Skoči na vsebino

Mazda CX-30

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano
14 hours ago, DavidMazda said:

Pri Mazdi mi je tudi vsec da ni Touch Screen-a, ker pri VW se mi zdi nerodno postavljen, recimo kar zelo stran moras pogledat iz ceste (med voznjo) da lahko manipuliras s Touch Screenom. Pri Mazdi pa je res dalec postavljen zaslon, tako da ti je nekako v smeri pogleda proti cesti, seveda, zaradi tega ne more biti Touch Screen, ker bi se moral stegovat do njega, ampak imajo pa odlicen "iDrive" (tako se jaz hecam, ker me res spominja an BMWjev iDrive) kontrolor. 

a CX 30 je brez touchscreena, ker v moji šestici je. Vseeno raje kontroliram preko tega "iDrive" :)

Napisano
25 minutes ago, Berbasecks said:

a CX 30 je brez touchscreena, ker v moji šestici je. Vseeno raje kontroliram preko tega "iDrive" :)

tako je, cx30 (in mazda 3) nimata touchscreena. vse se kontrolira preko kolescka na sredini

Napisano
Pred eno uro je Berbasecks napisal:

Ampak ko se pelješ ti ne dela več,poskusi!👍

Napisano
pred 11 urami je Bini napisal:

To si se peljal na Roglo? In kako gre po snegu,se dobro drži ceste?

Sem testiral lani  cx30 G122 in sem imel občutek,da ni tako poskočna kot moja 3ka. Saj podatki na papirju tudi tako pravijo. Posledica tega je verjetno večja teža avta. Drugače je pa za neko normalno vožnjo čisto ok avtek. Meni je takrat na testu pila 5.4 kar je odlično.👍

Pa srečno vožnjo ti želim.:prstgor:

IMG_20200709_121010.jpg

IMG_20200709_104039.jpg

Zdravo,

Ja, sem sel na Roglo malo sprobat kako se obnasa po snegu in je bilo cisto ok kljub temu da ni bila 4x4.

Ce si probaval dokaj novo cx-30 je tezko primerjat z avtom ki je ze utecen, je pa vsekakor 3-ka z enakim motorjem nekoliko bolj poskocna. Teza je pa priblizno enaka, najtezja cx-30 je cca 1550kg (0d 1380-1530kg), 3-ka pa recimo moja X 1424kg)

Poraba je pa tudi CX-30 bila nizka z motorjem G, pri 3-ki pa je lahko se kak dcl manj. 😉

Napisano
pred 39 minutami je FrX186 napisal:

Zdravo,

Ja, sem sel na Roglo malo sprobat kako se obnasa po snegu in je bilo cisto ok kljub temu da ni bila 4x4.

Ce si probaval dokaj novo cx-30 je tezko primerjat z avtom ki je ze utecen, je pa vsekakor 3-ka z enakim motorjem nekoliko bolj poskocna. Teza je pa priblizno enaka, najtezja cx-30 je cca 1550kg (0d 1380-1530kg), 3-ka pa recimo moja X 1424kg)

Poraba je pa tudi CX-30 bila nizka z motorjem G, pri 3-ki pa je lahko se kak dcl manj. 😉

Žal me nisi razumel,mislil sem v primerjavi z mojo 3jko 18 letnik,tu je razlika....:prstgor:

Napisano
Zdravo,

Poraba je pa tudi CX-30 bila nizka z motorjem G, pri 3-ki pa je lahko se kak dcl manj.
Huh, so pa pol težke. Moja cx5 ma 1480kg, je 4wd pa benz.
Napisano
pred 5 urami je Bini napisal:

Žal me nisi razumel,mislil sem v primerjavi z mojo 3jko 18 letnik,tu je razlika....:prstgor:

Aja... najbrz je ja... motorji so tudi vedno bolj "zaprti" da zmanjsujejo pline.

Napisano

Hej fantje,

Dve vprasanji (kot novinec v svetu Mazda):

1. Kako pogosti so SW Updates za Infotainment enoto pri Mazdi (in ali so Over The Air, ali moras na servis / preko kabla) ? Katera verzija je trenutno vgrajena v CX-30 model 2021 (je to najnovejsi modul)?

2. A imas moznost Split-screen z Apple CarPlay? Torej da je na pol zaslona Maps na drugi pa Music npr. Sklepam da Apple CarPlay Maps ne bo prikazoval info na Head-Up, je tako?

Hvala.

Napisano

1. SW Updejti niso neki pogosti, naredi se jih preko USB-ja samo ni ravno najbolj enostavno delat to sam :) V 2021 je itak najnovejsi kar je. Ali dobis cisto cisto fresh update je pa tudi vprasanje servisa ali posodobijo vse preden ti predajo vozilo.

Da mi mel mazda navigacijo in apple carplay split bi rekel da ne gre (95%).

Gre pa split znotraj mazde. Se pravi na eni strani mazda navigacija, na drugi multimedia:

Ali pa pac komplet apple carplay ki sam naredi to na home screen: 

Napisano

Posodobitve niso redne... ampak ko je na voljo, je na voljo... nekje na vsakih par mesecev... a ne prav pogosto... tam nekje dva do trikrat letno ... Posodobitve uradno naredijo na servisu, so pa tudi tukaj linki, kako se to lahko uredi neuradno... Gre pa preko USB kljucka, direktno prikljucenega na infotainment ... Zadnji modeli imajo ze novi MZD Connect, ki ima zadnjo verzijo zemljevidov od novembra 2020 >> https://mazda.welcome.naviextras.com/maps-and-more.php

Starejsi MZD Conenct pa je imel posodobitev zemljevidov januarja letos ...  >> https://infotainment.mazdahandsfree.com/navigation-updatemymaps?language=sl-EU

Se pa zemljevidi loceno nadgrajujejo od FW upgrade-a infotainmenta ... Zemljevidi nadgradis tako, da kartico vstavis v racunalnik in snames program iz Mazdine strani ... 

"Split screen" pa deloma je na voljo v CarPlay na prvem ekranu... samo se ne da kaj dosti urejat, kaj je prikazano ... Zemljevid prikazuje od tistega programa, ki je bil nazadnje uproabljan (Apple Maps, Google Maps, Sygic, Waze,...) ... ne mores pa imeti split screen z originalnim MZD Connect... lahko pa MZD Connect recimo prikazuje inforamcije na HUD, na CarPlay pa prikazujes recimo Google Maps ... 

Izgleda pa nekako takole:

Pasted_Image_06_04_2021__13_50.png.b7e605ff366e7ca0eed03269d00c9f9f.png

Na HUD se prikazujejo samo informacije iz originalnega infotainmenta... 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano
27 minutes ago, Jest said:

Posodobitve niso redne... ampak ko je na voljo, je na voljo... nekje na vsakih par mesecev... a ne prav pogosto... tam nekje dva do trikrat letno ... Posodobitve uradno naredijo na servisu, so pa tudi tukaj linki, kako se to lahko uredi neuradno... Gre pa preko USB kljucka, direktno prikljucenega na infotainment ... Zadnji modeli imajo ze novi MZD Connect, ki ima zadnjo verzijo zemljevidov od novembra 2020 >> https://mazda.welcome.naviextras.com/maps-and-more.php

Starejsi MZD Conenct pa je imel posodobitev zemljevidov januarja letos ...  >> https://infotainment.mazdahandsfree.com/navigation-updatemymaps?language=sl-EU

Se pa zemljevidi loceno nadgrajujejo od FW upgrade-a infotainmenta ... Zemljevidi nadgradis tako, da kartico vstavis v racunalnik in snames program iz Mazdine strani ... 

"Split screen" pa deloma je na voljo v CarPlay na prvem ekranu... samo se ne da kaj dosti urejat, kaj je prikazano ... Zemljevid prikazuje od tistega programa, ki je bil nazadnje uproabljan (Apple Maps, Google Maps, Sygic, Waze,...) ... ne mores pa imeti split screen z originalnim MZD Connect... lahko pa MZD Connect recimo prikazuje inforamcije na HUD, na CarPlay pa prikazujes recimo Google Maps ... 

Izgleda pa nekako takole:

Pasted_Image_06_04_2021__13_50.png.b7e605ff366e7ca0eed03269d00c9f9f.png

Na HUD se prikazujejo samo informacije iz originalnega infotainmenta... 

Zelo koristne info Jest, hvala!

Ne poznam se dovolj dobro Apple CarPlay, v prejsnih avtomobilih nisem imel te funkcije. A to so samo doloceni Apps ki so podprti za CarPlay (za iPhone)? Ali lahko naceloma katerikoli App prikazujes, ki ga imas nalozenega na iPhone? 

Napisano

Sem sedaj nasel tole bolj splosno temo o CX-30, tako da bom raje tu postavljal splosna vprasanja o CX-30.

Ali drzi da nova Mazda CX-30 ne pride s tipali tlaka v pnevmatikah? Namrec drugace si ne vem razlagat, da imajo tipala v konfiguratorju na spletni strani na voljo kot dodatna oprema. 

Napisano

Seveda pride ... kot dodatna oprema je misljeno za recimo dodaden set zimskih.

Glede nadgradenj (NE zemljevidov) je pa tako, da downloadas firmware (kje ga dobit je druga zgodba) in potem je procedura taka kot v priponki. Seveda to se pocne na lastno odgovornost :D

Zdaj zadnje updejte, ki so delali so bili za bose ozvocenje.

Zemljevide je pa precej bolj enostavno. Vzames kartico iz avta, vtaknes v racunalnik in pozenes Mazda program in das update.

@JestAli bos zdruzil temi, da ne bomo v dveh pisali.

MAZDA CONNECT II CMU SOFTWARE UPDATING PROCEDURE.pdf

Napisano

Kako je lepo brati nove zadovoljne uporabnike Mazd.

Vsem želim čim več kilometrov in užitkov!

In se vidimo na poraba vožnji v maju ❤️ 

• Jest je spremenil naslov v Mazda CX-30
Napisano
pred 38 minutami je DavidMazda napisal:

Zelo koristne info Jest, hvala!

Ne poznam se dovolj dobro Apple CarPlay, v prejsnih avtomobilih nisem imel te funkcije. A to so samo doloceni Apps ki so podprti za CarPlay (za iPhone)? Ali lahko naceloma katerikoli App prikazujes, ki ga imas nalozenega na iPhone? 

To je novo... nevem ali od iOS 14 dalje ... Apliakcije pa morajo biti narejene za prikaz na CarPlay... Naceloma so lahko samo razne apliakcije za predvajanje glasbe in navigacije... 

lp

Thomas

image.png
              mazda CX-60 PHEV327 AWD AT Homura

Poraba (bencin)                        Poraba (elektrika)

Mazda CX-60 Startup animation2.gif

Napisano

Hvala @Bossek in @Jest

Kako pa "ugotovis" ali je na voljo nova posodobitev za tvoj modul Mazda Connect? A bi morda kaj takega MyMazda App znal javiti? Ali pa dejansko moras spremljat tukaj na Forumu / spletu ? Verjetno ti pa tudi na servisu povedo? Sicer na BMW dejansko nisem imel te izkusnje, da bi mi javili na servisi da je na voljo posodobitev za moj modul. Zmeraj sem sam ugotavljal preko spleta, ampak zal zmeraj sem pozno opazil, ker vsakdan tudi nisem spremljal ali je kak nov update :)

Napisano

Spremljat mores na forumih.

Jaz pradvidevam, da mazda ne planira da bi ti to sam pocel. Za navigacijo ja (zato tudi imajo namesnki app), za module pa ne.

Je pa tako, da to na servisu vkljucijo v racunalnik in jim direktno pokaze. AMPAK! Naceloma dokler dela ... tega ne pocno radi.

Napisano
pred 41 minutami je Bossek napisal:

Seveda pride ... kot dodatna oprema je misljeno za recimo dodaden set zimskih.

Glede nadgradenj (NE zemljevidov) je pa tako, da downloadas firmware (kje ga dobit je druga zgodba) in potem je procedura taka kot v priponki. Seveda to se pocne na lastno odgovornost :D

Zdaj zadnje updejte, ki so delali so bili za bose ozvocenje.

Zemljevide je pa precej bolj enostavno. Vzames kartico iz avta, vtaknes v racunalnik in pozenes Mazda program in das update.

@JestAli bos zdruzil temi, da ne bomo v dveh pisali.

MAZDA CONNECT II CMU SOFTWARE UPDATING PROCEDURE.pdf 909 kB · 2 prenosa

Posodobitev za Bose ozvočenje? :whatever: Kaj pa lahko tu posodobijo? Itak, da je sprocesiran zvok ampak kaj spremenijo? Kretnice, kaj procesor "spusti" v vrata, v srednjetonce na dash boardu, v zadnja vrata?

A je kje to opisano? 

Napisano

Jp ... update za Bose :D Vem da so eni imeli tezave, da jim je naenkrat spisil res glasen zvoj in to je ta update resil. Nekateri so po tem updejtu opazili bolj globok zvok .... 🤷‍♂️

Drugace pa tukaj nekako zbirajo FW updejte:

WWW.CX30-FORUM.DE

Hallo Kollegen, ich eröffne hier den Firmware Thread. In dem können wir uns über Updates der einzelnen Steuergeräte auf dem Laufenden halten. Ich werde dazu 1* monatlich mit MDARS die Steuergeräte...

Napisano
pred 7 minutami je Bossek napisal:

Jp ... update za Bose :D Vem da so eni imeli tezave, da jim je naenkrat spisil res glasen zvoj in to je ta update resil. Nekateri so po tem updejtu opazili bolj globok zvok .... 🤷‍♂️

Drugace pa tukaj nekako zbirajo FW updejte:

WWW.CX30-FORUM.DE

Hallo Kollegen, ich eröffne hier den Firmware Thread. In dem können wir uns über Updates der einzelnen Steuergeräte auf dem Laufenden halten. Ich werde dazu 1* monatlich mit MDARS die Steuergeräte...

Bolj globok zvok? Na podlagi česa? 😊 Mogoče je bil to bolj placebo efekt. Najnižje igra zvočnik v vratih, pa še ta je bolj bas/midrange zvočnik. Če bi karkoli "popravljali" v procesorju bi bil edini efekt lahko ta, da bi base bolj na silo "pumpalo". Rezultat bi bil ta, da bi bili še bolj nejasni basi in "napihnjeni". 

Druga stvar pa je, če so  odpravljali kako pokanje, nenadne skoke glsnosti, piške in podobno. Tu bi se dalo kaj postoriti. 

Napisano

No samo povem kar folk pise :) Drugace mozno da so spremenli kaj equalizer (al karkoli je) in predvaja vec basa, .... :D

Pac recimo to je en od modulov, ki ga lahko sam nadgradis ce najdes datoteke.

Ni mi pa jasno zakaj mazda to skriva. Naj da nekam na server, vpises notr svoj VIN dobis datoteke, hop na usb in update. Je pa res, da s tem tvegajo da bo kdo kaj zjebal, samo tisti ki bi to pocel ... bo tako ali drugace to pocel :)

Napisano (urejeno)
3 hours ago, DavidMazda said:

Sem sedaj nasel tole bolj splosno temo o CX-30, tako da bom raje tu postavljal splosna vprasanja o CX-30.

Ali drzi da nova Mazda CX-30 ne pride s tipali tlaka v pnevmatikah? Namrec drugace si ne vem razlagat, da imajo tipala v konfiguratorju na spletni strani na voljo kot dodatna oprema. 

Po letu 2014 imajo vsa nova vozila tipala za pritisk. Eni imajo v ventilih, drugi pa na ABS.

Popravljeno od amatej
Napisano

Danes sem slisal da bo verjetno delayed moja Mazda CX-30. Pricakovano je bilo 14.04., sedaj pa naj bi bilo okrog 20.04. baje zaradi trenutnih razmer. Ceprav se mi je nekako zdelo, da zaradi Covid razmer ravno ne bo prometno na cestah (ali kjerkoli ze transporitajo te avte iz Belgije) in da bo celo prej prispel... no, vbistvu pa bo delayed. :(

Napisano

To ni panike... jaz sem mel tud 14 dni zamude od predvidenega roka. Vem da komaj čakaš, ampak, dokler niso meseci zamude v igri to ni tako grozno.

33112_1.png

Napisano
3 minutes ago, Boss said:

To ni panike... jaz sem mel tud 14 dni zamude od predvidenega roka. Vem da komaj čakaš, ampak, dokler niso meseci zamude v igri to ni tako grozno.

Tnx Boss! Ja... res komaj cakam da jo dobim! No kot pravis, bolje da nekaj dni zamude, kakor da mesce... 

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• klet betonski zidaki, srednji štuk opeka, 20 cm zgornji štuk zunanji zid vmes kjer ni nosilnosti 10 cm (potencialno priložnost da poderem in dam panoramsko steklo)   streha dvojna kritina, vmes toplotni most (na prvo streho so bili nabiti distančniki in prekrito 96)
    • Se peljemo v avtu, dolga pot, otroci vsi buljijo v mobitele. Vsi vedno govorijo, da to ni dobro, zato začnem iskati nekaj, da zbudim njihovo pozornost, in ker smo se ravno peljali skozi predor Medvedjek, pokažem na levo na oklepnik, ki tam stoji in začnem: - »Otroci, tisti oklepnik je pa tam od domovinske vojne. Ali kdo od vas ve, kaj je bila domovinska vojna?" Vsi otroci v avtu so bili tiho in zmajevali z glavami, kot da ne bi imela pojma. Pa jih še enkrat vprašam: - "Kaj, nihče?" Potem se eden oglasi: - "Je bila to vojna, v kateri so naši ljudje s pomočjo zaveznikov zdrobili Nemce in domobrance?" Ga pogledam preko ogledala in rečem:  - "To je bilo v drugi vojni." - "Kateri drugi vojni?" - "Druga svetovna vojna je bila pred domovinsko vojno." Pa eden od otrok vpraša: - "In koga so naši premagali v domovinski vojni?" Ves zagret, da otrokom malo zbudim domovinskega ponosa, razložim: - "Srbe in komuniste!" - "In kdo so bili naši zavezniki?" - "Nemci in domobranci." Pa en od otrok zmeden vpraša: - "Kako, a niso bili Nemci in domobranci uničeni v drugi svetovni vojni?" Pa se oglasi drugi otrok: - "Mogoče niso uničili vseh, ampak samo nekatere, druge so pa pustili, da bi bili kasneje zavezniki." Pa se oglasi še tretji: - "Kako so pa izbirali, katere bodo uničili in katere bodo pustili? A so šteli par-nepar?" Pa sem jih ustavil: - "Otroci, prosim, ne komplicirajte življenja! Jaz sem vas hotel samo preprosto podučiti, da razumemo, kdo je bil agresor in kdo žrtev in ne da gremo zdaj vse do sedmega stoletja..." Pa se spet oglasi en otrok: - "Kaj so bili takrat Srbi in komunisti?" Zmeden vprašam: - "Kdaj?" - "No, v drugi svetovni vojni..." - "No, eeem, torej, Srbi so bili s četniki ... ... in domobranci, ... ... ki so se borili proti komunistom..." Pa se oglasi najmlajši: - "Našega nonota so pa med domovinsko vojno ujeli Italijani." - "Ne, ne, ne, Italijani niso aretirali vašega nonota v domovinski vojni, njega so aretirali v drugi svetovni vojni." Pa se spret oglasi en od otrok: - "In kdo so bili Italijani: Nemci, domobranci, Srbi, komunisti ali četniki?" - "Italijani so bili Italijani. Bili so skupaj z Nemci, domobranci in četniki. In to pomeni proti Slovencem. In Srbom." Pa se oglasi drugi otrok: - "In so bili Italijani s Slovenci in Srbi v domovinski vojni?" Pa se oglasi tretji: - "Ma, ti pa si neumen! Kako bodo skupaj s Slovenci in Srbi, če so se pa Slovenci borili proti Srbom?" Pa en od otok komentira: - "Mogoče jih je bilo pol s Slovenci in pol s Srbi..." Pa drugi komentira: - "Kako so pa izbirali, kdo bo s kom?" Pa se oglasi najmlajši: - "To je težko, čisto nič ne razumem!" Meni je že malo dvignilo pritisk: - "Dovolj! To je zato, ker ste vmešali zraven še drugo svetovno vojno. Ostanimo pri domovinski vojni! Jasno? In ne omenjajte več Nemcev in Italijanov, ker to so zdaj naši prijatelji. In turisti... V redu, torej, vrnimo se na začetek. V domovinski vojni so Srbi in komunisti okupirali komaj dobro ustanovljeno samostojno Slovenijo ... ..." Pa mi en od otrok pade v besedo: - "In so jih naši in domobranci ustavili, kajne?" Pa se oglasi drugi: - "Za razliko od druge svetovne vojne, kjer so naši in Srbi uničili domobrance in Nemce, kajne?" Pa se oglasi tretji: - "Kar pomeni, da bodo v tretji svetovni vojni Srbi in domobranci uničili naše in Nemce, kajne?" Sem kar obstal odprtih ust. Ko sem prišel do sape, sem vprašal: - "Kaj pa zdaj to pomeni? Kakšna tretja svetovna vojna?" Pa se oglasi en od otrok: - "Jaz sem skapiral logiko: gre se za načelo lige prvakov - vsak igra proti vsem in na koncu se seštejejo točke!" Drugi pa je dodal: - "Jasno. In ne moreš lige ustaviti na polovici..." Meni je kar pritisk dvigalo: - "Kot prvo: nikoli več ne bi smelo biti nobene vojne! Kot drugo: kakšna kombinacija, da bi se domobranci borili skupaj s Srbi proti Slovencem in Nemcem? Pa kaj je z vami narobe? Smo rekli, da se bomo pogovarjali o domovinski vojni!" Pa se oglasi en od otrok: - Zakaj pa so našemu nonotu v Kanalu jebali četniško mater?" Skoraj smo šli s ceste, toliko me je šokiralo vprašanje, mulc pa nadaljuje: - "... in to samo zato, ker je bil v partizanih." Pa vpraša drugi otrok: - "In kdo so zdaj partizani?" Pa tretji odgovori: - "Najbrž kakšni turisti, kot Nemci in Italijani." Pa se en od otrok obrne k meni: - "Resno, kdo so bili partizani?" Meni je že krepko dvignilo pritisk: - "Mir! Mi naj bi se pogovarjali o domovinski vojni, bitki za samostojno Slovenijo, ne pa o partizanih!" Pa en od otrok reče: - "Stric Gregor je rekel, da so bili partizani odločilni faktor v domovinski vojni in da smo zato zmagali." Jaz sem kar obstal z odprtimi usti. Končno sem izdavil: - "Kako?" Pa mali razloži: - "Zato, ker jih ni bilo."   Obupal sem. V tem času je že prišel izvoz za Novo mesto in smo se usmerili proti Pahi in našemu cilju. Sem se pa nekaj naučil: ne moti otrok, dokler so tiho in gledajo v mobitele...
    • 2019 Focus ni počila še. 2008 Mondeo ni počila nikoli. Oziroma 2x od kamenčka.   Je pa res, da sta obe ogrevani. Mogoče je ta z grelno žico bolj kakovostna. In oba imata športno podvozje, torej bolj trdo šasijo. 3 valjnik 1.0 dizl 😲?
    • S kakšno opeko je zidana in kako debel je zid?  Kaj je na strehi in kako je ostrešje? 
    • Za prikaz in brisanje napak bi morala bit tud tadva ki si ju nalepu zadovoljiva.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.