slidy Napisano 10. januar, 2010 Prijavi Napisano 10. januar, 2010 Prebral sem vseh osem strani, na?el podobno vpra?anje, kot zanima mene, odgovora pa nikjer nisem zasledil. Torej: kako je z garancijo avta, ?e v novega vgradijo plin? ?e mi bo ?e v garancijskem roku avta odpovedal, recimo, altenator, se bo vsa krivda zvrnila na plinsko instalacijo, ker ni tovarni?ka in gre za poseg v motor, ki ga proizvajalec ni odobril. Da pa ?akam tri leta, da garancija mine... Na star avto dajat plinsko instalacijo.. Ne vem, no, bo ve? ko?talo kot bo avto vreden... Skoraj... Meni je bilo zagotovljeno, da garancija ostane v kolikor bo strokovno narejeno. Sem pa vpra?al vsaj ene 5x in vedno dobil isti odgovor. Seveda vse pri Gami v BTC-ju.Besede iz ust gospoda na servisu so bile nekaj v takem smislu: "?e bom rekel, da garancije po vgraditvi avtoplina ni ve?, mi boste rekli kak?na jajca prodajamo. Garancija ostane, v koliko je ?trom pravilno zvezan in za??iten!" in sem dobil ?e vizitko v roke, v koliko bi se kdo kdaj spotaknu v in?talacijo plina, da naj se obrnem na tega gospoda.Tisto s ?tromom je letelo na razne ?alabajzarje, ki namesto, da bi dali gor po?irko in pred tem vse skupaj zlotali, samo zvijejo dva kabla skupaj in polepijo z izolir trakom. Ja baje tud to delajo!Po vgradnji plina sem se zapeljal na servis v BTC, ker ni nikjer pisalo kako ponovno "nau?im" stikala za ?ipe in je gospod pogledal pod pokrov in mi rekel, ga garancije nisem pu?nil, ker je strokovno narejeno.?e je za verjet je pa druga stvar. Citiraj
Slivka Napisano 11. januar, 2010 Prijavi Napisano 11. januar, 2010 ?e ena re? mi ne gre skupaj. Vsi po vrsti ste pri?akovali padec mo?i, vsi po vrsti ste govorili, da se je porava malenkost pove?ala. Ni mi jasno: LPG je propan, ki ima kurilno vrednost 92970 kJ/m3 oziroma 46070 kJ/kg. Bencin pa ima kurilno vrednost 42700 kJ/kg (podatki so iz Strojni?kega priro?nika avtorja Bojana Krauta, str. 223). ?e ima torej plin ve?jo kurilno vrednost, bi se ga moralo porabiti manj ali pa bi morala biti mo? motorja ve?ja. Ali pa sem jaz nekaj krepko zame?al? Citiraj Od kar imam Forda, sem postal pešec...
YavarYe X6V6 Napisano 11. januar, 2010 Prijavi Napisano 11. januar, 2010 ?e ena re? mi ne gre skupaj. Vsi po vrsti ste pri?akovali padec mo?i, vsi po vrsti ste govorili, da se je porava malenkost pove?ala. Ni mi jasno: LPG je propan, ki ima kurilno vrednost 92970 kJ/m3 oziroma 46070 kJ/kg. Bencin pa ima kurilno vrednost 42700 kJ/kg (podatki so iz Strojni?kega priro?nika avtorja Bojana Krauta, str. 223). ?e ima torej plin ve?jo kurilno vrednost, bi se ga moralo porabiti manj ali pa bi morala biti mo? motorja ve?ja. Ali pa sem jaz nekaj krepko zame?al? Kon?no nekdo ki je pogledal v priro?nik.Medni je uspelo v ne najbolj?ih pogojih celo pove?ati konl?no hitrost z LPG in to kar za par kilometrov.Razlog zakaj pa se dejansko poraba plina in bencina razlikujeta pa je pomoje v tem da plin druga?e zgoreva, povrh vsega p ni mo?no vgraditi plina na tako optimalno mest oa vbrizg kot pa je vgrajena bencinska ?oba.Je pa ena izvedba ki je za mazdine MPS motorje in s to pa dejansko dobimo VE? konjev-navora, kot na bencin, samo je pa skoraj 2X dra?ji sistem. Citiraj Kolega švaba mi je zadnjič rekel, ko sva se malo zapeljala z MPS. "Life is too short, to drive slow-shitty cars."
slidy Napisano 11. januar, 2010 Prijavi Napisano 11. januar, 2010 S kje si pa ti tole skopirov? Nekam znan mi je ?lank hehe. Citiraj
Boss Napisano 11. januar, 2010 Prijavi Napisano 11. januar, 2010 ?e ena re? mi ne gre skupaj. Vsi po vrsti ste pri?akovali padec mo?i, vsi po vrsti ste govorili, da se je porava malenkost pove?ala. Ni mi jasno: LPG je propan, ki ima kurilno vrednost 92970 kJ/m3 oziroma 46070 kJ/kg. Bencin pa ima kurilno vrednost 42700 kJ/kg (podatki so iz Strojni?kega priro?nika avtorja Bojana Krauta, str. 223). ?e ima torej plin ve?jo kurilno vrednost, bi se ga moralo porabiti manj ali pa bi morala biti mo? motorja ve?ja. Ali pa sem jaz nekaj krepko zame?al? Ja sej v uni drugi temi sem lepo napisal, da ima plin ve?jo kalori?no vrednost a manj?o energijsko gostoto. Ker se plin tako kot bencin prodja po litrih moramo gledati volumen in 1 liter plina da manj kot en liter bencina, ?e pa gledamo po masi pa ena kila plina da ve? kot ena kila benza. Ker v valje ne grejo kile ampak je odvisno od volumna kolikor ga spravimo v cilinder in uspemo v?gati je po moji logiki torej manj oddanega dela pri plinu kot pri benzu. Pa LPG jeme?anica propana in butana in definitivno ni samo propan kot ma? navedeno v priro?niku. Dej ?e najde? poglej koliko je kurilna vrednost enega kubika benza (1000litrov). Mislim, da je gostota bencina cca 750kg/m3 plina v teko?em stanju pa ne vem podatka samo je sigurno ni?ja. Citiraj
LabiGT Napisano 11. januar, 2010 Prijavi Napisano 11. januar, 2010 Boldano je nekaj, kar sta Boss in Labi spra?evala nisem jaz nc vprasal v tej temi pa tud nikakor vam ne gre v glavo (a je tok tezko razumet al kako?) da nisem proti plinu, sem pa proti mazdi 6 z bencinskim 1.8 ali 2.0 motorjem in plinsko instalacijo, ker pol imas se vedno konzervo, ki ne gre nikamor ki ima samo nizko porabo in nc drugega napram dizelskemu CD motorju... ce bi bla kaka mazda 6 z V6 motorjem ...(kaj bi blo ce bi blo itd itd) Citiraj It's all fun and games 'til someone loses an eye, then it's just fun you can't see
Sishi Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 ce bi bla kaka mazda 6 z V6 motorjem ...(kaj bi blo ce bi blo itd itd) Hm... Citiraj Sex, V6 and Rock 'N' Roll
slidy Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 sem pa proti mazdi 6 z bencinskim 1.8 ali 2.0 motorjem in plinsko instalacijo, V kolikor je ?e na samem za?etku namen da se bo vgradilo v avto plin, je bolje razmisliti potem o mo?nej?em motorju, kot si ?e napisal. Sam nimam izku?enj z omenjenima motorjema, do?im na 2,5 je pa zadeva (plin) zelo solidna. Sem ve? kot zadovoljen. Citiraj
YavarYe X6V6 Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 Ja sej v uni drugi temi sem lepo napisal, da ima plin ve?jo kalori?no vrednost a manj?o energijsko gostoto. Ker se plin tako kot bencin prodja po litrih moramo gledati volumen in 1 liter plina da manj kot en liter bencina, ?e pa gledamo po masi pa ena kila plina da ve? kot ena kila benza. Tukaj se ne bom strinjal, ker na pumpi nato?im 59 litrov TEKO?EGA plina, se pravi v teko?em stanju, porabljam pa ga kot plin, se pravi v plinastem stanju in ?e imam porabo 10 litrov to ni 10 litrov plina ampak teko?ine, je pa dejstvo da je liter benza liter benza liter teko?ega plina v plinasti fazi pa je precej ve?, je tako ? ce bi bla kaka mazda 6 z V6 motorjem ...(kaj bi blo ce bi blo itd itd) Ve? nas je takih.Js bi kr en 3.7 V6, uvozu iz usa in jo po?u v svojo pa jebesh pol registracijo. Citiraj Kolega švaba mi je zadnjič rekel, ko sva se malo zapeljala z MPS. "Life is too short, to drive slow-shitty cars."
Boss Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 Tukaj se ne bom strinjal, ker na pumpi nato?im 59 litrov TEKO?EGA plina, se pravi v teko?em stanju, porabljam pa ga kot plin, se pravi v plinastem stanju in ?e imam porabo 10 litrov to ni 10 litrov plina ampak teko?ine, je pa dejstvo da je liter benza liter benza liter teko?ega plina v plinasti fazi pa je precej ve?, je tako ? Ja seveda govorimo o LPG v teko?em stanju saj gostota v plinastem stanju je mislim, da cca 250x manj?a kot v teko?em. Se pravi, da v en tank ne bi spravil niti kilograma plina. In vse kar sem do zdaj povedal je vedno bilo mi?ljeno liter plina v teko?em stanju saj druga?e primerjave sploh ne more biti. ?e vedno pa nisem dobil podatka kolik?na je gostota plina v teko?em agregatnem stanju saj to je potem bistven podatek koliko "energije" dr?i en liter goriva. Informacijo koliko energije ima ena kila plina imamo ampak kolik?na pa je gostota pa ?al ?e ne in edino iz tega bomo lahko ocenili koliko je poraba s plinom vi?ja od porabe z benzom, ?e ?elimo dose?i enak re?im vo?nje. Citiraj
YavarYe X6V6 Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 Plin se ne spla?a, prodam komplet in?talacijo, zraven dam ?e avto. Citiraj Kolega švaba mi je zadnjič rekel, ko sva se malo zapeljala z MPS. "Life is too short, to drive slow-shitty cars."
Symon Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 Plin se ne spla?a, prodam komplet in?talacijo, zraven dam ?e avto. No tko ja priznaj pa bodo sre?ni dizela?i. Citiraj
YavarYe X6V6 Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 Kupi? ? Citiraj Kolega švaba mi je zadnjič rekel, ko sva se malo zapeljala z MPS. "Life is too short, to drive slow-shitty cars."
Symon Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 Ne jaz sem ?e bolj zabit kot ti, ki ima? vsaj plin ?eprav se ne spla?a. Jaz imam samo bencinarja 2.0 brez plina, to res ni za nikamor. Boss pomoje si ti preve? pikolovski pri teh zadevah. Citiraj
Boss Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 Plin se ne spla?a, prodam komplet in?talacijo, zraven dam ?e avto. Ja kaj si pa ti dons tolk otro?ji ej samo debatiramo, jaz nobenga ne prepri?jem, da mora tako razmi?ljat kot jaz, verjetno pa lahko svoje mnenje povem, al raj ne Boss pomoje si ti preve? pikolovski pri teh zadevah. Ja to bo Citiraj
YavarYe X6V6 Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 Nisem te sorte. Citiraj Kolega švaba mi je zadnjič rekel, ko sva se malo zapeljala z MPS. "Life is too short, to drive slow-shitty cars."
Z M A J Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 Ajvar, ?e dostav? na dom, jz vzamem, ampak me pa mor? ?e kak pir?ek po?astit, drga? nav ni?. P.S. - vsak nej fura na karkol ho?e, makar da se voz v Renoju, ki sploh ni avto! Citiraj Lepa kot slika, na sliki pa traktor
Slivka Napisano 12. januar, 2010 Prijavi Napisano 12. januar, 2010 Torej, spet jaz. In tu so podatki iz Strojni?kega priro?nika: kurilna vrednost: bencin: 30744000 kJ/m3; 42700 kJ/kg plin: 92970 kJ/m3; 46047 kJ/kg gostota: bencin:720 kg/m3 plin: 2,019 kg/m3 (gostota za plin je podana za plinasto stanje in ne za uteko?injen plin) PAZI! Pri plinu je upo?tevan propan. ?e sem prav razvozlal, je pozimi samo propan, ker ima ni?jo "temperaturo uplinjanja" in je zato bolj primeren za rabo v zimskem ?asu. Poleti dodajajo ?e butan, ki ima ve?jo kurilno vrednost: 121800 kJ/m3. Pa ?e nekaj mi ne gre v ra?un. Vsi ste omenjali neke blazne prihranke in vsi ste omenjali, da se je poraba malenkostno dvignila (kolikor sem uspel zaslediti, se je v povpre?ju dvignila za 5% - objava 33, objava 44,...). ?e dovolite, bi naredil eno primerjavo, pa dobro spremljajte, ?e sem se kje zakalkuliral: Moj avto porabi 6,3 l/100 km. Torej bi porabil plina za 5% ve?. bencin 6,3 l/100 km plin 6,615 l/100 km Pri ra?unu je pomembna ?e cena: bencin 1,158 ?/l plin 0,649 ?/l To torej pomeni, da bom za en prevo?en kilometer pla?al: bencin 0,072954 ? plin 0,042931 ? Razlika je torej 0,030023 ? na kilometer. Sem do sem pravilno zra?unal? ?e sem, gremo dalje. Za vgradnjo naprave je treba pla?ati okoli 1500 ? (vgradnja, homologacija,...). Da se naprava odpla?a, je treba prevoziti okoli 49960 kilometrov, ?e se razmerje med ceno obeh goriv ne spremeni. Glede na to, da imam zdaj ?e 40000 km, dodam poleg ?e teh 49960, pa se avto ?e po?asi pribli?a 90000 prevo?enim kilometrom. Pri teh kilometrih se investicija ?ele odpla?a, torej ni ?e nobenih prihrankov. Je res ra?unica predelovat "star" avto na plin? Sem kaj zgre?il? Sem se kje zakalkuliral? ?esa mogo?e nisem upo?teval? Citiraj Od kar imam Forda, sem postal pešec...
Boss Napisano 13. januar, 2010 Prijavi Napisano 13. januar, 2010 Vi?jo kot ima avto porabo bolj hitreje se investicija v plin izpla?a. Pri dobrih 6 litrih je zadeva ekonomsko vpra?ljva razen, ?e se z avtom misli narest bistveno ve? kot 100.000km. Citiraj
LabiGT Napisano 13. januar, 2010 Prijavi Napisano 13. januar, 2010 jaz sem pa vceri srecal albanca, ki uvaza LPG v slovenijo...samo v sloveniji lani mel za 650 mil. eur prometa... hiso ma pa kot v dinastiji Citiraj It's all fun and games 'til someone loses an eye, then it's just fun you can't see
Boss Napisano 13. januar, 2010 Prijavi Napisano 13. januar, 2010 Torej, spet jaz. In tu so podatki iz Strojni?kega priro?nika: kurilna vrednost: bencin: 30744000 kJ/m3; 42700 kJ/kg plin: 92970 kJ/m3; 46047 kJ/kg gostota: bencin:720 kg/m3 plin: 2,019 kg/m3 (gostota za plin je podana za plinasto stanje in ne za uteko?injen plin) PAZI! Pri plinu je upo?tevan propan. ?e sem prav razvozlal, je pozimi samo propan, ker ima ni?jo "temperaturo uplinjanja" in je zato bolj primeren za rabo v zimskem ?asu. Poleti dodajajo ?e butan, ki ima ve?jo kurilno vrednost: 121800 kJ/m3. OK, ?e damo pol butana in pol propana je potem 107385kJ/m3 ali 53186kJ/kg. ?e dr?i tisto, da je gostota pri uteko?injenju 250x ve?ja pomeni, da je to 30450000kJ/m3. Razlika je torej samo 1% ampak pri idealni poletni me?anici pol butana pol propana in zaradi malo vi?je te?e avtomobila je torej poraba verjetno nekje 3% vi?ja in nekoliko slab?e performance. To je ?isto sprejemljivo. Ampak ?e je pozimi res notri samo propan (?eprav dvomim - verjetno je le procentno razmerje druga?no) je to 23242500kJ/m3 je pa razlika 25% in za toliko bi morala biti vi?ja poraba. Resnica je pozimi verjetno nekje vmes tako, da bi moralo biti pove?anje porabe za cca 10% pri plinu. A je to res ali ne naj povejo plina?i Citiraj
Boss Napisano 13. januar, 2010 Prijavi Napisano 13. januar, 2010 Pa moj primer je edinstven, zaradi direktnega vbrizga (Turbo) jaz vedno so-uporabljam bencin tudi ko na plin preklopi... Mislim, da na tak princip deluje tudi dieselski motor predelan za uporabo plina. V vsakem trenutku rabi cca 10% nafte. Ta nafta je samo za to, da se zaradi tlaka v?ge in da v?ge plin, ker druga?e brez v?igalnih sve?k pri plinu nima? kej praskat. Citiraj
slidy Napisano 13. januar, 2010 Prijavi Napisano 13. januar, 2010 Mislim, da na tak princip deluje tudi dieselski motor predelan za uporabo plina. V vsakem trenutku rabi cca 10% nafte. Ta nafta je samo za to, da se zaradi tlaka v?ge in da v?ge plin, ker druga?e brez v?igalnih sve?k pri plinu nima? kej praskat. Kolikor je meni znano iz prve roke rabijo dosedanji sistemi 20% nafte. Se pa dela sistem, ki naj bi popolnoma deloval samo na plin. Seveda z dodatno vgrajenimi sve?kami. Citiraj
YavarYe X6V6 Napisano 14. januar, 2010 Prijavi Napisano 14. januar, 2010 Kolikor je meni znano iz prve roke rabijo dosedanji sistemi 20% nafte. Se pa dela sistem, ki naj bi popolnoma deloval samo na plin. Seveda z dodatno vgrajenimi sve?kami. Dizla se ne spla?a predelovat, ker ?e tako malo pokuri. Citiraj Kolega švaba mi je zadnjič rekel, ko sva se malo zapeljala z MPS. "Life is too short, to drive slow-shitty cars."
slidy Napisano 14. januar, 2010 Prijavi Napisano 14. januar, 2010 Dizla se ne spla?a predelovat, ker ?e tako malo pokuri. Dizla se spla?a predelat edin ?e je kamjon. Citiraj
Priporočeno sporočilo
Pridružite se pogovoru
Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.