Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano

Prav je.

Ker je ne fer, da je gorivo za delovne stroje manj obdavčeno kot za avte.

Ko bo dizl imel isto trošarino kot bencin se lahko pogovarjamo. Moral bi imeti višjo, ker ima višjo energijsko gostoto.

Napisano
pred 5 urami je godlike napisal:

No povej trezen argument zakaj niso trošarine enačene?

Čemu so namenjene trošarine? To nima veze s tvojim razumevanjem kaj je fer in kaj ni. Trošarine država uporablja, kot vse druge dajtva in davke za svoje delovanje. Jebat ga ne živimo v plemenski skupnosti pa še tam so verjetno ble neke dajatve. V tri četrt EU so trošarinske razlike v škodo benza še bistveno večje, pa čeprav tam ni nobenega Goloba. Ker večino transporta po cestah temelji na dizlu previsoke cene le tega dodatno poganjajjo inflacijo zato jih tudi s trošarinami držijo nižje pri dizlu kot pri benzu. Trošarine na benzu ne vplivajo skoraj nič na splošno inflacijo.

To, da bi ti samo zaradi večje energijske gostote bolj obdavčil dizel se ti je pa verjetno v naglici nehote zapisalo. Se pravi boljši izkoristek bi ti kaznoval z višjo ceno... mater to se pa še komunisti niso spomnili - uravnilovka press.

33112_1.png

Napisano

Dobro vem kaj so trošarine in zakaj jih ima država. Skozi pravim, da bo šla elektrika z njimi gor, ko ne bo več fosilnega goriva.

Kot ti praviš, da je dosti tovornega prometa na dizlu, bi Slovenija morala imeti dizl krepko višje, saj smo tranzitna država in bi tuje tovornjake molzli ali pa jih pognali okoli države.

Pred leti, se je trošarina na dizlu nižala, ker je veljal za bolj čisto gorivo oz. bolj okolju prijazno. Sedaj pa je težko enačit, ko temu ni tako.

Nisem v naglici zapisal, da bi dizel bolj obdavčil. Je samo drugačen pogled. Trenutno je razmerje trošarin čez palec. Lahko bi ga imel po litru, torej obe gorivi enaka trošarina na liter. lahko pa bi ga imel po proizvedeni energiji. Kar koli od tega, bi bilo bolj smiselno, kot za šankom dorečeno razmerje.

Napisano
pred 15 urami je Boss napisal:

bi ti kaznoval z višjo ceno... mater to se pa še komunisti niso spomnili - uravnilovka press.

Hmm a se ne kaznuje višje plače z višjo dohodnino? 🤔

Napisano
pred 5 urami je godlike napisal:

Hmm a se ne kaznuje višje plače z višjo dohodnino? 🤔

Ker liter ni enak litru al kako? In ker ga en motor bolje izkoristi kot drugi bi kaznoval boljši izkoristek? ?zmeden? Pa ne vem kaj ma to veze s plačo, ki tukaj pa res ni primerjave.

33112_1.png

Napisano
pred 21 minutami je Boss napisal:

Ker liter ni enak litru al kako? 

Evo, to ti pravim. Jaz bi rad imel trošarino po litru, ne glede na tip goriva.

Ni razloga, da liter ni enak litru, še sam si zapisal 😉

pred 23 minutami je Boss napisal:

Pa ne vem kaj ma to veze s plačo, ki tukaj pa res ni primerjave.

Zakaj ni ok primerjava? Če se višjo plačo bolj obdavči, se lahko tudi gorivo z višjim izkoristkom bolj obdavči.

Saj si sam rekel, da še svet tega ni videl, da se boljši izkoristek bolj kaznuje. In to je nevideno. Višjo plačo se pa lahko bolj kaznuje?

Napisano
pred 38 minutami je godlike napisal:

Višjo plačo se pa lahko bolj kaznuje?

Drugače moraš gledat, ne tako črnogledo. Tistega z manjšo se manj obdavčuje. 😜

Ampak a pol bi recimo morali EV-je še 3x toliko obdavčit kot ICE, ker izkoristek je tam okoli 90%, Pri ICE, če si pa pri okoli 30% je že kar v redu. :nevem:

33112_1.png

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Zadnja sporočila

• Jaz bi zlil ven...  Tole bo mastilo šipo, če boš uporabljal.   Moj predlog, da ne razdiraš. Vzemi gumjasto cevko, napolni z vodo, en konec v posodo do konca dol, drugega pa pod spodnji nivo te posode pa bo na natego spraznilo posodo. Spet napolni posodo in ponovi postopek praznenja. Potem pa vitrex notri pa bo vse cool.
    • Daleč od tega... mi kupujemo le poslovno linijo ThinkPad, kjer je recimo cenejši model T14 gen 6 pri dobrih 1500€ pa tja do dobrih 2500€ za X1 2in1 (ex Yoga) in X1 Carbon.   Samo za časa korone, ko je bilo pomanjkanje prenosnikov smo kupili enih 100 kosov ThinkBook 15 ITL, tako da v tem segmentu nimam nekih dolgoročnih izkušenj. Je pa tako, Thinkbook serija je namenjena manj zahtevnim uporabnikom in to se dejansko pozna v praksi.   Z 8 urno vsakodnevno uporabo, vzdržljivost Thinkbook 15 ITL serije je okoli tri leta, medtem, ko Thinkpadi zdržijo preko 5 let take uporabe in imamo tudi take, ki so že naredili tudi 7 let ali več.    Predvidevam, da nisi glih heavy user tako, da ti bo tale tvoja zadeva služila kar precej dolgo.      Drugač pa nisem glih prava oseba, da bi se me spraševalo po prenosnikih, ker vsak je samo pobuljil, ko sem mu rekel, da pod 1500€ sam prenosnika sploh ne bi kupil. Ja tolk denarja sm dal daljnega leta 2007 za prenosnik Packard Bell. Guess what... še danes deluje in mi služi za OBD II povezavo.
    • Mastno bo, če si veliko dolil! 
    • Evo, to ti pravim. Jaz bi rad imel trošarino po litru, ne glede na tip goriva.   Ni razloga, da liter ni enak litru, še sam si zapisal 😉   Zakaj ni ok primerjava? Če se višjo plačo bolj obdavči, se lahko tudi gorivo z višjim izkoristkom bolj obdavči. Saj si sam rekel, da še svet tega ni videl, da se boljši izkoristek bolj kaznuje. In to je nevideno. Višjo plačo se pa lahko bolj kaznuje?
    • Predvsem so redki, ampak sila natančni. Ko se zgodijo me kar stiska v pljučih... in ne, ne morem napovedat Lota.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.