Skoči na vsebino

Super računalniki in projektiranje

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

Vodne elektrarne niso zastarele, so konstanta :). Zanimiva pa je zgodba kako so superracunalniki prinesli velik prihranek ravno na tem podrocju.

Simulirajo in zrisejo turbine na 99,9% natancno vkljucno z zanesljivostjo (velikost delov, materiali delov, oblika delov...). S tem so pocenili in pohitrili dobavo turbin uh la la krat.

Pred tem se je naredila maketa turbine, se je lavfala vsaj 6 mesecev, potem cela razstavila, in to se je ponavljalo dokler ni bilo stabilnega izdelka - cikel 3-4 leta.

Sedaj fluid dynamics nacrta turbino v 14 dneh pripravljeno za proizvodnjo. Turbo inštitut je to imel, dokelr niso prišli novi lastniki, najprej sp poslali finančnike in zgodbe je bilo konec....nazaj na abakus

Enako je z letalskimi motorji, turbinami...f1 in motogp razvoj aerodinamike, se euroncap ne rabi vec avtov zaletavat...ogromno je tud benefita.

Napisano

Tole so zgodbe za tiste, ki niso nikoli razvoja videli od blizu. Zakaj misliš, da v F1 avte velikokrat z zeleno barvo na prvih testiranjih polivajo?

Turbine v hidroelektrarnah so pa že 50 let nazaj delali s 95% izkoristkom, zdaj je pa pač malo bolje.

Pa Rimaca sj poglej, kakšne so ga srali s simulacijami za trk. Sam trk je pa nekaj čisto drugega pokazal.

Računalnik je lahko supermočen pa na koncu še vedno smeti ven vrže, če daš smeti noter. Lahko dobiš super rezultate, pa je treba še vedno narediti interpretacijo rezutatov. Tu je pa dober in izkušen razvojni inženir vreden neskončno.

Sem pa vesel, da je tako, razmišljam zadnje čase. Sem ena izmed redkih priviligiranih branž, ki mu AI ne bo kar tako spizdil dela. 🤣 Nov projekt, prazen papir, pa stokrat po desni prehitim vsak superračunalnik. Je pa to uporabno malo kasneje ko moraš preveriti svoje ideje. Takrat se ga da pa izkoristiti za hirejše iteracije. To je ves plus vsega.

Napisano

Ja, saj za to je uporabno. Samo Adrian Newey pa še vedno začne s praznim listom papirja in avto konstruira na risalni deski, pa je top dizajner v F1 - priporočam kakšen podcast ali pa intervju z njim, da dobiš malo občutek kje se ustvari večina vrednosti razvoja. Miljoni operacij pridejo potem, ko je čas za duhamorno in črnsko delo.

Napisano

Se ne strinjam čisto. Newey je človek, ki rabi avtonomijo in njegov način dela bo naredil največji napredek tam, kjer je stanje razvoja še malo "v povojih". Tu AI počepne in rabiš kreativnost pravih razvojnikov. Računska moč ne naredi toliko razlike, me ne boš prepričal. Zato je zdaj sprejel mesto tehničnega direktorja pri Aston Martin-u. Pri Red Bullu je svoje opravil, verjetno že par let nazaj. Je pa iskal nekega takšnega lastnika, kot je Lawrence Stroll, ki mu bo to avtonomijo dal. To tudi v F1 ni samoumevno. Npr. jaz bi si ga želel videti pri Ferrariju, pa tam okolje ne deluje tako, da bi mu omogočal njegov način dela.

V glavnem, ko ekipa enkrat preide to stopnjo v razvoju, potem za takšne ljudi ni več zanimivo. Pride pa čas za en kup računske moči, ki potem drži dominanco ekipe na nivoju, ki jo je zastavil ključen človek na začetku poti. Beda je, ker to potem naredi F1 nezanimivo in dolgočasno in se potem pozna pri upadu gledanosti, kar je bil kar problem pred recimo 10 leti. Potem ko se je stari Bernie umaknil so vse malo prevetrili in gledalcem spet približali dirkanje.

Napisano (urejeno)

Izgleda zanimivo. Hvala za slike. Jaz sem sicer bolj v tonah jekla in drugačni infrastrukturi, tako, da za mene je tole malo preveč čisto in fino. 😁 Pa pretanki kabli so...

Kakšno priključno moč pa ima takšen center v MW in koliko MWh tole pokuri na leto? Malo me zanima.

Popravljeno od Agerg
Napisano

@jures WAW noro tole. Tole je pa cisto next level.

Jaz cel happy ker mi uspe upravlat cca. 30 streznikov in neki web app-e programirat, pol pa to vidim in se pocutim kot debil :P

Napisano
pred 6 urami je jures napisal:

Mariborska Vega pa je fenomen, od prvega dne rabi 1MW in niti en dan razen na maintenance day ne pade. Stalno je na 95%.

Marsikdo v celi politicni zgodbi, ki se odvija sedaj za nadgradnjo ne ve, da res rabijo še vecji sistem. 30% mora biti na voljo za eurohpc vedno, so ga pa financiral skoraj 100%

Meni pa moti na Vegi odvajanje toplote.

Izum se v celoti greje s svojimi strežniki. Pod 5°C sem komaj vklopijo toplotne na vrtine.

Vega pa gre v luft in je hrupna. To bi moralo iti pozimi v isti vod, kot gre toplarna.

Napisano
pred 16 minutami je jures napisal:

Zataknilo se je kdo bo investiral v povezavo...obcina, ministrstvo...otd otd. On vse je padlo v vodo, dobesedno.

To nisem vedel.

Nova lokacija mi je znana 😉

Za hrup pa jamra par oseb, ki jih poznam in živijo blizu.

Napisano
pred 15 urami je jures napisal:

...

Nadgradnja pa ne bo v Mariboru na Izumu ker trafo stanica ne da vec kot 1MW...:). Lokacija novega je ze znana ampak se ne sme govoriti

...

Je pa blizu vode, ne? ;)

it's better to let someone think you're an idiot then to open your mouth and prove it

32888_1.png

Napisano
pred 9 urami je jures napisal:

Potem tud ves verjetno da je DC 'slovenski' in ne francoski :)

To ne vem.

Včasih sem imel vse informacije. Zdaj pa izvem, če vprašam na pravo mesto. To pa pač kaj me zanima, se pozanimam. 😉

To ti je verjetno znano:

DSC_0262.JPG

Napisano
pred 21 minutami je jures napisal:

Ja je pa malo starejsa slika a ni, manjka dodaten ventilator ( al je pa v topli zoni) tole je hladna

In velikega napajanja :)

2018 bi rekel.

Ja, tam ne bo zmanjkalo štroma nikol.

Napisano
dne 10. 2. 2025 ob 13:27 je jures napisal:

Evo teme :)

En album na zadnjo gradnjo BSC Barcelona - 2 letni projekt. Zdaj je ze javno. Do primopredaje se ni smelo nic komunicirati

PHOTOS.APP.GOO.GL

1052 new items added to shared album

Mam enake albume za Maribor, Leonardo Bologna. 3cmwf Bologna, Julich Nemcija, indija, srbija. Bolgarija...mnoge.

Na zacetku slik in projekta vidite oglede, predpriprave, iskanje optimalnega kabliranja, testiranje beta izdelkov (vedno se dobavlja prvic novo generacijo, vprasanj je mnogo) kalkuliranje teze kamionov, dostopna mesta, orodja potrebna za razlaganje, zascito tal....teh detajlov je noro veliko

Kablov je v  skupni dolzino 62km, vecino fiber

Sem preletel slike, fenomenalno za pogledat!

Napisano
pred 46 minutami je jures napisal:

GPU: nvidia (Izrael),

Kaj so lastniki?

Ker proizvodnja se tam verjetno ne splača.

Napisano

Vohunjenje...prestrezanje in analiza mailov, SMS sporočil in druge prijetne reči. sramezljiv

33112_1.png

Napisano
pred 57 minutami je Boss napisal:

Vohunjenje...prestrezanje in analiza mailov, SMS sporočil in druge prijetne reči. sramezljiv

To pa že ne😁

N7rRRL1.jpg

• 2 tedna kasneje...
Napisano

Kdaj pa začnete postavljat Skynet? Nič važnega, sam tolk da vem. :hudicek:

33112_1.png

Napisano (urejeno)
pred 13 minutami je jures napisal:

Na netu maš take članke s pripisom 'čas za zemljo', no to ne spada tja...:)

Julich - Jupiter Exascale

Vsak vodno hlajen 1U blade-node (glycol) ima 8 x nvidia GPU zadnje generacije (vsak cca 20k€)

30 node-ov na rack

125 rackov - vodno hlajeno (izmenjevalec) voda / glycol

Vsak rack 150kW

220km kablov (90% fiber, ostalo baker)

You can do the math... 

20250317_153111.jpg

Ja, GPU se je v zadnjih letih uveljavil pri analizah genetskih podatkov (podatkov sekvenciranja DNA). Če prav razumem glikol neposredno hladi komponente, medtem ko voda hladi glikol? A so GPU amper-based?

Popravljeno od vzupan3
Napisano
pred 11 minutami je jures napisal:

Na netu maš take članke s pripisom 'čas za zemljo', no to ne spada tja...:)

Julich - Jupiter Exascale

Vsak vodno hlajen 1U blade-node (glycol) ima 8 x nvidia GPU zadnje generacije (vsak cca 20k€)

30 node-ov na rack

125 rackov - vodno hlajeno (izmenjevalec) voda / glycol

Vsak rack 150kW

220km kablov (90% fiber, ostalo baker)

You can do the math... 

Ali se je že kdaj zgodilo, da je kakšna cevka/objemka že spustila?

it's better to let someone think you're an idiot then to open your mouth and prove it

32888_1.png

Napisano
pred 22 minutami je x-layer napisal:

Ali se je že kdaj zgodilo, da je kakšna cevka/objemka že spustila?

To se dogaja samo pri vodovodu.

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

Napisano
pred 17 urami je jures napisal:

Sem bil se konzervativen, nvidia je danes najavila da bo spet naslednja generacija kurila 600kW na rack...boga voda

WWW.THEREGISTER.COM

GTC: Now that's what we call dense floating-point compute

sem včeraj gledal. bi bilo pa zanimivo dobit tist njegov računalnkik prihodnosti, napasat eno obično ''gamersko'' grafično pa sprobat kak se obnese :P .  magar tanovo RTX 6000

null

image.png

• 3 tedne kasneje...
  • 3 tedne kasneje...

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Zadnja sporočila

• Odgovor:ker benzinarjev  so prodali par sto , dizlov pa na tisoče. Večja ponudba na trgu rabljenih  = nižja cena. Nič presenetljivega.
    • samo glede na ta forum imajo največ težav z CD150 ravno tisti z uvoženimi avti in preko 150kkm   najcenejši mobile de mazda6 bencinar 2020 letnik je 20,290 eur, najcenejši dizel pa 11,900 (https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?dam=false&fr=2020%3A2020&ft=PETROL&isSearchRequest=true&ms=16800%3B7%3B%3B&od=up&ref=srp&refId=d81a4be8-7142-b15f-db7c-ac0559832804&s=Car&sb=p&vc=Car in https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?dam=false&fr=2020%3A2020&ft=DIESEL&isSearchRequest=true&ms=16800%3B7%3B%3B&od=up&ref=srp&refId=d5e5f8dd-3134-c65a-561d-fc9139d3be09&s=Car&sb=p&vc=Car)     zakaj?  
    • Zanimivo... sicer staro kar nekaj let. Se pa vidi, kateri vozniki so najbolj zmedeni in čist zbegani - dejansko Slovenski to niso.    
    • Ne vem, zakaj?  Ker je karavan mogoče? Al pa take barve?  Diesel je strel v koleno... 
  • Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.