Skoči na vsebino

Računalništvo

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)

@skritikrt me je zanimalo mnenje glede tega konkretnega WD 20TB, ... ne zanima me, koliko imaš diskov ti, kot je bil tvoj odgovor, tipičen ...

Nikjer nisem napisal, da bi bil to edini HDD, ... je pa zalo majhna verjetnost, da crkneta 2 HDD naenkrat. Bom nadaljeval v tvojem stilu: tenutno imam v PC 1TB SSD + 2TB SSD + 6 TB HDD + 6 TB HDD, pa še nekaj prenosnih 2 - 4 TB, tudi v kleti ... jih niti ne štejem več, kaj šele, da točno vem, kaj je gor .... Tako, da @skritikrt ne prehitevaj .... :) 

@dvorjan je namignil na pomemben podatek glede možnosti okvar, št. plošč, ... podobno kot pri Mazdah, bolj ko so motorji napredni (več komponent), večja je verjetnost odpovedi. Ko gledam ocene jih je 3/4 super zadovoljnih s tem diskom, 1/5 pa nezadovoljnih. Tistim, ki dela, dela super, tistim ki ne dela, je neuporaben. 1 ali 0. Ga pa lahko dobim za dobro ceno ... 15 €/TB.

Popravljeno od Janez007
Napisano
pred 56 minutami je Janez007 napisal:

@skritikrt me je zanimalo mnenje glede tega konkretnega WD 20TB, ... ne zanima me, koliko imaš diskov ti, kot je bil tvoj odgovor, tipičen ...

Nikjer nisem napisal, da bi bil to edini HDD, ... je pa zalo majhna verjetnost, da crkneta 2 HDD naenkrat. Bom nadaljeval v tvojem stilu: tenutno imam v PC 1TB SSD + 2TB SSD + 6 TB HDD + 6 TB HDD, pa še nekaj prenosnih 2 - 4 TB, tudi v kleti ... jih niti ne štejem več, kaj šele, da točno vem, kaj je gor .... Tako, da @skritikrt ne prehitevaj .... :) 

Preberi si tvoje vprašanje.

pred 4 urami je Janez007 napisal:

jaz pa se spogledujem s tem klasičnim HDD, 20TB za BKP slik, filmov,... kakšen komentar?

image.png

In se postavi v "mojo kožo".

Samo pomagati hočem.

Kako pa naj vem,za kak primer rabiš?.. saj dejansko nisi nič napisal.

Zate tipično-vržeš kost,mi pa naj grizemo....pa ne bom več🤨.

Še najjasnejša informacija mi je bila "backup"...in sem ti razložil,kaj si mislim in za kaj. Ker je polno naivnežev,ki padajo na reklamne obljube...in mislijo,bom kupil "Red"-a,in bo ziher backup😂🤣

Če ti pa odgovor ne paše,pa ni moj problem,če vzameš,kot da se hvalim. Sem le hotel ponazoriti,v kakšne napore in stroške se moraš spustiti,če hočeš zares varnost podatkov.

Iz te debate sem ven.

Napisano
pred 23 minutami je sportman333 napisal:

George Orwel in njegova 1984 je za vaju pravi amater 🤣😂🤔

Napela sta se tok, da mi je kr nerodno, ker jzt sam pržgem računalnik in je to to :D

• Všeč 2
  • Haha 1

Napisano
pred 9 urami je skritikrt napisal:

Preberi si tvoje vprašanje.

In se postavi v "mojo kožo".

Samo pomagati hočem.

Kako pa naj vem,za kak primer rabiš?.. saj dejansko nisi nič napisal.

Zate tipično-vržeš kost,mi pa naj grizemo....pa ne bom več🤨.

Še najjasnejša informacija mi je bila "backup"...in sem ti razložil,kaj si mislim in za kaj. Ker je polno naivnežev,ki padajo na reklamne obljube...in mislijo,bom kupil "Red"-a,in bo ziher backup😂🤣

Če ti pa odgovor ne paše,pa ni moj problem,če vzameš,kot da se hvalim. Sem le hotel ponazoriti,v kakšne napore in stroške se moraš spustiti,če hočeš zares varnost podatkov.

Iz te debate sem ven.

Ja, BKP ni kakšna znanost, zanesljivost je odvisna od denarja (RAID, različne lokacije, ... oblak).

Midva rešujeva s pretiravanjem - če ne veva točno koliko, potem kupiva več ... saj škoditi ne more. Ko stvar ni več pod kontrolo (težko je vzdrževati vsebino na X diskih v Y omarah po hiši), kupiva še večji disk (recimo tale 20 TB), da gre vse na njega in je stvar rešena (za nekaj časa se ve kje je vsa vsebina) ... Če slučajno crkne (meni doma na srečo ni še nobeden), se polovi večino vsebine po starih diskih. Se motim? 😃

Če se nama zaradi "kmečkega" sistema BKP težko zgodi katastrofa, pa poznam kar nekaj ljudi, ki se jim je to zgodilo. Recimo je pustil model svoj prenosnik z edinim arhivom družinskih slik na sedežu avta in so mu ga ukradli....  

Napisano

najboljši arhiv za družinske fotke je kakovostna izdelava (foto) slik in jim imaš lepo v albumu :), ker na disku izmed miljarde slik jih redko kdaj spet gledaš.....ko ste že zašli v to temo, ali back-up delate tudi za file izpred 20 let in kaj zaboga bi jih rabil (ok ne rečem recimo neke papirje kot npr. gradbeno dovoljenje, načrti za bajto, itd....), ampak ostala navlaka ?!? (enako kot mail, a tudi gmail back-upirate?), enako kot če imaš v bajti veliko garažo ali klet, pač tja shranjuješ vse, četudi ne rabiš nikoli več :)

Napisano (urejeno)
Pred eno uro je sportman333 napisal:

najboljši arhiv za družinske fotke je kakovostna izdelava (foto) slik in jim imaš lepo v albumu :), ker na disku izmed miljarde slik jih redko kdaj spet gledaš.....ko ste že zašli v to temo, ali back-up delate tudi za file izpred 20 let in kaj zaboga bi jih rabil (ok ne rečem recimo neke papirje kot npr. gradbeno dovoljenje, načrti za bajto, itd....), ampak ostala navlaka ?!? (enako kot mail, a tudi gmail back-upirate?), enako kot če imaš v bajti veliko garažo ali klet, pač tja shranjuješ vse, četudi ne rabiš nikoli več :)

Zelo veliko od tega. Recimo za digitalizacijo analognih filmov iz VHS-C kaset in fotk s filmov sem pred 10-timi leti porabil 3 mesece (ves prosti čas v tem obdobju, nabavil sem si poseben scaner ...). Sedaj je to zloženo po letih, mesecih, dogodkih .... je pa v zadnjem času, ko so fotoaparate in kamere zamenjali telefoni spet težje - vse poloviti iz različnih družinskih telefonov in zlagati ... je pa potem fino, ko delaš kakšno predstavitev ob obletnici, takoj se najde. :)  

Vsa stara pošta, slike, dokumenti, ... to zavzame le malo prostora, problem so filmi - en film je cca. 1.000 x prostorsko bolj potraten kot ena slika.

Če gledam svoje službene dokumentne arhive 1, 2 3, 4 službe, kjer sem bil od 6-9 let, so se arhivi s časom - digitalizacijo v zadnjih 30-tih letih napihnili od nekaj GB na nekaj 10 GB ...

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Napisano

Načeloma je RED za NAS kjer se bo disk stalno vrtel, BLACK je high performance PC disk, BLUE je pa nek basic all round model.

WWW.MICRONICSINDIA.COM

Western Digital (WD) offers a wide range of hard disk colors: Blue, Green, Black, Red & Purple. Read this blog post to learn more each color.

Tudi če boš dal RED v PC ne bo nekih problemov. Možno pa, da je RED malo dražji od ostalih serij. Ne vem, ugibam.

Napisano

Ko sem jaz kupoval dalnjega 2010/11 red-a še ni bilo.

Black je imel edini 5 let garancije. Tudi v strežnikih so se ful uporabljali. Smo jih in smo jih firmam prodajali. Dejansko so to vsi to imeli kot alternativo dražjim skazi diskom (malo počasnejši, pol cenejši).

Sem pa gledal (tolko me je ta tema prisila), da je po testih trenutno Ironwoolf boljši kot WD red.

Napisano (urejeno)

She's alive

😃

Včeraj sem se še malce ukvarjal z HTPCjem...toliko,da sem posodobil BIOS (prvič po principu "brez RAMov in CPUja" na flash gumb)...zalaufal,Winse gor,gonilnike...

In RAM-i delajo BP...osnovni profil je 5200MHz...ko je bilo vse posodobljeno pa sem vklopil EXPO profil-2 z 5600MT/s 46-45-45 in dela BP...seveda nisem še obremenjeval,k sem šel spat,a tudi to še bo...

Bom preizkusil tudi EXPO profil-1 z  6000MT/s 48-48-48,samo,da vidim,kako stabilni so...

Toliko o RAMih,ki jih ni na kompatibilnostni listi...

Za 100€ 2x16GB set-bomba👍

IMG_20240905_211631.jpg

Popravljeno od skritikrt
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je Scr3am napisal:

Ena izmed bolj pomembnih funkcij pri plati je ravno ta bios flash button :).

Ko sem nekdaj sestavljal nov "family-pc" sem "brick-al" čist novo MSI B350 PC-Mate...ker ni imela flash button, in se je med posodobitvijo "obesila"...sem pustil od vecera,pa do naslednjega dne,pa nič🙄...sem takoj vedel,kaj bo,ko vzamem strom🤕....samo še za v kanto.

Nato kupil MSI B450 A-Pro za cca.5€ več,ki to ima...in še danes dela.

Enkrat se nafukaš,pol pa nikoli več...zame-kot pišeš-važna funkcija...brez tega zame "no-go".

Popravljeno od skritikrt
Napisano

Vsi gonilniki gor,itd...pa sem šel testirati Cruciala....adijo pamet😲

Prvi štirje rezultati so po profilu "real world performance",ostali trije pa "peak performance"

Sem spustil tudi z 5x (kjer poda povprečje) in 1x....z 1GB in 32GB

Capture 3.jpg

Capture 2.jpg

Capture.jpg

Capture 4.jpg

Capture 5.jpg

Capture 6.jpg

Capture 7.jpg

Napisano
pred 26 minutami je TBA napisal:

s svojim 5 let starim sem čisto zadovoljen :)

null

image.png

Za 5 let starega-TOP👍 

Ne,da bi nucal,k itak bo 99% v IDLE-ju...pa sem vseeno dal tistega  poceni 1TB Kingston-a NV2 k bo samo za torrent fajle namesto v četrti M.2 slot v drugi slot,kjer je navezan direkt na CPU preko PCI-e 4.0  (slot 3 in 4 sta preko chipseta)...in spustil test-evo rezultati...mal je razlike😆 

Predvsem mi je to sedaj zanimivo,kam smo z SSDji prišli...kako drago je to nekdaj bilo,in kaj lahko pričakuješ za cvenk.

Za 1 tera M.2 SSD za 54€ (Amazon)...z to brzino...

Za 212€ pa,da ne gre bolje...zanimivo🤔

Capture 9.jpg

Capture 8.jpg

Napisano (urejeno)

Ni razlike, ker ima ta tvoj m2 kljub temu, da je 4.0 write and read speed 3.500/2.800MB/s. To so hitrosti za 3.0. Moj samsung 980 3.0 ima recimo 3500/3000 write/read speed. Imam pa tudi samsung 980 PRO 4.0. No tisti ima pa 7000/5000 hitrost in jo lahko doseze samo na 4.0 slotu. Seveda bo delal tudi na 3.0, vendar ne s taksno hitrostjo :).

Kar se pa crucial tice pa itq petarda, ampak je pa tudi cena "muška". Sedaj ali odtehta 220€ za taksen SSD. Meni osebno ne, ker ne vidim kje bi potreboval taksno hitrost. Sem kupil pol leta star samsung 980 PRO (4.0) za 50€ in je zame top v primerjavi s price/performance.
Doma imam isto 1GB linijo. Ali jo potrebujem? Definitivno ne. Imam jo pa zato, ker moja dela na telemachu in je -50%.  Je pa vse seveda odvisno od posameznika in njegovih potreb :)

Popravljeno od Scr3am
Napisano

Rabljeno in novo ne moreš primerjati...drugače pa imaš prav...so hitrosti za 3.0,samo cena po GB je tudi top, kar pa je bil glavbi razlog za nakup...ne rabim za sejanje in dolvleko hitrosti. Sem testiral čisto iz firbca,k me pač zanima tematika,in da vidim,kje v napredku trenutno smo.

Za Cruciala pa...najbrž res overkill...a ker ga ne mislim menjati,dokler sistem ne bo škripnil,sem pač vzel najhitrejše kar plata še podpira...in to je pač ta SSD🙄...če bi bil 300-400€, ga najverjetneje nebi vzel...isto kot tudi nisem gledal dražjih Ryzenov, in sem bolj gledal na max.TDP.

Napisano (urejeno)

So pa pomoje sli SSDji spet mal gor. Takole sem kupil eno leto nazaj za en drug pc k sem ga sestavil.

Screenshot_20240908_150634.jpg

Par dni nazaj sem pa dobil ohišje za m2 disk in imas hiter prenosni disk.

IMG_20240829_202845.jpg

IMG_20240829_203119.jpg

Popravljeno od Scr3am
Napisano
Pred eno uro je Scr3am napisal:

So pa pomoje sli SSDji spet mal gor. Takole sem kupil eno leto nazaj za en drug pc k sem ga sestavil.

Screenshot_20240908_150634.jpg

Par dni nazaj sem pa dobil ohišje za m2 disk in imas hiter prenosni disk.

IMG_20240829_202845.jpg

IMG_20240829_203119.jpg

Lahko daš link ker točno ohišje?...bom rabil za prenos sistema na večji SSD,pa je fajn,če imaš že izkušnje kako funkcionira itd...

Napisano (urejeno)

Jaz sem ga vzel preko amazano, saj je trenutno v akciji za 25€. Redna cena (aliexpress) je 30€. Je pa 10Gbps in podpira do 4TB. Poleg dobis dva kabla in sicer klasicen type C to A in pa type c to type c. Z ugreen znamko do sedaj se nikoli nisem bil razocaran in imajo res kvalitetne zadeve.

V kolikor bi zelel imeti cim manjsi SSD imas opcijo kupit tudi m2 2230 ssd in pa ohisje.

WWW.AMAZON.DE

m2 2230 ssd

WWW.AMAZON.DE

Popravljeno od Scr3am
  • Všeč 2
  • Hvala 1
Napisano (urejeno)

Majhen "update" pri HTPCju...mogoče bo za koga zanimivo...ker ni klasično ohišje,je čisto drugačni tok prezračevanja,in seveda Thermalright hladilnik piha proti zadnji steni nad izhodi,kar pa ni optimalno.

In sem študiral,kako bi lahko hladilnik za 90° obrnil,da bi bil tok zraka od obeh ohišnih ventilatorjev,čez CPU-hladilnik,hladilnike SSDjev proti napajalniku (SeasonicX-650 je v hibrid modusu), in proti izpušnem ventilatorju...torej gledano od spredaj z desne proti levi.

In pri Funtech-u najdem AM5 mounting kit-B

FUNTECH.SI

Specializirana spletna trgovina s profesionalno računalniško opremo, gamersko opremo in zabavno...

Sicer ni namenjen mojemu hladilniku,a sem sklepal,da bo vsaj primeren za "modifikacijo z bormašinco",če že ne "od prve"🤔.

In včeraj končno dobil ta kit...in kaj naj rečem...paše...a je bilo treba malce na silo z primežem stisniti okvir,ker sta vijaka od prečke hladilnika lih za cca.1mm bolj narazen...enega privijačiš,drugega pa ni šanse...a sem zrihtal😅💪.

Celo pašejo vijaki,ki so hladilniku priloženi,da sem z njimi od spodaj privijačil hladilnik na okvir, in šele nato vse skupaj z štirimi vijaki "backplate" od podnožja na plato...je šlo presenetljivo enostavno😃.

In na sliki končna postavitev-vse je optimalno prevetreno od desne proti levi.

Sem pa preizkusil tudi EXPO profil-1 na 6000 MHz...dela BP😊 

A še ni konec...na vrsti so napori v smeri utišanja...alubutila imam več kot dovolj (kogar zanima glej 

Rabim pa še akustično peno in filc...kot zmeraj se bom obrnil na Orange Audio...da vidim,kako bo ratalo🤔

IMG_20240909_141901.jpg

IMG_20240909_175540.jpg

IMG_20240909_181620.jpg

IMG_20240909_181803.jpg

IMG_20240909_103853.jpg

Popravljeno od skritikrt
Napisano
pred 53 minutami je godlike napisal:

Ko vidim WD green me srh spreleti ostalo pa super 👍

Ta je star k zemlja z enga PCja z odpada😄...1TB😃...je bil do sedaj za torrente,pa lopatam fajle dol na SSD.

Pod njim pa 4TB Seagate iz zunanjega Intenso...je nekaj škripnilo na platinci ohišja,pa sem ga dal za notranjega...bo tudi treba počasi pospraviti v omaro🙄

Napisano

Sam en tak medklic... kaj hudiča rabte tolk shrambe? Mislim, k da si internet bekapirate. Ne vem, če mam sam za 500GB podatkov, ki so mi pomembni. :nevem:

• Všeč 3
  • Haha 1

33112_1.png

Napisano (urejeno)

Moram pa priznati...zmeraj kupujem HDDje od Seagate...pa sta mi dva 2TB in en 500GB škripnili..mogoče še kakšen,pa se ne spomnim,k imam toliko tega...

Ta WD-Green...ne vem več,a sigurno kakih 7 let ali več 24/7/365...in BP🙄...sem k sem ga vzel na deponiji...če se že gremo ekologijo,bomo reciklirali😁...le reparticioniral,formatiral in pregledal z HDD-Regeneratorom (zelo priporočam)...evo,in je leeta delal BP🧐

Popravljeno od skritikrt

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.