Skoči na vsebino

Omrežnina 2024 po novem

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)

@Slivka, dobro vprašanje. 👍

Cene na ceniku za omrežnino po porabi elektrike res ne laufajo v isto smer ... 

Ozadje teh cen naj bi bile joulske izgube (toplotne) v omrežju. Vemo da joulske izgube naraščajo s kvadratom toka (moči). Torej če so na primer pri 2 amperih izgube 4*X kW, so pri 3 amperih 9*X kW, več kot 2x večje.

In nekdo jih mora plačat (razlika med kupljeno (po števcih elektrarn) in prodano energijo (po števcih porabnikov) ... včasih je veljalo, da so na distribuciji te izgube cca. 5%, na prenosu cca 3 %, skupaj cca. 8% električne energije se izgubi (gre v nič - dela samo škodo ... segrevanje izolacije, večji povesi daljnovodov, ... krajšanje njihove življenjske dobe) v daljnovodih, kablovodih, v transformatorjih, ...).

Verjetno so naredili statistično analizo obremenitev v distribucijskem omrežju in so izgube v bloku 5 večje zaradi nekoliko večje obremenitve, kot v bloku 3 in 4.    

image.png

Popravljeno od Janez007
Napisano

Vsi ki ste že dobili račun za elektriko verjetno niste pri Petrol-u, kajti jaz še nisem dobil računa, očitno morajo na Petrolu še izvesti obračun :)

Napisano
pred 36 minutami je sportman333 napisal:

Vsi ki ste že dobili račun za elektriko verjetno niste pri Petrol-u, kajti jaz še nisem dobil računa, očitno morajo na Petrolu še izvesti obračun :)

Eni (ne jaz) so dobili Petrolov račun že prejšnji teden ..

image.png

Napisano
pred 1 uro je sportman333 napisal:

Malo so res zamujali... ampak jim je ratalo spacati skupaj racun v petek... Po posti pa verjetno pride naslednji teden, ce nimas aktiviranega e-racuna ... 

nullimage.png

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano
pred 8 urami je Janez007 napisal:

@Slivka, dobro vprašanje. 👍

Cene na ceniku za omrežnino po porabi elektrike res ne laufajo v isto smer ... 

Ozadje teh cen naj bi bile joulske izgube (toplotne) v omrežju. Vemo da joulske izgube naraščajo s kvadratom toka (moči). Torej če so na primer pri 2 amperih izgube 4*X kW, so pri 3 amperih 9*X kW, več kot 2x večje.

In nekdo jih mora plačat (razlika med kupljeno (po števcih elektrarn) in prodano energijo (po števcih porabnikov) ... včasih je veljalo, da so na distribuciji te izgube cca. 5%, na prenosu cca 3 %, skupaj cca. 8% električne energije se izgubi (gre v nič - dela samo škodo ... segrevanje izolacije, večji povesi daljnovodov, ... krajšanje njihove življenjske dobe) v daljnovodih, kablovodih, v transformatorjih, ...).

Verjetno so naredili statistično analizo obremenitev v distribucijskem omrežju in so izgube v bloku 5 večje zaradi nekoliko večje obremenitve, kot v bloku 3 in 4.    

image.png

A niso v petem bloku najmanjše obremenitve, zato naj bi bil tudi najcenejši?

pred 47 minutami je jures napisal:

Kuris na drva? 

Ja, na kaj naj pa kurim vrh hriba, kjer imam 60.000 kvadratnih metrov "dvorišča"?

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano
pred 17 urami je Slivka napisal:

Še vedno ne vem, zakaj je v petem bloku najvišja cena?

Če prav razumem je sedaj cena električne energije sestavljena iz:

A: omrežnine

1. dogovorjene priključne moči (5 blokov), kjer je 1. najdražji, 5. pa najcenejši; vrednost te postavke je cena priključne moči x dogovorjena moč in je (trenutno še) neodvisna od porabe (ni penalov)

2. poraba po posameznih blokih, kjer pa se cena po blokih skoraj ne razlikuje in je, kot sprašuješ v 5. bloku druga najdražja, ampak za malenkost (od 0,01837 do 0,01958 za kWh). Zakaj je v 5. bloku skoraj najvišja (0,01847) pa ne vem.

B: porabe energije, ki pa se (trenutno) obračunava kot prej  VT+MT oz. ET

Napisano
Metodologija določitve tarifnih postavk temelji na obsežni študiji, ki je javno dosegljiva na spletnem naslovu:
Tarifne postavke za omrežnino so posledica zapletenih razmerij med celotnimi stroški elektrooperaterjev, ki jih je potrebno z omrežnino pokriti in delitvijo teh stroškov po posameznih napetostnih oziroma uporabniških nivojih. Ta razdelitev temelji na porabi električne energije in koničnih obremenitvah s katerimi posamezna uporabniška skupina prispeva h konični obremenitvi in porabi energije celotnega sistema.
Napisano

Ej, stari, ampak v Sloveniji smo pa genijalci! Dokument iz zgornjega linka ima 234 strani. Se pravi, da potrebujemo 234 strani dolgo razlago računa, ki je natisnjen na eno stran...

Me zanima, kdo bo prebral teh 234 strani IN RAZUMEL, kaj je kaj na računu...

Mogoče je pa čisto vseeno, če ne vem, zakaj je v petem bloku najvišja cena...

• Všeč 3
  • Haha 1

serviser.gif

Napisano (urejeno)
pred 3 urami je Slivka napisal:

Ej, stari, ampak v Sloveniji smo pa genijalci! Dokument iz zgornjega linka ima 234 strani. Se pravi, da potrebujemo 234 strani dolgo razlago računa, ki je natisnjen na eno stran...

Me zanima, kdo bo prebral teh 234 strani IN RAZUMEL, kaj je kaj na računu...

Mogoče je pa čisto vseeno, če ne vem, zakaj je v petem bloku najvišja cena...

Saj ti elektro inženirji ga res serjejo.

Kot recimo kirurgi. Slednji so za eno rutinsko zamenjavo na odprtem srcu, ki če gre brez zapletov traja 7 ur,  študirali najprej 6 let na fakulteti, dodatno opravili še enkrat toliko let specializacije, prebrali na 1.000 strani strokovne literature in opravili na stotine ur prakse. Saj samo razkužiš, zarežeš, odpreš, odrežeš zaklopko in prišiješ novo, ter zašiješ tistih 10 cm mesa. To bi verjetno znal vsak vaški mesar v tvojih hribih s 3 letno šolo. 

Razumeš, mogoče na primeru kirurgov? Rabi pacient razumet vsa medicinska znanja operacije? 

Pa zahvališ se lahko spet eni določeni vladi 😁:

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Napisano

Samo res!

Ko se kirurgi spravijo k delu, je potem še 14 dni opazovanja in mesec rehabilitacije in ne vem kaj še vse. Ko jaz uporabim nož, je praviloma v sedmih sekundah vse rešeno in še isti dan pospravljeno in končano...

Poslušaj @Janez007, govorimo o sestavi računa, ne o operaciji na odprtem srcu. In ko ravno omenjaš - operacija na odprtem srcu mi je bolj razumljiva kot račun od elektra... Po naključju sem bil v operacijski sobi neštetokrat (ne ravno med operacijo na odprtem srcu, a vseeno) kot "tehnična podpora"...

• Všeč 1
  • Haha 1

serviser.gif

Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Slivka napisal:

Samo res!

Ko se kirurgi spravijo k delu, je potem še 14 dni opazovanja in mesec rehabilitacije in ne vem kaj še vse. Ko jaz uporabim nož, je praviloma v sedmih sekundah vse rešeno in še isti dan pospravljeno in končano...

Poslušaj @Janez007, govorimo o sestavi računa, ne o operaciji na odprtem srcu. In ko ravno omenjaš - operacija na odprtem srcu mi je bolj razumljiva kot račun od elektra... Po naključju sem bil v operacijski sobi neštetokrat (ne ravno med operacijo na odprtem srcu, a vseeno) kot "tehnična podpora"...

@Slivka, si je dobro zapomnit ... pa verjetno pri tebi takoj pridem na vrsto. 😄

Sicer pa Slivka, saj imaš glede omrežnine prav ... preveč komplicirano, pa še na prvi pogled res nelogično. Dvomim, da se bo ta sistem dolgo obdržal.

Popravljeno od Janez007
Napisano

No, jaz sem ta mesec porabil 2x vec EE kot prejsnji mesec, pa sem imel manj kot euro razlike v racunu. 

Sicer pa se vedno ne vem kaj in kako bo sedaj to po novem, nisem se se lotil branja. Kazni torej samo na omreznino, ne na EE. Torej na pol racuna nekje.

Napisano (urejeno)
pred 2 urama je Boss napisal:

Jaz mu dam pol leta... pol bodo pa nekaj novega naumili.

Jaz še manj, recimo do novega leta.

Ampak ni prav, da bo spet politika povozila stroko. Politika zaštrika (brezglavo propagiranje EV, TČ, sončnih), stroka rešuje, potem pa z lopato do konca še enkrat usekajo po stroki. In na koncu se bo zgodilo, kot je zadnjič napovedal Mervar (slab scenarij) - prišlo bo do tako slabih obratovalnih razmer v omrežju, da bodo lahko postali tudi EV, TČ neuporabne naprave ... 

Popravljeno od Janez007
Napisano

Evola, golobnjaki so že skočili, da tako pa ne bo šlo s to omrežnino. Se pravi, da smo še pred enim debaklom te vlade, ki hitreje govori kot razmišlja. 

Bdw, danes dobil račun Gen-I. Račun za štiri evre manjši kot prejšnji mesec in sicer 78€.

Napisano

Sončnice niso bile nič brezglave - jih rabimo. Brez njih (zadostne količine OVE v produkciji EE) smo plačevali milijone za energetske "odpustke/kupone" - najprej Hrvatom, potem Čehom. Je vendarle bolje, da se ta denar v obliki subvencij prelije v sončne elektrarne.

Sem pa proti subvencijam za EV in TČ, to pa res, sploh zato, ker jih nujno ne rabimo, pa še fizična oseba nima nič od tega, ker vse ponudnik/prodajalec pobere skozi napihnjeno ceno. TČ je le malce naprednejša klima, a stane pa kot da je znanstvena fantastika.

EV-ji se bodo pa prijeli prej, če se bo denar za subvencije preusmeril v javno polnilno infrastrukturo.

• Všeč 1
  • Ljubim 1

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.