Skoči na vsebino

Avtomatik - športni način?

Ustvari kratki URL

Priporočeno sporočilo

Napisano

Ali kaj uporabljate sport mode na vašem avtomatiku? Berem različna mnenja, eni pravijo, da je za motor škodljivo vozit z nizkimi obrati, če imaš zelo lahko nogo menjalnik cilja na nekje med 1000-2000 obrati, če se ne motim. Nekateri zato vedno vozijo v športnem načinu. Nisem probal da bi v enakih pogojih naredil enako turo enkrat  v športnem in enkrat v normalnem načinu, ter primerjal porabo... je razlika opazna ali malenkostna?

Napisano

Ja-po potrebi.

Pač odvisno,kako bi rad vozil oz. "šaltal"...ali "na roke" ali na avtomatik.

To je meni ena od "čokoladnih lastnosti pri mojem avtu.

Lahko ga voziš umirjeno v avtomatskem načinu,lahko v avtomatskem načinu preklopiš na "sport" kjer je odzivnejše prestavljanje,in lahko komplet na roko (z obvolanskimi ali na ročici).

Čisto po želji.

Sem pa pogruntal,da je "sport" modus super za prelaze in hribovja nasploh...tako navzgor,kot tudi navzdol (drži dalj v nižji prestavi in bolj oz. dalj zavira motor.)...poraba pa zna biti še manjša,ker se motor manj matra.

"Na roke" pa je brez veze omenjati-isto lahko po penzionersko ali na "pes-mater-koliko gre":zoom-zoom:

Napisano

Jaz ga dam v sport mode pri kakšnih prehitevanjih, kjer bi rad da je motor hitreje odziven in se vrti pri višjih obratih. Pa še pomagam mu malo in ga tik preden ven skočim že vržem eno prestavo nižje kar z obvolansko ročico. Potem ko ga pritisnem pa pustim da sam počne kar hoče.

Pa kakšna prehitevanja v hrib, recimo Rogla. Pride ta način prav. Imaš malo več rezerve, ki vedno prav pride v takšnih pogojih.

Napisano

Pomembna je desna rokca pa leva nogca pa gre lahko tud sport plus plus ;) 

• Haha 1
  • Ljubim 3

33112_1.png

Napisano
pred 4 urami je Boss napisal:

Pomembna je desna rokca pa leva nogca pa gre lahko tud sport plus plus ;) 

Res je. Najhitrejši sport plus je ročni menjalnik. 😉

Napisano
dne 21. 9. 2025 ob 14:50 je Agerg napisal:

Jaz ga dam v sport mode pri kakšnih prehitevanjih, kjer bi rad da je motor hitreje odziven in se vrti pri višjih obratih. Pa še pomagam mu malo in ga tik preden ven skočim že vržem eno prestavo nižje kar z obvolansko ročico. Potem ko ga pritisnem pa pustim da sam počne kar hoče.

Pa kakšna prehitevanja v hrib, recimo Rogla. Pride ta način prav. Imaš malo več rezerve, ki vedno prav pride v takšnih pogojih.

jaoooo pa sej maš kickdown, če prehitevaš pod 90 gre vedno v drugo, če prehitevaš pod 130 gre vedno v tretjo... cukne zadost, sej je 190 konjev

• Všeč 1
  • Zmeden 1
Napisano
pred 2 urama je NevLado napisal:

jaoooo pa sej maš kickdown, če prehitevaš pod 90 gre vedno v drugo, če prehitevaš pod 130 gre vedno v tretjo... cukne zadost, sej je 190 konjev

Po eni strani imaš prav,po drugi pa spet ne....pač odvisno,kaj si od avta želiš..

Za kickdown moraš "gas do pleha"kar pa pomeni,da imaš samo eno stopnjo "gasa" ,in nič vmes...in tudi za tisto "nenadnost" kickdown ni najoptimalnejši,ker včasih mora šaltati ne le eno,ampak celo dve prestavi navzdol...in to seveda traja...

In v tem je problem. Če rabiš le za eno prehitevanje in po tem "enako naprej",je kickdown za večino čisto OK. Sport modus ti pa ponuja pač še vse ostalo...kot "dva različna karakterja v enem".

Torej-jaz sem za👍...sem pač malce "športnejša duša",in tu pa tam rabim "zdravilo"....in tu se ta modus kar dobro odnese. Ni za-beri zgoraj (na pes mater),a za to imaš tudi ročni modus....torej  ne dva,ampak trije v enem😃

Napisano
pred 2 urama je NevLado napisal:

jaoooo pa sej maš kickdown

-2 pač traja na avtomatskih menjalnikih.

Saj tudi na ročnem, malo prej dol menjaš, da v pravem trenutku zletiš.

Seveda ni potrebe, če je luknja večja ....

Napisano

Kaj traja ? Pač isntantno zbije 2 dol ko pohodiš gas. Iz 6 v 4 in letiš.

jajcadizlska.jpg

Napisano
pred 1 uro je skritikrt napisal:

Po eni strani imaš prav,po drugi pa spet ne....pač odvisno,kaj si od avta želiš..

Za kickdown moraš "gas do pleha"kar pa pomeni,da imaš samo eno stopnjo "gasa" ,in nič vmes...in tudi za tisto "nenadnost" kickdown ni najoptimalnejši,ker včasih mora šaltati ne le eno,ampak celo dve prestavi navzdol...in to seveda traja...

In v tem je problem. Če rabiš le za eno prehitevanje in po tem "enako naprej",je kickdown za večino čisto OK. Sport modus ti pa ponuja pač še vse ostalo...kot "dva različna karakterja v enem".

Torej-jaz sem za👍...sem pač malce "športnejša duša",in tu pa tam rabim "zdravilo"....in tu se ta modus kar dobro odnese. Ni za-beri zgoraj (na pes mater),a za to imaš tudi ročni modus....torej  ne dva,ampak trije v enem😃

nevem no, kickdownaš takoj za avtom in normalno prehitiš...

je pa res, da traja, če se postaviš najprej na levi pas, pa začneš nekaj mučkat, pa pol mal šaltaš, pa pol že zmanjka ceste

bom pa probou ta sport mode če res bolj bremza eto, mene pač jezi k auto takoj trzne ko pošlataš stopalko ker je bolj občutljiva

Napisano
pred 1 uro je Tilen5 napisal:

Kaj traja ? Pač isntantno zbije 2 dol ko pohodiš gas. Iz 6 v 4 in letiš.

Vsaj 1s rabi, odkar si ga pohodil in da menja.

Saj dvosklopčni menjalnik ima pripravljeno 1 predstavo gor ali dol. Glede na samo delovanje menjalnika, pa mora za kick down trenutno predstavo zamenjati.

Če pikneš gas na atmosfercu, nad 3k rpm, pocuka. Momentalno. Če to narediš na turbaku in ni na šport, rabi, če si res hiter, se zgodi dosti manj kot na atmosfercu. No, to so variabilne turbine zmanjšale in približale atmosfercu.

Avtomatik je še manj odziven na kick down, ker mora prvo menjati in na to šele pospeševati.

No, saj smo se navadli na turbake, zakaj se še ne bi na avtomatike. Samo oči si zatiskat, pa da tega ni? 🫣

Napisano (urejeno)

Turbaki in avtomatik so kot umetne ustnice, joške, rit in še kaka druga plastika. 😜

Popravljeno od g.Wankel

Napisano
pred 10 minutami je g.Wankel napisal:

Turbaki in avtomatik so kot umetne ustnice, joške, rit in še kaka druga plastika. 😜

Nimam avtomatika 🤪

Turbak pa je evolucija. 😎

Napisano (urejeno)
pred 31 minutami je godlike napisal:

Vsaj 1s rabi, odkar si ga pohodil in da menja.

Saj dvosklopčni menjalnik ima pripravljeno 1 predstavo gor ali dol. Glede na samo delovanje menjalnika, pa mora za kick down trenutno predstavo zamenjati.

Če pikneš gas na atmosfercu, nad 3k rpm, pocuka. Momentalno. Če to narediš na turbaku in ni na šport, rabi, če si res hiter, se zgodi dosti manj kot na atmosfercu. No, to so variabilne turbine zmanjšale in približale atmosfercu.

Avtomatik je še manj odziven na kick down, ker mora prvo menjati in na to šele pospeševati.

No, saj smo se navadli na turbake, zakaj se še ne bi na avtomatike. Samo oči si zatiskat, pa da tega ni? 🫣

Bi ti posnel na moji dizlci ki nima sport kickdown, sam jo nimam več, pol bi pa lahk primerjali.

Sej me poznate, če bi bil AT res kurac bi ga že skurcal na forumu :D pomoej edina stvar na avtu polek poklopa ogledal, ki je delala tipi-topi

Popravljeno od Tilen5

jajcadizlska.jpg

Napisano (urejeno)

Jaz sem na Giuli QV čutil kick down delay.

Verjetno je tudi na tvoji bivši m6.

Nisem rekel da je za en k..., delay pač je.

Popravljeno od godlike

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.