Skoči na vsebino

Zanimivi oglasi

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

Moj menjalnik (aisin avtomat) 500Nm maximum navora. Torej če ga čipiraš, (kdor ga) imš to v mislih seveda. Drugače se kmalu posloviš od lamel pomoje.

N7rRRL1.jpg

Napisano
pred 52 minutami je dvorjan napisal:

Cipan avtomatik je manj obcutljiv glede prirasta navora kot pa avto z rocnim menjalnikom, kjer se ponavadi sklopka in vztrajnik znatno bolj obrabljata in tudi prej poslovita ...

Kje si pa to slišal? Drži pa če je voznik konj brez občutka in s ful gasom speljuje z drsčo sklopko bo pa res šlo vse rakom žvižgat. V kolikor pa znaš in se ne greš drag race iz nule pa ni šanse, da ročnega zjebeš prej kot avtomatika.

33112_1.png

Napisano
pred 33 minutami je Boss napisal:

Kje si pa to slišal? Drži pa če je voznik konj brez občutka in s ful gasom speljuje z drsčo sklopko bo pa res šlo vse rakom žvižgat. V kolikor pa znaš in se ne greš drag race iz nule pa ni šanse, da ročnega zjebeš prej kot avtomatika.

Se strinjam. Zanima me, ali kdo ve, koliko Nm navora zdrži naš ročni menjalnik?

Se je pa res že zgodilo našemu nekdanjemu soforumašu Batkotu, ki je čipiral svojo Mazdo 6 MK 1,

136KM  na okoli 185 KM in 400Nm navora, da mu je šel menjalnik. Se spomnim, da je takrat vgradil drugi  menjalnik z 6 prestavami od FL. 

Napisano

Ma ročni menjalniki zdržijo konkretno več navora, tako na oko bi rekel enkrat več kot serijsko ziher. 

Kot sem že v prejšnjih postih napisal "problem" pri ročnem menjalniku se prvo pokaže da sklopka ne drži navora, zobniki in ležaji menjalnika zdržijo kr dosti, ok verjetno se najdejo tudi kake menjalnike kjer so poddimenzionirani ampak večina ročnih menjalnikov zdrži dosti več navora kot ostale komponente motorja. 😉

2008 Mazda 6

2004 Mazda 3

Napisano

Sam ne direktno zarad čipiranja ampak zato, ker pol avto gre in se ga vozi kot na dirkah...

33112_1.png

Napisano
pred 1 minuto je Aless napisal:

Ma ročni menjalniki zdržijo konkretno več navora, tako na oko bi rekel enkrat več kot serijsko ziher. 

Kot sem že v prejšnjih postih napisal "problem" pri ročnem menjalniku se prvo pokaže da sklopka ne drži navora, zobniki in ležaji menjalnika zdržijo kr dosti, ok verjetno se najdejo tudi kake menjalnike kjer so poddimenzionirani ampak večina ročnih menjalnikov zdrži dosti več navora kot ostale komponente motorja. 😉

Se strinjam. Itak vemo, da je pri vsem rezerva. Nekje sem imel članek, ko so eni Poljaki  našega 2,2 dizla spravili na 300 KM in 500 Nm navora ( remap stage 2).Res,da so zamenjali kar nekaj komponent a nikjer nisem zasledil, da bi menjali tudi menjalnik. 🤔

pred 4 minutami je Boss napisal:

Sam ne direktno zarad čipiranja ampak zato, ker pol avto gre in se ga vozi kot na dirkah...

Samo, še vedno bi najbrž šla prej sklopka. Vsaj mislim. 🤔

Napisano
pred 5 minutami je Boss napisal:

Ja sklopka začne drset zaradi čipanja, oziroma prevelikega navora ki ga sklopka enostavno ne zdrži. Lamela nima zadostnega oprijema za tak navor. 

Vem iz lastnih izkušenj na Accordu i-CTDI, sklopka je tam bila z majhno rezervo. 

Takoj ko sem naložil čipano mapo 193hp/450Nm in šel na testno vožnjo, je v 5 in 6 če se pri nižjih obratih pohodil gas začela drset in so obrati narasli med 2 in 3000rpm je začela drset ker je bil navor enostavno prevelik. In ne nisem "še" dirkal. 😉

Pol sem dal drugo mapo 185hp/420Nm je pa bilo vredu, in splošno znano je bilo od tunerjev da serijska sklopka na teh avtih ne zdrži 450Nm navora. Saj me je tudi angleški tuner ki mi je prodal mape opozoril na to, ampak sem vseeno sam hotel probat. 

V planu je bil itak upgrade sklopke na močnejšo od CG Clutches in Stage2 mapa na 225hp, ampak sem se ločil z bivšo in avto prodal. 🙄😎

• Všeč 2
  • Začuden 1

2008 Mazda 6

2004 Mazda 3

Napisano

@Scr3amJa saj sem sprva hotel avto obdržat, ampak je nakup druge nepremičnine malo večji zalogaj in mi je bil pomemben vsak € ;)

Po drugi strani pa če bi Accorda obdržal mogoče ne bi mel zdaj M6 😁

• Všeč 2
  • Haha 1

2008 Mazda 6

2004 Mazda 3

Napisano (urejeno)
On 1/21/2021 at 2:02 PM, scania said:

Jaz ga nebi ravno zaradi avtomatskega menjalnika, vecja obremenitev wandlerja, vecje temperature. Nevem kje je meja pri mazdinem ampak vem za zf in mercedes da so razlike v stevilu lamel v sklopkah in zavorah. Pri avtomtskem vsakemu odsvetujem, se mi zdi bolj ziher. Ceprav menjalnik je skonstruiran za visje navore ni zdaj limit 420Nm lahko je 500Nm kar je zelo verjetno za mazdinega, ampak vseeno sem raje na varni strani.

On 1/21/2021 at 2:49 PM, Aless said:

Evo sem izbrskal podatke za Mazdine Skyactive avtomatske menjalnike. 

Obstajata 2 verziji:

1. Mid-size version za navor do 200 lb-ft (271 N·m)

2. Large version za navor  do 340 lb-ft (461 N·m) 

Oba menjalnika sta baje kompatibilna za bencinske in dizelske motorje. 

Če se pri čipanju držiš tega navora ne bi smelo biti problema, s tem da bi priporočal pri čipanem avtomatiku prepolovit interval menjave olja. 

se opravičujem, ker se vračam nazaj na to temo in smetim, pri čipanju se navor poveča za 50Nm napram originalu, to še najbrž nebi smelo bit kritično, ali?chiptuning.jpg.68ebae9eb365841b86195e81b940660e.jpg

Popravljeno od Deeyan
Napisano
pred 11 minutami je Deeyan napisal:

se opravičujem, ker se vračam nazaj na to temo in smetim, pri čipanju se navor poveča za 50Nm napram originalu, to še najbrž nebi smelo bit kritično, ali?chiptuning.jpg.68ebae9eb365841b86195e81b940660e.jpg

Po mojem ne. Ko sem še delal v avtomobilski industriji je bil vsak kos, ki smo ga izdelali za do 35% predimenzioniran. To smo testirali na nateg in string z večkratno obremenitvijo, dokler se obdelovanjec ni zvil oziroma "pretrgal". 

Mislim, da je tako tudi z vgrajenimi deli v Mazdah. 

Napisano

@DeeyanHja glede na to da je avtomatik po specifikacijah narejen do 461Nm navora je verjetno še kaj rezerve in ne bo razpadel če pride še tistih 10Nm več. Nihče pa točno ne more povedat koliko rezerve ima nad navorom za katerega je bil narejen. 

Ampak jaz bi vseeno šel bol na ziherco in bi pri čipanju šel do max 460Nm. 

V tem primeru bi šel čipat na valje, kjer bi se dejansko zmeril navor, in če bi osnovna mapa prekoračila 460Nm bi dal popravit mapo, tuner ti  itak lahko omeji navor in pa popravi toliko da ni prevelikih spikov. 

2008 Mazda 6

2004 Mazda 3

Napisano
pred 31 minutami je Z M A J napisal:

Rx8 tašvohna mašina, za obnovo;

1065407.jpg
WWW.AVTO.NET

Mazda RX-8 Rebuild projekt, letnik:2005,2000 EUR :: www.Avto.net ::

Problem samo dobit nekoga, da bi obnovil motor kot se zagre...

N7rRRL1.jpg

Napisano
pred 25 minutami je FuManchu napisal:

Dobiš lahko komplet profesionalno obnovljen motor iz tujine, ampak cena je 🥴

Tak avto je edino za ljubitelje, ki si lahko privoščijo tak nedeljski avto. 

2008 Mazda 6

2004 Mazda 3

Napisano
pred 3 minutami je Aless napisal:

To vem. Sem gledal obnovljene motorje. Drago preveč.

N7rRRL1.jpg

Napisano (urejeno)
pred 9 minutami je Aless napisal:

V oglasu prodajalec navaja: "Okviren strošek za obnovo motorja in ostalih delov je okoli 1500€. Avto lahko z obnovljenim motorjem prodate za 6000€ ali več."

Kdo bi kupil od tega prodajalca avto za 2.000 €? Ali prodajalec naklada, ali pa mu 2.500 € res ne pomeni nič. Ampak v slednje ne verjamem 😁

Popravljeno od Janez007
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je FuManchu napisal:

Res je, problem je v Sloveniji dobiti pravega mehanika entuziasta kateri bi uredil omenjeno legendo...

Pri Wankel motorjih je problem ker se pregrevajo.

Cene obnovljenih motorjev so astronomske, pa tudi omenjeni kupe ni za vsakega.

Pa glede na omenjeno da ni zaznati ljubiteljske note v tem oglasu bi rekel da gre za preprodajalca.

Popravljeno od DonFelipe
Napisano
Pravkar je DonFelipe napisal:

Res je, problem je v Sloveniji dobiti pravega mehanika entuziasta kateri bi uredil omenjeno legendo...

Pri Wankel motorjih je problem ker se pregrevajo

Saj sem pogledal ogromno posnetkov na YT o obnovitvi wankla. Bi se lotil načeloma sam tega. Imam plac in čas bi si vzel. Vseeno pa bi rabil nekoga, ki ga lahko pokličem v sili (če)ko bi se zalomilo kaj:D

N7rRRL1.jpg

Napisano
Pravkar je FuManchu napisal:

Saj sem pogledal ogromno posnetkov na YT o obnovitvi wankla. Bi se lotil načeloma sam tega. Imam plac in čas bi si vzel. Vseeno pa bi rabil nekoga, ki ga lahko pokličem v sili (če)ko bi se zalomilo kaj:D

Aha.

Samo je problem pri nas ker je zelo malo (mladih) mehanikov kateri poznajo delovanje Wankla.

Si kaj računal koliko bi te vse skupaj prišlo?

Napisano
pred 19 minutami je DonFelipe napisal:

Aha.

Samo je problem pri nas ker je zelo malo (mladih) mehanikov kateri poznajo delovanje Wankla.

Si kaj računal koliko bi te vse skupaj prišlo?

Kit za obnovitev bi me prišel okoli 1K€.

N7rRRL1.jpg

Napisano
Pred eno uro je DonFelipe napisal:

Aha. 

Pa še dosti znanja je potrebno, kajne?

Sigurno je znanje prvi pogoj.

N7rRRL1.jpg

Napisano
pred 16 urami je FuManchu napisal:

Mitja Sorko iz Maribora, je delal že več teh Wankel obnov (Deeyan se bolj pozna z njim in naj kaj napiše). :)

Lepa kot slika, na sliki pa traktor :)

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• povej več, a si že imel tak projekt pa te je zdaj sesulo in ti je zdaj žal? se mi zdi, da nekaj veš 
    • Ja, jurja na kvadrat bo kar pravilna ocena po moje. Kot so drugi že rekli tule. Jaz sem tudi šel dograjevati hišo iz leta 85 in je zdaj dvostanovanjski objekt na lokaciji, ki jo danes ne dobiš kar tako samoumevno - bližina Celja, avtocesta 5 min stran, vse stvari na dosegu roke, otroci lahko (že) sami hodijo po dejavnostih. Ne govorim o neki Ljubljani, pa vseeno, saj vemo kako je z bajtami in cenami danes. Več faktorjev špila tu.   Zgodba je tudi drugačna kot včasih. Danes je glavno da se zapufajo ljudje in da je čez eno leto fertik. Včasih se je pa lepo 10 let delalo in se je počasi naredilo. Malo smo to tudi pozabili. Res je pa, da danes pri vsej izbiri in dopaminskih šusih od drugje je težko glavo v stvar spraviti.   Sam sem si dal kar zalogaj. Začetni objekt velikost cca. 300 m2 neto sem dozidal in ga spremenil v dvojček 220 m2 + 170 m2 skoraj brez kreditov in z veliko lastnega dela in predvsem načrtovanja s tem, da sem v objektu skozi živel. Se pa lahko v prihodnosti lastništva urejajo posebej če je treba.   O mojem porabljenem času za ta projekt zadnjih 10 let pa raje ne bi govoril. Poleti 2022 in potem še celo 2023 sem bil čisto sesut, pa še iz projektov v firmi se nisem videl. Sem pa tehnik po duši in imam OCD s prefekcionizom, tako da vemo kako potem to gre. 🤪
    • Ampak fertik bajto za 120.000. 
  • Kdo je trenutno prisoten (Poglej celoten seznam)

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.