Skoči na vsebino

Priporočeno sporočilo

Napisano (urejeno)

Saj to je problem.

Subvencionira se zadevo, ki ni niti bolj čista (skozi celo dobo s proizvodnjo) niti bolj surovinsko neodvisna.

Ker res, da pride nafte veliko od arabcev, ampak dosti večji monopol imajo kitajci z redkimi zemljami. Torej smo iz malo zategnjenega jarma šli pod konkretno zategnjenega.

Drugače pa logično. Subcencije se pobere, take in onake. Nismo končni uporabniki krivi, da so.

Brez skrbi, da bi električni avti bili cenejši brez subvencije. Ko se le ta zniža, jim čudežno pade cena.

Popravljeno od godlike
  • Všeč 1
  • Ljubim 1
Napisano (urejeno)

To glede subvencij in cene vozil se strinjam. 
Glede čistosti je pa odvisno, kdo je financiral raziskavo :).

Dodatna težava je še, kje zagotoviti vso to elektriko, če bi vsi šli na EV.

Popravljeno od mtl
Napisano
Pred eno uro je mtl napisal:

Brez veze debatirati o tem. Dejstvo pa je, da če je na voljo, se izkoristi.

Drugo dejstvo je, da če ne bi bilo subvencije, potem jaz recimo 90% ne bi kupil električarja. Razen, če bodo cene rabljenim še konkretno padle.

Saj je tudi za električna kolesa subvencija. A le za mestna EL. Kolesa. 

Kdo pa to kupuje? Poštarji in frizerji. 

Namesto, da bi dali za nakup vseh. 😕

Napisano
pred 11 minutami je Alex napisal:

Saj je tudi za električna kolesa subvencija. A le za mestna EL. Kolesa. 

Ne pozabi napisat do 2.500 €. Mestno kolo z malo boljšo opremo, ki stane recimo 3.000 €, je izvzeto.

• 2 meseca kasneje...
Napisano

Tud pri nas smo v mx-30 klubu. 2023 letnik, 30k prevoženega, pripeljana iz Francije, kar se vidi po tablici.

Izdelava in vožnja se mi zdi zaenkrat super, pozitivno presenečen.

image.jpeg

• Všeč 8
  • Ljubim 2
  • 2 tedna kasneje...
Napisano
dne 11. 8. 2025 ob 10:30 je SeekK napisal:

Tud pri nas smo v mx-30 klubu. 2023 letnik, 30k prevoženega, pripeljana iz Francije, kar se vidi po tablici.

Izdelava in vožnja se mi zdi zaenkrat super, pozitivno presenečen.

image.jpeg

A filaš doma? Koliko časa rabiš da nafilaš iz 20-80%? A bi naredil 150 km v enem dnevu, če bi se vozil 130-150kmh po AC? Koliko je kaj poraba pri takih hitrostih?

Napisano
pred 23 minutami je NevLado napisal:

A filaš doma? Koliko časa rabiš da nafilaš iz 20-80%? A bi naredil 150 km v enem dnevu, če bi se vozil 130-150kmh po AC? Koliko je kaj poraba pri takih hitrostih?

Nimaš šans. Pri 150 km/h po AC absolutno ne, tudi 130 km/h ne. 110 km/h mogoče zdaj poleti, pozimi ne ... Prevelik upor (oblika), posledično pri višjih hitrostih (pre)velika poraba.

• Všeč 2
  • Haha 1
Napisano

Filam doma, nevem kolko je iz 20%-80%, premal izkušenj s tem. Nekih 6 ur je iz 20-100% blo v zadnje ko sem filal do polnega.

Nebi naredil 150km, če bi fural po avtocesti. Nimam vinjete na avtu, tko da ti tega podatka ne morem dat. Sigurno je kdo to testiral kej..

Mi je pa zelo prirasel k srcu moram rečt. Ravno to, da ima manjšo baterijo je pomoje kar dost bistveno za tako prijetno vožnjo..

V soboto sem skakal po opravkih v BTCju, Litija-Ljubljana je cca 35km po regionalni cesti, 90km sem še imel ko sem prišel nazaj, pa ni čisto poln štartal. S tem da ko sem dvakrat šel iz avta po 5 minut, sem puščal prižganega...klima dela dalje, potniki se ne skuhajo, ostale populacije pa tudi ne zapliniš. Nisem pomislil prej na to, ko sem prvič se ustavil sem ga ugasnil, šele potem mi je kapnilo..

Napisano
pred 26 minutami je SeekK napisal:

Filam doma, nevem kolko je iz 20%-80%, premal izkušenj s tem. Nekih 6 ur je iz 20-100% blo v zadnje ko sem filal do polnega.

Nebi naredil 150km, če bi fural po avtocesti. Nimam vinjete na avtu, tko da ti tega podatka ne morem dat. Sigurno je kdo to testiral kej..

Mi je pa zelo prirasel k srcu moram rečt. Ravno to, da ima manjšo baterijo je pomoje kar dost bistveno za tako prijetno vožnjo..

V soboto sem skakal po opravkih v BTCju, Litija-Ljubljana je cca 35km po regionalni cesti, 90km sem še imel ko sem prišel nazaj, pa ni čisto poln štartal. S tem da ko sem dvakrat šel iz avta po 5 minut, sem puščal prižganega...klima dela dalje, potniki se ne skuhajo, ostale populacije pa tudi ne zapliniš. Nisem pomislil prej na to, ko sem prvič se ustavil sem ga ugasnil, šele potem mi je kapnilo..

A imaš mogoče priložnost probat, če gre zadi otroški sedež še za nazaj sedečega otroka?

Napisano

No, pa saj MX-30 150 km/h sploh ne gre ... 140 km/h max, toliko kot Smart ... 😃

Tu imaš ključne podatke ... zastarel EV za današnje pojme ...

EV-DATABASE.ORG

All details and specs of the Mazda MX-30 (2022-2024). Compare price, lease, real-world range and consumption of every electric vehicle.

Med EV-ji v tvojem proračunu (do 15k) boš še največ avta dobil s kakim malo rabljenim MG4 (price/space/performance), če ti je seveda oblika ok.

Napisano
pred 3 urami je NevLado napisal:

A imaš mogoče priložnost probat, če gre zadi otroški sedež še za nazaj sedečega otroka?

Nimam vec takega doma...tkole je se placa ce gre sedez cist naprej. Sem imel tak sedez, bi moralo it. Sam za sovoznika pa ne bo zraven potem, oziroma neudobno..

20250819_194036.jpg

Napisano
pred 3 urami je dvorjan napisal:

zastarel EV za današnje pojme ...

A je tuki slučajno govora še o Electric dinotu potem? 😄

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.