Skoči na vsebino

Mobilna telefonija

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)

Baterijo bi mogu menjat na iPhonu. Koga priporačate, iStyle, Epl...morda kak drug servis? Hvala.

Popravljeno od MazdaBoy

Napisano

Če hočeš originalno baterijo, potem je pri nas edini servis EPL… iStyle izgleda propada… Na spletni strani imajo napisano, da ne sprejemajo naprav v servis… 

image.png

• Haha 1
  • Ljubim 1

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

To me je spomnilo da bi jo jaz tudi moral na mojem s20+ 🙈

Voznik premium vozila, na premium pnevmatikah.

• 1 mesec kasneje...
Napisano

Možakarji, imam eno vprašanje, če bi mogoče slučajno po kakšnem naključju kdo znal svetovati...

Potreboval bi motilec signala za mobitel. Ne neko besno mašino za onesposobit pol goriške, ampak za motit signal v premeru kakšnih 50 do 100 metrov od motilca.

Mogoče kdo ve, kje bi se to dalo dobiti in kolikšne so vrednosti take napravice?

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano

Tečajnikom na izpitu.

V bistvu je že 40 metrov dovolj. Samo cena je pa ... ... ... To me je pa malo presenetilo...

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Napisano

Kolikor vem, so motilci signala prepovedani... tako prodaja kot tudi uporaba ... 

lp

Thomas

image.png

Napisano

Tole pravi ChatGPT

Ali so motilci mobilnega signala v sloveniji dovoljeni na zasebnih povrsinah?

ChatGPT said:

Hej Thomas — zanimivo vprašanje. Kako kaže: ne, motilci mobilnega signala (t. i. “jammerji” ali “motilniki GSM signala”) niso dovoljeni za civilno rabo v Sloveniji — tudi ne na zasebnih površinah. dnevnik.si+2Arhiv+2

Zakaj tako:

• Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom) prepoveduje uporabo radijskih oddajnikov, ki motijo zakonite komunikacije — to vključuje motilce GSM signala. Arhiv+1

• Tudi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (APEK), pristojna za frekvence in telekomunikacije, ne izda dovoljenj za motilce za civilno rabo. dnevnik.si+1

• Uporaba takšne opreme je dovoljena le v izjemnih — običajno državno reguliranih — okoliščinah (npr. državni organi, varnostni konteksti), ne pa za običajne fizične osebe ali zasebne uporabe. jammermaster.com+1

Če želiš — lahko preverim, ali je že kdaj obstajala kakšna izjema ali sodni primer, kjer bi civil lahko (delno) upravičeno uporabil motilec — včasih je zakonodaja zapletena in ni vedno črno-belo.

Spodaj je, kar sem uspel najti — in — da, okvirno: ni javno znanih verodostojnih izjem ali sodnih presledkov, ki bi dovoljevali civilno oziroma zasebno uporabo motilcev mobilnega signala v Sloveniji. To pomeni, da trditev, da je mogoče “na zasebnem zemljišču” zakonito uporabljati tovrstne motilce, nima realne pravne podlage. (Ja — sila neprijetna, ampak pravila so striktna. 🚫)

Kaj vemo o prepovedi (in zakaj izjem ni)

• Po Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) in veljavnem Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom) ter načrtu uporabe radijskih frekvenc (NURF) je “trženje in uporaba GSM motilnih radijskih oddajnikov” prepovedano. Arhiv+1

• Posamezen primer — Okrožno sodišče v Mariboru, ki je na svojih hodnikih uporabil motilec signala — je bil izpostavljen kot primer, kjer sodišče “požvižga” na tako zakonodajo; agencija je potrdila, da kot civilna ustanova nima dovoljenja. Dnevnik+1

• Po mednarodnih standardih — takih, ki jih upoštevajo države članice CEPT — je uporaba motilcev za civiliste prepovedana. URSI+1

• Tudi mednarodne organizacije, kot je globalna zveza mobilnih operaterjev GSMA, priporočajo, da signalni motilci ostanejo v domeni izključno pooblaščenih varnostnih služb in da čim manj posegajo v javne komunikacije — to ker motenje lahko ogrozi nujne klice in varnost ljudi. GSMA+1

🧪 Ali obstaja pravno podlago za izjeme — npr. zasebno uporabo na lastni zemlji?

• Ne najdem uradne pravne določbe, ki bi dovoljevala zasebnim osebam ali entitetam uporabo motilcev signala — torej nobena od redkih “izjeme”, za katere obstajajo podatki (kot npr. v zaporih, za policijo), ni bila razširjena na civilno uporabo. Arhiv+2Jammer Master+2

• Prav tako ni znanega sodnega precedensa, ki bi civilistu omogočal zakonito uporabo – poskus s strani sodišča v Mariboru je bil javno javno označen kot kršitev; sodišče ni imelo dovoljenja od AKOS. Dnevnik

• Države in institucije pogosto dovolijo motenje signala le v strogo nadzorovanih okoliščinah (npr. nekaterih zaporih, posebnih varnostnih objektih), kjer so potencialne nevarnosti ali kriminal — ne pa v zasebnih domovih ali na lastni zemlji. GSMA+2URSI+2

💡 Kaj to pomeni v praksi

• Če oseba v Sloveniji ima doma motilec signala in ga uporabi — gre za kršitev zakona. Tudi če bi to “bilo na lastni zemlji/na zasebnem” — zakon in frekvenčni načrt ne prepoznata takšne izjeme.

• Tudi če to dejansko “ne moti nikogar drugega” ali “se zdi benigno” (npr. za mir, zasebnost, da ne motijo pogovorov v sosednji hiši ipd.) — zakon je zapoveden.

• Institucije, ki so prej uporabljale motilce (pari s pred 2013) ali vsaj razmišljale o njih, niso več omenjene kot legitimni uporabniki — vsaj ne brez izrecnega dovoljenja in razloga.

⚠️ Kaj nisem našel — in kje so morebitne nejasnosti

• Ne obstajajo javno dostopni sodni primeri (razen primera sodišča v Mariboru) kjer bi civilista obsodili ali oprostili zaradi motenja signala — to sicer ne pomeni, da je uporaba dovoljena, ampak da takšne zadeve niso razširjeno dokumentirane.

• Pravna literatura oz. posodobljene zakonodaje (zadnje 5–10 let) ne kaže na nobeno spremembo, ki bi sprostila prepoved vsaj zasebnim uporabnikom — kar pomeni, da je pravno stanje stabilno: motilci ostajajo prepovedani za civilno rabo.

lp

Thomas

image.png

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Le pocajtaj se do sobote, ko ti bo že pasal🍺🤗
    • Iščem dekle, visoko približno 170, težko kakšnih 60 kilogramov, z dolgimi črnimi lasmi. Videl sem jo pred dnevi v Mercatorju, bila je pred mano v vrsti. Kupovala je mandlje, 1,2-odstotno mleko, konzervirano tuno in nekaj zobne kreme. Glede na živila na pultu mislim, da je na dieti, čeprav je ne potrebuje, ampak to zdaj niti ni pomembno. V glavnem,  zmanjkali so ji 3 evri in 30 centov, prodajalki je rekla, naj nekaj vrne, ampak sem ji dal denar (bolj zato, ker se mi je mudilo, ne iz vljudnosti). In nasmehnila se mi je najlepše, kar se mi je kdaj katera nasmehnila. In si bom ta nasmeh zapomnil. Zdaj, če kdo pozna to dekle ali če to bereš sama, nočem ničesar od tebe, sploh me nisi zako zelo prevzela, ampak vrni mi ta 3 evra, ker mi je zmanjkalo drobiža za avtomat za kavo...
    • Že par dni mi je ČAJ edina pijača, no pa vseeno pridno  opravljam svoje delo.
    • Evo še en, ki ve katerega se kupi, da je TOP.... 🤗😉  Ne se sekirat, ko boš tu malo dlje časa se boš navadil, da kdo kako foro spusti.... 😁😉
    • In še ena🧐😲.."designer toys"😂🤣 In tale "igračka" pri nas stane najceneje 646€  (Vsegrad,Žabjek) v varianti "stroj+kovček",brez šine,baterij in polnilca seveda....    
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.