Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano

prava terenska vozila niso vizualno lepa vozila in prav tako tudi niso udobna vozila ker to so "delovni stroji" in ne vozila za ?minkirat se po Ljubljani

:bravo: In niso nujno premium znamke. :P
Napisano

ja lada niva, do prvega trcenja je dober terenski avto...pol je samo kanta in to smrtno nevarna

It's all fun and games 'til someone loses an eye, then it's just fun you can't see

Napisano

ja lada niva, do prvega trcenja je dober terenski avto...pol je samo kanta in to smrtno nevarna

To je pa ?isto res. Za off road je ok, za po obi?ajnih cestah pa ni. Sej na plehu se ne bo ni? poznalo in tudi na vozniku ne, samo znotraj voznika bo pa ?e?ana.

Napisano

Se strinjam Symon ...

LabiGT & Marko_mx-3:

menim da noben "avto" ni najbol varn razlika je samo al "ne prezivis" al pa si "invalid" .. v takih primerih pol raj prvo ...

(itq so avtomobili vsak dan hitrejsi, debilov je vsak dan vec na cesti, ceste so tud iz dneva v dan v boljsem stanju tko da ... raj ne pisem naprej ker je brezveze... )

Napisano

Avtomobili in estetika, hja, torej, kako bi napisal, recimo takole: nisem umetnik in tega ne bom sodil. Naj avtomobile gleda kak?na umetni?ka du?a in naj presodi, ali je lep in estetski ali ne. Mene zanima samo, ali je prakti?en in uporaben ali ne.

Kar se pa porabe ti?e, pa Lade prav ni? niso po?re?ne. ?e ima? prvo, reduktor, verige na kolesih in 35 cm celega snega, bo ?lo 16 litrov goriva na 100 kilometrov ne glede na to, s ?em gre?. In ?e ima? do doma bolj pot kot cesto in se na 20 km poti dvigne? za 850 metrov, je to precej vzpona po ve?inoma gozdnih poteh. In tam ne bo poraba 5 litrov, ne, tam jih bo 16, ne glede na to, kaj vzame? v roke. In ?e na leto spravi? iz gozda 20 metrov lesa - kurjave, bo poraba pribli?no ista pri vseh. Tudi meni Mazda porabi 16,5 l/100km (nafte). In mislim, da Lada ne bo imela ni? ve?jo porabo. Torej ni Ladina poraba prav ni? pretirana.

?e pa se s terencem spravi? na avtocesto, si pa idiot. Za avtoceste so druga?na vozila. Dobro, ?e se enkrat pelje?, ker ni druge mo?nosti, je eno. Da pa gleda?, koliko terenc porabi na avtocesti in kupi? tistega, ki porabi manj, si pa bedak, da za avtocesto sploh kupuje? terenca. Saj ne re?em, Slovenske avtoceste so precej razsute, ampak toliko pa spet ne, no.

In to velja tudi za ostale ceste.

Vsaj po moji kme?ki pameti bi rekel, da je tako.

Pa ko ste omenili zaletavanje, mi lahko kdo pojasni tole: stari R-clio ima 5 zvezdic, stara M-6 pa 4. Ma, ?e se ?e gremo zaletavat, sem raj?i v mazdini ?estici kot v napol-plasti?nem cliotu (ima ?e blatnike plasti?ne - sicer ne bi vedel, a so sosedovemu vnuku divji prasci "pojedli" oba sprednja blatnika in sprednji ter zadnji odbija?. O?itno jim je bila tsta plastika zelo v?e?. Saj baje se Renault zelo trudi iskat "v?e?ne" materiale. No, tokrat jim je uspelo, ?e divjim prascem je bila v?e?).

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano

Hehe, Slivka ti me vedno po?teno nasmeje? - tale z Renaultom in divjimi prasci je legendarna. :bravo:

Malo pa bom vseeno proti argumentiral tvoje izjave:

- pri 35cm snega poraba ne bo samo 16litrov/100km ampak raje med 30-40litri v tistem trenutku, ko vozi? po takem snegu, seveda v klancih, ki jih omenja?. Pri taki porabi par litrov ne igra razlike.

Ampak bistvo je nekje drugje in sicer, da primerja? ?isto druga?na avtomobila:

Lada Niva je 4,2m dolg 1200kg te?ek avto v katerega lahko nalo?i? maksimalno 400kil te?e

Mazda BT-50 je 5m dolg in 1900kg te?ak pickup, ki zmore nositi skoraj 1.100kg dodatne te?e.

Z drugimi besedami bo? z Mazdo lahko imel prostor in zmogljivosti tovoriti drva iz gozda z Lado pa si bo? obrisal pod nosom in kakor sem zastopil potrebuje? delovni stroj oz. poltovornjak in Niva pa? to ni tako, da primerjava res ni na mestu.

Glede na to, da rabi? ?e koga vle?t po klancih navzgor bo? t omnogo la?je vseeno po?el z Mazdo kot z Nivo.

Sej ne re?em, ?e gleda? in primerja? nenalo?en avto verjamam, da 700kg la?ja Niva z ozkimi terenskimi gumami ?irine 175 in ketnami prileze dlje, kar je logi?no ampak vseeno mislim, da je uporabnost Mazde vseeno precej ve?ja od tistih redkih situacij s snegom.

33112_1.png

Napisano

Majstr se je odlo?u in to celo pravilno, go for LADA, plsti?ni avti(kar so vsi razen lade) niso zate.

Mogo?e bi te zanimal UNIMOG letnik 52, ga ma fotr, cel obnovljen, je tako ali celo bolj?i kot je bil leta 52, samo ?e kardan spredaj mu manjka in je komplet. Pa tisti "tabularji" ki so gor namesto gum, si predstavlja? kako gre to po snegu ?

Sicer pa nekaj pozabljamo vsi, ni celo leto sneg.

Kolega švaba mi je zadnjič rekel, ko sva se malo zapeljala z MPS.

"Life is too short, to drive slow-shitty cars."

Napisano

Hehe, Slivka ti me vedno po?teno nasmeje? - tale z Renaultom in divjimi prasci je legendarna. :bravo:

Ti se lahko po?teno smeji? in ti je legendarno, sosedov vnuk se je zjokal, ko je videl, kaj je ostalo od cliota. Jaz pa bi jih kmalu dobil po nosu, ko sem se za?el smejat vpri?o njega...

Kar se Lade ti?e, lahko vle?e tudi prikolico. Kar ne gre vanjo, gre lahko za njo. Vsekakor gre od nje bore malo - saj nima kaj. Nobene odve?ne plastike, nobenih odve?nih "lepotnih dodatkov", ni?.

Ne, celo leto ni sneg. Ko je cesta kopna, se vozim s Hondo Jazz, 1,4 bencinar z dvema sve?kama na valj in porabo med 5,5 in 6,3. Ima pet spodobnih sede?ev in 380 litrov prtlja?nika, dimenzije pa zelo zelo podobne cliotovim. Kar spodoben avto, sem kar zadovoljen. V snegu se sicer ne znajde, pa za to niti ni delan. Za po mestu je super, ker lahko parkiram skoraj v vsako luknjo. V prtlja?nik pa pospravim toliko, kot bi v nekaj ?tevilk ve?ji avto. Skozi ovinke gre zadovoljivo, po avtocesti tudi, ni pa za primerjat s Ferariji. Za mene in mojo dru?ino povsem zadovoljiv.

Kar pa se Unimoga ti?e: ne hvala. Tak?ne gmote najbr? ne spravim sem gor. ?e drugo ne, se bojim, da se prevrne. Je le visok. ?e bi se kje dalo dobiti kak?no razoro?eno Patrijo, bi bilo pa vseeno zakon. Bo treba pogledat po kak?nih voja?kih odpadih, ?e kje dobim kak?no. Do takrat pa vozim to, kar imam. Bo ?e ?lo. Se oglasim spet ?ez pol leta, pa povem, kak?ni bodo rezultati in vtisi.

?e bi kdo rad kaj snega, mu lahko pripeljem kak?no kantico. Tu ga imamo okoli 20 cm. Po cesti, seveda, drugod ga je od 60 cm do 200 cm - odvisno od tega, kje je sneg naredil zamet.

?e nima? Rusa, je bolj?e, da si pe?.

serviser.gif

Napisano

Moj foter ma BT-50 in je prezadovoljen. Avto je vsestranski, se pravi za tak?no pojavo super lega na cesti, zelo dobre terenske zmogljivosti in lep izgled.

Ampak ta avto je naret za povpre?nega uporabnika in ne za ekstremne primere.

Napisano

To sem sli?al tudi o Suzuki Vitari. Sodelavec je nekaj razlagal, da ko je zapadal sneg je ?el ves navdu?en na en parking nakar ni pri?el vseeno nikamor ker mu je ESP odvzemal gas. Skratka neizklopljiv ESP+ terenci/SUV= brezveze, vseeno, ?e ima? navaden avto. :whatever:

cx7 je super za po snegu, preverjeno

• 6 mesecev kasneje...
Napisano

Kako tu nalo?i? video? Se trudim in trudim, pa ne gre.

Ne nalo?i? ga, ker se ne da.

Da? ga na shrani si al pa na jutube, pa pol da? samo link do tam in je to to.

Kolega švaba mi je zadnjič rekel, ko sva se malo zapeljala z MPS.

"Life is too short, to drive slow-shitty cars."

Napisano

?e je kdo gledu oddajo na Discovery Channel - Ultimate Car Build-off - so predelal dva pick-up-a na gosence! :bravo:

• 2 tedna kasneje...
Napisano

Touarega vozim in je super za po snegu, z dobrimi zimskimi gumami seveda, za na servis peljat al pa k vulkanizerju je pa malo manj primeren. :angry2:

Z letnimi gumami sem se pa tut jaz ?e jebal na plo?nik zapeljat, ko je da? padal, ker, ?e zalet vzamem se pa zvije prasica 20 colska. Aja, pa skoz se lu?ke pr?igajo. :punk:

• 4 tedne kasneje...
Napisano

Sicer malo pozno, toda bolje pozno kot nikoli… Torej: kot sem ?e napisal, sva s sova??anom skoraj hkrati kupila nova terenca: jaz Mazdo BT-50 letnik avgust 2009, on pa Lado Nivo 1,7i letnik oktober 2009. Seveda sva se lotila preverjanja, kateri avto je bolj?i in katera nalo?ba je bila bolj smiselna. In »ker je moj avto bolj?i od tvojega«, sva avtomobila priganjala do skrajnosti in tudi ?ez. ?e na prvi pogled je bilo jasno, da je Lada svojo Nivo postavila na primerne kramparce, Mazda pa svojega BTja na neke gume, ki sicer imajo oznako M+S, to pa je tudi vse, kar spominja na zimske pnevmatike: profil je prav ne?en in ?isto ni? krampast. To se je kmalu pokazalo tudi v snegu. ?e pri zmerni sne?ni odeji je Mazda obstala. Ni pomagal ne 4x4 ne reduktor. Ko smo na obe vozili nataknili verige, sta postala bolj enakovredna. Vseeno nisem upal preve? na?igat v zamete, ker je sprednji odbija? plasti?en in lahko po?i (iz lastnih izku?enj vem, da ni ravno poceni). Lada se je tu izkazala kot oklepnik: ?e butne, pa butne, pa kaj. Gremo dalje. Njena robustnost in trpe?nost je bila osupljiva. ?e bi kaj takega po?el z Mazdo, bi imel za cel keson plastike, ki bi odpadla od avta.

Tudi pri nizkih zunanjih temperaturah (od -20°C pa vse do -27°C, kolikor smo jih imeli zadnjo zimo) so bile z Mazdo te?ave (nafta), Lada (bencinar) pa je vozila brez te?av.

Glede porabe sta bila zelo blizu. Lada je skurila 16,5 litra bencina/100 km, Mazda pa 16 litrov nafte/100 km.

Tudi pri burji je imela Mazda nekaj ve? te?av kot Lada (za nePrimorce: ?e piha s hitrostjo 100 km/h, je »lih da dahne«. Jaz pa govorim o tazaresni burji).

Ko je sneg skopnel, pa se je z Mazdo na teh na?ih makadamskih poteh dalo vozit tudi do vrtoglavih 55 km/h, medtem ko je bilo pri Ladi ?e pri 50 km/h prav adrenalinsko in je delovalo, kot da gre ?e na pol po zraku.

Ko smo se lotili preva?at tovor, smo v obe vozili nalo?ili 950 kg. Lada je imela zato podrte zadnje sede?e torej prostora samo ?e za dva, Mazda pa je kljub temu ?e vedno imela 5 sede?ev. Lada je dala jasno vedeti, da je ta te?a polna mera (?e ne ?e celo ?ez mero), Mazda pa je svoje pripeljala brez kak?nih ve?jih manevrov.

Vleka prikolice je bila z Lado sicer la?ja, predvsem pri vzvratni vo?nji, so pa Ladi zelo manjkali elektri?no nastavljiva ogledala, ki jih Mazda ima. In ?e ena, mogo?e ne ravno malenkost:Mazda je prikolice pod polno obremenitvijo vlekla z umirjenimi 1500 obrati na minuto, Lada pa le, ?e so obrati presegali 4000.

Zanimivo je tudi to, da se na Mazdinem laku pozna vsaka leskova veja, mimo katere smo peljali. Lada je na to precej bolj imuna.

In tako sem ?e skoraj sklenil, da bom Mazdo zamenjal za Lado. Nato sem na Mazdi imel servis in ker se na AutoRentu nismo ravno najbolje razumeli (pi?e v Serviserji ? ?alabajzerji), sem avto peljal v A-COSMOS v BTCju. Sicer sem imel ob?utek, da pri njih ni navada, da bi bila stranka v delavnici poleg, ko se dela servis, a jaz sem kar vstopil takoj za avtom, se postavil zraven vrat in ?akal. Rekel mi ni nih?e ni?, jaz pa sem tudi stal na mestu in jih nisem motil. Dela se je lotil mlad fant, ki pa se mu je ?e takoj videlo, da obvlada stvari in da ve, kaj dela. In tudi delal je. Hitro! Sicer je cena servisa nekaj 100 ?, a je treba upo?tevati, da ima avto dva diferenciala in reduktor, kar nanese precej litrov hipoidnega olja, tudi velik motor, v katerega gre veliko motornega olja in tako stro?ki hitro rastejo. In, kot zanimivost, pri Ladi je servis samo malo cenej?i kot pri Mazdi. Torej, ko je fant kon?al, sem se odpeljal. In se vozim. Avto dela kot urica in ponovno pridobiva moje zaupanje, ?eprav sem nad njim ?e skoraj obupal (kdor je spremljal forum, ve zakaj). Ko smo delali primerjavo med Lado in Mazdo, smo vse skupaj tudi posneli in poslikali. Na spodnjih dveh povezavah si lahko ogledate Mazdo pri delu:

http://www.youtube.com/watch?v=sRERynqAMYg

http://www.youtube.com/watch?v=iv_IF7F_8_0

Na za?etku foruma je Mrau?k M?k spra?eval, kateri terenec je dober za tam, kjer ni splu?eno. ?e mene vpra?a?, Lada Niva z verigami na vseh ?tirih kolesih, pa gre?, kamor prej ?e mislil nisi, da se da. Pa brez bojazni za denarnico, ?e se kje skriva kak?na past, ki bi lahko kaj po?kodovala vozilo. Lade Nive ?e skoraj ne more? po?kodovati.

In ko je Jures malo pozneje v tem forumu omenil Mazdo BT 50: Ni ravno silni terenc. Je sposoben delovni stroj, a je preve? na?i?kan in naki?en in ravno to mu zbija robustnost. Plasti?ni odbija? na vozilo, ki naj bi si izborilo pot med leskami, sne?nimi zameti in ovirami na raznih delovi??ih, pa? ne sodi.

In na koncu ?e zavarovanje: Mazda BT 50 je klasificirana kot tovorno vozilo. ?e ima? prej osebno vozilo, se popust pri zavarovanju na?eloma ne da prenest na tovorno vozilo. Torej za?ne? pri 100% zavarovanju. In ko ga spet zamenja? in kupi? osebno vozilo, se zopet ne da s tovornega prenest na osebno, zato zopet za?ne? s 100% zavarovanjem. In pri takih vrednostih se vsak % pozna. ?e jih ima? pa od prej 50, se pa ?e toliko bolj. Zato je resno za razmislit o nakupu takega vozila. Stro?ki niso majhni. Kdor ga potrebuje, ga pa? potrebuje, kdor pa bi se rad va?i?kal po Ljubljani (kot so mi na forumu razlagali, obstajajo tudi taki), pa to ni ravno poceni ?port.

serviser.gif

Napisano

Pol je Niva o?itno res pameten nakup (to sem ?e ve?krat sli?al)! :bravo:

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Napisano

si ga pa uporabil.

A nebi bilo la?je manevrirat z eno malo mo?nej?o prikolico?

Prihaja nov BT-50

Objavljena slika

Za vse vaše ideje urejanja okolice   www.gabioni.si

post-24-0-89526200-1520847770_thumb.png

34419_1.png  33631_1.png 34319_1.png

Napisano

Tole je pa res za v gmajno...:)

mater, ?e Niva je lep?a od tega skropucala - da ne re?em, da je ?e bolj?a povrh :rolleyes:

33112_1.png

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Res je. Drago je doktoriral na temo "Kaj vpliva na zvitost plastike na mojem avtu". Imamo pa še par kandidatov za doktorat na temo "moja CX 30 je navadna limonada".
    • EDIT   Kar je google ven opljunil (samo ena slika!!!) očitno obstaja,a ne vem,če je bil pri nas kdaj ponujen Parkside 3x360° laser...in to na parkside baterije (rabiš še baterijo in polnilec)....cena 80€! Drugače,kar sem našel so samo "navadni" križni (ne 360°) ali pa največ 2x360°.
    • Saj...vsak ima zase prav. Jaz zase vem,da brez tega...ma ne bom rekel,da "ne gre",ker večino mansarde sem naredil brez...ma vseeno npr. za puščene strope še preden je tlak izravnan rabiš "šlaufvago", za predelne in ostale stene itd...ja vse se da,a enkrat,ko probaš z tem...ma je razlika kot dan in noč....bom kar rekel "ne gre"....oz. za tak cvenk "bi bil butelj". Zmeraj je kak problem...al razdalja,al si sam itd...zmeraj nek problem,ki ga moraš po ovinkih rešiti. Pa če pogledam le stroškovno-koliko stane npr. 3-4 m vaservaga...koliko stane kvalitetna vrvica za označevanje,koliko stane "šlaufvaga" (in je običajno še brez cevi) itd.....   Bom omenil samo privatnika,ki mi je delal tlakovce,izolacijo,plato za vrtno hiško itd. (sem vse že tukaj predstavil)...ko so pripravljali šolungo za plato,in je prinesel kufer z rotacijskim laserjem...res profi za gradbince neka huda firma...SOLA al nekaj takega...je rekel da stane kot en avto😲...je rekel,da brez tega ne gre...je rekel,da nima toliko denarja,da bi si lahko privoščil delati brez...ne iz časovnih,in ne stroškovnih razlogov...enkrat zajebe plato in ima strošek not...ma je brez veze debatirati.   Za "civilne" namene pa za tak cvenk ni alternative. Ajd,saj lahko brez...tudi brez ata lahko...vzames kolo ali peš,pa gre...sam je malo razlika.... Mi je en sodelavec rekel...k ima Bosch 1x360° laser...takrat še za cca.130€...ko sem mu omenil,je rekel "samo vzami in ne premišljevati"....je rekel,da je to ena najboljsih orodij,kar jih ima...in res je. Šele ko imaš,vidiš,kaj ti vse olajša in prišpara čas,jezo itd...in na koncu je sigurno precizno.   Za to sem pa tudi objavil takš ne slike,da se vidi...ravnost zidov,vogalov,elementov itd... In...ni brez razloga,za kaj sem sel v nakup dodatne baterije...3x lahko ugibaš za kaj....sigurno ne za to,ker je skoz pospravljen v kufru...     Možno pred kratkim...mogoče,a dvomim...mogoče 1x ali 2x360° ....vsaj jaz se ne spomnim,da bi kdaj imeli 3x360° verzijo🤔...in toliko dodatnega pribora...rotacijski tripod,rotacijski nivelirni magnetni nosilec (izjemno koristen za suhomontažo) itd...možno,a dvomim...za tak cvenk pa sploh ne.
    • Mene osebno ne motijo. Pa prečke grejo dosti lažje gor.   Tiste krive plastike pa tak samo Drago vidi. Ostali ste rabli lupo.
    • Sanke na strehi so zakon.Sploh ne bi kupil karavana,da jih ne bi imel gor.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.