Aktualni dogodki!
Ustvari kratki URL
-
Zadnja sporočila
-
Mene pa malo mika XPENG G6 pa čeprav je kitajc, lep avto moram rečt.... Še dobro, da trenutno ne kupujem avta....
-
Nekaj ti je Dvorjan že odgovoril pa, da še jaz podam naše izkušnje po 10 mesecih uporabe Tesle 3 in 35.000 prevoženih kilometrih, ki jih žena lepo nabira. nekja dodajo pa še otroci. Dinamična polnilnica je super, katera je pa odvisno od monterja, da bo znal vse pravilno priklopit in nastaviti. Jaz sem vzel Teslino, ker je relativno poceni in dobro komunicira z avtom. Pozimi ni bilo težav ker sem moč nastavil na 8 A. Sedaj poleti jo nastavim malo več včeraj je bila na 12 ali 15 A in mi je vrglo elekrtiko ven, ko je zraven še laufal, Pralni sušilni, klima, kuhanje, računalniki televizije, hladilniki in predvidevam, ko se je prižgala TČ je zmanjkalo (ker je trenutna poraba presegla 18 A). To je bilo pozno popoldan ko sončna več ni bila ravno dosti obsijana. Imamo varovalke 3x25A Za polnjenje imam electroverse Kartico, ki podpira večino polnilnic a je do sedaj še nismo uporabili , ker smo vsa polnjenja opravili na Tesla SC, kjer zadeva poteka brezhibno. Če boš kupoval Mazdo 6e počakaj na jesen ko pride posodobljena verzija ki bo imela baterijo LFP in 78 Ah, stare so imele 68 LFP ali 80 NMC. Rečene je sicer bilo da bo tudi 800 V tehnologija a kar malo dvomim saj tudi CX-6e nima 800 V, kar potem omogoča hitrejše polnjenje. mi večino dopusta opravimo z Avtodomom, tako da nimamo težav z polnjenjem, smo pa z teslo šli že v Novigrad, večkrat LJ, otok Ugljan,.....
-
Spet ni tak bav-bav. Naša penzionistka rabi javno infrastrukturo ravno 1x ali 2x letno, pa ji nekako uspe polniti, čeprav je daleč od računalniško pismene osebe. Toliko se je naučila, da odpre aplikacijo in poskenira QR kodo ter stisne gumb Polni.
-
Jah, tudi tistih par "agregatorjev", kar jih obstaja, zaračuna svoj pribitek na ceno polnjenja. Najcenejša možnost je, da uporabiš aplikacijo tistega, ki skrbi za polnilnico. Postopek je tudi za "ad-hoc" enkratno polnjenje enostaven - poskeniraš QR kodo na polnilnici in vneseš št. kreditne kartice (dokler pač ne bodo imele novejše polnilnice še bralnika plačilnih kartic). Če ti to ni všeč, pač namestiš aplikacijo. Za tvoj primer skoka do Pule in nazaj se lahko omejiš že na Petrol polnilnice ali pa hrvaški Elen - in imaš eno aplikacijo ali dve, za tistih par centov razlike po kWh ne rabiš delati doktoratov, kdo je najcenejši za parkrat letno. Sploh pa hitre DC polnilnice koristiš samo v tranzitu. Če veš, da boš par dni v Puli, greš komot na kako lokalno počasno AC polnilnico v času kosila ali večerje in pretočiš tistih 10-11 kWh na uro. Raba aplikacije ima to prednost, da vidiš, ali je v nekem trenutku polnilnica na izbrani lokaciji zasedena ali prosta ... ozr. koliko prostih priključkov je ...
-
Ali izbereš dinamično polnilnico ali pa na "neumni" nastaviš nekoliko nižjo moč polnjenja, da ti pozimi, ko dela še toplotna črpalka ne vrže ven varovalk. Lahko ostaneš na 3x 20A, ali pa malce dvigneš na 3x 25A, da bo res mir (odvisno predvsem od tega, koliko imaš obremenjene posamezne faze). Pozimi itak polniš bolj kot ne samo ponoči (22-06 režim, pač kolikor rabiš). Polnilnico ti zmontira vsak štromar - predlagam pa, da ti do nje potegne čisto nov kabel, vendarle bo šlo za najbolj obremenjen del domače el. infrastrukture. 11 kW polnilnica je vrh glave, ostalo je "nice to have". Prenosne so v glavnem "šuko" polnilnice - super za v kak kamp ali pa silo, če kje ostaneš (saj ima vsaka hiša šuko priključek). Se pa na šuko polni boleče počasi in je to samo zasilna rešitev.
-
-
Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)
Priporočeno sporočilo
Pridružite se pogovoru
Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.