Skoči na vsebino

Računalništvo

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano
pred 6 minutami je Tilen5 napisal:

Poglej še na, mogoče naješ kaj

Asus plate so ratale slabe glede p/p, je msi boljši(jaz si sicer lastim asus matično še iz leta 2021, ampak jo sedaj ne bi kupil), grafična na 2 ventilatroja zna bit precej glasna pri obremenitvi, za hladilnik si pe že dobil odgovor

vem, ampak sem se hotu držat čim bližje onmu že sestavljenemu. tud sam si lastim asusovo plato. iz 2020. zdej bi raj asrock,gigabajt al pa kot si reku MSI.

Napisano

heh, nov krog, glede na priporočila (klasični ventilator) :), no pa saj je poletje, imate fantje vsaj kaj za delat..... :), tole je kar sem uspel "nabrskati", pri čemer se mi zdi od vseh 5ih ta prvi pri funtech še najboljša izbira/kompromis. Še nekaj izhodišč želja (vem da so cenovni rangi različni, ampak), idealno bi bilo:

r7 R7700 proc, 32GB ram, 2TB disk, rtx4070 in do 2k€ (max max budget je res 2.300€)

spodaj na drugem mestu tudi model z r7 5700 proc in rtx 4060 (kar sem po cpu benchmark-u gledal neke velike razlike v performancah ni, ne poznam pa kaj to pomeni v realnosti....)

Mnenja ?!? in HVALA že vnapreje! 👍

1. https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/racunalnistvo/namizni-racunalniki/namizni-racunalniki/gaming-nvidia-rtx/88569/
  2. https://anni.si/osebni-racunalniki/racunalnik-anni-gamer-extreme-r7-5700x-rtx-4060-ti-32-gb-2-tb-w11h.html
  3. https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/racunalnistvo/namizni-racunalniki/namizni-racunalniki/gaming-nvidia-rtx/93377/
  4. https://anni.si/osebni-racunalniki/racunalnik-anni-gamer-elite-r7-7700x-rtx-4070-ti-super-32-gb-2-tb.html
  5. https://www.mlacom.si/racunalniki/i_2933643_pcplus-gamer-ryzen-7-7700x-16gb-1tb-m-2-nvme-ssd-geforce-rtx-4070-12gb-windows-11-home-gaming-namizni-racunalnik
Napisano

@sportman333 je že 10krat povedal da bi imel plug&play kišto, ker se mu ne da zajebavat z ničemer, tako kot se enim ne da zajebavat s privat servisi pa peljejo na slabši pooblaščen servis. OK, smo ga opozorili, zdej pa pač nehejte človeku usiljevat mnenje, al kaj :D Bo pač preplačal za malo slabše komponente, mu bo pa ušeč, če zadeva rikne, da bo nesu na servis in jim jebal mater, ker so prodali neko sestavljeno celoto :) 

Najbolj mu boste pomagali tako, da mu najdete vnaprej narejeno škatlo in to je to :D

Tale mi je ok, ampak nima windows, sem ga hotel predlagat predno si komentiral - https://anni.si/osebni-racunalniki/racunalnik-anni-gamer-elite-r7-7700x-rtx-4070-ti-super-32-gb-2-tb.html

PREDLAGAM TI, DA VZAMEŠ https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/racunalnistvo/namizni-racunalniki/namizni-racunalniki/gaming-nvidia-rtx/93377/

A zakaj? 4070Ti z 16 gb rama.... pri teh nvidiah je boljše, da ima več rama, ker uporablja dlss, umetno zna generirat fps... žal so pri drugih PC-jih "posodobljene" 4070 z 12 GB rama... seveda bi tudi pri tem po naročilu preveril, če je res notr 4070ti in ne 4070s :) bila je cela polemika o tem, ker so namerno zadušili grafično in so bile cene drame po internetu, ker je folk znoru

Rame lahko vržeš vn, pa damo naknadno notr 2x32gb, če bo potreba, tudi napajalnik je OK antec, je pa pač bronze, kar pomeni slabša krivulja izkoristka, če bo potreba se ga pač zamenja in je mir

Predlagam da pošlješ poizvedbo, pa izvemo kje smo, moraš dobit vsaj nekaj popusta pri tej brutalni ceni...računaj da za ta denar bi dobil 1 rang boljšo grafično, če bi sestavljal doma. Sem preletel še mimovrste in amazon.de, pa so vse povsod samo nvidije v konfiguraciji...precej žalostno no, da takole načrtno prodajajo svoja precenjene kartice

V splošnem se pa ne sekiraj, če boš potreboval kdaj kakšno pomoč pri nadgradnji ali karkoli se lahko dogovorimo pa bomo stvari uredili :) 

Napisano
pred 47 minutami je sportman333 napisal:

se mi zdi od vseh 5ih ta prvi pri funtech še najboljša izbira/kompromis

Nimaš kaj falit s tem prvim Funtech in ima vse kar si želel ubistvu. Grafičnih z 8GB rama pa res ne jemlji. Bo pa za vaše potrebe 12 ali 16 GB prav vseeno. Pa Nvidia načeloma itak uporablja manj rama v isti igri kot Radeon. Glede na namen uporabe, uporabljal ga bo tvoj otrok, verjetno ne bo DLSS-a niti vklopil, verjetno mu bojo vse te nastavitve itak španska vas. Pa tudi rabil ga ne bo pri takem kompu. Otrokom je samo RGB pomemben in da igrica šiba. 🙂

Napisano (urejeno)

Mimogrede, 7800X3D je šel iz prodaje? Očitno sem toliko časa mencal in ga je nadomestil 7900X3D?

Eh nevermind, našel. Očitno neki iskalnik ne dela kul.

FUNTECH.SI

Specializirana spletna trgovina s profesionalno računalniško opremo, gamersko opremo in zabavno tehnologijo.

Popravljeno od amatej
Napisano
dne 15. 8. 2024 ob 19:45 je sportman333 napisal:

Hvala @NevLado in @samSimon, pridobivam ponudbe, pomaga tudi @Janez007 pol bom pa videl pa bo iz vsega skupaj. 

Hvala vsem !!!

Hvala še 1x vsem za nasvete, na koncu sem se odločil za to sestavo, ki sem jo dobil po naključju, ker je pred par meseci kolega prav tako kupoval za otroka škatlo in mi je dal kontakt na Mlacom-u, tako da skupaj 1.750€.....za čas osnovne šole bo :), pa še za kako igrico bo ostalo od predvidenega budget-a......

• AMD Ryzen 7 7700X 8C/16T 4,5/5,4GHz 32MB
  • ASUS PRIME B760-PLUS osnovna plošča
  • be quiet! Pure Rock 2 FX (BK033), ARGB hladilnik za procesor
  • KINGSTON FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5-5200MHz, CL36 (KF552C36BBEK2-32)
  • ASUS GeForce RTX 4070 EVO OC DUAL Edition 12GB GDDR6X (90YV0J15-M0NA00)
  • KINGSTON NV2 2TB, M.2 PCIe 4.0 NVMe SSD disk (SNV2S/2000G)
  • be quiet! System Power 10 850W (BN330)
  • ANTEC AX61 ELITE ARGB Mid-Tower ohišje (0-761345-10069-4)
  • MS Windows Pro 11 licenca
  • Všeč 3
  • Ljubim 1
Napisano (urejeno)

Pomoje zna bit hladilnik mal presvoh za ta cpu. Sam imam isti hladilnik na 5600x (65w TDP) in se temperature v ingame gibljejo 75-80C. Sicer to se ni nic kriticno, ampak vseeno. Tvoj cpu ima pa TDP 105W.

Imam pa v ohisju se 3x front fan, 1x zgornji in 1x zadnji fan. Poleg tega sem na hladilnik dodal se en dodaten fan, kot exhaust fan.

Popravljeno od Scr3am
Napisano (urejeno)

Podobno imam sam na I7 8700 s 65 W TDP hladilnik za CPU s 180 W TDP, pa komaj sfolga oziroma je bil preglasen, dokler nisem CPU-ju znižal napetosti in se je posledično ohladil za cca 10 stopinj. Če se ne motim, lahko Intel CPU obratujejo do 100 stopinj, AMD CPU-ji pa do 95 stopinj.

Velikost je pri zračnih hladilnikih kar dober pokazatelj kapacitete. Na parameter TDP se tudi ne gre preveč zanašati. In hladilnik je učinkovit šele v kombinaciji z dobro prezračenim ohišjem, kjer se bolj priporoča nadtlak (spredaj čim večji ventilatorji, pred njimi pa filter), ker če so ventilatorji samo zadaj, pretok zraka povzroča podtlak, ki v notranjost računalnika potegne zrak tudi skozi ostale reže, mimo filtrov in se prah na komponentah hitreje nabira, sloj praha pa je toplotna izolacija in povečuje pregrevanje. Sam vsaj 1x letno računalnike odprem in fino prepiham s kompresorjem, pri tem pa pazim, da zrak pod pritiskom ne zavrti ventilatorjev (nevarnost za ležaje)- vtaknem med lopate leseno palčko.

image.png

Spodnjega Noctua NH-D15 imamo na Ryzen 7900 s 65 W TDP in je 👌 - skoraj neslišen. 

Thermalright Peerless Assassin 120 SE CPU Air Cooler, 6 Heat Pipes Cooler, Dual 120 mm TL-C12C PWM Fan, Aluminium Heatsink Cover, AGHP Technology, for AMD AM4/AM5 Intel 1700/1150/1151/1200 : Amazon.de: Computer & Accessories

Noctua NH-D15, Premium CPU Cooler with 2x NF-A15 PWM 140 mm, Fans: Amazon.de: Computer & Accessories

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 9 urami je Scr3am napisal:

Pomoje zna bit hladilnik mal presvoh za ta cpu. Sam imam isti hladilnik na 5600x (65w TDP) in se temperature v ingame gibljejo 75-80C. Sicer to se ni nic kriticno, ampak vseeno. Tvoj cpu ima pa TDP 105W.

Imam pa v ohisju se 3x front fan, 1x zgornji in 1x zadnji fan. Poleg tega sem na hladilnik dodal se en dodaten fan, kot exhaust fan.

pc je kupljen primarno za osnovno-šolske dejavnosti, igrice so v drugem planu, kjer je tudi postavljen časovni limit :), tako da nisem kupoval super brutalen gaming komp, kjer se bo po 8h nažigalo heay duty igrce :), sicer hvala za hint in bom spremljal ob uporabi, sicer ima tamau na voljo primarno PS5 za igračkanje.....(ohišje ima že 4 vent, lahko jih dodatno vgradim še 4).

Napisano

Ne razumem vprašanja. 😅 Vsaka komponenta ima svojo serijsko številko gor nalepljeno, kaj pa ti misliš s serijsko računalnika?

Napisano
pred 26 minutami je samSimon napisal:

Ne razumem vprašanja. 😅 Vsaka komponenta ima svojo serijsko številko gor nalepljeno, kaj pa ti misliš s serijsko računalnika?

Po komponentah mi je vseeno, ima pa vsak racunalnik svojo serijsko, na laptop jo bos najhitrej vidu ce pritisnes win key + break, in imas cisto na vrhu pod imenom racunalnika tudi serijsko. To se pri sestavljenih racunalnikih da nastavit, in me zanima kje. Bi reku da nekje v BIOS, ampak nimam jest dostopa do nobenega takega racunalnika zj, pa ne morem prevert.
Je pa pol se vprasanje ce je to normalno dostopno, da ni slucajno "zaklenjeno" za nas navadne smrtnike, pa da samo zgubljam cajt s tem

Napisano (urejeno)
pred 9 minutami je Matick napisal:

Po komponentah mi je vseeno, ima pa vsak racunalnik svojo serijsko, na laptop jo bos najhitrej vidu ce pritisnes win key + break, in imas cisto na vrhu pod imenom racunalnika tudi serijsko. To se pri sestavljenih racunalnikih da nastavit, in me zanima kje. Bi reku da nekje v BIOS, ampak nimam jest dostopa do nobenega takega racunalnika zj, pa ne morem prevert.
Je pa pol se vprasanje ce je to normalno dostopno, da ni slucajno "zaklenjeno" za nas navadne smrtnike, pa da samo zgubljam cajt s tem

Ta številka se določi pri inštalaciji operacijskega sistema, moji računalnik ima številko "Janez007". :) 

To change your computer name in Windows 10, follow these steps:

1. Open Settings: Click on the Start menu and select the gear icon to open Settings.
  2. Go to System: In the Settings window, click on “System.”
  3. Access About: Scroll down and select “About” from the left-hand menu.
  4. Rename this PC: Under “Device specifications,” click on the “Rename this PC” button.
  5. Enter New Name: Type the new name you want for your computer and click “Next.”
  6. Restart: You’ll need to restart your computer for the changes to take effect.
Popravljeno od Janez007
Napisano (urejeno)
pred 32 minutami je Janez007 napisal:

Ta številka se določi pri inštalaciji operacijskega sistema, moji računalnik ima številko "Janez007". :) 

To change your computer name in Windows 10, follow these steps:

1. Open Settings: Click on the Start menu and select the gear icon to open Settings.
  2. Go to System: In the Settings window, click on “System.”
  3. Access About: Scroll down and select “About” from the left-hand menu.
  4. Rename this PC: Under “Device specifications,” click on the “Rename this PC” button.
  5. Enter New Name: Type the new name you want for your computer and click “Next.”
  6. Restart: You’ll need to restart your computer for the changes to take effect.

Ne ime racunalnika, serijska. Serijska je neodvisna od OS, in je fiksna, samo sestavljeni racunalniki je nimajo, in bi v teoriji mogu imet opcijo jo nastavt. Tudi ce narocis da ti nekje sestavijo racunalnik, bi morali nastavt serijsko, ali pa pustit odprto da sam nastavis
Tisto, ko odpres msinfo32, in imas pod System Model ali pa System Serial (odvisno od windows)

Ni toliko nujno da se to nastavi, ker vseeno obstaja HW ID, samo je leps serijske uporabljat

Popravljeno od Matick
Napisano

To pa je vezano na bios, enkrat sem to samo delu, ko je kolegu neki sral VPN in je moral to vnest. Je pa bla Asus matična in sem najdu nek program, v smislu bios editorja, pa jo potem sam določiš. To ni serijska od matične, da ne bo pomote.

Napisano
pred 7 minutami je samSimon napisal:

To pa je vezano na bios, enkrat sem to samo delu, ko je kolegu neki sral VPN in je moral to vnest. Je pa bla Asus matična in sem najdu nek program, v smislu bios editorja, pa jo potem sam določiš. To ni serijska od matične, da ne bo pomote.

Se mogoce spomnis kaj je bil program?

Napisano

Iskreno ne, je pa bil na Asusovi strani takrat in to kar dobro skrit... Nek Asus bios kit dejansko, nism 100% glede imena. Sem pa najdu download link za bios editor, glede na identičen problem, če se počutiš pogumnega. https://www.techpowerup.com/forums/attachments/bios-modifier-zip.200922/

Napisano (urejeno)

Sfukani Winsi na HTPCju😡...mah,na novo sistem nalagat...sam k je delo🥺...bi lahko rešil,sam je brez veze,k se je itak treba vsega smetja losati....mah-skoraj 8 let je zdržalo,in vsak dan uporabljal-vsa čast😲

IMG_20240819_111327.jpg

IMG_20240819_195210.jpg

Popravljeno od skritikrt
Napisano (urejeno)
pred 8 urami je Janez007 napisal:

Podobno imam sam na I7 8700 s 65 W TDP hladilnik za CPU s 180 W TDP, pa komaj sfolga oziroma je bil preglasen, dokler nisem CPU-ju znižal napetosti in se je posledično ohladil za cca 10 stopinj. Če se ne motim, lahko Intel CPU obratujejo do 100 stopinj, AMD CPU-ji pa do 95 stopinj.

Velikost je pri zračnih hladilnikih kar dober pokazatelj kapacitete. Na parameter TDP se tudi ne gre preveč zanašati. In hladilnik je učinkovit šele v kombinaciji z dobro prezračenim ohišjem, kjer se bolj priporoča nadtlak (spredaj čim večji ventilatorji, pred njimi pa filter), ker če so ventilatorji samo zadaj, pretok zraka povzroča podtlak, ki v notranjost računalnika potegne zrak tudi skozi ostale reže, mimo filtrov in se prah na komponentah hitreje nabira, sloj praha pa je toplotna izolacija in povečuje pregrevanje. Sam vsaj 1x letno računalnike odprem in fino prepiham s kompresorjem, pri tem pa pazim, da zrak pod pritiskom ne zavrti ventilatorjev (nevarnost za ležaje)- vtaknem med lopate leseno palčko.

image.png

Sem pa drgac preko programa OCCT naredil ornk stress test kjer program obremeni vse komponente na full load (cpu,gpu,psu, ram in maticno) in test traja 1h! Temperature niso sle nad 80C. To je dober test tudi za PSU, da vidis ce je dovolj mocan da sfolga vse komponente na full load. Sicer se to v neki realnosti nikoli nebo zgodilo, ampak vseeno. 

Drgac pa takle komp za "solske" potrebe je cisti overkill :D. To je vrjanta mazda 6 mps za na siht in nazaj 🤣.

Popravljeno od Scr3am
Napisano

V mojem primeru je šla temperatura CPU i7 8700 že večkrat na 100 stopinj (s stres testi pred nižanjem napetosti .. sedaj na dobrih 90 stopinj - odvisno tudi od temperature prostora ...) ... pri tistem skurjenem Ryznu 7900 pa s priloženim hladilnikom Wraith Prism na 98 ... potem pa črn ekran ..., 😢 Ni fin občutek, ko na novo sestavljen računalnik neha delat v petek zvečer, pa ne veš zakaj. Še slabši bi bil občutek, da na novo sestaviš računalnik in sploh ne dela - kje potem začet iskat napako, kako reklamirat - katero komponento??? - na srečo, se mi ni še zgodilo.

Napisano
pred 4 urami je Boss napisal:

Hehe Windows 7. A boš zdaj dal XP-je gor.  😜

Ne desetka je bila gor...in bo še.

Napisano (urejeno)
pred 5 urami je Janez007 napisal:

V mojem primeru je šla temperatura CPU i7 8700 že večkrat na 100 stopinj (s stres testi pred nižanjem napetosti .. sedaj na dobrih 90 stopinj - odvisno tudi od temperature prostora ...) ... pri tistem skurjenem Ryznu 7900 pa s priloženim hladilnikom Wraith Prism na 98 ... potem pa črn ekran ..., 😢 Ni fin občutek, ko na novo sestavljen računalnik neha delat v petek zvečer, pa ne veš zakaj. Še slabši bi bil občutek, da na novo sestaviš računalnik in sploh ne dela - kje potem začet iskat napako, kako reklamirat - katero komponento??? - na srečo, se mi ni še zgodilo.

Jaz nikoli nisem uporabljal stock coolerja, ker so slabi.Naceloma cpu tezko skuris. Ce bos presegel max. temp. se bo avtomaticno sam ugasnil.

Kar se pa tice na novo sestavljen pc in crn ekran je v 95% napaka, da je nekaj napacno sestavljeno oz. priklopljeno. V kolikor je vse pravilno priklopljeno in se vedno crn zaslon pa ksn napacen bios in ne zazna cpuja. Res redko dobis novo komponento in da je v okvari.

Popravljeno od Scr3am

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.