Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano

pozicijske so zasen?ene, ?e pa misli? parkirne pa se te ne izklopijo pri zasen?enih, ker gorijo.

Edina pravilna vezava je direktno na klju?, ter rele, ki jih izklopi ob vklopu parkirnih. Tako so LED dnevne samo LED, parkirne samo parkirne in zasen?ene samo zasen?ene ob parkirnig - to je tista rumena mala ?arnica, ki nam gre na ?ivce ko sveti moder xenon :P .

Tisti, ki pa ve?ejo ledice na parkirne, se ?ez dan vozijo s parkirnimi in LED, pono?i pa z LED, parkirnimi in zasen?enimi....cela smrekca in adijo vsa zgodba o virtualni porabi.

ne bo ?isto dr?alo zasen?ne lu?i so le ?arometi s kratkim snopom svetlobe. poleg tega imamo lahko v zasen?nih ?arometih kombinirano ?arnico ?e za dolge lu?i ali gibljivo zaslonko za biksenone oziroma je to lo?eno v svoji paraboli le ?arnica za dolgo lu?.

vse ostale zunanje lu?i (brez zavornih lu?i, meglenk, rikverc lu?i, ?pic lamp, knightriderk, neonk ipd) so pozicijske lu?i tako tiste rde?e zadaj, bele zadaj za na tablico kot te mali brljivki spredaj. To namre? niso ?arometi ampak le lu?i za ozna?evanje pozicije vozila in od tod tako ime.

zato tudi velja, da za dnevno vo?njo zadostujejo ali dnevne lu?i ali zasen?ne lu?i brez, da bi uporabili pozicijske lu?i.

Voznik iz prvega odstavka tega ?lena mora voziti podnevi s pri?ganimi lu?mi za dnevno vo?njo. Kot lu?i za dnevno vo?njo se lahko uporabljajo tudi zasen?eni ?arometi, katerih svetilnost je v takem primeru lahko zmanj?ana za najve? 25%. Lu?i za dnevno vo?njo ali zasen?eni ?arometi, ki se uporabljajo kot lu?i za dnevno vo?njo, so lahko pri?gane, ne da bi bile so?asno pri?gane pozicijske lu?i.

termina parkirne lu?i namre? zakon ne pozna in tudi v primerih, kjer lahko nastavi? samo desno ali samo levo osvetljevanje pri parkiranju ?e vedno govorimo o pozicijskih lu?eh.

https://zakonodaja.com/zakon/zvcp-1/61-clen...-luci-na-vozilu

33112_1.png

• Odgovori 63
  • Ustvarjeno
  • Zadnji odgovor

Najbolj aktivni uporabniki v tej temi

Najbolj aktivni uporabniki v tej temi

Napisano

K smo ze pr temu, a je pri nas legalna uporaba avtomatskega stikala za luci na M6 mk1? Namrec tam v poziciji za avtomatiko cez dan gorijo samo pozicijske lucke?

Pa ne me fentat ker sm prelen in je mogoce to ze blo napisan :zvizga:

Napisano

V tej poziciji ne sme delati nic ko je svetlo. Ko zazna temo pa prizge zasencene in pozicijske

Res je sem preveril. Nisem sicer preprican zapozicijske je pa prizgal ob pokritju senzorja vsaj zasencene. Nimam tak dolge roke da bi preveru se pozicijske ki se na steni ne vidijo.

Uglavnem predvidevam da to pri nas ni legalno, kolikor vem se zahtevajo vsaj dnevne oz.pozicijske lucke ali pa zasencene?

Napisano

Res je sem preveril. Nisem sicer preprican zapozicijske je pa prizgal ob pokritju senzorja vsaj zasencene. Nimam tak dolge roke da bi preveru se pozicijske ki se na steni ne vidijo.

Uglavnem predvidevam da to pri nas ni legalno, kolikor vem se zahtevajo vsaj dnevne oz.pozicijske lucke ali pa zasencene?

Ni res! ?ez dan so obvezne dnevne ali zasen?ene (dovolj samo spredaj) pozicijske niso zahtevane.

Za vse vaše ideje urejanja okolice   www.gabioni.si

post-24-0-89526200-1520847770_thumb.png

34419_1.png  33631_1.png 34319_1.png

Napisano

Js pa avtomatsko ko zakurblam tud lu?i pri?gem. Do sedaj mi to ?e ni zatajilo. :P:P

Kolega švaba mi je zadnjič rekel, ko sva se malo zapeljala z MPS.

"Life is too short, to drive slow-shitty cars."

Napisano

Js pa avtomatsko ko zakurblam tud lu?i pri?gem. Do sedaj mi to ?e ni zatajilo. :P:P

Men tud ne :) verjetno prov nc groznga tist knof obrnit k przges in ugasnes se najcnej pa vsaj ne pozabis v nalivu/megli przgat luci kot to vidis vse prepogosto na nasih cestah.

• 5 mesecev kasneje...
Napisano

Men tud ne :) verjetno prov nc groznga tist knof obrnit k przges in ugasnes se najcnej pa vsaj ne pozabis v nalivu/megli przgat luci kot to vidis vse prepogosto na nasih cestah.

Da spet malo obudim temo... :D

Imam vpra?anje in sicer kot je ?e na za?etku teme napisano mi na Mazda 3 2005 ko priklopim lu?i na "auto" ne sveti ni?. Na BMW-jih se da z lu?mi igrati preko nekih testerjev ali avtomobilskem ra?unalniku, pa me zanima ?e je kaj podobnega mo?no tudi na Mazdici. Bi se dalo (?e sploh?) sprogramirati tako, da ko da? na "auto" se ti spredaj pri?gejo meglenke z cca 50% svetilnosti in ko pride? v tunel ti izklopi meglenke in pri?ge normalne lu?i, ko pride? iz tunela pa nazaj?

Lp Luka

Napisano

Luka, priporocam, da se pred takim posegom pozanimas, ce si ne bos ob taki uporabi svetil, prisluzu kar dveh kazni; za neprizgane luci & nepravilna uporaba meglenk. :zvizga:

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Napisano

Luka, priporocam, da se pred takim posegom pozanimas, ce si ne bos ob taki uporabi svetil, prisluzu kar dveh kazni; za neprizgane luci & nepravilna uporaba meglenk. :zvizga:

To ne ker nekatera vozila meglenke z zmansano svetljivostjo uporablajo, vw golf 5 in naprej meglenke z zmansano vidljivostjo uporablajo za ovinke(ko obrne? volan se ti prizge meglenka na strani z zmansano svetlinostjo) tako da to nebi bilo problema, policaju pa ?e vedno lahko pri?ge? meglenke s polno svetilnostjo. Zanima me samo, ?e bi bilo to pri mazdi mo?no tako "sprogramirat"?

Lp Luka

Napisano

Kolikor mi je znano, pri tistih iz VAG koncerna, ne svetijo meglenke... ampak so dodatne dnevne luci, ki so v istem ohisju oz. na isti poziciji kot meglenke ... Vsaj tako se mi zdi, da sem nekje bral...

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Dolo?eni VAG imajo meglenke in dnevne lu?i v istem ohi?ju ampak je vsako svoja ?arnica. Golf6, Pasat novej?e mazde (brez xenona) pa uporabljajo dolge lu?i z zmanj?ano svetilnostjo za dnevne lu?i.

Za vse vaše ideje urejanja okolice   www.gabioni.si

post-24-0-89526200-1520847770_thumb.png

34419_1.png  33631_1.png 34319_1.png

Napisano

novej?i da, starej?i ala moj exeo pa si dal koliko procentno naj gorijo DOLGE ko je stikalo na 0.

Druga?e pa pozabi to je japonc!

Torej je zadeva totalno neizvedliva? <_<

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• povej več, a si že imel tak projekt pa te je zdaj sesulo in ti je zdaj žal? se mi zdi, da nekaj veš 
    • Ja, jurja na kvadrat bo kar pravilna ocena po moje. Kot so drugi že rekli tule. Jaz sem tudi šel dograjevati hišo iz leta 85 in je zdaj dvostanovanjski objekt na lokaciji, ki jo danes ne dobiš kar tako samoumevno - bližina Celja, avtocesta 5 min stran, vse stvari na dosegu roke, otroci lahko (že) sami hodijo po dejavnostih. Ne govorim o neki Ljubljani, pa vseeno, saj vemo kako je z bajtami in cenami danes. Več faktorjev špila tu.   Zgodba je tudi drugačna kot včasih. Danes je glavno da se zapufajo ljudje in da je čez eno leto fertik. Včasih se je pa lepo 10 let delalo in se je počasi naredilo. Malo smo to tudi pozabili. Res je pa, da danes pri vsej izbiri in dopaminskih šusih od drugje je težko glavo v stvar spraviti.   Sam sem si dal kar zalogaj. Začetni objekt velikost cca. 300 m2 neto sem dozidal in ga spremenil v dvojček 220 m2 + 170 m2 skoraj brez kreditov in z veliko lastnega dela in predvsem načrtovanja s tem, da sem v objektu skozi živel. Se pa lahko v prihodnosti lastništva urejajo posebej če je treba.   O mojem porabljenem času za ta projekt zadnjih 10 let pa raje ne bi govoril. Poleti 2022 in potem še celo 2023 sem bil čisto sesut, pa še iz projektov v firmi se nisem videl. Sem pa tehnik po duši in imam OCD s prefekcionizom, tako da vemo kako potem to gre. 🤪
    • Ampak fertik bajto za 120.000. 
  • Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)

• Ni prijavljenih registriranih uporabnikov
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.