Skoči na vsebino

Razkurnik oz. Razpiiiizdnik

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)

Edino pravilno. Za 1 kWh elektrike v bojlerju se porabi najmanj 3 kWh premoga v elektrarni. Direktno ogrevanje stanovanja, sanitarne vode z elektriko je zato na nek način greh. Mislim, da je že predpis iz leta 1984 nekaj govoril o tem ...

Evo sem našel:

image.png

image.png

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Napisano

Ja ok, samo spet kot sem rekel. Ne vem kdo bo to kontroliral na terenu. Prodajali se bodo še vedno, če ne pri nas, pa v tujini. Kupil ga boš in vgradil - ali sam ali pa vodovodar na fuš.

Napisano

Utopija nekaterih. Kupil boš vse lahko in montiral. Inšpektor ko prestopi prag moje hiše lahko tudi izpuhti.

• Všeč 3
  • Začuden 1

N7rRRL1.jpg

Napisano (urejeno)
pred 23 minutami je FuManchu napisal:

Utopija nekaterih. Kupil boš vse lahko in montiral. Inšpektor ko prestopi prag moje hiše lahko tudi izpuhti.

V stanovanje lahko vstopi nekdo tretji, če

- je to neizogibno potrebno za prijetje storilca kaznivega dejanja ali za zavarovanje ljudi in premoženja 
- lastnik ali uporabnik stanovanja to izrecno dovoli

Inšpektor nima pooblastila za vstop v stanovanje, razen če dobi odredbo sodišča, kar pa je zelo težko - ob res hudem sumu kaznivega dejanja, kamor pa prekrški ne sodijo.

Ampak zakaj spet tako balkansko razmišljamo "saj me ne morejo dobiti" in bom kršil predpis ... ob taki mentaliteti ljudi teoretično ni nobene vlade, ki bi lahko kaj resnega, temeljitega naredila.

Popravljeno od Janez007
  • Všeč 2
  • Hvala 1
Napisano

Marsikaj je še narobe pri nas... 

Na primer, kam gre odpad pri adaptacijah kopalnic... 

V gozd. 

Ni glih za to temo, ampak naj gredo inšpektorji to gledat... 

Napisano

Inšpektorja sploh ne bo nič zanimalo… ker menda v zakonu niso predvidene nobene sankcije ali globe ;) …. Torej je vse skupaj brezveze :D 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano (urejeno)

Janez, jaz se strinjam s tabo. Samo večina države pa ne bo tako funkcionirala. Jih moraš nekako po prstih oz. denarnici udariti. Načeloma to delajo z omrežninami in posredno padejo sem noter potem tudi veliki porabniki, kot je bojler. Ne vem zakaj je treba še posebej zakone pisati, razen zato ker je samo sebi namen...

Če bodo pa redukcije, bom pa agregat nabavil in hodil na Petrol po bencin. Inštalacije sem že pripravil tako, da imam glavno 1-0-2 stikalo, ki mi omogoča napajanje iz omrežja ali priklop agregata. Prejšnjič sem dobil neko reklamo, 3 fazni 7 kW niti ni tako drag.

Popravljeno od Agerg
Napisano
pred 10 urami je Janez007 napisal:

Potem, ko bodo redukcije, se bomo pa pritoževali, da država ni nič naredila ... 

Sigurn ne zarad bojlerjev, ampak bo zarad EV-jev in TČ-jev, če že bodo.

33112_1.png

Napisano (urejeno)

Za ogrevanje sanitarne vode gre ogromno energije. Recimo pri 4 članski družini v hiši z ogrevano površino cca 160 m2 gre kar 1/4 do 1/3 toplote samo za ogrevanje tople sanitarne vode, cca 100 l kurilnega olja na osebo letno, preračunano v elektriko cca 100 x 10 = 1.000 kWh elektrike letno, to je 1 MWh. Za "tuširanje" 1 osebe na leto.

Če množimo z 2.000.000 prebivalcev ... dobimo 2 TWh ... skoraj pol elektrike iz obstoječe jedrske ... če se nisem kje zmotil.

Za razliko od EV in TČ se tuširamo skoraj vsi prebivalci. 😀

Popravljeno od Janez007
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Boss napisal:

Ja fak, kolk pa ti tople vode porabiš za tuširanje?

Ne merim ... vem pa koliko je strošek njenega dogrevanja ... dobrih 100 l kurilnega olja oz sedaj, ko imam TČ za sanitarno vodo cca 1.000/3 kWh ... cca 330 x 0,2 € ... cca 66 € na osebo letno. Če bi jo ogreval z navadnim el. bojlerjem, pa 1.000 x 0,2 € ... 200 € letno na osebo.

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 3 urami je Agerg napisal:

Janez, jaz se strinjam s tabo. Samo večina države pa ne bo tako funkcionirala. Jih moraš nekako po prstih oz. denarnici udariti. Načeloma to delajo z omrežninami in posredno padejo sem noter potem tudi veliki porabniki, kot je bojler. Ne vem zakaj je treba še posebej zakone pisati, razen zato ker je samo sebi namen...

Če bodo pa redukcije, bom pa agregat nabavil in hodil na Petrol po bencin. Inštalacije sem že pripravil tako, da imam glavno 1-0-2 stikalo, ki mi omogoča napajanje iz omrežja ali priklop agregata. Prejšnjič sem dobil neko reklamo, 3 fazni 7 kW niti ni tako drag.

Res rabiš 3f agregat? Da se ne zafrkneš kot mnogi, ki ga kupijo, potem pa napajajo popolnoma nesimetrično breme in ga skurijo.

Napisano
pred 7 urami je Shrek napisal:

V gozd. 

Ne vem kam vozi-te/-jo.

Jaz vozim v zbirni center. Do 8 hobokov gratis. Sem letos kar nekaj ploščič tja odpeljal. Pač pelješ nekaj danes, jutri, itn....

Napisano
pred 2 urama je Janez007 napisal:

Ne merim ... vem pa koliko je strošek njenega dogrevanja ... dobrih 100 l kurilnega olja oz sedaj, ko imam TČ za sanitarno vodo cca 1.000/3 kWh ... cca 330 x 0,2 € ... cca 66 € na osebo letno. Če bi jo ogreval z navadnim el. bojlerjem, pa 1.000 x 0,2 € ... 200 € letno na osebo.

In kaj, 200€/ na osebo za tuširanje na leto je dosti? Tudi, če bi bilo 500€ se bi še vedno tuširali pri nas doma. In to z toplo vodo iz  120 litrskega bojlerja. Kopalnico segrejem seveda  z električnim radiatorjem (lojtro) In ko pridem v dnevno sobo, me čaka toplota iz klime.

In to ne iz ene. Iz treh. Tako v dnevni dobi kot v dveh drugih. In potem lepo vklopim feršterker(ojačevalec) za kitaro  na lampe, ki žre veliko elektrike (elektronke in to). Da ga vidim junaka inšpektorskega, ki bi vstopil v moje stanovanje. In da mi holob prepove kaj od tega. 

• Všeč 1
  • Haha 1
  • Ljubim 2

Napisano (urejeno)

Ni treba vdirat v stanovanje, se lahko reši z odklopniki. Potem je naenkrat tema, glasba izgine, klime se ustavijo, tuširanje je podobno kot v JLA, ...😁

Popravljeno od Janez007
  • Všeč 1
  • Haha 1
Napisano
pred 9 urami je Shrek napisal:

V gozd. 

Moje dve so šle na SIMBIO.... 🤗😉

Napisano

In potem je bil Janša diktator, ker je pri nas uvedel podobne zapore kot so jih povsod po svetu. Tale golobnjak je pa super, ko nam postavlja take pogoje, da kmalu pralnih strojev ne bomo rabili, ker bomo nagi okoli hodili, umivali se bomo pa z mrzlo vodo, da ne bo "šoka", ker bomo živeli v mrzlih stanovanjih. Ampak, kar je res je res, elektrike bomo pa tako malo porabili, da bodo Soške elektrarne zadoščale za celo Slovenijo...

• Všeč 3
  • Haha 1

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano

Aha, Janša pa tega ne bi naredil? To so bruseljske odločitve in glej ga zlomka, največ poslancev tam iz Slovenije je prav iz janšistične stranke. In ne samo zadnji mandat, ampak kar nekaj teh. Torej kdo odloča o teh bebavostih?

Čak, še mal, ko bo Vonderlajna s pomočjo posrancev uvedla diktaturo bruslja še nad našimi financami, da ko ne boš priden bodo samo pipco do našega denarja lepo zaprli pa crkni.

• Všeč 1
  • Haha 2

33112_1.png

Napisano
pred 8 urami je Janez007 napisal:

Ni treba vdirat v stanovanje, se lahko reši z odklopniki. Potem je naenkrat tema, glasba izgine, klime se ustavijo, tuširanje je podobno kot v JLA, ...😁

In potem mii bo svizec pozvonil na vrata in prinesel čokolado. A ti to resno pišeš ali kar tako za hec, da je bolj smešno? 😉

Napisano (urejeno)

Da imamo elektriko v vtičnicah ves čas, neprekinjeno in zelo dobre kakovosti (cca 230 V, 50 Hz) ni samoumevno. Pri elektroenergetiki ni tako kot pri telekomunikacijah, ko se zaradi večjega povpraševanja zmanjša hitrost prenosa podatkov. Pri elektroenergetiki dela, ali pa ne dela, nekaj vmes ne obstaja, primer: "Napetostni zlom je pojav v elektroenergetskem sistemu, ko napetost postane nestabilna in lahko pade na vrednost nič. To se zgodi, ko sistem ne more več vzdrževati ravnotežja med proizvodnjo in porabo električne energije, kar vodi do popolnega izpada napetosti".

Nekaj primerov, kjer elektrika v vtičnicah že danes ni samoumevna:

- Libanon: Država se sooča z resnimi težavami pri oskrbi z električno energijo, kar vodi do pogostih in dolgotrajnih izpadov
- Južna Afrika: Eskom, nacionalni dobavitelj električne energije, redno izvaja načrtovane redukcije zaradi pomanjkanja zmogljivosti in vzdrževanja.
- Venezuela: Zaradi gospodarske krize in pomanjkanja investicij v energetski sektor so izpadi elektrike pogosti.
- Indija: V nekaterih ruralnih območjih so izpadi elektrike še vedno pogosti zaradi omejene infrastrukture.

Sistemska obratovalna navodila za prenosni sistem električne energije Republike Slovenije

8.3.2.1 Preprečevanje napetostnega zloma
99. člen
Sistemski operater preprečuje nastop napetostnega zloma z naslednjimi možnimi ukrepi:
- z dvigom proizvodnje jalove moči na proizvodnih enotah;
s prerazporeditvijo proizvodnje oziroma pretokov delovne moči;
- s pozivom sistemskim operaterjem sosednjih omrežij za normalizacijo napetostnih razmer;
- z znižanjem želene vrednosti regulatorja napetosti v razdelilnih transformatorskih postajah;
- s pozivom distribucijskemu operaterju za vključitev kompenzacijskih naprav, za povečanje proizvodnje jalove moči na proizvodnih enotah, ki so priključene na distribucijsko omrežje, in za znižanje napetosti v distribucijskem omrežju;
- z blokiranjem delovanja regulatorjev napetosti oziroma vgradnjo avtomatov za avtomatsko blokado regulatorjev napetosti na transformatorjih z odcepi;
- z razbremenjevanjem prenosnega sistema;
z drugimi ukrepi.

8.3.3 Shema vzpostavljanja sistema po razpadu
102. člen
(1) Uporabnik sistema in distribucijski operater pripravita shemo ukrepov za ponovno vzpostavitev obratovanja po razpadu sistema. Shema ukrepov mora biti usklajena s sistemskim operaterjem.
(2) Sistemski operater lahko od uporabnika sistema in distribucijskega operaterja zahteva preizkus izvajanja ukrepov iz prejšnjega odstavka tega člena.
(3) Centri vodenja ter sistemi vodenja, meritev in zaščit v stikališčih morajo imeti zagotovljeno neprekinjeno napajanje z električno energijo.
(4) V primeru razpada prenosnega sistema sistemski operater zaradi jedrske varnosti čim hitreje zagotovi napajanje lastne rabe v NE Krško.
(5) Sistemski operater v sodelovanju z NE Krško in TE Brestanica izdela obratovalna navodila za potrebe vzpostavitve otočnega obratovanja TE Brestanica z lastno rabo NE Krško.

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 13 urami je Boss napisal:

Aha, Janša pa tega ne bi naredil? To so bruseljske odločitve in glej ga zlomka, največ poslancev tam iz Slovenije je prav iz janšistične stranke. In ne samo zadnji mandat, ampak kar nekaj teh. Torej kdo odloča o teh bebavostih?

Čak, še mal, ko bo Vonderlajna s pomočjo posrancev uvedla diktaturo bruslja še nad našimi financami, da ko ne boš priden bodo samo pipco do našega denarja lepo zaprli pa crkni.

Mogoče bi bilo res boljše, a se mi zdi, da tega ne bomo nikoli izvedeli.

Vem pa, da sem se že dvakrat zeznil, ker sem vzel direktivo iz Bruslja, naredil, kot predpisuje, potem pa ni bilo dobro, ker so v Sloveniji predpisali precej strožje kot je to zahteval Bruselj. Mimo grede, "čebelarski zakonik" je bil v Bruslju napisan na treh straneh, ko so ga pa "prevedli" v slovenščino, je pa ratalo preko 60 strani (mislim, da 64, se ne spomnim več natančno). 

Eno je, kaj Bruselj zahteva, drugo je pa, kaj naša nacionalna zakonodaja trdi, da Bruselj zahteva.

Poleg tega ni potrebno, da smo prvi, ki bomo to uvedli. Če res Bruselj to zahteva - kolikor vem, v Italiji ne bo omejitev glede bojlerjev, IR-panelov, električnega talnega gretja in podobno. 

Vsekakor pa se moraš strinjat (in vsi ostali tudi): kar smo izvolili, to imamo - pa če ti je všeč ali pa ne...

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano
pred 8 urami je Slivka napisal:

Vsekakor pa se moraš strinjat (in vsi ostali tudi): kar smo izvolili, to imamo - pa če ti je všeč ali pa ne...

resno, Vonderlajno sem jaz izvolil? Pa evropsko komisijo tudi? Idiotske neracionalne odločitve, ki so skregane z dobrobitjo Evropejcev - kako to preprečit, če se zadeve odločajo mimo demokratičnih načel. To je diktatura Bruseljskega političnega aparata, ki deluje v nasprotju z željami evropejcev. Kot primer, ja celo tako daleč gredo, da bi raje eskalirali vojno v Ukrajini kot pa da bi naredili vse, da se jo konča. Zadnja resolucija na to temo je nastala v glavah umskih bolnikov.

EU si zapira vsa vrata in kmalu bomo ostali sami -  a je to agenda WEF-a al koga drugega niti ni tako važno, ampak pred očmi nam razdirajo vse kar imamo še. Samo poglej kaj se dogaja - to pač ni normalno in je skregano z zdravim razumom. To v vsem mojem življenju še nisem videl ... zglajzali smo na polno, ker verjetno bo EU kolikor jo bo še bo razpadla še predno bodo uspeli zabiti zadnje žeblja v krsto. Ja pred letom 2035 - mark my words.

• Všeč 2
  • Haha 1

33112_1.png

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Če imaš zadaj zvočnik mogoče res, 🤔 Jaz ga nimam in gre komot vse v podn.... 
    • Kako je pa kaj z znamko Škoda? Najbrž jih veliko več ukradenih?🤔
    • Sem ga izbrisal z ebayem zraven. To je blo ca. pred 1 letom.   Prodajalec mi je poslal artikel drugega proizvajalca. Trdil je, da je to naredil zavedno in da kako lahko trdim, da je nadomestek slabši. Po par dneh preprirov, sem vložil vračilo. Poslal mi je poštno nalepko, vednar Post.de. Želel me je okrog prinesti in zatrjeval do bo pošta dostavla. Ebay nisem mogel ničesar, ker je dal  nalepko in je bila sedaj poteza na meni. Pomoč je bila samo možna, da pokličejo, ampak ne kličejo v Slovenijo.   Mislim, da je to delal prodajalec zavedno. Bi vrgel v poštni nabiralnik, oni bi stran vrgli. Prodajalec bi pa trdil, da ni prejel. Kar res ne bi nikoli.   Sem vložil Claim na Paypalu, so potrdili in mi dali naslov, kam naj pošljem na svoje stroške denar in bom dobil nazaj denar. Torej jaz naj krijem PTT, za to da je zavestno mi poslal napačnega. So rekli, taka so pravila.   Prekopal celi ebay in našel "impresum" mail. Kjer sem se pogovarjal s podporo. Žal, ker sem eskaliral na Paypal ne bojo naredli nič, razen da ga pozovejo. Ta kontakt zavedno skrivajo na zakonski minimum.   No sem napisal komentar kak me je okrog prinesel. In je komentar po tednu izginil. Pri vseh ostali je nazaj sikal prodajalec, tu pa ni mogel in je vložil izbris. Neko enomestno število jih lahko izbrišejo.   In sem oboje izbrisal, ker je potuha prodajalcem. Avstrijska firma je 😉
    • To ti jih bodo z Nemčije dostavili ...
    • Torej,.menjal sem zadnje ploscice na mazdi 3 ,.el rocna. Gres v program da ti sprosti cilindre,.zamenjas ploscice,.in nato spet v programu odtegnes rocno, pac po postopku.Nato pa nastopi problem,.ko se zapeljes naprej  in pohodis zavoro,.se pedal skoraj posede do konca,..mores vsaj 3x popumpat da se ustavi.Ni mi jasno kaj ga biksa masina . 
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.