej več absorbcijskih materialov zadaj v večini primerov zveni bolje kot pa obratno (to vse piše v Nubertovem "Technik Satt"😉).

Pomeni,da sta tista dva absorberja sicer krasna,a na napačnem mestu. Če že druga ne,ju vsaj za probo daj levo in desno na steno...lahko tudi vodoravno.

Za mali cvenk za silo kupi kak čim bolj debel tepih...magar v Ikei,in ga daj na tla.

Zelooo priporočam t.i."hruška-vreče" za sedenje. obstajajo tudi poceni,jaz imam eno veliko še od IUVja iz pravega govejega usnja....no in te vreče so včasih napolnjene z plastičnim granulatom,moja je pa z stiropir-krogljicami (se jih dobi tudi v vrečah kot dodatek k betonu itd...)kar se preizkušanja akustike tiče-bomba za bass če ga je preveč...vržeš v kot in kar fajn pomaga👍

Zavese-te k imaš...za zvok niso najboljše...debelejše in bolj prosto viseče-mehke so boljše.

Kot sem napisal-mogoče pa niso zvočniki niti tako slabi...akustika je pol glasbe-zapomni si!...seveda pri monitorjih je drugače,ker ti ne sme ostati nič skrito,in za to se monitorje posluša tudi čim bližje,da ti akustika čim manj pljuva v juho...Hi-Fi je pa nekaj drugega...

Malo se poigraj z dekami,rjuhami vzglavniki,starimi plašči ipd....boš debelo gledal.

Napiši kaj,kakšni bodo rezultati...lahko tudi klobaso,bomo že preživeli😄😉...aja -slike vsi radi pogledamo😃👍

Popravljeno od skritikrt

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Eh, ne za doomsday. Za tisto so tablete ali pa štrik. Če hočeš bolj udobno iti, pa vdihavanje argona, helija ali pa dušika. Malo preštudirajte, smrt brez bolečin, ker se ti kri ne zakisa in samo zaspiš od pomanjkanja kisika.   Bolj na svetle teme. Agregat vidim kot neko premostitveno možnost za izpade od par ur do par dni. Kar je več, bodo pa hujši problemi, kot pa kako bomo TV gledali pa čakali na štrom.
    • Lahko z debelimi črkami napišeš👍   Žebljico na glavico.   Bo že veliiiika razlika! Za sedaj,pa se lahko malo poigraš,povsod poiščeš stare deke,tuhnje z perjem ipd,in obesiš po omarah,da boš slišal razliko.V bassu ne bo neke razlike,a mislim,da ti tukaj nimaš glavnih problemov. Zlato pravilo v Hi-Fiju je-več absorbcijskih materialov v zadnjem delu kot v sprednjem!!! Gre za to,da,kar absorbiraš ne moreš več nazaj "pričarati",torej več absorbcijskih materialov zadaj v večini primerov zveni bolje kot pa obratno (to vse piše v Nubertovem "Technik Satt"😉). Pomeni,da sta tista dva absorberja sicer krasna,a na napačnem mestu. Če že druga ne,ju vsaj za probo daj levo in desno na steno...lahko tudi vodoravno. Za mali cvenk za silo kupi kak čim bolj debel tepih...magar v Ikei,in ga daj na tla. Zelooo priporočam t.i."hruška-vreče" za sedenje. obstajajo tudi poceni,jaz imam eno veliko še od IUVja iz pravega govejega usnja....no in te vreče so včasih napolnjene z plastičnim granulatom,moja je pa z stiropir-krogljicami (se jih dobi tudi v vrečah kot dodatek k betonu itd...)kar se preizkušanja akustike tiče-bomba za bass če ga je preveč...vržeš v kot in kar fajn pomaga👍 Zavese-te k imaš...za zvok niso najboljše...debelejše in bolj prosto viseče-mehke so boljše.   Kot sem napisal-mogoče pa niso zvočniki niti tako slabi...akustika je pol glasbe-zapomni si!...seveda pri monitorjih je drugače,ker ti ne sme ostati nič skrito,in za to se monitorje posluša tudi čim bližje,da ti akustika čim manj pljuva v juho...Hi-Fi je pa nekaj drugega...   Malo se poigraj z dekami,rjuhami vzglavniki,starimi plašči ipd....boš debelo gledal.   Napiši kaj,kakšni bodo rezultati...lahko tudi klobaso,bomo že preživeli😄😉...aja -slike vsi radi pogledamo😃👍
    • Drgač, tepih pride ja ker je parket uničen.
    • Nabasan, a po mojem mnenju premalo materialov, ki bi absorbirali odboje.   Recimo v Mazdah je v notranjosti zelo veliko mehkih materialov, ki absorbirajo zvok in to blagodejno vpliva na poslušanje.   
    • Saj vem kaj so studijski zvobniki nevem zakaj mi to razlagate ...   Soba se mi zdi pa nabasana...  
  • Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.