Skoči na vsebino

Računalništvo

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)
pred 17 minutami je Scr3am napisal:

Pumpa je na aio pump header, ventilatorji so na CPU header, VRAM header je pa na klasicn SYS_FAN

Popolnoma pravilno! in v idle je sedaj praktično neslišen, je tako? A si ga poskušal kakorkol spravit zgoraj?

Pa na radiatorju spredaj nisi obrnu fanov na intake?

Popravljeno od samSimon
Napisano (urejeno)
pred 13 minutami je samSimon napisal:

Popolnoma pravilno! in v idle je sedaj praktično neslišen, je tako? A si ga poskušal kakorkol spravit zgoraj?

Mja samo tudi ce tako gledas je AIO_PUMP header tam zato, da pumpa vedno laufa z isto hitrostjo in ni kot PWM recimo. Sicer v biosu lahko spremenis na AUTO,DC ali PWM. Sem drgac razmisljal da bi vse skupaj priklopil na svoj NZXT hub in tam potem nastavil "hitrosti". Pac pumpo priklopim na hub in jo potem v programu nastimam, da ves cas laufa z isto hitrostjo. Malo slabse plate recimo sploh nimajo locenega priklopa za pumpo pa je vse bp. Meni osebno je bil hub bolj vsec oz. prakticen ravno zato, ker sem to vse lahko urejan na namizju preko njihovega programa in nisem rabil hodit v biose. Lahko da ima Asus (moja plata) tudi to opcijo urejat preko programa, vendar do sedaj nisem zasledil. Je pa od asus program armoury crate.

Sem za foro probal "namontirati" na zgornji del in ni sploh sanse dobiti 360mm hladilnik gor. V napoto je elektronika za on/off od ohisja oz. po anglesko front power panel connector.

V idle je skoraj neslisna ja, vendar ventilatorji delajo na 50%. Jih pomoje brez problema lahko spustim na 40% ali celo 30%. V idel je pa cca 40C

Popravljeno od Scr3am
Napisano (urejeno)
pred 13 urami je TBA napisal:

Če si mislil da si moral ventilatorje na 3 hederje dat si kupi razdelilnik iz 3 ->1

Bi si človek normalno mislil,da je tako pravilno...tudi jaz sem nekdaj tajo mislil.

A je bolje,če imaš kontrolo nad vsakim ventilatorjem posebaj. Gre za t.i.ventilatorsko "zavijanje".

Torej cilj je,da se krivulje ventilatorjev nikoli ne križajo oz. da dva,trije ali več ventilatorjev vsak dela na malce drugačnih obratih,ker če ne pride do te resonance oz. zavijanja...kar pa zna biti zelo moteče.

Jwz nastavljam cca.10-15% razliko,in naštimam paralelno krivuljo za oba inrake-a. (nikoli nimam več kot dva)

Exshaust pa običajno nastavim še nižje.

Gre za tukaj opisan efekt-priporočam ogled.

Popravljeno od skritikrt
Napisano
pred 4 urami je skritikrt napisal:

Bi si človek normalno mislil,da je tako pravilno...tudi jaz sem nekdaj tajo mislil.

A je bolje,če imaš kontrolo nad vsakim ventilatorjem posebaj. Gre za t.i.ventilatorsko "zavijanje".

Torej cilj je,da se krivulje ventilatorjev nikoli ne križajo oz. da dva,trije ali več ventilatorjev vsak dela na malce drugačnih obratih,ker če ne pride do te resonance oz. zavijanja...kar pa zna biti zelo moteče.

Jwz nastavljam cca.10-15% razliko,in naštimam paralelno krivuljo za oba inrake-a. (nikoli nimam več kot dva)

Exshaust pa običajno nastavim še nižje.

Gre za tukaj opisan efekt-priporočam ogled.

Ne vem če si me prav zastopil :) mislim sem za AIO ki ima 3 ventilatorje. Pri sebi še nismem zasledil tega efeta, je pa res da je to čisto od posameznika odvisno, ventilatorjev in pa uporabljam slušalke :) . Če se ne motim imam vezano takole (cca 4 leta nazaj sem postavljal sistem in bo počas čas, da naredim mali servis).

Trenutno imam takole:

- AIO Intake top:  3 ventilatorji vezani na CPU header

- Itake botom 3x & exaust middle 3x:  vezani na HUB header chasis

- exaust back 1x : header chasis2

Napisano
pred 3 urami je TBA napisal:

Ne vem če si me prav zastopil :) mislim sem za AIO ki ima 3 ventilatorje. Pri sebi še nismem zasledil tega efeta, je pa res da je to čisto od posameznika odvisno, ventilatorjev in pa uporabljam slušalke :) . Če se ne motim imam vezano takole (cca 4 leta nazaj sem postavljal sistem in bo počas čas, da naredim mali servis).

Trenutno imam takole:

Sploh ni važno kaka konfiguracija je. Gre za to,da ventilator sam na sebi proizvaja določene efekte zvoka (najverjetneje pritisk ob prečke nosilca motorja itd.), ki če tudi drugi,tretji itn. ventilator proizvaja enake v enaki ali skoraj enaki frekvenci se ta efekt zaradi resonance (kot korakanje vojakov po mostu) stopnjuje-veča,in manjša in postane še bolj slišen.

Glej v posnetku,ko sta postavljena dva ventilatorja en za drugim,in se oba vrtita sinhrono z enekimi obrati...je vizualno lepo videti za kaj gre.

Torej za absoluten optimum pri tihosti sistema je dobro,da preprečiš enako obratovalno hitrost dveh ali več ventilatorjev.

Več jih je v sistemu težje je to izvesti če so regulirani (ne vrtijo z fiksnimi obrati).

Kot rečeno je fajn,da so vsi odvisni od iste ciljne temp (običajno CPU),in imajo identične krivulje,ki pa se razlikujejo po jakosti pri istih temp oz. so paralelne.

Ravno primer npr. treh ventilatorhev na radiatorju je tipičen....a tudi najlažje rešljiv pod pogojem,da imaš še dovolj neodvisnih headerjev na plati.

Tukaj je fino,ker različne hitrosti vsakega posameznega ventilatorja ne vpliva tako močno na sosednjega kar se toka zraka tiče oz.si ventilatorji med sabo ne "kradejo" pritiska v tolikšnji meri,ker radiator deluje kot "separator" toka zraka. Izjema je tukaj radiator z t.i.shroudom ali z radiatorskimi tesnili ventilatorjev....tukaj moraš paziti,da je prostor med dvemi sosednjimi ventilatorji do radiatorja zatesnjen-ločen.

Če pa imaš v sistemu večje število vrntilatorjev kot imaš na voljo headerjev....npr. 12 kom,pa imaš seveda osnovni problem glasnosti sistema drugje in ti ta efekt ne ščije v juho tako zelo (domnevam🤔).

Pač gre za ta efekt pri sistemih,ki so "optimizirani" na tihost do te mere,da ta efekt prevladuje....tudi odvisno od ventilatorjev itd...

Še nekaj-ta efekt se pojavlja najbolj pri uporabi identičnih ventilatorjev. Če uporabljaš ventilatorje različnih fi-jev,debelin in serij je bolje....če pa je več identičnih,je ta efekt močnejši.

Torej izbiraj med "optiko" in tihostjo brez wow-wow efekta....da pa se vseeno doseči oboje,a seveda moraš vedeti kaj delaš.

Napisano (urejeno)
pred 5 urami je TBA napisal:

Trenutno imam takole:

AIO zgoraj imas vrjetno exhaust in ne intake ? ali pac ? Kateri AIO pa imas ? :). Ti pumpa ves cas laufa na 100%

Popravljeno od Scr3am
Napisano
dne 12. 12. 2025 ob 13:11 je samSimon napisal:

Moja ima 12600K idle 27° med gejmanjem 53° pa sem ji pumpo omejil na 55% 😅

A imas pumpo na 55% omejeno cel cajt ne glede na temperature ?

Napisano (urejeno)
pred 11 minutami je Scr3am napisal:

Ne. :) mam pa nastavljeno na konstantne obrate. Ker ni fajn da punpa spreminja rpm.

Mi proc med obrementvijo laufa na 51-53°C @ 4.4+ ghz

Ventilatorji med 1100 in 1400rpm

20260104_130109.jpg

Popravljeno od TBA
Napisano (urejeno)
pred 39 minutami je TBA napisal:

Ne. :) mam pa nastavljeno na konstantne obrate. Ker ni fajn da punpa spreminja rpm.

Mi proc med obrementvijo laufa na 51-53°C @ 4.4+ ghz

Ventilatorji med 1100 in 1400rpm

20260104_130109.jpg

Sej ce imas nastavljeno recimo na  50% bo skos laufal na 50% oz. z istimi obrati ? A ni tako? Nisem zasledil, da bi lahko posebi samo RPM nastavljal. To imas fan xpert 4 program an ?

image.png

Popravljeno od Scr3am
Napisano
pred 57 minutami je Scr3am napisal:

Sej ce imas nastavljeno recimo na  50% bo skos laufal na 50% oz. z istimi obrati ? A ni tako? Nisem zasledil, da bi lahko posebi samo RPM nastavljal. To imas fan xpert 4 program an ?

image.png

Program je AI suite3, imam starejši proc. in sploh nisem gledal če je novejši :).  ja pumpo nastavlaš po procentih, najboljš v BIOSu. ampak laufat mora skos na istih obratih, ne pa da se ti obrate regulira glede na temepraturo. sej lahka pogledat v xpertu na kolk obratih ti dela.

Napisano (urejeno)
pred 3 urami je skritikrt napisal:

Glej v posnetku,ko sta postavljena dva ventilatorja en za drugim,in se oba vrtita sinhrono z enekimi obrati...je vizualno lepo videti za kaj gre.

POPRAVEK

Najslabše je,če se npr. dva ventilatorja vrtita z 10rpm razlike!!!!

Torej že razlika v trenju ležajev lahko to povzroči...10rpm je izreeeedno malo!

Če bi obstajal sistem krmiljenja,ki bi reguliral obrate glede na realne obrate,in bi jih tam zmogel držati,po tem bi to bil idealni sistem-vsi ventilatorji na istih obratih...pa v praksi to praktično ni mogoče-žal.

In tako če nastaviš identične krivulje lih "stopiš v največji drek" kar se tega efekta tiče.

Popravljeno od skritikrt
Napisano
Pred eno uro je TBA napisal:

Program je AI suite3, imam starejši proc. in sploh nisem gledal če je novejši :).  ja pumpo nastavlaš po procentih, najboljš v BIOSu. ampak laufat mora skos na istih obratih, ne pa da se ti obrate regulira glede na temepraturo. sej lahka pogledat v xpertu na kolk obratih ti dela.

Ja saj potem imava isti program Ai suit 3 pa potem fan xpert 4. Ja samo ce nastavis pumpo konstantno na 55% se obrati ne bojo spreminjali.

image.png

Napisano
pred 4 urami je Scr3am napisal:

Ubistvu ne, ampak ne pride do temperature kjer bi dejansko dvignil. Takole mam

IMG_4574.jpeg

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.