Skoči na vsebino

poraba goriva...

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

v prilo?eni tabeli...

aja... tabela slu?i ?isto statistiki... z njo ne posku?am ni?esar dokazati..

malo sem se poigral, ker vedno zapi?em in shranim vse kar je v zvezi z vozilom...tudi ra?une od goriva...

npr. pri?el do zaklju?ka, da mx pije nekje za 1.2 do 1.5 litra ve? povpre?no kot je pil xedos 6 1.6 16V

TABELA

LP KAALman
post-11-0-20527300-1509737445.png

post-11-0-02591300-1509952290.gif

• 21 let kasneje...
Napisano

Imam tri vprašanja, pa da ne odpiram nove teme, bom potegnil eno iz naftalina. Glede na to, da je že več kot 20 let ni nihče potreboval, se najbrž ne bo nihče pritožil, da mu smetim...

Najprej uvod:

Neki trgovec (moj prijatelj) je našel 10 litrov motornega olja Valvoline MaxLife 15W40 iz leta 2009 - "izgubljeno" nekje pod eno polico, pa ko je preurejal, je "padlo" ven... Ker je tako staro, nekako nima poguma to vliti v motor. In sem bil v pravem trenutku na pravem mestu ter dobil to olje. In sem se odločil, da ga bom mešal v nafto, po en liter olja na 50 litrov nafte. In prišel do zanimivega zaključka: poraba nafte našemu BTjcu je precej padla. Prej je bilo povprečje okoli 16,5 litra na 100 km, zadnjih 3430 km pa je poraba goriva (nafte in olja) padla za okoli 1,5 litra na 100 km. In to ni merjeno na eno vožnjo ali pa na en rezervoar, to je merjeno na 3430 km - kar nekako zajame različne režime in relacije...

Torej, vprašanje: kaj vsebuje motorno olje, da zmanjša porabo nafte?

Do tu so bile številke. Od tu pa moji občutki (lahko, da je tudi "placebo efekt") : imel sem tudi občutek, da je motor deloval precej bolj mirno (ni se toliko tresel, predvsem v prostem teku), nisem pa opazil, da bi izgubil moč (čeprav sem pričakoval, da bo prikolico v Rebrnice težje potegnil kot s čisto nafto, pa tudi v te naše hribe je vlekel po dve prikolici, pa nisem imel občutka, da bi vleklo slabše kot prej).

Je možno, da je res motorno olje v nafti pripomoglo k mirnejšemu teku ali se mi to samo dozdeva?

Je možno, da zaradi motornega olja v nafti res ni izgubil moči ali se mi tudi to samo dozdeva?

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano

Jaz vlivam deci na 50 litrov... Preventivno. 

Napisano

Včasih smo mešanco točli v dvotaktne.

Olje je zaradi boljšega mazanja. Problem pa je ekologiji, ker le ta izgori.

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.